Videoproductiebedrijf inhuren 25 belangrijke vragen checklist

Een videoproductiebedrijf inhuren betekent keuzes maken. Waarschijnlijk bekijk je eerst een paar partijen om er achter te komen welke het beste bij jullie past.

Daarbij kijk je naar de prijs-kwaliteit verhouding, de aangeboden werkzaamheden en er moet natuurlijk ook wel een klik zijn tussen jullie en het videoproductiebedrijf.

Checklist met 25 vragen voor kennismakingsgesprek

Als videoproductiebedrijf geloven wij er sterk in dat duidelijke communicatie in het voortraject leidt tot de beste keuzes en dus ook tot de beste video's.

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek kun je makkelijk een aantal vragen stellen om de werkwijze van het videoproductiebedrijf beter te leren kennen. Er zijn veel verschillende videoproductiebedrijven en soms kan het moeilijk zijn om de verschillen onderling te zien. Deze vragen kunnen je dan goed helpen.

Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Misschien valt de ene offerte wel wat hoger uit, maar heeft die partij wel veel meer te bieden zoals een hogere opname kwaliteit, extra video's of meer uren om een sterk script en format uit te werken. Met deze vragen voorkom je dat je appels met peren gaat vergelijken.

Inhoudsopgave

Algemene vragen aan videoproductiebedrijf

1. Heeft het videoproductiebedrijf ervaring met soortgelijke projecten?

Het geeft vertrouwen als het videoproductiebedrijf ervaring heeft met soortgelijke producties. Kunnen ze een voorbeeld laten zien van een project dat aansluit op jullie wensen?

TIP: Het is erg waardevol als jullie aan het videoproductiebedrijf ook een voorbeeld laten zien van wat jullie mooi vinden. Op die manier kan het productiebedrijf nog beter inspelen op jullie wensen en vertellen wat er allemaal mogelijk is.

Videoproductiebedrijf leren kennen

2. Wat voor achtergrond heeft het videoproductiebedrijf?

Je mag ook best vragen naar de achtergrond van je contactpersoon of het videoproductiebedrijf. Hebben ze een achtergrond in film, televisie, online video of journalistiek? Academisch of MBO? Als je bijvoorbeeld een interview gaat opnemen dan kan het in je voordeel zijn als de filmmakers een journalistieke of academische achtergrond hebben.

3. Geeft het videoproductiebedrijf ook advies over videomarketing?

Vraag ook even of het videoproductiebedrijf met je meedenkt over de zichtbaarheid van de video. Daar gaat het uiteindelijk om. Hebben zij goede tips over het delen van de video? Kunnen ze de video zo maken dat deze geschikt is voor meerdere kanalen? En heeft dit weer invloed op hoe de video's worden geproduceerd? Denk aan videolengte, beeldformaat, call to action.

4. Heeft het videoproductiebedrijf tips voor aanvullende video's?

Een ervaren videoproductiebedrijf zit bomvol kennis en praktijkervaring over video en weet daarom goed of je nog voordelig extra video's kunt opnemen en wat voor video's dat dan kunnen zijn. Het kan heel waardevol zijn als een videoproductiebedrijf jou op aanvullende video's wijst waar je zelf nooit op was gekomen. Dan wel voor nu of in de toekomst.

TIP: Vertel het videoproductiebedrijf over jouw belangrijkste diensten en producten. Wie is jullie doelgroep en waar wil je het meest zichtbaar zijn? Op basis daarvan kan het videoproductiebedrijf jou adviseren over aanvullende video's. Denk aan interview video's of testimonials.

Alles over het maken van Testimonial video's

5. Helpt het videoproductiebedrijf bij het opstellen van een script?

Grote kans dat jij niet eerder een video script hebt geschreven. Het is dan wel zo fijn dat het videoproductiebedrijf dit begeleidt of helemaal uit handen neemt. Wat zijn de mogelijkheden hierin? Wat voor input moet jij aanleveren?

