Zelf een video maken? Dit heb je nodig

Video's kun je zelf maken of uitbesteden. Waar je ook voor kiest, dit heb je in elk geval nodig.

1. Duidelijke doelgroep en boodschap

Zonder duidelijk plan haal je zelden je doelen. Een succesvolle videoproductie begint daarom met strategie. Beantwoord in elk geval deze vragen:

- Wie ben je en waar sta je voor?

- Wie wil je bereiken?

- Wat vinden kijkers belangrijk?

- Wat wil je ze vertellen?

- Wat willen zij horen?

- Wat doe je als ze reageren?

Het lijken makkelijke vragen, maar vergis je niet. De antwoorden bepalen het succes van je video's. Denk er daarom goed over na en vraag het ook aan anderen.
Hoe beter je ze kent, hoe makkelijker je verkoopt.

2. Goed script

Een herkenbaar en onweerstaanbaar verhaal is cruciaal voor een succesvolle video.

Bij videoproductie vertel je dat verhaal met beeld en geluid. Beweging trekt meteen de aandacht, en dat is een groot voordeel. Maar als kijkers zich niet aangesproken voelen, haken ze net zo snel weer af.

Met een goed script trek je bezoekers en houd je ze vast. Welke 'problemen' hebben kijkers, wat zijn daar de consequenties van en hoe los jij ze op? Een doordacht script biedt antwoorden en maakt van kijkers fans of kopers.

  • Cursus script schrijven voor video

    Cursus Script Schrijven

    De beste scripts schrijven voor video? Ontdek in dit gratis e-book hoe je ijzersterke scripts maakt. Maak sneller, beter en efficiënter video's.

3. Storyboard

Na het script wil je nadenken over de visuele inhoud van een video. Dit kan bijvoorbeeld met een storyboard of shotlist, een overzicht met alle shots uit het script. Zo weet je precies wat je waar wilt filmen. Op die manier houdt je goed overzicht en weet je exact wat je tijdens de opnamedag moet gaan filmen.

4. Apparatuur

Zonder apparatuur kun je niet opnemen. Gelukkig kun je tegenwoordig al prima opnames maken met een smartphone.

Als je ambitieuzer bent wil je meer. Zoals extra camera's voor afwisselend beeld, externe microfoons en bijpassende belichting. Dit kun je kopen of huren, afhankelijk van je budget.

Pro Tip: Lees ook het artikel Welke 10 camera items zijn onmisbaar tijdens filmen

Of bekijk deze video over de 10 onmisbare camera items als je een echt professionele video wilt opnemen:

5. Goede opnames

Geslaagde opnames maken valt nog niet mee. Zo heb je te maken met licht, geluid, camerastandpunten etc. Anders dan bij een tekst kun je ook niet zomaar achteraf wijzigingen aanbrengen. Het basismateriaal moet meteen goed zijn.

Stabilisatie

Denk daarom goed na hoe je de video gaat opnemen. Gebruik je een statief? Of film je vanuit de hand?

Houd er bij dat laatste rekening mee dat je camera niet teveel beweegt. Dat leidt af en ziet er onprofessioneel uit.

Begin je net met filmen, dan raad ik je aan om een statief te gebruiken. Let er op dat deze waterpas staat en op de juiste hoogte. Want ook kadrering van je te filmen onderwerp is erg belangrijk.

Kadrering

De kadrering betekent zoveel als de positie en uitlijning van alle gefilmde onderwerpen. Let er bijvoorbeeld bij een vlog video op dat je niet onderaan het beeld een hoofd ziet praten, en daarboven een grote lege ruimte.

In dit geval staat de camera te hoog opgesteld.

Een goede video is aan bepaalde cinematografische regels gebonden.

Brandpuntafstand van cameralens

Denk ook aan de brandpuntafstand. Hiermee bedoel ik of je een close-up of juist wijder shot maakt. Film je met een 24mm, 50mm of meer dan 100mm? Iedere locatie en opname vraagt om een andere brandpuntafstand.

Film je in een kleine ruimte en is er bijna geen afstand te houden tot het gefilmde onderwerp, dan moet je het beeld zo wijdt mogelijk houden. Hier zal een 24mm lens goed van pas komen.

Op de camera van je telefoon kun je meestal schakelen tussen wijdt - medium en close-up stand. Kies zorgvuldig per opname welke stand het beste werkt.

