Recruitment video laten maken: waarom zou je dat doen als bedrijf? Stel, je bent op zoek naar een nieuwe baan. Dan bekijk je al snel tientallen verschillende vacatures. Veel van die vacatures zijn uitwisselbaar. Ze beginnen vaak met drie vragen:
'Ben jij een X die Y? Ben je A, B en C? En heb je ervaring met Z?' Gevolgd door: 'Dan zijn wij op zoek naar jou!' Daarna komt er een lange rij bullets. En een nog langere opsomming. En soms zelfs nog een. Pfff…
Maar dan zie je een vacature met een stijlvol gefilmde recruitmentvideo of 'werken bij'-video. Oprechte beelden die je een inkijkje geven in de functie en de organisatie.
Geen inhoudsloze containerbegrippen, maar enthousiaste collega's die bevlogen over hun werk vertellen. Je kijkt nog eens naar die andere vacatures. Waar denk je dat je gaat solliciteren?
Wij bij Pro Motion Film weten het wel.
Voor onze Stichting heeft Pro Motion Film een videoproductie gemaakt. Heel blij met het resultaat en met de samenwerking. Fijn hoe flexibel ze zijn, (creatief) meedenken en snel kunnen schakelen, top!
Relevantere reacties met vacaturevideo
Andersom werkt het net zo: als recruiter of werkgever ontvang je soms honderden reacties op één vacature. Het overgrote deel kan je zo aan de kant schuiven, maar daarvoor moet je ze wel eerst allemaal doorlezen.
En ook na een eerste of tweede gesprek haken sollicitanten geregeld af omdat ze zich toch niet in de baan of het bedrijf herkennen - terwijl je er al veel tijd in hebt geïnvesteerd.
Met een vacaturevideo gaat dat stukken efficiënter. Hoe dat zo? Doordat je zelf de voorselectie niet hoeft te maken!
Meer dan alleen tekst
Een wervingsvideo geeft werkzoekenden namelijk meteen al een veel vollediger beeld van de baan en de organisatie. Ook de gezichtsuitdrukking en houding, of de intonatie waarmee mensen vertellen, geeft de kijker veel waardevolle informatie. Met een twinkeling in iemands ogen breng je tenslotte veel meer energie over dan met een lijstje benefits.
Voorbeeld recruitmentvideo
Bekijk hier de recruitmentvideo die we maakten voor DAKMERK. ↓
Creatief en oprecht
Maar: dat lukt niet met zomaar iedere hr-video waarin je de bedrijfssfeer laat zien. Net als bij de ideale werknemer, is creativiteit daarvoor een van de belangrijkste eigenschappen. Want een goede vacaturevideo is méér dan een medewerker op de werkvloer. Het is een dynamisch en authentiek videoportret in de stijl van een mini-docu. Met echte mensen en een oprecht en sprekend verhaal.
Daarom loopt de cameraman (m/v) van Pro Motion Film een dagdeel mee met een of meerdere collega's. Soms al vanuit huis, als de tijd dat toelaat, zodat de kijker meereist vanaf de voordeur en een completer beeld krijgt van de persoon achter het werk. Dat draagt allemaal bij aan de echtheid en authenticiteit, en het opbouwen van een connectie met jouw toekomstige nieuwe collega.
Laat ook zo'n gave wervingsvideo maken
Laat een algemene 'werken bij'-video maken voor een cinematografische impressie van de bedrijfscultuur. Of ga voor een nog gerichter beeld met een video voor iedere aparte vacature. Helemaal gaaf: een videocampagne met een serie portretten van werknemers, waarin ze stuk voor stuk hun werkdag laten zien en vertellen wat het werk zo leuk maakt. Dat is nog eens originele employer branding.
Ook de beste nieuwe collega's vinden met een vacaturevideo? Bel 020 - 233 33 51 of mail naar [email protected].
Veelgestelde vragen en tips over het laten maken van een recruitment video
1. Waar moet je aan denken als je zelf een recruitment video maakt?
Een recruitment video laten maken is geen klusje dat je in een halve ochtend klaart. Er komt aardig wat bij kijken, want er staat best veel op het spel. Je wilt de beste werknemers werven om je bedrijf zo sterk mogelijk te maken. Hoe zorg je ervoor dat werkzoekenden warm worden van jouw bedrijf?
- Werk een goed idee uit: nogal wiedes misschien, maar begin niet zomaar met filmen. Weet wat je wilt vertellen en hoe je het wil vertellen. Gebruik argumenten om te overtuigen.
- Een shotlijst maken: bepaal wat je wilt filmen en hoe je het gaat filmen. Wat moet je in beeld brengen en hoe moet je het in beeld brengen om de boodschap tot zijn recht te laten komen?
- Het voorbereiden van de draaidag: hou iedereen scherp en zorg dat alles klaarstaat.
- Een statief gebruiken: zo is het beeld stabiel. Een handcamera leidt tot rommelige shots.
- Compositie van je shot bepalen: sluit wat er gezegd wordt goed aan bij wat er in beeld wordt gebracht? Is dit de meest effectieve manier om de woorden kracht bij te zetten? Is de compositie van het shot rustig, overzichtelijk en straalt het degelijkheid uit?
- Voor voldoende licht zorgen: wees geen louché praktijkje met gezichten die half in het duister verborgen gaan. Daglicht oogt vaak een stuk vriendelijker dan kunstlicht.
