Instructiefilm of instructievideo's laten maken in 2024?

Zeg nou zelf: wie leest eigenlijk de handleiding?

Een instructiefilm van Pro Motion Film is visueel aantrekkelijk en bovenal effectief.

 • Sinds 2011 1400+ maatwerk video's geproduceerd
 • 250+ tevreden opdrachtgevers in alle branches
 • Inclusief strategie en maatwerk instructievideo scripts

Beoordeling van klanten: 5/5 52 beoordelingen

Instructiefilm laten maken

Bekijk jij weleens de handleiding? Wij ook niet. Of nou ja, niet op papier. Wel in audiovisuele vorm. Die zijn veel sneller terug te vinden dan zo'n boekje: gewoon online, na een zoekopdracht in plaats van een speurtocht door alle uithoeken van het huis. En een instructiefilm is nog veel leuker en begrijpelijker ook.

Onze laatste Instructiefilms

Testo

Uitblinkers

Bouwmensen

Visuele handleiding

Op z'n Cruijffiaans: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Wij draaien 'm voor het gemak even om: je begrijpt het pas als je het ziet. Want dat is het mooie aan de visuele handleiding: je kijkt mee met iedere stap. En omdat ieder onderdeel uit de handleiding een apart how to-filmpje heeft, vind je veel sneller het antwoord op je vraag. Daarom maken we instructievideo's vaak in een serie. Voor één product, of meerdere.

Waarom onze klanten voor instructievideo's van Pro Motion Film kiezen

Ervaring

Wij weten welke instructievideo's jij nodig hebt. Sinds 2011 hebben we meer dan 1400 uitlegvideo's gemaakt. Daardoor weten we precies wat werkt, en wat niet.

Haarscherpe uitleg

Wij zijn expert in inhoudelijke instructievideo's en kunnen je helpen bij het schrijven van de scripts. We halen het maximale uit de presentatie dankzij goede regie en bijvoorbeeld de ondersteuning van een autocue.

Resultaatgericht

Wij zullen tijdens het voortraject altijd eerlijk advies uitbrengen en meedenken welke instructiefilms en andere video's het beste passen bij jouw organisatie. Zo haal jij maximale waarde uit videomarketing.

.

Jouw bedrijf boosten met doeltreffende instructievideo's?

Neem contact met ons op en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Vraag meer informatie aan

Instructievideo laten maken voor je marketingstrategie

Met een instructiefilm verkoop je op een minder directe manier. Door gratis tips, kennis en ervaringen te delen, laat je zien dat jij de expert bent. En ook mooi: dankzij instructievideo's raakt je supportafdeling minder overbelast.

Een instructiefilm kun je op meerdere manieren effectief inzetten.

Allereerst is het slim om instructievideo's te delen via YouTube en te optimaliseren voor SEO door bijvoorbeeld een veelgestelde vraag in de titel te verwerken. Op deze manier komen potentiële klanten de video tegen via YouTube en Google. Daarmee komen ze op een laagdrempelige manier in aanraking met jouw product.

Instructievideo's zijn ook ideaal om te delen op de landingspagina van je product. 69% van de consumenten bekijkt het liefst een korte video om meer te weten te komen over jouw product of dienst en 84% van deze mensen zegt dat ze door het bekijken van een video zijn overgehaald om een product of dienst te kopen. (bron: Wyzowl)

In deze video meer over de voordelen van een instructievideo:

Instructiefilm laten maken: gemiddelde kosten

Een instructiefilm laten maken, wat gaat dat kosten? De instructiefilm kosten per video zijn afhankelijk van hoeveel video's je per dag(deel) kunt filmen en de complexiteit van de videobewerking. Onderstaande instructievideo prijzen zijn indicaties en exclusief btw, reiskosten, voice-over en maatwerk graphics. Inclusief (pre)productie, advies en inhoudelijk afstemmen van de instructievideo's.

Intstructievideo prijs 2024

Instructiefilm Pro 4 uur filmen met cameraman, instructiefilm t/m 2 minuten 1.599 euro
Instructiefilm Premium 8 uur filmen met cameraploeg, instructiefilm t/m 5 minuten 2.499 euro
Serie Instructievideo's (Meerdere dagen) filmen met cameraploeg, meerdere instructievideo's. Inclusief voice-over en graphics prijs op aanvraag

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

Winstgevende instructievideo maken met Pro Motion Film

Een instructiefilm laten maken is niet alleen goed voor het gebruiksgemak, maar ook voor je verkoop. Met een handleiding in videovorm verhoog je namelijk zowel conversie als online zichtbaarheid. Upload je instructiefilm naar YouTube en je bereikt een miljoenenpubliek van potentiële klanten.