Geluid

Veel videomakers leggen de nadruk op het filmen van mooie beelden. Maar wist je dat goed geluid eigenlijk nog belangrijker is dan goed beeld?

Met een video met matig beeld maar fantastisch klinkend geluid en mooie sound effects, kom je veel beter over dan een video met heel mooie beelden en krakend omgevingsgeluid. Dit komt doordat onze oren gevoeliger zijn dan onze ogen. We storen ons daardoor veel eerder aan slecht geluid dan slecht beeld.

Waar moet je op letten bij geluidoonames?

Volume

Check altijd vooraf of het geluidsvolume goed is afgesteld. De een praat harder dan de ander. En het kan zelfs zijn dat iemand tijdens de opnames nog harder begint te praten, of juist zachter.

Pro Tip: Maak eerst eens een test opname om het volume te testen. Slaan de audio volumemeters netjes uit? Het moet niet zo zijn dat de volumemeter helemaal rechts in het rood uitslaat. Dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Omgevingsgeluid

Controleer altijd goed of je last hebt van geluiden in de nabije omgeving waar je geen invloed op hebt. Denk aan verkeersgeluiden, bouwvakkers met boormachines of een koffiezetapparaat dat overuren maakt.

Dit kan erg storend zijn voor je opnames. Probeer daarom een andere locatie te zoeken als je teveel irritante geluiden hoort die niet thuishoren in jouw video.

Neem je een video op buiten op straat en zie je op de achtergrond auto's rijden? Dan is het geluid van voorbijrijdend verkeer al minder hinderlijk. De kijker ziet de auto's, dus snapt waar het geluid vandaan komt.

Kies de juiste microfoon

Vaak heeft je camera een ingebouwde microfoon. Denk aan je telefoon. In rustige omgevingen werkt deze prima. Maar wil je echt voor maximale kwaliteit gaan, gebruik dan bij voorkeur een zendermicrofoon. Deze microfoon is met name geschikt voor video's waarin wordt gepresenteerd. De zendermicrofoon kun je op je kleding clippen. Zodoende is de microfoon nog dichter bij de geluidsbron.

Een andere optie is een richtmicrofoon. Deze microfoon kun je aan je camera bevestigen. Of je kunt de microfoon op een statief of via een microfoonhengel dicht bij de spreker houden.

Belichting

Tot slot is het belangrijk dat je shots licht genoeg zijn, maar ook weer niet overbelicht. Over exposure noemen we dat. Overbelichting ontstaat bij natuurlijk licht wanneer de zon te fel is. Bij kunstmatig licht ontstaat overbelichting als de lampen qua intensiteit te hard staan, of te dicht op het gefilmde onderwerp.

Bij onderbelichting werkt het juist de andere kant op. Voelt het beeld veel te donker? Zoek dan meer daglicht op, of zet kunstmatig licht zoals een LED panel dichter op je onderwerp. Gebruik als het kan een three point lighting set up waarbij je gebruikmaakt van een keylight, back light en fill light.

Pro Tip: Zorg dat je nooit tegen het daglicht in filmt, maar altijd met het daglicht mee. Dus ga bij fel zonlicht nooit voor een raam staan. Er ontstaat dan snel een witte felle waas op de achtergrond en dit gaat ten koste van alle details in beeld.

  • Cursus filmen met smartphone

    Cursus Filmen Met Je Smartphone

    Filmen met je smartphone? In het gratis e-book cursus filmen met je smartphone ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Download het e-book nu.

6. Video bewerken voor juiste platforms

Aan de hand van de basisopnames kun je nu video's monteren voor verschillende platforms. Er zijn meerdere handige apps en video editing softwareprogramma's beschikbaar waarin je makkelijk video's kunt monteren.

Pro Tip: Video bewerken? Zo doe je dat gemakkelijk zelf

Houd bij het monteren rekening met elk medium, want ze hebben hun eigen dynamiek en soms ook formaten.

Een video voor YouTube is anders qua opzet dan een video voor TikTok of Instagram Stories. Bekijk ook onze pagina net videolengtes per social media kanaal.

Video zelf maken of uitbesteden?

Je weet nu wat nodig is voor een geslaagde videoproductie. De volgende stap is het maken van de video's. Hiervoor zijn er 3 opties:

I. Video's zelf maken
II. Videoproductie uitbesteden
III. Video's maken met professionele ondersteuning

Optie II en III zijn met name interessant voor bedrijven en ondernemers die hun omzet of zichtbaarheid met video willen verhogen en daarvoor budget over hebben.

