Wat doet een videoproductie bedrijf eigenlijk? Het is misschien voor de hand liggend: een videoproductie bedrijf maakt natuurlijk video's.
Maar dat is in dit geval niet een kwestie van de telefoon pakken en filmen maar. Want dan zou je het ook prima zelf kunnen doen en hoef je geen bedrijf in te schakelen.
Wanneer huur je een videoproductie bedrijf in?
Je huurt een videoproductie bedrijf in omdat de video('s) die je nodig hebt van goede kwaliteit moeten zijn.
Bijvoorbeeld omdat je echt professioneel wilt overkomen, en een video wilt maken waarbij jouw publiek de aandacht nooit verliest.
Daarmee verhoog je de kans dat jouw video ook effectief is en zichzelf terugverdiend.
Met name voor bedrijven is dit belangrijk als zij met videomarketing meer producten willen verkopen.
Je kunt er van uit gaan dat een videoproductie bedrijf video's maakt van professionele kwaliteit.
Denk aan het beeld en geluid. Dat moet goed zijn. Denk ook aan de compositie van het beeld, gebruik van lenzen, belichting en microfoons.
Denk verder nog aan regie van mensen voor de camera. En wat dacht je van een strakke en effectieve videomontage met bijzondere elementen er in verwerkt zoals motion graphics, sound design en voice-over. Ook dat voegt veel waarde toe aan een video.
Vanaf het eerste idee komt er dus vanalles kijken bij het maken van een video via een videoproductie bedrijf.

Interessant artikel: Hoe bepaal je welk videobedrijf je het beste kunt inhuren?
Een videoproductie bedrijf werkt meestal in 3 fases:
Videoproductie in 3 fases
Een videoproductie traject verloopt in drie overzichtelijke fases:
- Pre- productie: de voorbereidende fase
- Productie: de opnameperiode
- Postproductie: videobewerking
Pre-productie
Tijdens de Pre-productie fase worden alle voorbereidingen getroffen die nodig zijn om de opnames in goede banen te leiden.
Wanneer je een videoproductie bedrijf inschakelt, zal dit bedrijf je daar gelijk goed mee helpen.
Het is logisch dat de taken van de pre-productie tussen het videobedrijf en de klant worden verdeeld. Tenzij je het videoproject echt "over de schutting" gooit en alles laat uitvoeren door het productiebedrijf. Maar je moet je afvragen of je dan een video krijgt van het gewenste resultaat.
Inhoudelijke voorbereidingen
Een goede video maak je niet zomaar.
Over een goede video is van te voren ook goed nagedacht. Je begint niet gelijk te filmen. Net als dat je niet gelijk schoenen koopt zonder deze eerst te passen. Misschien als je de schoenen via een webshop besteld, maar dan grote kans dat je ze weer terug moet sturen, omdat ze toch niet lekker zitten.
Je wilt geen video maken die je achteraf opnieuw moet schieten, omdat de opnames toch niet zo goed doordacht waren.
Daarom worden de volgende zaken altijd vooraf goed voorbereid:
- Script
- Moodboard
- Shotlijst
In feite is dit jouw video, maar dan nog op papier.
Script
In het script staat het hele scene-overzicht: wie wat zegt en in welke volgorde, op welke locatie en hoe het visueel in beeld is gebracht.
Mood board
Een mood board geeft de tone of voice van de video aan: "dit is het gevoel dat we willen oproepen". Hieruit blijkt bijvoorbeeld of de video heel strak en statisch wordt. Denk aan groothoekbeelden vanaf statief gefilmd. Of dat de video juist heel intiem moet aanvoelen met veel close-ups en detailbeelden.
Shotlijst
In een shotlijst staat ieder shot uitgeschreven. Welke lens wordt er gebruikt? Is het een close-up of groothoek shot? Wordt er met een statief of vanuit de hand gefilmd? Op welke locatie? En wat zien we in beeld?
Dit is een fijne houvast voor de cameraman.
Je kunt dit heel uitgebreid aanpakken. Maar al deze zaken kunnen ook in 1 document worden verwerkt waarin alle dialoog, shots en tone of voice van de visuals staan uitgeschreven.
Voice-over
Een andere tekst die je vaak ook van te voren al kunt uitwerken is de voice-over tekst. Deze kun je vooraf uitschrijven zodat je precies kunt bepalen wat er in beeld gezegd gaat worden.
Zo kun je de inhoud en lengte al precies bepalen.
Ook presentatieteksten kun je van te voren uittypen. Wat gaat de persoon op camera vertellen?