- Gebruik audio: is er geen sprake van achtergrondruis? Zijn de sprekers verstaanbaar? Gebruik eventueel muziek of andere audiolagen om je boodschap extra kracht bij te zetten.
2. Wat zijn de voordelen van een recruitment video laten maken?
Met behulp van een sterke recruitment video onderscheid je je van andere werkgevers. Een werkzoekende zal meer geneigd zijn op een recruitment video te klikken dan een ellenlange vacature te lezen waarin evenzoveel informatie schriftelijk staat verwoord. Hoe goed je vacaturetekst ook is, op papier blijft het allemaal wat abstract.
Aan de hand van een video kan je ook de werkplek laten zien, de activiteiten en je collega's in beeld brengen. Zo help je de werkzoekende in een mum van tijd een eerste indruk te vormen. Als je het slim aanpakt, weet je de werkzoekende snel te overtuigen om voor jou te kiezen.
Het is fijn samenwerken met Pro Motion Film. Een goede gesprekspartner om onze ideeën vanuit marketing en communicatie te realiseren. Positief kritisch, strak in planning, goede kwaliteit, nette prijs en komt afspraken na. Ik kan ze van harte aanbevelen voor video-opdrachten.
-
Interviewserie voor Wij zijn JONG
Wij zijn JONG vroeg ons om video’s te maken voor intern gebruik. Achteraf bleken die ook heel geschikt voor recruitmentdoeleinden. Bekijk de case.
3. Hoe breng je de baan tot leven?
Je doet dit onder meer door een medewerker aan het woord te laten en deze bijvoorbeeld antwoord te laten geven op vaak gestelde vragen. Breng de werkomgeving goed in beeld: de binnen- én buitenkant van een kantoorpand.
Heb oog voor de werkplek van je collega ('aan dit bureau zal jij straks plaatsnemen'…) en let ook op de omgeving van het kantoor. Kijk je bijvoorbeeld uit over weilanden? Over een park? Over een prachtige oude kerktoren?) Met behulp van een video laat je werkzoekenden zelf een voorselectie maken, zonder dat jij dit hoeft te doen.
4. Wat is een goede opbouw bij een recruitment video?
Er is geen vaste succesformule voor een recruitment video. Elk bedrijf en elke functie is immers anders. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op dient te letten en die je in de video moet verwerken.
Begin met een zogenaamd 'haakje': dit is iets aantrekkelijks (een lokkertje) dat de kijker stimuleert om tot het einde van de video te blijven kijken. Dit kan bijvoorbeeld een onverwachte vraag zijn, maar ook een grappige anekdote of een opvallend feitje.
Geef duidelijk aan waarom een werkzoekende op deze functie moet solliciteren. Laat zien wat de functie, het bedrijf en de collega's te bieden hebben. Vermeld bijzondere details, evenals voordelen. Dat kan zoiets simpels zijn als een raam met een prettig uitzicht. Laat ook niet na je te onderscheiden van je collega's: laat zien waarom jij de beste keuze bent.
Tijd voor de Call to Action: welke stappen dient een kijker te nemen. Vermeld waar je de link van het sollicitatieformulier kunt vinden, aan wie je je CV dient op te sturen en waar je terecht kunt voor vragen. Laat zien dat de vervolgstap binnen handbereik ligt en dat de kijker van de video slechts een paar stappen van zijn droombaan is verwijderd.
5. Wat moet je vooral niet doen bij een recruitment video?
Huur geen acteurs in en maak geen gebruik van een regisseur die geen kennis heeft van het bedrijf of de bedrijfscultuur. Hou het binnen de organisatie. Film ook in een stijl die de bedrijfscultuur eer aan doet. Als er een wat informelere sfeer heerst, is het helemaal niet erg als je gebruik maakt van wat maar 'gekunstelde' shots.
Vergeet niet je contactgegevens achter te laten (waar kan een kijker terecht voor vragen, waar kan hij zijn CV plaatsen). Stel niet té hoge verwachtingen ('jij bent onze redder: we hebben je nodig!'), hiermee leg je veel druk op de schouders van potentiële sollicitanten. Hiermee zal je veel van hen afschrikken. Wees niet onduidelijk in wat je te bieden hebt en zorg dat beeld aansluit bij audio.
6. Waarom zou ik mijn recruitment video laten maken bij jullie?
Pro Motion Film levert een cameraman die een dagdeel of hele dag meeloopt op de werkvloer en de werkzaamheden en de bedrijfscultuur zo goed mogelijk vastlegt. Authenticiteit is van levensbelang. Door zoveel mogelijk indrukken op te nemen, schieten we een video die past bij het bedrijf en die tegelijkertijd oog heeft voor de verwachtingen en vragen van een buitenstaander. Creativiteit is één van onze kernvaardigheden. We leveren een authentieke en sprekende mini-docu. ↓
Jouw bedrijf boosten met doeltreffende recruitment video's?
Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.
✅ 12 + jaar ervaring in het produceren van wervende recruitment video's
✅ Voordelige productiekosten bij afname van een serie video's
✅ Vrijblijvend advies over videomarketing
JE DOELGROEP BEREIKEN, INFORMEREN EN OVERTUIGEN MET RECRUITMENT VIDEO'S?
Deel je wensen en ontvang vrijblijvend advies over videomarketing.