Bekijk jij weleens de handleiding? Wij ook niet. Of nou ja, niet op papier. Wel in audiovisuele vorm. Die zijn veel sneller terug te vinden dan zo'n boekje: gewoon online, na een zoekopdracht in plaats van een speurtocht door alle uithoeken van het huis. En een instructiefilm is nog veel leuker en begrijpelijker ook.
Visuele handleiding
Op z'n Cruijffiaans: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Wij draaien 'm voor het gemak even om: je begrijpt het pas als je het ziet. Want dat is het mooie aan de visuele handleiding: je kijkt mee met iedere stap. En omdat ieder onderdeel uit de handleiding een apart how to-filmpje heeft, vind je veel sneller het antwoord op je vraag. Daarom maken we instructievideo's vaak in een serie. Voor één product, of meerdere.
Voorbeeld uitlegvideo en klant case in één
Winstgevende instructievideo
Een instructiefilm laten maken is niet alleen goed voor het gebruiksgemak, maar ook voor je verkoop. Met een handleiding in videovorm verhoog je namelijk zowel conversie als online zichtbaarheid. Upload je instructiefilm naar YouTube en je bereikt een miljoenenpubliek van potentiële klanten.
Mits de video goed in elkaar zit, natuurlijk. Daarom leggen we je boodschap duidelijk vast. Mooi en to the point tegelijk. Met of zonder voice-over, titels in beeld, een herkenbare videohuisstijl en professionele audio-effecten. Zodat je instructie niet alleen verheldert, maar ook opvalt.
Fijne partij om mee samen te werken! Denken goed met je mee en komen ook met goede ideeën om de video nog vetter en beter te maken. Aanrader!
Vrijblijvende offerte aanvragen
Zo ziet dat eruit
Gewoon heel logisch
Een instructiefilm laten maken? 'Da's logisch', zou de goddelijke nummer 14 zeggen. Wordt het een enkele of een serie? Bel 020-233 33 51 of mail naar [email protected]. Dan bespreken we - uiteraard geheel vrijblijvend - de mogelijkheden.
✔ Specialist in spoedklussen
✔ Duidelijke boodschap & herkenbare huisstijl
✔ Meer video's voor minder
Vrijblijvend informatie aanvragen
Veelgestelde vragen en tips over het (laten) maken van een instructiefilm
1. Waar moet je aan denken als je zelf een instructiefilm maakt?
Bij het maken van een instructiefilm moet je aan een aantal zaken denken. Allereerst moet je goed opletten dat je instructiefilm aansluit op je doelgroep. Als je bijvoorbeeld elektronica aanprijst, dien je dit in een heel andere toon te doen als je doelgroep ouderen zijn, dan als je je specifiek tot techneuten richt.
Jargon is in het algemeen geen duidelijke taal om iets mee uit te leggen. Als je jargon gebruikt, licht elk begrip dan ook in gewone spreektaal toe.
Naast de doelgroep moet je natuurlijk ook je camera goed opstellen, letten op hoe je presenteert en de overzichtelijkheid van je video. In een instructiefilm is het het allerbelangrijkste dat het beeld ondersteunt wat je in woorden probeert over te brengen: breng alle handelingen dus in beeld.
2. Wie is geïnteresseerd in een instructiefilm?
Grof gezegd, heb je twee soorten belangstellenden voor een instructiefilm: enerzijds zijn dit mensen die een specifiek product willen aanschaffen of willen leren hoe ze met een gekocht product overweg moeten gaan (klanten) en mensen die vooral op zoek zijn naar een nieuwe ervaring, of het opdoen van een vaardigheid (creatievelingen en hobbyisten).
Mensen zijn nieuwsgierige wezens. Ze gaan zelfs op zoek naar informatie die ze niet direct (of misschien wel nooit) in de praktijk kunnen toepassen, simpelweg omdat het 'leuk' is om veel te weten.
3. Wat is het verschil tussen een zakelijke en een recreatieve instructiefilm?
Op het eerste gezicht is er weinig verschil. Recreatieve instructiefilms zijn meestal wat meer ontspannen en ongedwongen in toon. Het doel is hier niet om een product te verkopen of aan te prijzen, maar gewoon laten zien hoe iets in zijn werk gaat.
Een zakelijke instructiefilm heeft altijd als (achterliggend) doel klanten te trekken en winst te maken. De toon kan ook hier erg ontspannen zijn, maar uiteindelijk is het toch de bedoeling van de video dat jij als kijker in de verleiding komt een specifiek product aan te schaffen.
Recreatieve instructiefilms zijn veelal door hobbyisten in elkaar gezet, terwijl voor zakelijke films meestal professionals zijn ingeschakeld.
4. Welk voordeel heeft een instructiefilm?
Een instructiefilm is een marketingtool voor bedrijven. In plaats van een gortdroog lijstje te maken met enkele kenmerken en voordelen van een product (waar een websitebezoeker al snel van in slaap zal vallen…) kan je het product het beste illustreren aan de hand van een sterk filmpje.
Zo zie je als kijker van het filmpje meteen wat het product in jouw huishouden, op jouw werk - en in jouw leven - kan betekenen.
Ook kan je in het filmpje meteen de antwoorden op de 'veel gestelde vragen' geven. Dat scheelt je ook weer tijd in klantcontact. De meeste klanten zullen een filmpje als erg prettig en persoonlijk ervaren.
Daarbij werkt een instructiefilmpje vaak vele malen handiger dan een papieren handleiding.
Ontdek in deze video waarom het bedrijf TKB het maken van hun uitlegvideo's aan Pro Motion Film uitbesteedt:
-
Videomarketing voor TKB
De incassospecialisten van TKB vroegen ons om hun videomarketing handen en voeten te geven. Voor het resultaat kregen we de handjes op elkaar.
5. Wat is een uitleganimatie en wat kan ik ermee?
Een uitleganimatie is een bijzondere vorm van een instructiefilm. Het is namelijk een animatievideo van plusminus 75 seconden waarin een complex thema wordt uitgelicht.
Je ziet dit soort filmpjes weleens in het journaal, meestal wanneer er ingewikkelde processen als belastingberekeningen of bureaucratische machtsverhoudingen worden besproken. Een uitleganimatie (met behulp van pijlen en simpele symbolen) geeft in een oogopslag veel overzicht. Op deze manier kan je in een relatief vlot tempo erg lastige materie tot de kern brengen.
6. Wat moet je vooral niet doen in een instructiefilm?
Een instructiefilm moet vooral niet knullig gemonteerd zijn, want dan legt de kijker vrijwel automatisch de verbinding (vaak onterecht) met een ondeugdelijk product. Iets van hoge kwaliteit moet je ook op kwaliteit hoge wijze aanprijzen.
Als je een instructiefilm schiet, mag je nooit stappen in het proces overslaan of beelden toevoegen die totaal niet met de audio overeenkomen. Maak dingen niet onnodig moeilijk. Zorg voor een antwoord, niet voor een vraagteken.
Instructiefilm uitbesteden?
We gaan er iets moois van maken! Bekijk onze video:
Jouw bedrijf boosten met doeltreffende instructievideo's?
Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.
✓ 10 + jaar ervaring in het produceren van conversieverhogende instructievideo's
✓ Voordelige productiekosten bij afname van een serie video's
✓ Altijd extra vrijblijvend advies over aanvullende videomarketing mogelijkheden