Bij een interview video zal dit lastig zijn. Want je wilt een interview spontaan houden. Wel kun je natuurlijk de vragen uitschrijven en een outline van de gewenste antwoorden op papier zetten.
Locatie en mensen
Je hebt natuurlijk ook de locaties en mensen nodig in je video. En een opnamedatum waarop iedereen kan. Dit is het andere deel van de pre productie.
- Locatiescouting: op welke locaties worden de scenesopgenomen en is er toestemming om hier te filmen?
- Mensen: wie zijn er nodig voor de video en wanneer kunnen zij?
Dit is ook vaak een stap die de opdrachtgever uitvoert, zeker bij bedrijven die hun klanten of partners bij de opnames betrekken.
Als er studiowerk of acteurs bij komen kijken, is het weer eerder de taak van een videoproductiebedrijf om hen te casten en te boeken.
Is alles goed geregeld? Dan is het tijd voor de opnames.
Opnames
Het filmen van de video's. Dit kan in een dagdeel, hele dag of meerdere dagen gedaan worden, afhankelijk van hoe complex de opnames zijn of hoeveel video's er geproduceerd worden.
Het videoproductie bedrijf verzorgt de filmploeg die noodzakelijk is om de gewenste video's te maken. Doorgaans vindt je de volgende mensen op de set.
Cameraman of cameravrouw
Veel video's worden tegenwoordig door alleen een cameraman gefilmd. Cameramensen zijn steeds meer all-round en hebben goede basiskennis van licht en geluid waardoor je soms geen aanvullende crewleden nodig hebt. Voor de kleinschaligere online video's volstaat een cameraman dus vaak.

Extra content creator
Een extra camera-operator: we noemen het steeds vaker content creator. Dit is een tweede crewlid die met een (foto)camera rondloopt of een drone omhoog kan gooien. Op die manier kunnen er op hetzelfde moment meerdere opnames gemaakt worden. Tijd van de mensen die in beeld worden gebracht is vaak beperkt en met een extra content creator kun je de tijd zeer efficient indelen.
Voorbeeld: Is persoon A klaar met het interview? Dan kunnen er van hem of haar alvast sfeerbeelden gefilmd worden door de extra content creator, terwijl persoon B het interview in gaat.
Producer
Zit je tijdens de draaidag met een strak schema, meerdere opnamelocaties, gesjouw van apparatuur, lunch, en moet er veel overlegd worden?
Een producer is degene die de kwaliteit en deadlines bewaakt en goed communiceert met de opdrachtgever en alle betrokkenen op de set.
Hij of zij regelt dat de draaidag zo efficient mogelijk verloopt en dat er geen tijd verloren raakt aan het nog moeten regelen van een lunch of parkeerplaats bijvoorbeeld.
Het voordeel is dat deze producer vanuit het videoproductie bedrijf vaak het hele project begeleidt: van pre-productie tot oplevering. Hij of zij is dus bekend met de wensen van de klant en weet precies wat er moet gebeuren.
Simpele productiewerkzaamheden uitvoeren tijdens de opnamedag is overigens ook een taak die de opdrachtgever soms prima kan vervullen.
Geluidsman en gaffer (licht)
Bij de grotere videoproducties zoals een (online) commercial zijn er grotere budgetten gemoeid: alles aan de video moet perfect zijn. Licht en geluid zijn zeer belangrijke onderdelen van film maar worden vaak "wegbegroot" omdat het toch snel 1.000,- euro extra kost per opnamedag om hiervoor twee professionals langs te laten komen.

Regisseur
Als je het dan toch groots aanpakt en met acteurs op de set werkt, dan heb je ook een regisseur nodig die verantwoordelijk is voor de inhoudelijke kwaliteit van het eindproduct. De cameraman is niet langer een all-round filmer, regisseur, geluidsman en lichttechnicus in één, maar richt zich in deze opzet puur op het visuele aspect en krijgt eerder de rol van een director of photograpy.
Een videoproductie bedrijf kan een regisseur aandragen die goed past bij het genre en de specifieke tone of voice van het project.
Visagiste
Een visagiste wordt zowel bij kleinschalige als grootschalige producties ingezet. Bij kleinschalige producties is het eigenlijk alleen nodig als er meerdere personen worden geinterviewd in vol studiolicht. Ook hechten vrouwelijke gasten vaak meer waarde aan visagie dan mannelijke kandidaten. Een videoproductie bedrijf zoals Pro Motion Film heeft een kort lijntje met verschillende visagisten.
Je ziet, een video maken via een videoproductiebedrijf wordt vakkundig aangepakt.
