Videomarketing in 2024: dit moet je weten

Wat zijn de videomarketing trends van 2024?

Is videomarketing nog steeds de moeite waard en waar liggen momenteel de kansen? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over videomarketing en videocreatie in 2024.

Inhoudsopgave

The Rise of Video - een korte tijdlijn

Online video heeft zich razendsnel ontwikkeld sinds het begin van het internettijdperk, en die ontwikkeling staat op dit moment zeker niet stil. Opkomende technologieën hebben directe invloed op nieuwe videotrends.

Laten we even bedenken dat in 1998 niemand nog iets wist van een mobiele telefoon:

Mobiel bellen? "Dat is handig, maar als ik ergens strand is er ook altijd wel ergens een telefooncel of een boerderij met een boer met een telefoon."

Inmiddels zijn we verslaafd aan onze telefoon - en het consumeren van (video)content.

Hier is een kort overzicht van de ontwikkeling van online video in de afgelopen 25 jaar.

2000 - Opkomst van de eerste sociale media

In 2000 kregen steeds meer mensen toegang tot het internet. Maar bedrijven maakten nog weinig gebruik van video, simpelweg omdat het afspelen van video nog ingewikkeld was: videobestanden waren enorm groot en de afspeelsnelheden waren enorm traag. Vaak waren video's downloadbare bestanden die je kon afspelen met Windows Media Player of VLC. Real Player werd vaak gebruikt als een plug-in waarmee je video's kon afspelen op een website. (Bron: Quora)

2005 - Opkomst van YouTube

YouTube ging online. YouTube is de grondlegger van het hosten van video als een service. Vanaf dit moment steeg het gebruik van online video exponentieel en werd het steeds interessanter voor bedrijven om video's in te zetten in hun online marketingstrategie.

2009 - Doorbraak van smartphones en nieuwe videoformaten

Sinds 2009 maken smartphones met ingebouwde camera's het steeds makkelijker om zelf een vlog of bedrijfsfilmpje te maken. Je hebt je camera altijd in je broekzak.

Dit heeft ook invloed gehad op responsive webdesign en het formaat van videocontent. Video wordt niet langer alleen gedeeld in het horizontale formaat dat we kennen van televisie en YouTube. Met de komst van smartphones en tablets wordt video ook in verticaal en vierkant formaat gedeeld.

2011 - Oprichting van ons bedrijf, Pro Motion Film. ;-)

Ons videoproductiebedrijf werd opgericht. In bredere context: rond deze periode ontstond er een markt met videoproductiebedrijven en freelancers die het maken van bedrijfsvideo's als dienst aanboden.

Waar vraag is, is aanbod. Video's maken voor je website en sociale media werd eerder regel dan uitzondering.

Bedrijven begonnen video steeds doelgerichter in te zetten voor:

  • Het creëren van online zichtbaarheid
  • Het versterken van de merkbeleving
  • Het verhogen van websiteverkeer
  • Het genereren van leads
  • Klantenservice
  • Werving en training van nieuw personeel

2018-heden - Populariteit van "Video First" platforms zoals TikTok en Instagram

Instagram hanteert een video-first strategie en in 2020 brak TikTok door bij een groot (jong) publiek als een "video-only" platform. Met de opkomst van platforms zoals TikTok wordt videocontent steeds speelser, korter en toegankelijker. In deze periode verschenen er ook steeds meer videobewerkings-apps op de markt waarmee je snel video's kunt bewerken.

Vanaf 2024 - Snelle ontwikkeling van AI-tools

AI verandert ook de videomarkt ingrijpend. We kunnen alleen maar speculeren over wat er over 10 jaar mogelijk zal zijn.

AI maakt het productieproces van sommige bedrijfsvideo's nog eenvoudiger en zal naar verwachting de komende jaren een enorme invloed hebben op videomarketing.

Voordelen van videomarketing

Als je naar de bovenstaande tijdlijn kijkt, kunnen we de vraag "Is videomarketing nog steeds de moeite waard?" beantwoorden met een overtuigend...

JA!

Volgens cijfers van Wyzowl maakte in 2016 nog maar 61% van de bedrijven gebruik van videomarketing. In 2023 is dat inmiddels gestegen naar 91%.

