Videomarketing handleiding

In deze Videomarketing Handleiding ga ik je vertellen welke bedrijfsvideo's bewezen effectief zijn. Dit zijn video's waarmee je je kans op conversie aanzienlijk verhoogt. Ontdek in een paar minuten welke video's uitermate effectief zijn voor jouw bedrijf.

Maak video's aan de hand van de customer journey

Om videomarketing voor je te laten slagen is het belangrijk om de customer journey als uitgangspunt te nemen.

De customer journey is de reis die jouw klant aflegt van de eerste kennismaking met je bedrijf tot de uiteindelijke aanschaf van je product. Zo'n aanschaf kun je breed zien, dat kan ook het abonneren op je kanaal zijn of het bestellen van een hoodie. Als hij of zij maar doet wat jij wil.

Een bekend hulpmiddel voor deze customer journey is het SEE-THINK-DO-CARE model van Google. Dit zijn vier fases waarin jouw klant als het ware een metamorfose doormaakt.

Ik zal ze kort toelichten.

Alles begint bij See. Want als mensen je niet zien, dan gaan ze ook niets van je kopen. Dus je wilt zichtbaar zijn.

En alleen zichtbaar zijn is niet genoeg, je moet jouw kijker vervolgens ook interesseren. Om je oplossing te overwegen. Dat gebeurt in de Think-fase.

Nu zit je op het punt van de Do-fase: hapt de kijker wel of niet? We kopen voor 95% op ons gevoel en in deze fase wil je het mensen zo makkelijk mogelijk maken.

Voorkom twijfel en vertel je kijkers precies wat ze moeten doen.

Zijn mensen dan eenmaal klant bij je, dan wil je ze dichtbij je houden. Dit doe je in de Care-fase. Bedenk acties voor trouwe fans en geef ze het gevoel dat ze speciaal zijn. Iedereen wil graag gezien worden en zo houd je ze dicht bij je.

Als je videomarketing goed wilt inzetten dan is het inspelen op elke fase van de customer journey cruciaal.
Je wilt overal zichtbaar zijn en je potentiële klanten telkens duwtjes in de rug geven richting die Do-fase.

Ik zal je nu per fase wat voorbeelden geven van video's die we kunnen maken.

Inhoudsopgave

Video in de SEE-fase

In de SEE fase gaat het er om dat je algemene aandacht trekt en dat mensen überhaupt van je bestaan afweten. Daarvoor is een algemene bedrijfsfilm of een algemene promotievideo zeer effectief. Want met zo'n video geef je je kijkers een goede eerste indruk.

Je kunt je kantoor laten zien, de mensen van je team in beeld brengen, of een sneak preview geven van je product.

Dit moet zeker geen video zijn van 5 minuten, want zoveel geduld heeft iemand die jou nog niet kent helemaal niet. Houd de video daarom zo kort mogelijk.

Ik laat je hieronder een bedrijfsfilm zien die we hebben gemaakt voor een incassobureau.

Beeld je voordat je de video aanklikt even in wat jouw gedachte is bij een incassobureau. Ik ben benieuwd of dit beeld aansluit bij de volgende video.

Voordat wij deze video gingen maken, had ik zelf een heel specifiek beeld van een incassobureau. Ik dacht aan een kantoor met mensen die de hele dag door boze brieven sturen.

Wat dat betreft geeft deze video mij op een positieve manier een heel andere indruk van incassodienstverlening.

Maak een onweerstaanbare bedrijfsfilm voor een positieve eerste indruk

In dit geval is de video positief voor de merkbeleving en geeft het dit bedrijf een vriendelijke uitstraling.

Wat meteen opvalt is dat de video ongeveer 1 minuut duurt. Dat is gemiddeld voor een bedrijfsfilm. Je hebt ze ook van 30 seconden of twee minuten. Ook van drie minuten of langer.

Maar bedrijfsfilms van drie minuten zou ik niet aanbevelen, om de reden dat je boodschap meestal ook prima in anderhalve minuut verteld kan worden en bedenk je ook dat mensen maar weinig tijd en geduld hebben op het moment dat ze je nog niet of nauwelijks kennen.

In de video van TKB komen twee collega's aan het woord, wat meteen een stukje vertrouwen geeft.

Je kunt deze bedrijfsfilm zien als een warm-welkom kennismaking waarin je een mini tour krijgt door het kantoor en het team leert kennen.

Je ziet allemaal enthousiaste mensen die plezier hebben in hun werk. Dat werkt aanstekelijk.

