Filmploeg op locatie? Hierom werken wij altijd met twee personen!

Ik probeer onze klanten er altijd van te overtuigen dat het echt waardevol is om naast een cameraman ook een regisseur, creatieve producer of tweede cameraman in te huren. Eigenlijk filmen wij altijd met een crew van twee personen. Zodat we de beste kwaliteit kunnen garanderen.

Hieronder zes redenen waarom een twee mans filmploeg de beste oplossing is.

1. Mogelijkheid om te overleggen

Een tweekoppige filmploeg biedt veel meer ruimte voor creativiteit. Een regisseur en cameraman kunnen met elkaar sparren over de beeldcompositie, de juiste lichtinval, de gewenste actie in beeld en inhoud van de opnamen. Op die manier haal je het maximale uit iedere situatie.

Als je alleen een cameraman inhuurt, dan zal hij zelf alle keuzes moeten maken. Wij werken gelukkig wel met cameramannen die van alle markten thuis zijn (camera, belichting, regie, geluid), maar als er snel gehandeld moet worden, ben je toch beter af met een team die deze taken kan verdelen.

Ook als je op basis van een dichtgetimmerd script filmt, kan het best zijn dat je op locatie plotseling moet improviseren. Want niet alles op papier is mogelijk in de praktijk. Een oplossing ontstaat dan veel sneller als je twee vakmensen hebt die met elkaar kunnen brainstormen.

2. Je houdt elkaar op zijn scherpst

Een cameraman en regisseur controleren ook elkaars werk. Ookal hebben ze beiden hun eigen taak: een cameraman heeft meestal ook verstand van regie, en andersom.

3. Vier handen, ogen en oren in plaats van twee

Filmmaken betekent behalve overleggen ook goed kijken en luisteren. Als je onze ploeg een interview laat opnemen, dan kan de cameraman zich volledig bezighouden met het beeld. Is de spreker continue scherp? Komt zijn of haar gezichtsuitdrukking goed over? En de lichaamshouding?

Een regisseur of versslaggever kan tegelijkertijd letten op de inhoud: de antwoorden of tekst van de spreker. Kan het antwoord nog korter, nog beter? Moet een take over omdat er een woord wordt ingeslikt?

Zo ben je er van verzekerd dat de opnamen goed verlopen.

4. Meer tijd om te filmen

Een draaidag is meestal behoorlijk intensief en stressvol. Veel overleg, opnamen en verplaatsingen: alles moet er opstaan binnen de afgesproken tijd. Een groot deel van die stress en druk kan worden weggenomen als je met een paar extra handen bent. Dit geeft je draaidag een ontspannen sfeer.

Na afloop van een draaidag kunnen we nog steeds lachen. . v.l.n.r. content regisseur, onze klant & cameraman.

Terwijl de cameraman de cameraset opbouwt, kan de regisseur alvast een shot overleggen met de klant. Alles gaat gestroomlijnder. Je kunt meer content opnemen op een dag, in minder takes. En zo haal je dus veel meer uit je draaidag.

5. Er kan met meer apparatuur gewerkt worden

Met een tweekoppige filmploeg kun je sneller alle equipment opbouwen. Denk aan belichting, een stabilizer of vliegen met een drone. Doordat we met twee man filmen, kunnen we in korte tijd alles klaarzetten.

Wij hebben ook meerdere malen meegemaakt dat we opeens van opnamelocatie moesten veranderen. Apparatuur van A naar B verplaatsen is vaak een hele volksverhuizing. Ook dan is een twee mans crew dus een uitkomst. Hier bespaar je veel tijd mee.

Interview setting met twee camera's.

6. Niet te druk, niet te veel afleiding

Een tweekoppige ploeg is beter dan alleen een cameraman. Is drie personen dan niet beter dan twee?

Soms vraagt een draaidag inderdaad om een grotere opnameploeg. Maar als het even kan, houden wij de ploeg liever op twee man.

Als duo kunnen we namelijk snel schakelen. Bij drie man moet er meer overlegd worden en is de taakverdeling wat ingewikkelder. Meer kapiteins op een schip. Dit kan een draaidag vertragen en onrustig maken.

We houden het team ook zo klein mogelijk zodat iedereen voor de camera zich sneller op hun gemak voelt.

Dit is onze visie

Wil je meer weten over onze aanpak en visie? Dit is onze visie op online video.

Wanneer alleen een cameraman?

Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat het nooit een goed idee is om alleen een cameraman in te huren. Als je een draaidag kleinschalig wilt houden in verband met je budget, of als het om relatief simpele opnamen gaat, dan is een cameraman echt een prima oplossing.

Cameraploeg inhuren via Pro Motion Film

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!