We lichten ze kort toe en benoemen de voor- en nadelen.

I. Video's zelf maken

Een video zelf maken is natuurlijk het meest voordelig: je bent weinig tot geen geld kwijt. Met een smartphone, externe microfoon en eventueel wat extra verlichting maak je al goede opnames.

Video's zelf maken is voordelig en afhankelijk van je kennis en ervaring kun je goede resultaten boeken.

Zelfgemaakte video's zijn vaak wel eenvoudig. Met videodiensten als Biteable, Promo of Powtoon kun je ze eventueel aanvullen met muziek, animaties en effecten.

Voordelen van video's zelf maken

+ Eigen video's maak je het snelste. Zet je smartphone aan en je kunt beginnen met filmen.

+ Hebben je team en jij vertrouwen in het zelf maken van video's? Dan kun je eenvoudige klantinterviews, opnames van events en productdemonstraties opnemen.

+ Zelf video's maken is relatief goedkoop, maar tel de geïnvesteerde tijd wel mee. Tijd is geld en dat geldt ook voor je uren.

+ Door enthousiast te beginnen met video ontdek je de mogelijkheden en bouw je een publiek op.

  • Cursus video editing

    Cursus Video Bewerken

    In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Nadelen van zelf video maken

- Succes is niet gegarandeerd als je zelf videoproducties maakt. Je bent afhankelijk van apparatuur, talent en doorzettingsvermogen. En zult veel tijd verliezen door fouten die je maakt.

- Video's maken lijkt makkelijk, maar er kan veel misgaan. Bijvoorbeeld in het geluid, de belichting of een geïnterviewde die niet uit zijn woorden komt.

- Je moet leren monteren en daar gaat veel tijd inzitten. Tijd die je dan niet in je gewone - betaalde - werkzaamheden kunt steken.

- Zelfgemaakte video's zien er vaak minder uit dan professionele video's. Dat hoeft overigens geen nadeel te zijn. Het kan ook je authenticiteit versterken.

Word je beter in video's maken, dan wil je het waarschijnlijk serieuzer aanpakken. Wellicht is dan een eigen video-afdeling met externe ondersteuning het overwegen waard.

II. Videoproductie uitbesteden

Doe je nu niets met video en wil je snel over professioneel materiaal beschikken? Dan kun je videoproductie uitbesteden, bijvoorbeeld aan Pro Motion Film.

Bij Pro Motion Film maken we video's van de hoogste kwaliteit en zijn we gespecialiseerd in beeld, marketing en communicatie. Dit leidt tot video's waarmee je kijkers werft, verleidt en vasthoudt. En krijg je iedereen in beweging.

Voordelen videoproductie uitbesteden

+ Laat je video's maken door bijvoorbeeld Pro Motion Film, dan ben je verzekerd van kwaliteit. Visueel, inhoudelijk en strategisch.

+ Professionele videoproductiebedrijven werken met de beste apparatuur. Ook hebben ze ervaring in talloze branches en ondersteunen ze je met hun kennis.

+ Kwaliteit versterkt de merkbeleving en kopers beslissen voor 95% op gevoel. Je wilt de lat dus hoog leggen en zeker geen afbreuk doen aan je reputatie. Met professionele video's is de kwaliteit gegarandeerd.

+ Professionele video's zijn goed geregisseerd. Hoofdrolspelers komen goed over en je draagt de juiste boodschap uit.

+ Bij Pro Motion Film hebben we het opnameproces tot in het extreme geoptimaliseerd. Daardoor maken we supersnel, efficiënt en voordelig video's. En verlies jij geen geld.

+ Pro Motion Film beschikt over een groot netwerk van videoprofessionals. Hoe klein, groot, eenvoudig of complex je wensen ook zijn, we laten ze uitkomen.

+ Een laatste voordeel van videoproductie uitbesteden is betrouwbaarheid. Een professioneel videoproductiebedrijf laat jouw merk, verhaal, producten en mensen op de best mogelijke manier zien. En komt zijn deadlines altijd na.

Nadelen videoproductie uitbesteden

Uiteraard kleven er ook nadelen aan het uitbesteden van video.

- Als eerste is er de prijs. Aan productiekwaliteit hangt een prijskaartje en de kosten per video zijn hoger. Zeker als je het vergelijkt met een eenvoudige video die je opneemt met een smartphone.