Je kunt opnames verwachten van hoge kwaliteit waarbij technisch alles klopt en de mensen in beeld uitermate goed uit de verf komen en ook geloofwaardig overkomen richting de kijker.
Het is nu tijd voor de laatste productiefase: postproductie.
Postproductie
In de postproductie wordt beeld en geluid gecombineerd tot een lopend geheel. Hier ontstaat een uniek audiovisueel product met een eigen beeldtaal.
Ook hier maakt een videoproductie bedrijf vaak het verschil ten opzichte van dat je het allemaal zelf moet doen.
De belangrijkste onderdelen van de postproductie zijn:
Editing
Voor videobewerking zijn steeds meer handige video apps en software programma's beschikbaar, zodat je hiermee ook zelf aan de slag kunt.
Een simpele edit kun je misschien zelf nog wel doen. Maar in de praktijk heb je voor een complexe edit wel echt een editor nodig met veel ervaring.
Het voordeel is dat een videoproductie bedrijf ook met professionele software werkt. Zodat er veel meer mogelijk is.
De editor maakt een video die strak in elkaar zit. De timing, beeldvolgorde en inhoud: alles moet kloppen. Iedere vorm van ruis moet er uit worden geknipt. Denk aan shots of dialoog die je niet nodig hebt om het verhaal te vertellen en de video onnodig lang maken.

Voice-over
Een videoproductie bedrijf boekt de voice over stem en begeleidt het inspreekproces. De audio wordt strak onder de beelden gelegd, getimed en eventueel voorzien van de nodige audionabewerking.
Graphics
De video kan verrijkt worden met motion graphics. Ook dit draagt bij aan een unieke beeldtaal. Hiermee steek je de video in een professioneel jasje.
Denk aan een visueel intro, naamtitels en een endboard met logo-animatie of mooie maatwerk end credits.
Rechtenvrije muziek
Een video zonder muziek is als een boterham zonder beleg: droog en saai. Zware hap om door te komen.
Een videoproductie bedrijf heeft een database aan rechtenvrije muziek van goede kwaliteit. Hierdoor is er altijd muziek te selecteren die perfect aansluit bij het gevoel van de beelden. Een website met goede rechtenvrije muziek die wij zelf vaak gebruiken is Artlist.io.
Stock video
Soms is het lastig om aan alle beelden te komen die je nodig hebt om je verhaal te vertellen. In dat geval zou je subtiel stock video in kunnen zetten.
Net als rechtenvrije muziek heeft een videoproductie bedrijf vaak ook abonnementen lopen bij websites die stock video aanbieden. Een bekende website is bijvoorbeeld Storyblocks.
Een videoproductie bedrijf weet beelden te selecteren die niet over-de-top stocky zijn en goed aansluiten bij de beelden die tijdens de opnames zijn gefilmd.
Een videoproductie bedrijf verricht de nodige research en download de beelden voor je. Dit scheelt jou veel tijd en geld.
Ondertiteling
Steeds vaker worden video's voorzien van ondertiteling. Dat heeft meerdere voordelen.
Het ondertitelen moet wel goed gebeuren. Want als de uitlijning, lettergrootte of timing van de tekst niet klopt, is dat erg irritant voor je kijker. Je wilt een mooi lettertype en een leesbare ondertiteling die niet afleidt.
Videoproductie bedrijven weten hoe ze deze ondertiteling moeten maken en kunnen dit vrij snel toevoegen aan de gemonteerde video.
Lees ook: Ondertiteling toevoegen aan je video: 5 redenen voor titels
Welke videoproductie bedrijven zijn er in Nederland?
Er zijn ontzettend veel videoproductie bedrijven met allemaal weer een eigen expertise.
Ons bedrijf richt zich bijvoorbeeld met name op bedrijfsvideo's waarin geen acteurs of figuranten aan te pas komen. Dus videocontent met "echte mensen"(collega's, klanten, partners, etc). Denk aan interviews, klant testimonials en storytelling video's ter promotie van een product of dienst.
Kant en klaar eindproduct
Een videoproductie bedrijf zal de video vervolgens aanleveren bij de klant. Daarmee zit hun werk er op. Misschien geven ze ook advies over hoe je de video het beste kunt delen. Maar verder houden zij zich niet bezig met de marketingstrategie
Wil je jouw doelgroep perfect bereiken en het maximaal aantal kijkers? Dan kun je eventueel ook een videomarketing bureau inschakelen. Zij hebben een grotere adviserende en uitvoerende rol en maken niet alleen de video, maar zorgen er ook voor dat deze goed bekeken gaat worden.
Over de auteur
Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.