6. Wie regelt wat in aanloop naar de opnames?

Een draaidag moet ook goed voorbereid worden. Denk aan het regelen van de locatie, de mensen die in beeld komen, props, apparatuur, eten en drinken, vervoer en meer.

Er kan nog behoorlijk veel tijd in deze voorbereidingen gaan zitten voor jou. Andersom kan het ook een dure grap worden als je het videoproductiebedrijf al het voorwerk laat doen, en meestal is dat ook niet zo praktisch. Bijvoorbeeld als jij zelf over de locatie gaat.

Het is wel zo fijn om vooraf te weten wie welke productionele voorbereidingen op zich neemt. Vraag naar de verschillende opties en laat je hierover goed adviseren.

Vragen over de opnames

7. Hoelang is de cameraman of filmploeg aanwezig?

Je zit lekker in de opnames, hebt nog wel even te gaan maar opeens zegt de crew: we zijn door onze tijd heen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Overleg van te voren dus een duidelijke eindtijd waar je de planning op kunt afstemmen.

Cameraploeg
Wat kun je van de opnameploeg verwachten?

8. Wat is het prijsverschil tussen een hele en halve draaidag?

Meestal huur je een cameraploeg in per dagdeel of hele dag. Informeer vooraf naar de prijsverschillen tussen een dagdeel en hele dag filmen. Soms scheelt dat behoorlijk.

9. Hoelang duurt de opbouw?

Vergeet niet dat een cameraman of cameraploeg ook tijdens een draaidag moet opbouwen. Het is natuurlijk onhandig als jij iedereen al klaar hebt staan maar de cameraploeg eerst nog een uur nodig heeft. Bespreek met elkaar hoeveel tijd er in de voorbereidingen gaat zitten. Moet er op de opnamedag zelf ook nog een voorbespreking worden gepland voordat er gefilmd gaat worden?

10. Moeten er pauzes ingepland worden?

Een draaidag is meestal strak gepland. Zodat je zoveel mogelijk goede shots, scènes of interviews kunt opnemen. Bij opnames van een paar uur zal er niet snel een pauze nodig zijn. Maar als je een hele dag op de set staat dan is het verstandig om wat korte eet en drink pauzes in te plannen. Zo verliest niemand de focus en blijft de ploeg de hele dag optimaal presteren.

Je moet dit wel goed inplannen natuurlijk. Dus informeer er bij je videoproductiebedrijf naar hoe zij omgaan met pauzes. Willen ze echt een half uur pauze nemen, of eten ze liever iets tussendoor zodat ze door kunnen blijven gaan?

11. Hoe gaat het bij slecht weer?

Het kan goed zijn dat je buiten gaat filmen. Wat is het beleidt als je al een datum hebt ingepland en de weersvoorspellingen voor die dag dramatisch slecht zijn? Hoe gaat het videoproductiebedrijf hiermee om? Tot welk moment kun je annuleren?

12. Wat is jullie rol tijdens de draaidag?

Je wilt elkaar niet in de weg lopen. Misschien houd jij graag een oogje in het zeil en dat is je goed recht. Overleg wel even hoe het videoproductiebedrijf hier in staat. Misschien worden sommige opnames beter als je de crew hun eigen gang laat gaan. Maar misschien vinden zij het ook juist heel prettig als er continue iemand mee kijkt zodat alles echt naar wens verloopt. Waak er voor dat je niet twee kapiteins op één schip krijgt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Videoproductie tips

-> Waar letten wij op als we gaan filmen?

-> Waarom werken wij graag met een cameraploeg van twee personen?

-> Met deze videoproductie workflow maken wij het verschil

-> Videograaf inhuren? 44 praktische checkpunten zodat je opnamedag perfect verloopt!