Natuurlijk wil jij als bedrijf deel uitmaken van die 91%. :-)

Bovendien gaf maar liefst 89% van de mensen in hetzelfde onderzoek aan dat het bekijken van een video hen overtuigde om een product of dienst af te nemen.

Video's houden de aandacht van de kijker beter vast dan tekstuele of statische content. En door visuele en auditieve elementen kun je als merk makkelijker emotionele connecties creëren.

Wat zijn de mogelijkheden van videomarketing in 2024?

Wil je succesvolle video's maken in 2024? Speel dan in op de volgende trends en mogelijkheden.

1. Websitevideo's

Vergeet in 2024 zeker niet om je website van video's te voorzien. Dit is de plek waar potentiële klanten daadwerkelijk overgaan tot aankopen en waar je de laatste twijfels wilt wegnemen.

Wil je echt indruk maken? Verrijk je website dan met de volgende 3 video's:

1. Een algemene bedrijfsfilm op je homepage of over-ons pagina

2. Een unieke productvideo, testimonialvideo of uitlegvideo op je belangrijkste productpagina's

3. Een wervingsvideo voor toekomstige medewerkers op je vacaturepagina

2. Succesverhalen (testimonials)

De afgelopen jaren zien wij steeds meer bedrijven hun succesvolle samenwerkingen vereeuwigen met klantcasevideo's waarin klanten vertellen hoe zij door jou zijn geholpen. Deze video's zijn ideaal om te embedden op je website.

Een testimonial video is een zeer effectieve manier om potentiële klanten het vertrouwen te geven in jouw dienst of product én de drempel te verlagen om contact met je op te nemen.

In een testimonial video kun je namelijk echte emoties overbrengen: je ziet en hoort iemand praten. Voeg daar sterke storytelling en cinematografische shots aan toe en je hebt een heel effectieve video om te delen op je website en socials.

Een succesverhaal op camera is sterk omdat je als bedrijf;

  • Je klant in de spotlight zet, daarmee scoor je karmapunten en een hoger bereik, want je klant deelt de video waarschijnlijk ook met zijn of haar netwerk.
  • Geen "wij van wc-eend"- verhaal ophangt. Je klant laten vertellen waarom jij leuk bent en je product goed, is veel geloofwaardiger.
  • Een sterke storytelling video maakt waarbij je langsgaat op locatie bij de klant en iets van hun werkomgeving kunt laten zien. Dat levert visueel mooie items op.

Wil je een recent afgerond project uitlichten, je ideale klant in beeld brengen of 1 van je producten extra promoten? Maak dan een testimonial video.

Een andere - en nieuwere, nog minder toegepaste - variant op deze succesverhaal video's is de partner video. Afgelopen jaar maakten we steeds meer bedrijfsvideo's waarin wordt ingezoomd op een samenwerking tussen twee bedrijven. Hoe maakt deze samenwerking een dienst of product nog beter?

3. Wervingsvideo's

In een tijd waarin goed personeel schaars is, is het belangrijk om online op te vallen en je te onderscheiden van anderen.

Video is uitermate geschikt voor het werven van nieuwe collega's en klanten. Want: video leent zich uitstekend voor het geven van een realistisch achter de schermen-inkijkje bij jouw organisatie.

Op die manier kun je laten zien dat je een fantastisch team hebt, een prettige bedrijfscultuur en een prachtige werkomgeving. Dat nodigt jouw doelgroep uit: hier wil je bij horen.

Wij maken bijvoorbeeld actieve wervingsvideo's waarin huidige collega's een rondleiding geven achter de schermen en vertellen over hun functie.

4. YouTube video's

YouTube is nog altijd het meest populaire kanaal voor video.

Populaire video formats voor YouTube zijn interviews, uitlegvideo's of videoseries waar je doelgroep wat van opsteekt.

Voor YouTube hoef je jouw video's niet kort te houden. Zolang je de kijker blijft boeien, is het geen probleem om langere inhoudelijke video's te delen.

Dit is bijvoorbeeld een aflevering van een serie interviewvideo's die wij maakten voor AmsterdamGold. De video duurt 20 minuten en is ondanks de lengte een paar duizend keer bekeken door potentiele kopers:

5. DIY video shorts

Wiil je het hele jaar door je doelgroep bereiken met videocontent op bijvoorbeeld Instagram of TikTok? Of af en toe live gaan met een video? Dan is het echt de moeite waard om anno 2024 zelf te filmen met je smartphone en zelf je filmpjes te bewerken.

