Video en SEO

Dit artikel verscheen eerder als gastblog op Transip.

Video is in rap tempo een belangrijke vorm van contentmarketing geworden. Elke vorm van content, dus ook video, kan een belangrijke basis vormen voor de SEO-resultaten van je merk. Maar hoe zet je beeld en geluid om in klare taal die de zoekalgoritmen van Google en YouTube begrijpen?

Het toenemende belang van video

Voordat we bespreken hoe je video op een optimale manier in kan zetten om de SEO-resultaten van je merk te verbeteren, is het belangrijk om te snappen waarom video-content zo belangrijk is voor SEO (en dat alleen maar meer wordt).

Content is extreem belangrijk voor SEO. Zonder content, geen SEO. Immers, aan de hand van content kan Google websites indexeren en kwalificeren. Voordat een website een goede of minder prominente plek krijgt, spelen er nog allerlei andere factoren een rol. Denk dan aan inkomende links en mobile friendliness. Maar het start allemaal met content. En wanneer je je realiseert dat video een prominente vorm van content is geworden, snap je dat gebruikers - en dus ook Google - de aanwezigheid van video steeds belangrijker vinden.

Dat is ook niet zo gek als je naar de cijfers kijkt. We gaan er geen statistiekenfestival van maken, maar houd je vast: 70% van online shoppers hebben video gebruikt om een beslissing te nemen, 50% heeft een product gekocht dat voor het eerst gezien is in een YouTube-video en 90% leert nieuwe merken en producten via video kennen (bron en bron) En zeg nou zelf: is een video kijken in veel gevallen niet net wat praktischer dan een hele lap tekst lezen? Bijvoorbeeld als je snel wilt weten hoe iets werkt of hoe je iets moet doen?

Nu we het belang van video kennen (bron), is de vraag: hoe doe je er je voordeel mee?

Het optimaliseren van YouTube-video's voor SEO

Als het om online video gaat, dan is YouTube de absolute koning. Het is nog altijd het allergrootste videoplatform en de meest benutte zoekmachine na Google. Het videoplatform is gemakkelijk in gebruik en heeft een enorm bereik. Dat maakt het voor velen de ideale plek om video's te plaatsen. Je hebt namelijk niet alleen aanwas vanuit je eigen kring, maar ook mensen die naar andere video's zoeken op YouTube kunnen bij jouw video terechtkomen. Er zijn een aantal manieren om te zorgen dat jouw video binnen YouTube beter gevonden wordt:

1. Gebruik (op natuurlijke wijze) een zoekterm die de lading dekt voor het filmbestand dat je uploadt én de videotitel

Net zoals bij geschreven content is het keyword dat je in de titel gebruikt erg belangrijk. Hetzelfde geldt voor de bestandsnaam van hetgeen je uploadt. Doe onderzoek naar de keywords waar jij je in de video op wilt focussen. Dat kan al gratis met een freemiumhulpmiddel als KeywordTool.io. Deze heeft namelijk ook een tabje voor specifiek YouTube-zoekwoordendata. Het enige minpunt is dat je geen zoekvolumes te zien krijgt, maar je krijgt in ieder geval een richting waarmee je aan de slag kan.

Hernoem vervolgens een bestandsnaam als "video-upload.mp4" naar iets dat het belangrijkste keyword bevat en tevens de lading van de video goed dekt. Verwerk het keyword ook op een natuurlijke manier in de titel van je video. YouTube weet dan direct waar de video over gaat, wat je kansen op een betere rangschikking vergroot.

2. Optimaliseer de video-omschrijving

Je kunt tot wel 1.000 karakters kwijt in de omschrijving bij een YouTube-filmpje, maar er worden er maar zo'n 100 getoond boven de knop 'lees meer'. Vul dus gerust die 1.000 karakters in, maar kies ervoor om de belangrijkste informatie en een eventuele call-to-action in die eerste 100 karakters te plaatsen.

3. Tag de video met relevante keywords

Je kunt tags gebruiken met relevante keywords om zowel YouTube-gebruikers als YouTube te laten weten waar jouw video over gaat. Op deze manier wordt onder andere bepaald welke gerelateerde video's getoond worden. Zorg dat je alleen écht relevante keywords als tag gebruikt.

