Wat is filmproductie?

Wat is filmproductie

Filmproductie, in het kort, is alles wat samenhangt met het produceren van film. Daarmee wordt het opnemen van beelden bedoeld, maar ook het monteren ervan. Zaken als voice-overs en ondertiteling maken onderdeel uit van de nabewerking. Als je weleens de gehele aftiteling van een Hollywoodfilm hebt afgekeken, zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat er niet normaal veel mensen meewerken aan een film. Er komt verrassend veel bij kijken. Gelukkig kan dat bij filmproductie voor je bedrijf of privé allemaal een stuk kleinschaliger.

Het begint bij een concept

Filmproductie kan pas plaatsvinden als er eerst een concept is uitgewerkt. Voor dit concept is inspiratie nodig. Inspiratie werk je uit tot een concept en een concept tot een script. Als dit script tot in de puntjes verzorgd is, kunnen er praktische afspraken gemaakt worden en kan het filmen beginnen. Iedere film bestaat uit verschillende scènes, die één voor één worden geschoten.

Verschillende soorten filmproductie

Denk je film, dan denk je speelfilm. Maar het begrip is veel breder. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de mogelijkheden van commercieel filmen. Je kunt een bedrijfsvideo laten maken of een promotiefilm. Je kunt kiezen voor een evenementenfilm of een productvideo, voor een klant testimonial of een simpele 'vlog'. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een film format voor uitgedacht. Alle soorten films hebben één ding gemeen: ze beginnen bij een idee.

Soorten camera's voor film

Er zijn heel wat verschillende camera's om mee te filmen, van klein tot groot, van goedkoop tot duur:

 • Een smartphone

Filmen met je smartphone had lange tijd het stigma 'amateuristisch' te zijn. Vandaag de dag zul je merken dat de camera's op smartphones echter van heel hoge kwaliteit zijn, soms al net zo goed als losse filmcamera's. Op smartphones vind je meerdere soorten camera's, voor zoom en veraf. Filmen met smartphone gaat lekker vanuit de hand. Je smartphone is klein en compact: je steekt hem in je zak en neemt hem eenvoudig overal mee naartoe.

 • Een compact camera gebruiken

Een volgende optie is het gebruik van een Compact Camera. Dit is een handig klein model camera die je meestal gewoon in je broek- of jaszak kwijt kunt. Je neemt ze overal mee naartoe, net als je smartphone. Een nadeel van de compact camera is dat de kwaliteit niet zo heel veel beter is als die van een smartphone. Wel heb je meestal meer extra instellingen. Ook is de interne stabilisatie meestal beter, wat voor minder schokkerige beelden zorgt.

 • Of kies een systeemcamera

Liever van een systeemcamera gebruik maken? De systeemcamera werkt op min of meer dezelfde wijze als een compact camera, maar heeft als belangrijk voordeel dat je de lenzen kunt verwisselen. Daarom zijn ze vaak ook net een tikkie duurder (want beter). Dankzij de mogelijkheid lenzen te verwisselen heb je veel meer creatieve mogelijkheden. Je zult zien dat een systeemcamera nog altijd een duidelijk stapje beter is dan filmen met smartphone.

Verwisselbare lens
 • Of kies je voor een spiegelreflexcamera?

Het belangrijkste verschil tussen spiegelreflex camera en systeemcamera is de spiegel. Maar wat is nu de toegevoegde waarde van zo'n spiegel? De spiegelreflex bestond al voor de digitale camera in opkomst was. Dankzij de spiegelreflex kijk je niet door een klein gaatje in de camera naar wat je fotografeert, maar op het beeldscherm. Dat is stukken handiger dan met één oog in zo'n klein gaatje turen. Qua kwaliteit ontloopt een spiegelreflex camera de systeemcamera niet echt. De kwaliteit zit hem niet in de het soort camera, maar in het model.

 • Een filmcamera gebruiken

Een filmcamera is specifiek bedoeld om mee te filmen. Deze ligt dan ook vaak fijn in de hand. Foto's maken gaat hiermee niet of nauwelijks. Je hebt ook heel kleine modelletjes filmcamera, zoals de Action Camera's van GoPro - deze zijn stevig, klein en waterdicht. Dit type filmcameraatje wordt vooral gebruikt bij buitensport: hiken, kanoën, of wellicht surfen. Het nadeel van deze camcorders is dat ze moeilijk stabiel te houden zijn en je niet kunt zoomen.

Crew bij filmproductie

Wie maakt er onderdeel uit van de filmcrew?