Stel je hebt twee incassobureau's vergeleken en je hebt bij TKB deze video gezien, en bij de andere website helemaal geen video. Verder zijn de bedrijven vrijwel identiek aan elkaar.

Dan is de kans groot dat TKB meer in je hoofd blijft hangen, simpelweg omdat je hen al beter kent, dankzij deze video.

Deze video is dus heel effectief in de SEE fase. Het eerste contact is gemaakt en aan het eind van de video wordt je uitgenodigd om contact op te nemen.

Om meer bezoekers naar je website te krijgen kun je ook een video-advertentie maken. Het voordeel van een video-advertentie is dat je deze video's kunt richten aan de juiste doelgroep. Dat bijvoorbeeld alleen mensen uit een bepaalde regio of met bepaalde interesses de video krijgen te zien.

Dit is een video advertentie die we hebben gemaakt voor een leverancier van gezonde smoothies:

Deze video duurt slechts 18 seconden. De meest effectieve lengte voor video ads is zo rond 20 seconden. Je moet je boodschap dus heel kort houden en meteen ter zake komen.

Het voordeel van video ads is dat ze vrij snel zijn te maken. Dus de productiekosten zijn laag. Je kunt meerdere variaties op 1 dag opnemen, voor AB-Testen of voor retargeting.

Wat wij ook vaak doen is dat we 1 algemene bedrijfsfilm maken zoals de video van TKB, en dat we daarnaast een paar doelgerichte oproepjes opnemen waar we video-advertenties van maken.

Een video advertentie is dus snel gemaakt en kun je makkelijk meenemen tijdens het maken van andere video's.

Video's in de THINK fase

We gaan door met de volgende fase: de THINK-fase.

Inmiddels is jouw klant bekend met je merk, maar heeft ie nog de nodige overtuiging nodig om daadwerkelijk ook iets bij je af te nemen.

In deze fase moet je dus meer gaan inzoomen op je product en de klant ervan overtuigen dat jouw product dé oplossing is voor zijn of haar probleem.

Een fantastisch video format hiervoor is een testimonial video. Dus het succesverhaal van een klant, vastgelegd op video.

Ik laat je een voorbeeld zien van zo'n testimonial, in dit geval een testimonial over ons eigen bedrijf. Een beetje ijdelheid op z'n tijd kan geen kwaad.

Nou dankjewel Natalie, fijn om te horen. ;-)

In dit geval ging deze testimonial over 1 van onze diensten, namelijk het filmen van interviews.

Als je met testimonials aan de slag gaat, kun je ook overwegen om meerdere testimonials op te nemen die allemaal ingaan op een van de oplossingen die jij biedt.

Of als je verschillende type klanten hebt, dan kun je ook per klanttype een testimonial maken.

Wat is het voordeel van testimonial video's?

Wat is dan het voordeel van testimonial video's? Nou, allereerst een stukje herkenning. De kijker herkent zich in de uitdagingen en problemen van de klant uit jouw testimonial video. De kans is groot dat zij op dat moment naar dezelfde oplossing zoeken en dezelfde resultaten willen behalen. Dan is het heel prettig om eerst van iemand anders te horen dat het bij hen allemaal goed is gegaan.

Daarnaast geven review video's een extra stukje vertrouwen: de klant is zichtbaar tevreden over de samenwerking, je ziet het aan de glimlach op hun gezicht, dus dan zal de service of het product wel goed zijn.

Het neemt dus veel twijfels weg.

Je kunt in de testimonial video ook een indruk geven van het product in gebruik.

Ik zou je zeker aanraden om testimonials op te nemen en deze te koppelen aan je productpagina's of aan de bestaande testimonial sectie op je website. Testimonials zijn mateloos populair en wij maken dit soort video's aan de lopende band.

Nog een korte tip als je hiermee aan de slag gaat:

Benader klanten waarmee je in het afgelopen jaar met veel plezier hebt samengewerkt en waarvan je zeker weet dat zij enthousiast zijn over jouw product. Zij zullen er ongetwijfeld voor openstaan om hun ervaring met je te delen op camera.

Video's in de DO-fase

Dan zijn we aangekomen bij de volgende fase. De DO fase.

In de DO fase wil je jouw bijna-klant het laatste duwtje in de rug geven, de laatste vragen en twijfels wegnemen.

Dat kun je het beste doen door nog wat extra uitleg te geven. Hoe verloopt de werkwijze nu precies, hoe moet je jouw product gebruiken? Wat zijn antwoorden op veelgestelde vragen?

Jij bent de expert en jij kan ze verder helpen.