4. Categoriseer je video

Wanneer je een video uploadt, kun je bij de geavanceerde instellingen bepalen in welke categorie de video hoort. Zo komt het dan weer terecht in de juiste relevante suggesties en playlists.

5. Gebruik een zelfgemaakte thumbnail

De videothumbnail is het plaatje dat bezoekers zien wanneer ze door de zoekresultaten scrollen. YouTube suggereert zelf een aantal thumbnails waar je altijd uit kan kiezen. Echter, het is aan te bevelen om er zelf één te creëren die de kans op een klik vergroot. Samen met de titel is de videothumbnail immers het meest in het oog springende wat zoekende platformgebruikers zien.

Een YouTube-video embedden

Wanneer de video eenmaal op YouTube staat, betekent dat natuurlijk niet dat het de enige plek is waar die zich mag bevinden. YouTube geeft je de mogelijkheid om je video ook op andere plekken zoals je website te tonen via embedding. Het is een kwestie van een stuk code kopiëren en plakken, dus het embedden zelf zal de meesten wel lukken.

Levert het embedden van een video al gelijk voordelen op voor de SEO van je website via zoekmachines als Google? Hoewel het embedden van een video alleen niet voldoende is om een betere SEO-score te realiseren, kan een video daar wel indirect aan bijdragen. Door de video op een logische plek te plaatsen, gerelateerd aan de content eromheen, heb je een grotere kans dat bezoekers langer blijven hangen. En dat heeft weer wél positief effect op je SEO-score.

Plaats de video dus op een zichtbare plek met een aantrekkelijke visual en in lijn met de content eromheen. Het mooist is immers als een video onderdeel van de tekst is, en niet een soort alternatief dat onderaan geplaatst is.

Video's transcriberen

Transcriberen is een woord dat je waarschijnlijk niet dagelijks hoort. Het houdt in dit geval in dat je een een gesproken opname volledig uitschrijft. Stel je gaat een video-interview opnemen, dan zou je het interview aan de hand van de video kunnen uitschrijven. Je maakt zo optimaal gebruik van de content die je hebt. Je gebruikt de video namelijk op YouTube, terwijl je de tekst verwerkt als blog voor je website (waar je eventueel de video ook weer kunt embedden). Vervolgens kun je kleine snippets uit het interview ook weer op de verschillende social-kanalen, zoals LinkedIn en Twitter, gebruiken.

YouTube doet het transcriberen al automatisch bij het uploaden van de video in de vorm van een ondertiteling. Dit is echter in het Nederlands relatief foutgevoelig en benodigt nog veel correctie. Desondanks kan het als basis dienen van de ondertiteling, wat werk scheelt ten opzichte van het volledig zelf uitschrijven van de tekst.

Maak gebruik van Google Key Moments

Google gebruikt al een tijd videosnippets in de zoekresultaten. Sinds kort zijn daar ook de Key Moments aan toegevoegd. Waar je voorheen direct een relevante video kon afspelen, kun je nu ook direct skippen naar de (voor jou) belangrijkste ankerpunten in een video. Met name bij zogeheten how-to-zoekopdrachten zie je dit steeds vaker terug.

Naast de videosuggesties, krijg je dan een blauw uitklapelement met bijvoorbeeld te tekst "Er zijn 3 belangrijke momenten in deze video". Wanneer je zoekt naar een bepaald pastarecept zou dat de voorbereiding kunnen zijn, het koken van de pasta en het maken van de saus. Wanneer je als kijker al weet hoe je de pasta kookt en vooral benieuwd bent naar de saus, dan kun je dus direct naar dat gedeelte doorklikken.

Key Moments
Key Moments YouTube

Google Key Moments is voor het eerst in het wild gespot door de zoekmachinemarketinggemeenschap in september 2019. Toen nog op mobiel, in het Engels, voor video's met zelfgemaakte timestamps in de beschrijving en alleen voor de #1 rangschikkende video van een bepaald onderwerp.