Mits de video goed in elkaar zit, natuurlijk. Daarom leggen we je boodschap duidelijk vast. Mooi en to the point tegelijk. Met of zonder voice-over, titels in beeld, een herkenbare videohuisstijl en professionele audio-effecten. Zodat je instructie niet alleen verheldert, maar ook opvalt.

Dit is wat klanten zeggen over onze instructiefilms

Review Testo

Erg blij met de resultaten die wereldwijd worden ingezet

Alexandra Göggerle, Marketingcommunicatie, Testo

Wij hebben met Pro Motion Film intussen 3 gebruikersfilms opgenomen. Doel was een authentieke film van monteur naar monteur die zijn werkzaamheden deelt. Tot twee keer toe met regen en storm op een dak gestaan maar Niels en zijn team zijn gewoon doorgegaan. Met veel geduld de monteurs ondersteund in deze niet alledaagse actie. Testo is erg blij met de resultaten die uiteindelijk niet alleen in Nederland maar wereldwijd worden ingezet.

Testimonial Laurens

Denken goed met je mee

Laurens Hilboezen, Eigenaar, Viewie Media

Fijne partij om mee samen te werken! Denken goed met je mee en komen ook met goede ideeën om de video nog vetter en beter te maken. Aanrader!

Review Albeda

Stuurde ons bij wanneer dit belangrijk was

Erna de Wolff, Onderwijskundige, Albeda

Albeda College heeft Pro Motion Film gevraagd om een serie kennisclips op te nemen. Wij zijn heel erg tevreden over de manier waarop dit is gegaan. Niels dacht heel goed met ons mee, gaf feedback op de scripts die we schreven en stuurde ons bij wanneer dit belangrijk was voor de kwaliteit van de kennisclips.

Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Marketingspecialist, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben aan een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

Gewoon heel logisch

Een instructiefilm laten maken? 'Da's logisch', zou de goddelijke nummer 14 zeggen. Wordt het een enkele of een serie? Bel 020-233 33 51 of mail naar [email protected]. Dan bespreken we - uiteraard geheel vrijblijvend - de mogelijkheden.

✅ Specialist in spoedklussen

✅ Duidelijke boodschap & herkenbare huisstijl

✅ Meer instructievideo's voor minder

Plan gratis 30 minuten kennismaking

Veelgestelde vragen over het laten maken van een instructiefilm

Wat is een instructiefilm?

Om je een idee te geven van wat een 'instructiefilm' precies is en doet: een instructiefilm is een video die de kijker informeert over een bepaald onderwerp. Dit kan echt van alles zijn.

Zo'n video wordt vaak door bedrijven ingezet om uit te leggen hoe hun producten of diensten precies werken.

Er zijn steeds meer bedrijven die van hun website een hele online marketing machine hebben gebouwd door slim gebruik te maken van videocontent. Coolblue is bijvoorbeeld zo'n bedrijf. Zij zetten volop productdemonstratiefilmpjes in om hun klanten online te helpen met het maken van de juiste keuze.

Er zijn ook veel YouTubers die in de vorm van een uitlegvideo 'tutorials' maken over hun interesse of vakgebied.

Hoe moet ik een instructievideo opnemen?

Hoe maak je een instructiefilm, dat is een vraag die wij vaak tegenkomen. Je wilt een instructiefilm maken waarin je uitlegt hoe iemand jouw product of dienst kan gebruiken. Voordat je aan de slag gaat met een instructievideo opnemen hebben we eerst een paar tips voor je.

 1. Duidelijk stappenplan: Ontwikkel een helder stappenplan en script om je instructiefilm overzichtelijk en gericht te houden.
 2. Voordoen: Laat acties duidelijk zien door ze voor te doen op camera, wat de instructies persoonlijk en eenvoudig te volgen maakt.
 3. Voice-over: Overweeg het gebruik van een professionele voice-over voor duidelijke uitleg; deze kun je zelf inspreken of laten doen, dit kan meestal al vanaf €250.
 4. Tekst in beeld: Gebruik ondersteunende tekst in je video voor extra duidelijkheid, en zorg ervoor dat deze goed leesbaar is.
 5. Achtergrondmuziek: Voeg subtiele achtergrondmuziek toe om de kijkervaring aangenamer te maken, let hierbij op de rechten van de muziek.
 6. Simpel houden: Houd je instructiefilm simpel, zowel in stappen als in filmtechniek, voor een heldere en makkelijk te volgen presentatie.