TikTok is één van de grootste contentsnackbars waarbij vanwege het grote video-aanbod onze aandachtspanne nog verder is afgenomen. We scrollen en swipen wat af. Ook Instagram, LinkedIn en Facebook zijn echte "scroll" platforms.

Het is daarom belangrijk om een video te maken waarmee je echt opvalt. Opvallen doe je door meteen met de deur in huis te vallen, jezelf in beeld te brengen en je ongezouten mening over dingen te geven. Ook speelse en nieuwsgierig-makende videotitels helpen de aandacht van je publiek te trekken.

Deze aankoopmakelaar speelt daar bijvoorbeeld slim op in met de titel: Kijk met me mee welke FOUT deze makelaar heeft gemaakt:

Snackable short video voor social media platforms zijn vaak best eenvoudig te maken. Deze video's hoeven niet zo high-end over te komen als bijvoorbeeld een bedrijfsfilm of recruitment video.

Door zelf video's te maken kun je met een relatief laag budget je online doelgroep informeren, raken en overtuigen met (persoonlijke) video's.

6. Video's maken met behulp van AI

Dankzij de opkomst van AI zijn er steeds meer handige tools beschikbaar waarmee je ook zelf eenvoudig video's kunt maken. Dit zijn zogeheten video generators.

Want met AI worden video's niet meer gefilmd of gemonteerd, maar "gegenereerd". Een heel nieuw werkwoord.Maak kennis met 3 handige AI video generators.

Dit zijn video generators die op basis van een maandelijks abonnement (paar tientjes per maand) gebruikt kunnen worden:

VEED

VEED is een multifunctionele AI video generator. Met VEED kun je een tekst script meteen omzeten naar een voice-over of AI avatar die de tekst presenteert. Ook kun je zelf via je computerscherm of telefoon teksten inspreken en videopresentaties opnemen.

Handige features hierbij:

Eye tracking software: kijk je tijdens het opnemen niet in de camera? Dan zorgt AI ervoor dat het net lijkt alsof je we; in de camera kijkt

Dankzij spraakherkenningssoftware wordt de gesproken audio automatisch naar ondertiteling getranscribeerd, in 125 talen met 98,5 accuratie.

Opus Clip

Met Opus Clip kun je langere videocontent zoals een interview of videopodcast omzet naar korte clips voor social. Met Opus Clip kun je eenvoudig de "viral moments" in je video vinden en deze fragmenten worden dan vervolgens geoptimaliseerd voor platforms zoals TikTok of Instagram Reels.

Videobolt

Met de video templates van Videobolt kun je snel een strakke logo-animatie genereren. Neem je genoegen met een template, dan hoef je geen video-animator meer in te huren voor custom animaties.

Andere video generators

Er zijn daarnaast nog tientallen van dit soort AI generators, ieder met z'n eigen workflow en specialiteiten. Zo heb je ook met Murf een specialistisch platform voor AI gegenereerde voice-overs en is Synthesia dé specialist in AI avatars.

Ook scripts schrijven en geautomatiseerd relevante stockbeelden bij je script laten uitzoeken, is mogelijk met AI generators.

Zet je deze video generators slim in, dan kun je sommige video's zeer snel en voordelig in bulk maken. Denk aan het omzetten van een blogartikel naar een visueel verhaal.

PRO Tip: Werk een vast format uit voor contentvideo's die eenvoudig met AI te maken zijn, en maak daar dan tientallen video's van.

Houd er wel rekening mee dat AI op dit moment nog vooral hoog scoort op kwantiteit: makkelijker en sneller content produceren. Wil je een kwalitatieve authentieke bedrijfsvideo, dan blijft maatwerk een must.

7. Live video

Wil je echte interactie generegen en reageren op vragen vanuit je doelgroep? Ga dan live met video. Live video is mede dankzij ingebouwde live mogelijkheden via kanalen zoals TikTok enorm populair geworden. Dit is bij uitstek de manier om een hechte community en veel engagement op te bouwen. Voor zo'n live video hoef je ook niet alles uit de kast te trekken. Het kan zo simpel zijn als vanachter je bureau vragen beantwoorden.