13. Welke cameraset wordt er gebruikt?

Er zijn allerlei type videocamera's op de markt. Je mag er vanuit gaan dat een videoproductiebedrijf investeert in de beste apparatuur zoals een professionele videocamera, hoogwaardige objectieven, belichting en geluid. Maar ieder videoproductiebedrijf gebruikt weer andere apparatuur. Een paar vragen die je bijvoorbeeld over de camera zou kunnen stellen:

  • Kan de camera in 4K filmen?
  • Heeft de camera een slow motion optie?
  • Kan er ook in donkere omstandigheden gefilmd worden?
  • Geeft de camera een mooie filmische look?

Het zijn allemaal punten die er toedoen omdat ze jouw video nog mooier en professioneler kunnen maken.

TIP: Vraag even of ze een voorbeeld kunnen laten zien dat met dezelfde camera is gefilmd. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Camera apparatuur
Welke type camera wordt gebruikt?

14. Hoe wordt het geluid opgenomen?

Goed geluid is misschien wel nog belangrijker dan mooi beeld. Want matig beeld met mooi geluid maakt je video profressioneler dan heel mooi beeld met slecht geluid.

  • Met wat voor microfoons gaat de ploeg aan de slag?
  • Doet de cameraman het geluid zelf of is er een geluidsman bij?

Misschien weet je hier zelf weinig van af, het is dan juist goed om je te laten informeren over de werkwijze.

Audio opnames
Is de kwaliteit van de geluidsopnames goed?

Vragen over videomontage

15. Wat is de maximale lengte van de video?

Meestal wordt er een prijs afgesproken op basis van X aantal minuten video. Als de video dan veel langer duurt kun je voor onaangename verrassingen komen te staan. Spreek daarom goed af wat het kost als je de extra minuten ingaat.

16. Kan er ondertiteling worden toegevoegd?

In video's met veel dialoog is het slim om ondertiteling toe te voegen. Zo kunnen mensen de video zonder geluid ook goed volgen.

Is ondertiteling inbegrepen Zo nee, kan dit worden toegevoegd en wat kost dat?

17. Wat zijn de mogelijkheden wat betreft voice-over?

Bij een promo of commercial komt het vaak voor dat je met een voice-over werkt. Dat klinkt professioneel. En hiermee kun je in korte tijd een gerichte boodschap communiceren.

Heeft het videoproductiebedrijf ervaring met voice-overs opnemen? Uit welke stemmen en talen kan er gekozen worden?

18. Hoe zit het met de kleurcorrectie?

Vaak kun je met goede kleurcorrectie opgenomen beelden nog warmer maken en kleuren in je video er beter laten uitspringen. Of de kleur van beelden meer naar elkaar toe trekken. Soms doet de editor dit zelf, bij grotere projecten komt het ook voor dat een colorist dit doet.

Aandacht voor helderheid, contrast en schaduwen kan je video nog een mooiere en professionele uitstraling even. Dus stel de vraag hoeveel aandacht er wordt besteed aan kleurcorrectie.

19. Hoe zit het met audionabewerking?

Een ander technisch onderdeel van de montage is de audionabewerking. De opgenomen audio kan professioneel worden opgepoetst door reverb of bas toe te voegen, het volume aan te passen of ruisfilters te gebruiken. Gebruikt de editor de audio rechtstreeks uit de opnames of wordt hier nog aan gesleuteld?

20. Kan animatie aan de video worden toegevoegd?

Verder kan je video professioneel worden aangekleed met animatie. Denk voor je huisstijl aan een logo-animatie, naamtitels, een intro leader. Maar je kunt ook maatwerk animaties laten maken waarmee je gefilmde beelden creatief inkleurt of waarmee je aanvullende informatie geeft. Wat voor opties biedt het videoproductiebedrijf?

Vragen over oplevering en nazorg

21. Hoe snel kan de video na de opnames opgeleverd worden?

Je wilt je video natuurlijk zo snel mogelijk aan je doelgroep laten zien.

Nog weken of maanden wachten na de opnames is eigenlijk geen optie, maar toch gebeurt het soms als het videoproductiebedrijf overloopt van projecten en onderbezet is. Leg daarom vooraf een duidelijke deadline vast voor de oplevering van je video.