Waar moet je aan denken als je een instructiefilm laat maken?

Bij een instructiefilm opnemen moet je aan een aantal zaken denken. Allereerst moet je goed opletten dat je instructiefilm aansluit op je doelgroep. Als je bijvoorbeeld elektronica aanprijst, dien je dit in een heel andere toon te doen als je doelgroep ouderen zijn, dan als je je specifiek tot techneuten richt.

Jargon is in het algemeen geen duidelijke taal om iets mee uit te leggen. Als je jargon gebruikt, licht elk begrip dan ook in gewone spreektaal toe.

Naast de doelgroep moet je natuurlijk ook de camera goed opstellen, letten op hoe je presenteert en de overzichtelijkheid van je video. In een instructiefilm is het het allerbelangrijkste dat het beeld ondersteunt wat je in woorden probeert over te brengen: breng alle handelingen dus in beeld.

Wie is geïnteresseerd in een instructiefilm?

Als je een video tutorial wilt maken, zijn er grofweg twee soorten belangstellenden: enerzijds zijn dit mensen die een specifiek product willen aanschaffen of willen leren hoe ze met een gekocht product overweg moeten gaan (klanten) en mensen die vooral op zoek zijn naar een nieuwe ervaring, of het opdoen van een vaardigheid (creatievelingen en hobbyisten).

Mensen zijn nieuwsgierige wezens. Ze gaan zelfs op zoek naar informatie die ze niet direct (of misschien wel nooit) in de praktijk kunnen toepassen, simpelweg omdat het 'leuk' is om veel te weten.

Kun je zelf een instructievideo maken?

Ja, je kunt zelf een instructievideo maken. Om een effectieve instructievideo te maken, volg je deze stappen:

Scriptontwikkeling: Bepaal de inhoud en opbouw van je video door een script te schrijven dat een duidelijke boodschap overbrengt, rekening houdt met je doelgroep, en een educatieve functie heeft. Zorg voor consistentie in je serie instructievideo's en integreer praktijkvoorbeelden.

Voorbereiding: Verzamel de juiste materialen, mensen, en technologie die je nodig hebt om te filmen, zoals een goede camera, microfoon, en bewerkingssoftware. Vergeet niet de locatie en eventuele acteurs te regelen.

Proefdraaien: Test je apparatuur en maak proefopnamen om eventuele problemen te identificeren en op te lossen, en om comfortabel voor de camera te worden.

Filmopnames: Zorg dat alles klaarstaat voor de opnames, inclusief acteurs en techniek. Neem meerdere takes en houd rekening met externe factoren zoals het weer en licht.

Nabewerking: Gebruik montagetools om je materiaal te bewerken tot een coherente instructievideo. Experimenteer met verschillende opmaakopties totdat je tevreden bent met het resultaat.

Natuurlijk kun je ook je instructievideo laten maken door Pro Motion Film. Wij hebben de kennis, vaardigheden en materialen om voor jou een duidelijke en succesvolle instructievideo te maken.

Kennismaking inplannen met Pro Motion Film

Wat is het verschil tussen een zakelijke en een recreatieve instructiefilm?

Op het eerste gezicht is er weinig verschil. Recreatieve instructiefilms zijn meestal wat meer ontspannen en ongedwongen in toon. Het doel is hier niet om een product te verkopen of aan te prijzen, maar gewoon laten zien hoe iets in zijn werk gaat.

Een zakelijke instructiefilm heeft altijd als (achterliggend) doel klanten te trekken en winst te maken. De toon kan ook hier erg ontspannen zijn, maar uiteindelijk is het toch de bedoeling van de video dat jij als kijker in de verleiding komt een specifiek product aan te schaffen.

Recreatieve instructiefilms (of demonstratievideo's) zijn veelal door hobbyisten in elkaar gezet, terwijl voor zakelijke films meestal professionals zijn ingeschakeld.

Welke voordelen heeft een video tutorial laten maken?

Een instructiefilm is een marketingtool voor bedrijven. In plaats van een gortdroog lijstje te maken met enkele kenmerken en voordelen van een product (waar een websitebezoeker al snel van in slaap zal vallen…) kan je het product het beste illustreren aan de hand van een sterk filmpje.

Zo zie je als kijker van het filmpje meteen wat het product in jouw huishouden, op jouw werk - en in jouw leven - kan betekenen.

Ook kan je in een demonstratievideo meteen de antwoorden op de 'veel gestelde vragen' geven. Dat scheelt je ook weer tijd in klantcontact. De meeste klanten zullen een filmpje als erg prettig en persoonlijk ervaren.

