Film of video maken?

Is het 'bedrijfsfilm maken' of 'bedrijfsvideo maken'? 'Promotievideo maken' of 'promotiefilm maken'? ​Het lijkt voor de hand liggend: In de bioscoop gaan we naar de film en op Youtube bekijken we video's. Maar de scheidingslijn tussen film en video is niet altijd duidelijk. Dat ondervonden wij toen we een naam moesten bedenken voor de producten op onze nieuwe website.

Eerst maar even Googelen dan. Wat komt het meeste voor in de zoekresultaten?

Instructiefilm Instructievideo
248.000 resultaten 241.000 resultaten
Bedrijfsfilm Bedrijfsvideo
484.000 resultaten 537.000 resultaten
Promotiefilm Promotievideo
290.000 resultaten 65.600 resultaten
Totaal: 932.000 resultaten Totaal: 843.600 resultaten

Close call. Film wint het net van video. Alleen tussen 'Promotiefilm' en 'Promotievideo' is het verschil aanzienlijk.

Dus wat wordt het? Wij kiezen voor film. Want 'film' heeft een letter minder, klinkt chiquer, en onze bedrijfsnaam eindigt op film.

Film is analoog, Video is digitaal

Helaas! We zitten er naast. Tenzij we onze producties op celluloid gaan draaien. Het woord film heeft namelijk alles te maken met het materiaal waarop films vroeger werden vastgelegd: de celluloidstrip.

Wij 'filmen' met een videocamera. Bij een videocamera wordt niet met celluloid film gewerkt, maar met een chip waarmee binnenkomend licht omgezet wordt naar elektrische signalen. Deze signalen worden opgeslagen op een opslagmedium.

Het verschil tussen Film en Video is dus simpelweg gebaseerd op het materiaal. Vanaf dit punt zijn de termen in de volksmond hun eigen leven gaan leiden, en daar ligt de verwarring.

Bijvoorbeeld:

'Film is lang, Video is kort'

Film was vroeger uitsluitend bedoeld om in de bioscoop vertoond te worden. Door onze link met de bioscoop beschouwen wij film als een lange en hoogwaardige productie: een feature length film. De meeste bioscoopfilms worden tegenwoordig echter op videocamera's gefilmd, maar we gaan nog steeds naar de film en niet naar 'de video'. Want video wordt juist gekoppeld aan een kort product dat snel en relatief goedkoop gemaakt kan worden.

Een video of 'filmpje' bekijk je snel even online. We hebben het over YouTube 'video's', en 'Vimeo' is een woordspeling op Video. Ook hier moeten we toegeven dat de term 'video' beter past bij de producten die wij aanbieden.

Maar de video's die we maken hebben wel een hoogwaardige filmkwaliteit. En steeds meer video's zijn kwalitatief zo hoogstaand dat ze zo in de bioscoop zouden kunnen draaien.

Dus bedrijfsfilm of bedrijfsvideo?

'Film' is een verouderde term nu vrijwel alle films op videocamera's worden gedraaid, maar de term is zo ingeburgerd dat we hem graag blijven gebruiken. Wij kiezen daarom ook nog steeds voor bedrijfsfilm als productnaam. Gewoon omdat het goed klinkt. Al moeten we bekennen dat de losse term 'video' ook vaak genoeg op onze website rondslingert.

Videofilm

Soms benaderen mensen ons voor de productie van een 'videofilm'. Niet bepaald de meest sexy term om te gebruiken, maar misschien wel de veiligste!

Wil je een bedrijfsfilm laten maken? Klik op de button hieronder voor meer informatie.

Bedrijfsfilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92