Alles over het maken van een professionele testimonial video

In dit artikel heb ik op basis van mijn eigen ervaring als cameraman praktische tips voor je uitgeschreven: do's en dont's die ik zelf tegenkom en heb geleerd bij het opnemen van professionele klant reviews.

De leestijd is ongeveer 5 minuten. Heb je niet zoveel tijd, skip dan gelijk naar het onderdeel waar je meer over wilt weten:

Inhoudsopgave

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Wat is een testimonial video?

Een testimonial video is in de basis een video waarin een klant of meerdere klanten reviews geven over jouw product, dienst of activiteit.

Positief verhaal

Vaak is zo'n video marketinggericht en dus vooral gefocust op positieve ervaringen van echte klanten. Zo'n video is geloofwaardig en persoonlijk. Dit verlaagt de drempel voor andere klanten om hetzelfde product of dienst bij je af te nemen. Dus zo'n video zorgt voor meer leads en verhoogt je conversieratio.

De vragen

In een testimonial video beantwoordt jouw doelgroep vragen over jullie product of dienst. Bijvoorbeeld een vraag over de voordelen van je product, de ervaringen die ze hiermee hebben en of ze het product aan anderen zouden aanraden.

Kracht van een video review

De toegevoegde waarde van een video review is dat je de klant ziet en hoort spreken. Dat maakt de review geloofwaardig en overtuigend. Zo'n review heeft veel meer impact dan bijvoorbeeld een geschreven review.

Professionele testimonial video

Je kunt een testimonial video zelf opnemen. Dat kan op een laagdrempelige manier. Bijvoorbeeld tijdens een evenement waar je doelgroep aanwezig is.

Het is ook mogelijk om dit professioneel aan te pakken door de opnames en videomontage uit te besteden. Een testimonial video laten maken is vooral slim in situaties waarbij je de video's professioneel wilt inzetten, bijvoorbeeld voor je website. Want dan moeten de video's er goed en professioneel uitzien. Als dit jou uiteindelijk op jaarbasis een paar extra klanten oplevert, heb je de investering snel terugverdiend.

Voorbeeld van professioneel opgenomen testimonials

Bekijk tussendoor ook even deze testimonial showcase met korte fragmenten uit testimonial video's die wij hebben gemaakt. Mocht je de opnames professioneel uit willen besteden, dan heb je alvast een beeld van de mogelijkheden:

Zelf een testimonial video maken handleiding

Waar moet je precies op letten als je een testimonial video gaat opnemen? En waar moet je beginnen? Vanuit mijn praktijkervaring vind je hieronder een aantal bruikbare tips voor wanneer je zelf aan de slag gaat met een testimonial video!

Tip 1: De juiste ambassadeurs selecteren

Je wilt natuurlijk een feel-good testimonial video. Een positief verhaal over jouw diensten, producten of activiteiten. Je wilt vragen stellen aan iemand die hier enthousiast over kan vertellen. Iemand die oprecht blij is over jouw dienst of product.

Begin daarom met het casten van de juiste mensen. Kies mensen die vrij recent, niet langer dan een jaar geleden, klant van je zijn geweest.

  • Wie was er echt ontzettend enthousiast over jouw dienst?
  • Welke klant sprong er uit met zijn of haar leuke karakter?
  • Wie zou zo tijd voor jou vrij maken om op camera iets te vertellen?
  • Bij wie heb je nog good will en credits open staan die je nu kunt inzetten?

Het halve werk is om iemand te selecteren die vriendelijk en enthousiast in beeld overkomt en representatief is om jouw bedrijf en diensten te promoten.

Een vraag die je hier ook nog aan toe zou kunnen voegen:

  • Wie van mijn klanten is bekend bij een breed publiek?

Het is natuurlijk helemaal mooi als een bekend bedrijf of merk iets wil vertellen over jouw diensten.

De juiste ambassadeur vinden
Ken je mensen die leuk kunnen vertellen?

Tip 2: De juiste antwoorden krijgen

Je hebt de geschikte personen gevonden. Dat is het halve werk. De andere helft bestaat met name uit de kwaliteit van de antwoorden die je van hem of haar gaat krijgen. Die antwoorden moeten namelijk doeltreffend en to the point zijn. Dit moeten antwoorden zijn die op het gevoel van jouw doelgroep inspelen: 'Hey, dat wil ik ook!'

Goede antwoorden? Daarvoor heb je allereerst goede vragen nodig.

Bedenk vragen die positieve antwoorden ontlokken.

Bijvoorbeeld:

Wat heeft ____ jou opgeleverd?

Waarom zou je anderen ____aanraden?

Met termen als 'opgeleverd' en 'aanraden' stuur je je klant al richting positieve antwoorden.