Videomontageproces
Hebben ze veel ervaring met videobewerking?

22. In welke bestandsformaten wordt de video aangeleverd?

Je wilt een video die makkelijk is te uploaden en afspeelt op verschillende kanalen. Dan is het handig om de video in meerdere formaten en bestandsgroottes aangeleverd te krijgen. Zo heb je voor ieder platform een geschikte versie.

23. Wat als je later nog iets wilt wijzigen aan je video?

Hoe zit het als je bijvoorbeeld na een half jaar nog een wijziging wilt doorvoeren? Kan dit dan snel geregeld worden en met wat voor tarieven wordt er dan gewerkt?

24. Hoeveel correctierondes zijn er in de prijs inbegrepen?

Meestal is het zo dat je na ontvangst van je video nog een paar puntjes gewijzigd wil hebben. Dan is het wel zo fijn als deze correctieronde er bij in zit en je niet gelijk de portemonnee hoeft te trekken. In welke staat wordt de video opgeleverd en hoeveel ruimte is er daarna nog voor nazorg?

25. Hoelang wordt het opgenomen materiaal na afloop bewaard?

Als je veel opnames in 4K of hoger maakt dan het al snel zo zijn dat je een speciale opslagschijf nodig hebt.

Een videoproductiebedrijf kan een opslagschijf meebegroten zodat jouw ruwe beeldmateriaal veilig wordt bewaard. Maar er kan ook worden afgesproken dat zij de opslag voor een periode gratis verzorgen en dat het ruw opgenomen materiaal daarna wordt verwijderd.

Je wilt natuurlijk niet dat je na een jaar nog aanpassingen wilt doorvoeren en je project en opnames niet meer beschikbaar zijn. Overleg daarom van te voren goed hoe het zit met projectopslag.

Durf te vragen!

Je zult merken dat als je een paar van deze vragen stelt, je al een veel beter beeld krijgt van wat een videoproducent voor jullie kan betekenen. Dat maakt je keuze een stuk makkelijker, je video een stuk beter.

Natuurlijk hoef je niet alle 25 vragen te stellen, want dan zit je zo een paar uur aan tafel. Maar misschien zijn er een paar punten extra belangrijk voor jullie. Stel ze dan vooral aan ons.

Videoproductiebedrijf inhuren

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.

Wat een verademing!

Kees de Jong, Ondernemer, nlgroeit

Meerdere keren met Pro Motion Film gewerkt. Hebben feilloos door wat het eindresultaat moet zijn en werken daar ook naar. Snel, effectief en flexibel. Wat een verademing! Aanrader!

Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben met een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Vooral de kwaliteit bleek super!

Annemijn Visscher, Onderzoeker, GGD Flevoland

Voor het maken van 3 videodocumentaires hebben wij gekozen voor Pro Motion Film. Vooral de kwaliteit bleek super! Wanneer ik weer een filmopdracht zou hebben, zou ik Pro Motion Film zo weer vragen!

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Hele fijne samenwerking!

Heleen Vos,

Hele fijne samenwerking! We zijn superblij met het resultaat van Promotion Film. Onze feedback op de eerste versie is heel goed en snel verwerkt totdat we precies kregen wat we voor ogen hadden. Ook was het filmen samen een hele leuke ervaring!

Francisco van Benthum

Prettig, helder en professioneel!

Francisco van Benthum, HACKED by__

Zeer prettig gewerkt met Pro Motion Film voor het realiseren van een Campagne video. Niels de Groot was verantwoordelijk voor dit project en de samenwerking met hem was zeer prettig, helder en professioneel. Oplevering heel snel en volgens wensen. Niels....zeer veel dank!!

Videoproductiebedrijf Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1200+ video's geproduceerd

200+ opdrachtgevers

Knalt jouw merk al van het scherm?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met online video? Gaan we doen.

Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.

Neem contact op

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.