Voor Singel Advocaten, een advocatenkantoor uit Breda maakten we een serie van 18 YouTube video's waarin per video een vraag wordt uitgelegd.

Deze video's zijn toegevoegd aan relevante artikelen op hun website en ook rechtstreeks op hun Homepage te bekijken onder het kopje "Singel Advocaten in de media". Dit zet ze neer als de expert in hun vakgebied.

Bekijk voor het idee een stukje uit de video over het inschakelen van een advocaat bij gebruik van illegaal vuurwerk:

Stel je bent op zoek naar een advocaat omdat je illegaal knalvuurwerk hebt afgestoken, dan neemt deze video waarschijnlijk je laatste twijfels weg. Want deze advocaat heeft er wel echt verstand van en heeft zichtbaar passie voor zijn vak.

Het mooie van dit soort video's is dat je ze vanuit een vast format kunt maken. Dus je kunt er op een dag 10 of zelfs 20 van opnemen.

Bij Singel Advocaten hebben we in 2 dagdelen 18 van deze video's opgenomen.

In dit geval zijn deze video's opgenomen in een interview setting, maar je kunt bijvoorbeeld ook met een autocue werken. Je leest dan scriptjes op die je van te voren al hebt geschreven.

Denk aan scriptjes zoals: 5 snelle tips bij het gebruik van je product, of beantwoord in iedere video een veelgestelde vraag.

Bekijk zo'n video die we maakten voor Viewie Media:

Ook in deze opzet kun je in een dagdeel makkelijk 10 video's opnemen.

Je kunt in deze uitlegvideo's ook je product centraal stellen en de stappen of werkwijze van het product uitleggen. Bijvoorbeeld zo:

Dit zijn allemaal video's die het laatste stukje twijfel wegnemen om over te gaan tot aankoop.

Video in de CARE-fase

Nu je er een klant bij hebt, is het zaak om de relatie met die klant te onderhouden. Dat doe je in de CARE fase.

De beste klant is er één die jaren klant blijft en vaker wat bij je gaat kopen. Je vergroot de kans dat dit gebeurt door je relatie warm te houden.

Dat kun je doen door je klant na een afgerond project nog eens te bellen of een mailtje te sturen. Maar je kunt ook interessante video's met ze delen.

In de CARE fase kun je bijvoorbeeld nog extra verdiepende uitlegvideo's delen over hoe ze hun nieuwe aanwinst het beste kunnen gebruiken.

Of maak infotainment interviews

Je kunt de relatie ook warm houden door leuke infotainment video's te delen.

Neem bijvoorbeeld interviews op met je collega's, partners, klanten of andere experts in je vakgebied. En ga het met ze hebben over de trends van dit moment, best practices, of andere onderwerpen waar jouw doelgroep graag meer over wilt weten.

Daarmee geef je ze inspiratie en breng je ze op nieuwe ideeën, én je bent weer even top-of-mind bij je doelgroep.

Dit is een voorbeeld van een videoserie die we maakten voor Nuffic, een platform voor internationale studenten die in Nederland komen studeren. Per video wordt ingegaan op iets wat typisch Nederlands is en hoe buitenlandse studenten daar naar kijken. Tussendoor worden er tips gegeven.

Je steekt hier als kijker iets van op, maar het is ook gewoon vermakelijk om naar te kijken. Daarmee werk je op een positieve manier aan je merkbeleving.

Ook achter de schermen video's, presentaties, aftermovies of vlogs passen goed in deze CARE fase waarin je jouw doelgroep vooral wilt trakteren op leuke content.

Social video's

Een laatste vorm van bedrijfsvideo's die ik met je wil delen zijn video's voor social media. Social video's zijn kort en laagdrempelig ingestoken en effectief in de SEE en CARE fase.

Je wordt gezien door nieuwe potentiële klanten, doordat jouw video's gedeeld worden door anderen of omdat ze voorzien zijn van relevante hashtags.

EN je wordt opgemerkt door je bestaande klanten, omdat je weer even voorbij komt op hun tijdlijn.

TIP: Als je bedrijfsvideo's maakt zoals testimonials, interviews of uitlegvideo's, dan kun je daar korte stukjes uithalen om te delen op je sociale media.

Aan de slag met effectieve videomarketing

Meer klanten aantrekken en 50% besparen op het uitbesteden van videoproductie? Pro Motion Film heeft een effectieve workflow ontwikkeld waarbij we in een paar dagen tijd tientallen video's kunnen maken voor je bedrijf. Enthousiast? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.