Tip 3: Voorgesprek houden

Vervolgens moeten die antwoorden kort en bondig zijn. Niemand gaat luisteren naar een antwoord van 2 minuten. Daarom helpt het om een voorgesprek te houden.

Vertel alvast welke vragen je wilt gaan stellen en laat degene die je gaat interviewen hier alvast over nadenken. Zodoende kan jouw geinterviewde alvast antwoorden in zijn of haar hoofd formuleren. Zo komt het antwoord er een stuk soepeler uit wanneer je gaat filmen.

Maar… wordt het antwoord zo niet veel minder spontaan? Nee hoor. Niemand hoeft te weten dat er een voorgesprek is geweest. Zolang je klant niet van een briefje afleest komt het antwoord nog steeds spontaan over.

Tip 4: Sfeervolle locatie

Het is belangrijk dat de opnames plaatsvinden op een neutrale locatie. Het gaat uiteindelijk om het verhaal van de geinterviewde. De omgeving is ondergeschikt en moet vooral niet afleiden.

Op dezelfde locatie

Je kunt iedereen uitnodigen bij jou op locatie. Zorg dan wel voor een neutrale achtergrond en rustige omgeving zonder storende geluiden. Het voordeel hiervan is dat alle testimonials eenzelfde vibe en achtergrond hebben. En je kunt ze snel na elkaar opnemen. Het nadeel is wel dat alle te interviewen mensen maar net op die dag tijd moeten hebben. Het kost hen natuurlijk meer tijd en moeite om naar jou toe te komen dan andersom.

Op een evenement

Organiseer je een evenement waar veel van je klanten op af komen? Dan is dit vaak de ideale plek om testimonials op te nemen. Zo'n evenement is echt een vangnet voor goede content. Want het is heel laagdrempelig. Het kost je klant geen moeite om even voor de camera te gaan staan, want ze zijn er toch al. Nadeel is wel dat er wat minder tijd is voor casting of een voorgesprek. Je zult dus in de montage goed moeten kijken welke antwoorden echt waardevol zijn.

Een andere uitdaging is de omgeving, die is tijdens een evenement vaak rumoerig.

Op verschillende locaties

Het is ook een optie om naar je klanten toe te gaan. Je kunt ze dan filmen in hun natuurlijke habitat. Bijvoorbeeld op kantoor, buiten voor de deur, of thuis op de bank. Wanneer je verschillende mensen op een andere locatie interviewt, geeft dat juist weer dynamiek aan je video's. Het is dus maar net welke stijl je prefereert en hoeveel tijd jouw 'ambassadeurs' hebben.

Filmen van klant review

Tip 5: Professioneel beeld en geluid

Een goede locatie en ambassadeur is belangrijk. Maar wat dacht je van de kwaliteit van het beeld en geluid? Pas als de opnames en bewerking ook professioneel wordt gedaan zal je verhaal echt goed overkomen.

Je kunt dit natuurlijk zelf proberen. Kies dan voor goede video en audio opname apparatuur en overweeg eens om deze apparatuur te huren. Wordt dit te technisch of qua mankracht te ingewikkeld, dan kun je de opnames natuurlijk ook uitbesteden.

Een professionele cameraploeg kan binnen korte tijd rijke testimonial video's opnemen met professionele apparatuur. Zij zorgen er dan voor dat je klant goed overkomt op camera en dat ze genoeg waardevolle uitspraken hebben voor een doeltreffende klant testimonial.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant?

Productvideo tips

-> Wat heb je aan een productvideo op je landingspagina?

-> Productvideo maken voor webshop: welke 4 formats kun je toepassen?

-> Wat zijn de 7 voordelen van een professionele product tutorial video?

-> Hoe maak je een professionele instructievideo over je product?

-> Productfilm laten maken met veel impact? Laat je product filmen met deze lens!

Dit zijn de voordelen van een testimonial video

1. Beste vorm van reclame

Met goede testimonial video's kun je veel succes behalen.

De beste reclame is immers mond op mond reclame. En in feite is een testimonial niet anders dan goede mond op mond reclame. Dit is heel geloofwaardig en overtuigend. Je hoort iemand en ziet iemand praten over jouw merk.

2. Beter dan andere reviews

Een review op Google kan makkelijk gefaked worden. Of uit beleefdheid of als onderdeel van een winactie worden geplaatst. Bedrijven kunnen op hun website makkelijk nepreviews plaatsen over je eigen diensten. Dat is allemaal niet zo betrouwbaar.

Bij een klanten testimonial is de review veel betrouwbaarder. Je ziet de klant in beeld, ziet hun lichaamstaal, je hoort hun stem.