Er zijn ook bedrijven die een product klaarmaken tijdens de live video en tussendoor nieuwe bestellingen ontvangen. Zo zijn er meerdere bedrijven die via TikTok snoep verkopen. Je ziet ze uit allerlei potten snoep scheppen in alle kleuren van de regenboog, visueel best vermakelijk. Hoe kun jij jouw werkzaamheden op een leuke manier laten zien tijdens een live video?

8. Interactieve video

Interactie met je doelgroep via video kan ook op een andere manier. De afgelopen jaren is de interactieve video in opkomst. Een interactieve video is een video met zogeheten clickables. Dat zijn klikbare grafische elementen, zoals een button, waarmee je als kijker door de video kunt navigeren. Zo krijg je een video te zien die perfect aansluit bij jouw vraag of wensen. De video bestaat uit meerdere vertakkingen of scenes waardoor er voor de kijker allerlei opties mogelijk zijn. Op die manier maak je de video persoonlijk.

Ook kun je aan zo'n video formulieren toevoegen waarmee je data van je kijker kunt verzamelen. Een andere mogelijkheid is om de kijker vanuit de video naar een bepaalde landingspagina toe te sturen.

Houd er wel rekening mee dat er voor het maken van een interactieve video software nodig is, om de video online te houden, zit je aan een abonnement vast vanaf zo'n 100 euro per maand, per video. Daarbovenop heb je nog de kosten voor het maken van de video.

Neemt niet weg dat zo'n video enorm waardevol kan zijn als je de conversies via je website wilt verhogen of effectief je personeel wilt opleiden.

Een interactieve video kan namelijk ook gebruikt worden in de vorm van (interne) trainingsvideo's, waarin je als kijker uit verschillende vragen kunt kiezen.

Bijvoorbeeld als je winkelmedewerkers wil opleiden die in de winkel staan, welke vragen stel jij in het verkoopproces? Wat doe je in X situatie? A, B, C of D?

9. Interne trainingsvideo's en onboarding video's

De afgelopen jaren ontvangen wij ook steeds meer aanvragen van bedrijven die video's willen maken voor trainingsdoeleinden. Het visualiseren en "snackable" maken van bestaande tekstuele trainingen neemt duidelijk toe en mag daarom niet ontbreken in ons lijstje met video(marketing)trends. Ook wordt er vaker een onboarding video gemaakt om nieuwe medewerkers welkom te heten. Zeker bij grotere organisaties waarbij veel collega's ook nog eens thuiswerken, is het een uitkomst om meer met interne videocommunicatie te oden.

Bereid je dit soort opnames goed voor, dan kun je op een dag makkelijk een dozijn aan trainingsvideo's opnemen waarin collega's het woord doen.

PRO TIP: Gebruik een autocue zodat je tekstvast bent. Laat PPT slides of relevante afbeeldingen of videofragmenten zien om je verhaal visueel kracht bij te zetten.

10. Je video's laten opvlalen met ijzersterke thumbnails

Het aanbod van video groeit exponentieel. Probeer dan maar eens online op te vallen. Wil je dat mensen jouw YouTube, social of websitevideo afspelen? Vergeet dan de thumbnail niet. Dit is de afbeelding die je ziet voordat je de playbutton aanklikt. Maak en deel dus niet alleen een goede video, maar maak ook een thumbnail met opvallende afbeelding en titel, voorkom dat je een nietszeggend beeld uit de video ziet.

Onze showreel video met een bijpassende thumbnail:

Conclusie

Bijna iedere organisatie communiceert tegenwoordig met video en in 2024 zal dat alleen maar verder toenemen. Heb je eigen contentmakers in huis - overweeg dan zeker om zelf aan de slag te gaan met social video's. Met AI kun je het maken van dit soort video's vereenvoudigen. Ook op vaste momenten live gaan op social media is steeds eenvoudiger te organiseren en zorgt voor een sterke relatie met je doelgroep. Heb je het budget om videoproductie uit te besteden, onderzoek dan de mogelijkheden voor het maken van effectieve YouTube videocontent, testimonial video's, recruitment video's en bedrijfs- en productvideo's voor je website.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92