Daarbij werkt een instructiefilmpje vaak vele malen handiger dan een papieren handleiding, dus waarom zou je geen how to video laten maken?

Een instructiefilm is in de vorm van how to video, FAQ video of tutorial video vrijwel inzetbaar in alle fases waarin jouw klant in aanraking komt met jouw product:

Ontdek hieronder waarom TKB het maken van instructievideo's aan Pro Motion Film uitbesteedt. ↓

 • TKB videomarketing case

  Videomarketing voor TKB

  De incassospecialisten van TKB vroegen ons om hun videomarketing handen en voeten te geven. Voor het resultaat kregen we de handjes op elkaar.

Wat moet je vooral niet doen bij een how to video laten maken?

Een instructiefilm moet vooral niet knullig gemonteerd zijn, want dan legt de kijker vrijwel automatisch de verbinding (vaak onterecht) met een ondeugdelijk product. Iets van hoge kwaliteit moet je ook op kwaliteit hoge wijze aanprijzen.

Als je een instructiefilm schiet, mag je nooit stappen in het proces overslaan of beelden toevoegen die totaal niet met de audio overeenkomen. Maak dingen niet onnodig moeilijk. Zorg voor een antwoord, niet voor een vraagteken.

Instructiefilm uitbesteden?

Je doelgroep bereiken, informeren en overtuigen met instructievideo's?

Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies over instructievideo's voor jouw bedrijf.

Testimonials

Mis je nét dat beetje overtuiging? Dit is wat klanten zeggen over ons.
Testimonial Repair Care

Eerlijk en professioneel

Luan Vercruysse, Marketingspecialist, Repair Care

Het team van Pro Motion Film is flexibel, denkt mee en schakelt vlot en accuraat. Zelfs als je het niet zeker weet, adviseer ik: waag een belletje, je krijgt eerlijk en to the point advies. Hun werkwijze is professioneel, transparant en ze hebben aan een half woord genoeg om de goede tone of voice neer te zetten.

We werken echt heel graag met hen

Saskia Teunissen, Persuade

Al diverse projecten met Pro Motion Film gedaan en elke keer tot volle tevredenheid! Zeer goede edits, flexibel, snel en betrouwbaar. We werken echt heel graag met hen.

Testimonial Stage-USA

Mooi resultaat

Andries Bonneur, Stage-USA

De afgelopen maanden met zeer veel plezier samengewerkt met Pro Motion Film. 3 video's van top kwaliteit geleverd voor ons bedrijf. Zeer tevreden, snelle communicatie en een mooi resultaat. Ik kan deze partij van harte aanbevelen!

Testimonial pitch filmpje Liza

Binnen 1 week een super filmpje opgeleverd!

Liza Cornet, Neurowetenschapper

De samenwerking met Niels verliep erg prettig: de communicatie verliep snel, vriendelijk en helder en Niels dacht actief mee aan de vorm, maar ook aan de inhoud van mijn pitch filmpje. Dat werkte erg goed. Uiteindelijk binnen 1 week een super mooi filmpje geschoten én opgeleverd! Veel dank!

Gewoon goede filmmaker

Ilse Kuiper, Content en communicatie DUOS, Erasmus MC

Gewoon goede filmmaker, begrijpt wat je wilt, en maakt er iets moois van. Professioneel, goed bereikbaar en goede prijs/kwaliteit. Een aanrader!

Creatieve ideeën

Pien Jongenelen, De Bieb

We hadden een hele prettige samenwerking met Pro Motion Film en zijn erg blij met het resultaat. Al meerdere positieve reacties van de verschillende doelgroepen! Uitvoerend producent Niels luisterde goed naar onze wensen en wist deze perfect te combineren met zijn creatieve ideeën.

Klanten

Je videocontent helemaal uit handen geven? Wij zijn je partner. Voor deze merken maakten wij unieke en doeltreffende video's.

Geweldige resultaten behalen en je online zichtbaarheid opschalen met video? Gaan we doen.

Neem contact op

Niels de Groot

Videospecialist

Ik plan graag een gesprek van 30 minuten waarin ik jouw wensen bespreek.

[email protected]

Maak een afspraak

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Claim nu de gratis whitepaper en ontdek de 10 slimme stappen die je vandaag nog kunt nemen om je bedrijf sneller te laten groeien met videocontent.

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Diensten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Testimonial video

Recruitment video

Instructiefilm

Aftermovie

Videocontent

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92