Tegenwoordig wordt dit automatisch ook voor video's van ver voor 2019 gedaan, op desktop, in het Nederlands en voor video's die lager in de pikorde staan (dus niet alleen de nummer 1 in de organische zoekresultaten).

De Key Moments van Google bieden een uitgelezen mogelijkheid om video's nog gebruiksvriendelijker en behulpzamer voor kijkers te maken en zodoende meer doorklik te genereren vanuit de zoekmachineresultaten. Hoe je ook jouw video's van dit soort Key Moments kunt voorzien?

Je kunt dit enigszins faciliteren door gebruik te maken van de timestampfeature van YouTube. Daarmee kun je linken naar een bepaald tijdstip in de video. Het is vergelijkbaar met een zogenaamde 'jump link' zoals met een inhoudsopgave boven een lang Wikipedia-artikel. Je klikt op de link en je wordt direct gebracht bij de sectie die relevant is voor jou. Een timestamp maken klinkt ingewikkeld, maar het is geenszins hogere wiskunde. Je formatteert de link als volgt: mm:ss, waarbij de m staat voor minuten en de s voor je raad het al, secondes. Er komt dus geen code aan te pas.

Timestamp Feature
Timestamp Feature YouTube

De Key Moments zijn een relatief nieuwe feature. Toch ben je ze wellicht al eens tegengekomen in video's die wat ouder zijn. Dat kan kloppen, want de algoritmes van YouTube worden steeds vaker ingezet om van bestaande video's zonder timestamps automatisch onderdelen te herkennen en zo zelf Key Moments te identificeren.

Hoewel we ons nog midden in de uitrolfase bevinden, lijkt dit steeds vaker te gebeuren. YouTube gebruikt kunstmatige intelligentie om de inhoud van video's te begrijpen en op basis daarvan de video's in stukken te knippen. Google pikt dit vervolgens op, waardoor er kans is dat een video waar je niet eens timestamps aan toegevoegd had, toch als een video met Key Moments getoond wordt in Google.

Dat betekent dat je als videomaker nog meer moet nadenken over de opbouw van je video. Probeer, net als wanneer je een tekst schrijft, de video op te delen in kleine behapbare brokken informatie die in een logische volgorde staan. De kijkers zullen het waarderen en YouTube en Google kunnen er beter mee overweg.

Hoewel het erop lijkt dat straks vrijwel alle video's met een gedegen opbouw, waar relevant, zullen worden voorzien van een Key Moments-functionaliteit, kan het zeker geen kwaad om de machine een handje te helpen. Vergelijk het met reguliere SEO voor je webpagina. De title tag en metabeschrijving kun je daar ook geheel overlaten aan de zoekmachine. Maar vaak leidt dat tot sub-optimale resultaten. De zoekmachine schraapt maar wat bij elkaar en soms wordt de tekst plotseling afgekapt. Google wordt steeds slimmer, maar kan de inhoudsomschrijving van een pagina nog steeds niet zo goed uitkienen als menselijke aandacht dat kan. Het is dus zaak om hier een sturende rol in te spelen via het toevoegen van timestamps in de beschrijving van de video.

Video kan je SEO-prestaties naar een hoger niveau tillen

Het mag duidelijk zijn: video is heel belangrijk en wordt nog veel belangrijker. Het is een groeiende vorm van content, waarop innovaties zich in rap tempo opstapelen. Van de videosnippets in Google, naar Key Moments en nu zelfs op AI-gebaseerde geautomatiseerde timestamps. De ontwikkeling is simpelweg te groot om te negeren. Door te investeren in video en daarbij rekening te houden met de optimalisatieslagen die in dit artikel benoemd zijn, kun je profiteren van:

  • Betere on-site prestaties zoals langer bezoek en meer pageviews, omdat video's voor meer engagement met je publiek kunnen zorgen.
  • Meer verkeer, omdat je ook vindbaar bent via de wereldwijd op Google na meestgebruikte zoekmachine, YouTube.
  • Een betere rangschikking in Google, door de verbeterde on-site prestaties en - wie weet - een video met Key Moments in de zoekresultaten.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92