- Een tweede nadeel is dat je minder controle kunt hebben op het productieproces. Maak je geen goede afspraken, dan kunnen er onduidelijkheden ontstaan over de inhoud, vormgeving en oplevering van video's. Bij Pro Motion Film ondervangen we dit met een uitgebreide intake.

- Als laatste 'nadeel' noemen we vertrouwen. Als bevlogen ondernemer, marketeer of communicatieprofessional ken jij het DNA van je bedrijf als geen ander. Een externe partij kan dat gevoel alleen uitdragen als je ze het écht voelen. Daarom is het cruciaal veel tijd te steken in de voorbereidingsfase. In de praktijk bezuinigen veel partijen hierop.

III. Eigen videoafdeling met professionele ondersteuning

Wil je het DNA van je organisatie bewaken, groeien als videomarketeer en kosten besparen? Dan is er ook nog een derde mogelijkheid. Maak in-house video's met professionele ondersteuning.

In-house video's maken is een professionele en gestructureerde benadering van videoproductie. Met de ondersteuning van een professional leer je snel en doeltreffend ijzersterke video's te maken. Dit bespaart tijd en kosten. Bovendien behoedt hij of zij je voor valkuilen en vergissingen.

Voordelen van eigen videoafdeling met professionele ondersteuning

+ Investeer je ambitieus in videomarketing, dan kun je snel stappen zetten. Verhoog de productie met behulp van een professional, experimenteer met ideeën en videoformats en werk efficiënter en goedkoper.

+ Jij kent je organisatie het beste. Maak je video's zelf, dan heb je maximale invloed op het eindresultaat.

+ Door te investeren in kennis en apparatuur maak je sneller betere video's.

+ Video's kun je in- en extern gebruiken en recyclen om de kosten verder te drukken.

Nadelen van deze aanpak

- Het oprichten van een eigen videoafdeling is relatief duur en het rendement is afhankelijk van de personele bezetting.

- Je hebt - vooral in de beginperiode - externe kennis nodig om het maximale uit de investeringen te halen.

- Bij ambitieuze projecten moet je nog steeds specialistische apparatuur huren. Denk aan extra camera's of microfoons.

- Apparatuur veroudert snel en heeft onderhoud nodig. Dit zijn extra kosten.

- Een volledig zelfstandig opererende video-afdeling is vooral interessant voor grote organisaties.

Video zelf maken of uitbesteden, wanneer kies je wat?

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om succesvol videoproducties te maken. Wanneer kies je nu wat?

Video's zelf maken

Eenvoudige video's zijn authentiek en vergroten je naamsbekendheid onder bestaande en nieuwe klanten. Deze optie is interessant als je snel veel video's wilt maken, niet te streng voor jezelf bent en de mogelijkheden van video wilt ontdekken.

Interessante video's die je zelf kunt maken zijn:

  • Educatieve video's voor klanten
  • Uitlegvideo's
  • Antwoorden op veelgestelde vragen
  • Interne communicatie
  • Video's voor sociale media

Videoproductie uitbesteden

Schakel een videoproductiebedrijf als Pro Motion Film in als je snel video's van de hoogste kwaliteit wilt hebben. Met onze kennis, ervaring en apparatuur vertellen we het verhaal van jouw organisatie op de best mogelijke manier. En zorgen we dat kijkers echt in beweging komen.

Soorten video's waarbij uitbesteden het beste werkt:

  • Bedrijfsfilms
  • Productvideo's
  • Video voor de homepage
  • Video testimonials
  • Online advertenties
  • Reclames en advertorials
  • Explainer video's van hoge kwaliteit
  • Video-opnames op locatie met meerdere camera's

Eigen videoafdeling met professionele ondersteuning

Wil je het beste van beide werelden? Richt dan een eigen videoafdeling op en laat je ondersteunen door een professional. Dan ontdek je het snelste hoe je een doeltreffende video strategie opstelt, video's maakt die werken en kosten bespaart. Bij Pro Motion Film helpen we je hier graag bij en delen we al onze kennis kennis.

Video maken of laten maken? Dit is het moment

Online video is niet meer weg te denken en de voordelen van bewegend beeld zijn groot.

Of je nu overweegt videoproducties zelf te maken of dit wilt uitbesteden, wacht niet te lang. Want elke dag dat niets doet met video negeert laat je klanten lopen.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92