En als iemand het niet meent, dan zullen zij zich ook niet zo snel laten filmen. Dus klanten in een testimonial video menen het echt als ze lovend zijn over een bepaalde dienst.

3. Slim in te zetten

Je kunt een testimonial video of korte quote van een klant perfect koppelen aan een onderdeel op je website. Koppel die ene uitspraak over een product aan je productlandingspagina.

Je andere klant heeft het misschien juist weer over een andere product of dienst. Zo kun je allemaal mini testimonial video's maken en op je landingspagina's of social media kanalen inzetten. Getarget op de juiste doelgroep.

Dat maakt echt het verschil tussen een bezoeker die een kijkje neemt op je site, en een bezoeker die daadwerkelijk tot aankoop overgaat. Dit werkt conversie verhogend.

Basisvragen voor een testimonial video

In een testimonial video wil je natuurlijk graag dat je doelgroep jouw diensten, producten of activiteiten positief beoordeeld. Dat doe je door de juiste vragen te stellen.

Onderwerpen voor testimonial video

Wat voor vragen kun je stellen in jouw testimonial video?

Hoe ben je bij ___________ uitgekomen?

Wat is jouw ervaring met _______________?

Wat heeft ___________ jou opgeleverd?

Wat zijn de voordelen van __________?

Hoe bevalt _______in vergelijking met _______?

Waarom zou je anderen ______ aanraden?

Review van bezoeker

Mooie anekdote

Wil je er nog meer echt een spontaan verhaal van maken? Vraag je klant dan ook naar een mooie anekdote. Iets heel positiefs dat is voorgevallen, waardoor ze super enthousiast zijn geworden over jouw merk. Laat je klant dit verhaal van A tot Z op camera vertellen, in een stijl die open en visueel is. Dat maakt het extra persoonlijk en geloofwaardig. Zo weet je je doelgroep echt te bereiken.

Tip: Deze vragen kun je natuurlijk minder algemeen maken of verder uitbreiden. Misschien bestaat jouw dienst wel uit verschillende onderdelen. Dan kun je een vraag als 'Wat is jouw ervaring met____' ook per onderdeel stellen.

Testimonial in bedrijfsfilm verwerken

Wil je de testimonials niet als losse video's gebruiken maar onderdeel laten uitmaken van een bedrijfsfilm, promotiefilm, aftermovie of productvideo? Ook dat kan natuurlijk. Neem dan ook mooie storytelling beelden op van de klant die bijvoorbeeld jouw dienst, activiteit of product ervaart.

Probeer met de inhoud van je vragen in te spelen op de beelden die je hebt opgenomen. Zo laat je beeld en verhaal elkaar versterken.

Heb je nog tijd over? Bekijk hieronder dan tot slot een bedrijfsfilm die wij hebben gemaakt waarin verschillende klanten hun ervaringen delen.

Outtakes uit dit artikel

✔ Selecteer klanten die sterk overkomen op beeld zijn en enthousiast kunnen vertellen over jouw product of dienst.

✔ Bedenk vragen die positieve antwoorden ontlokken. Bijvoorbeeld "Wat heeft onze dienst jou opgeleverd?".

✔ Zorg ervoor dat de testimonial er professioneel op staat: gebruik professioneele video opname apparatuur.

✔ Probeer klanten te interviewen op dezelfde locatie. Bijvoorbeeld tijdens een evenement. Zo kun je in korte tijd heel veel klant testimonials opnemen.

✔ Een testimonial op video is veel betrouwbaarder dan een tekstreview.

✔ Je kunt korte outtakes uit klant testimonials gericht koppelen aan specifieke productlandingspagina's.

✔Als je meerdere testimonials opneemt, stel dan dezelfde basisvragen. Daarmee krijgen je klant testimonials een overzichtelijke structuur.

✔ Laat je klant een anekdote vertellen over jouw bedrijf, dit is een krachtige vorm van storytelling.

✔ Je kunt klant testimonials ook goed deel laten uitmaken van een bedrijfsfilm of productvideo.

Professionele testimonial video's uitbesteden?

Wil je verzekerd zijn van opnames in hoge kwaliteit en een overtuigende klanten review? Dan is het een slimme investering om een videoproductiebedrijf in te huren die de opnames in goede banen leidt en ook de gehele videomontage kan verzorgen.

Bekijk onze video en maak kennis met het gepassioneerde team achter Pro Motion Film:

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende testimonial video's?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Offerte aanvragen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Portfolio

Voor ons geldt hetzelfde als voor jou: je kunt wel vertellen wat je doet, maar eigenlijk moet je het gewoon laten zien.

Bekijk meer portfolio

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92