Interactieve video inzetten voor je bedrijf? Dit zijn de mogelijkheden

Interactieve video is een relatief nieuw fenomeen, dat steeds meer wordt ingezet in videomarketing. Maar wat is interactieve video nu precies? En hoe pak je het aan? In dit artikel leggen we je alles uit over interactieve video en geven we voorbeelden van interactieve video die je kunt gebruiken in je eigen marketingstrategie.

Wat is interactieve video?

Interactieve video is een soort hypervideo: een online videoclip waarbij de kijker zelf bepaalt welke route hij of zij door de video neemt. Er zijn verschillende interactieve elementen die je kunt toevoegen aan je interactieve video, zoals:

-Keuzes maken: de kijker kan bijvoorbeeld een keuze maken tussen twee verschillende personages, producten of uitkomsten.

-Klikbare hotspots: door op bepaalde plekken in de video te klikken, wordt de kijker naar extra informatie geleid. Denk hierbij aan links naar andere pagina's, social media of aanvullende video's.

-Invoervelden: hiermee kunnen kijkers interactieve elementen invullen, zoals bijvoorbeeld een naam of e-mailadres. Dit is ideaal voor het verzamelen van leads.

Met interactieve video maak je dus geen lineaire video waarin de kijker alleen maar toekeek en niets anders kon doen dan naar jouw boodschap luisteren. In interactieve video is de kijker zelf betrokken bij het verhaal en wordt hij of zij uitgenodigd om zelf actie te ondernemen. Dit maakt interactieve video een krachtig marketingtool: het houdt de aandacht van de kijker vast en zorgt ervoor dat hij of zij langer met jouw merk in interactie is.

Bepaal zelf welke kant je op gaat

Waarom interactieve video gebruiken?

Interactieve video is dus niet alleen leuk, maar ook erg effectief. Maar waarom precies? Wij geven je graag drie redenen:

1. Interactieve video houdt de aandacht vast

Kijkers hebben steeds minder aandacht voor online video. Dit komt doordat we dagelijks overspoeld worden met allerlei soorten video's, van TV en YouTube tot social media en advertenties. Om de aandacht van je kijker vast te houden, is interactieve video een uitstekende keuze. Kijkers moeten namelijk zelf actief bezig zijn met de interactieve elementen in de video, waardoor ze langer met jouw merk bezig zijn.

2. Interactieve video leidt tot meer interactie

Wanneer je interactieve elementen toevoegt aan je video, stimuleer je de kijker om met jouw merk te interacteren. Zoals we al eerder noemden, zorgen interactieve elementen ervoor dat kijkers langer met de video bezig zijn. Maar interactie gaat niet alleen over tijd: het gaat ook over het verhogen van het interactieniveau. Wanneer kijkers actief bezig zijn met interactieve elementen, leidt dit tot meer betrokkenheid en interesse in wat je te bieden hebt.

3. Interactieve video leidt tot meer leads

Als je interactieve elementen toevoegt aan je interactieve video, kun je makkelijker leads genereren. Zoals we al noemden, kunnen kijkers bijvoorbeeld een naam of e-mailadres invullen in een interactief invoerveld. Dit is ideaal voor het verzamelen van contactgegevens van potentiële klanten.

4. Interactieve video is uniek

Omdat interactieve video nog relatief nieuw is, is het een unieke en opvallende manier om je boodschap over te brengen. Wanneer je interactieve video gebruikt in je marketingcampagne, zal dit zeker opvallen bij je doelgroep. En als je interactieve video goed weet in te zetten, kan het zelfs viraal gaan!

5. Interactieve video is makkelijk te maken

Tegenwoordig hoeven interactieve video's niet ingewikkeld of duur te zijn om te maken. Er zijn verschillende online tools waarmee je interactieve video's kunt maken, zelfs als je geen ervaring hebt met videobewerking. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een interactieve video-maker als VideoScribe of Interlude.

Hoe interactieve video inzetten?

Nu je weet wat interactieve video is en waarom het zo effectief is, is het tijd om te leren hoe je interactieve video kunt toepassen in je eigen marketingstrategie. Wij geven je hieronder graag enkele tips:

1. Gebruik interactieve video om je boodschap over te brengen

Wanneer je interactieve video gebruikt, is het belangrijk om een duidelijke boodschap te hebben die je wilt overbrengen. Houd de interactieve elementen simpel en laat ze aansluiten op je boodschap. Zo weet je zeker dat kijkers de interactieve elementen ook daadwerkelijk gebruiken om meer te weten te komen over wat jij hen wilt vertellen.

2. Zorg ervoor dat interactieve elementen aansluiten op de video

Wanneer je interactieve elementen toevoegt aan je interactieve video, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze aansluiten op de rest van de video. Zo weet je zeker dat kijkers niet afgeleid worden door interactieve elementen die niet relevant zijn voor wat er in de video gebeurt.

3. Wees creatief met interactieve elementen

Er zijn verschillende soorten interactieve elementen die je kunt toevoegen aan je interactieve video. Denk bijvoorbeeld aan invulvelden, knoppen, poll-opties en links. Probeer verschillende interactieve elementen uit om te zien wat het beste werkt voor jouw interactieve video.

4. Test je interactieve video

Voordat je interactieve video publiceert, is het belangrijk om deze eerst te testen. Zo weet je zeker dat alles goed werkt en dat kijkers de interactieve elementen ook daadwerkelijk gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een A/B-test om te testen of interactieve elementen de interactie en betrokkenheid verhogen.

5. Analyseer de interactie met je interactieve video

Wanneer je interactieve video hebt gepubliceerd, is het belangrijk om de interactie ervan te analyseren. Kijk bijvoorbeeld hoeveel kijkers de interactieve elementen hebben gebruikt en wat hun reactie hierop was. Zo kun je jouw interactieve video verbeteren voor toekomstige campagnes.

Conclusie

Interactieve video is een unieke en opvallende manier om je boodschap over te brengen. Door interactieve elementen toe te voegen, kun je er makkelijk voor zorgen dat kijkers actief betrokken zijn bij wat je hen wilt vertellen. Gebruik interactieve video daarom in jouw marketingcampagne om meer leads te genereren en je boodschap beter over te kunnen brengen.

Interactieve video laten maken?

Wij maken interactieve video's van hoge kwaliteit die aansluiten op jouw bedrijf. Neem contact op voor meer informatie.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.