Filmproductie crew
 • Hoe kleinschalig de film ook is, je hebt in ieder geval een producent

De producent initieert de film. De scriptrechten liggen bij de producent, bijvoorbeeld omdat deze de schrijver ervan is of omdat ze zijn aangekocht. De producent neemt het financiële plaatje voor zijn of haar rekening. De producent zorgt er voor dat het budget goed wordt besteed.

 • Een regisseur heb je ook altijd

De regisseur neemt de organisatorische en creatieve touwtjes in handen en stuurt iedereen op de set aan. Deze vertelt wat de acteurs, maar ook de techneuten moeten doen. Het is de regisseur die bepaalt of alles naar wens is, of er bijvoorbeeld extra shots moeten worden opgenomen.

 • Eerste en tweede regieassistent

De eerste regieassistent zie je vaak bij speelfilms. Deze is de opnameleider en neemt de draaiplanning voor zijn rekening. Deze wordt ook wel gezien als verlengstuk van de producent. De tweede regieassistent daarentegen is de persoonlijke adviseur en assistent van de adviseur.

 • De cameraman schiet de gewenste beelden met de gewenste apparatuur
 • De geluidsman zorgt voor professionele audio-opnames
 • De acteur vormt de ster van de show
 • Eventueel kun je ook nog van een visagist (voor make-up gebruik maken)
 • Ook gaan er mensen actief aan de slag met de montage en nabewerking.
Nabewerken van film

Film vs. algemener 'video'

Video is erg algemeen. Hiermee wordt al het bewegend beeld bedoeld. Bij video denk je aan de honderden kattenfilmpjes op YouTube. Bij film denk je aan kwaliteitsproducties, waarbij meerdere professionals betrokken zijn en waar vaak een flinke hoeveelheid geldt tegenaan gegooid is. Bij dit soort producties wordt een filmcrew gebruikt. De focus van Pro Motion Film ligt met name op korte films en dat in opdracht van overheid, bedrijven, ondernemers.

Wat doet een filmproductie bedrijf?

Een filmproductiebedrijf als Pro Motion Film produceert beeldproducties op hoog niveau. Er worden verschillende filmprofessionals aan het werk gezet om producties van kwaliteit te maken. Het filmproductiebedrijf is de creatieve sparringpartner van de opdrachtgever en neemt daarnaast de uitvoerende technische taken op zich. Ook wordt er desgewenst meegewerkt aan het script, gecast en onderzoek gedaan. Vergunningen regelen zit er ook vaak bij.

Wanneer huur je een filmproductie bedrijf in?

Ben je op zoek naar een high-end oplossing voor visuele storytelling, zoals een online commercial, een landelijke campagne of documentairefilm, dan zit je bij Pro Motion Film goed.

Wat is de werkwijze van filmproductie bedrijf Pro Motion Film?

Pro Motion Film identificeert zichzelf als film- en videoproductiebedrijf. Er worden high-end filmproducties geleverd, met de nadruk op documentaire films, corporate storytelling en korte films. Ook worden er desgewenst korte contentvideo's in bulk geproduceerd (denk aan toepassingen voor YouTube). Deze producten vallen eerder onder videoproductie dan onder film.

Filmproductie via Pro Motion Film

Stap één: kennismaking

Samen in zee gaan betekent eerst een goed eerste gesprek voeren. Hierbij worden wensen in kaart gebracht. Er wordt gelet op script, maar ook op stijl en de gewenste resultaten van de film.

Stap twee: pre-productie

De volgende fase is het voorbereidend traject. Er vindt veel communicatie plaats over de planning en inhoud. Ook wordt er research gedaan, evenals een script en bijbehorend draaiboek opgesteld. Er worden mensen gecast en de juiste (studio)locaties worden geregeld.

Stap drie: de productiefase

Dit is de fase waarin alles gefilmd wordt. Soms gebeurt dit in één dag, soms worden er meerdere dagen over gedaan. Bij opnamedagen geldt dat iedere minuut telt - productiviteit is hoog.

Stap vier: postproductie

De opnames worden gecombineerd en het gewenste eindproduct wordt samengesteld. Er worden effects toegevoegd, geluid, maar ook kleurcorrectie, eventueel ondertiteling en voice-over.

Stap vijf is de oplevering

Als het monteren klaar is, wordt het eindproduct aangeleverd. Nazorg is altijd mogelijk. Er worden van ieder project meerdere back-ups bewaard. Film aanpassen in de toekomst? Ook dat kan.

Plannen voor een filmproductie?

Plannen voor een (korte) film? Plan dan een kennismakingsgesprek. Zo'n eerste gesprek is geheel vrijblijvend. Een afspraak maken kan eenvoudig via het contactformulier op de website.

Meer informatie aanvragen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%