Vacaturevideo laten maken

Een effectieve en superwervende vacaturevideo laten maken voor je bedrijf? Dan is dit artikel is je vertrekpunt. Ik neem je mee langs verschillende voorbeelden van effectieve vacaturevideo's.

Dit zijn video's die ik vaak deel wanneer bedrijven bij ons aankloppen voor het maken van een wervingsvideo of vacaturevideo en waar je bijvoorbeeld ook korte socials uit kunt knippen. Zo heb je ook voldoende videocontent om je openstaande vacatures op verschillende sociale kanalen te promoten.

Inhoudsopgave

Wat is een vacaturevideo?

Een vacaturevideo is een promotievideo gericht op het werven van nieuw personeel, nieuwe kandidaten of studenten.

Bedrijven hebben vaak baat bij een goede vacaturevideo laten maken omdat ze daarmee sneller en beter hun open posities in het bedrijf kunnen vervullen en op die manier door kunnen groeien.

Ook opleidingen kunnen wervingsvideos inzetten voor het werven van nieuwe studenten.

Voordelen van een vacaturevideo laten maken

Een vacaturevideo laten maken door een bedrijf gespecialiseerd in videoproductie heeft meerdere voordelen.

1. Perfect visitekaartje

Door de vacaturevideo productie uit te besteden kun je er van op aan dat de video van professionele kwaliteit is. Er wordt via sterk camerawerk, creatieve regie en een snelle edit voor gezorgd dat je organisatie fantastisch in beeld komt. Daarmee is je video ook echt "wervend", je wil geen video online zetten die juist nieuwe kandidaten wegjaagt.

2. Selectiefilter

Een tweede voordeel van een vacaturevideo is dat deze werkt als selectiefilter.

Je doelgroep krijgt online al een beter beeld van wie jullie zijn en wat zij kunnen verwachten. De kandidaten die vervolgens op jouw vacature reageren hebben vaak al een goed beeld van de organisatie en dit verhoogt de kans op een goede match.

Een vacaturevideo is dus tijdsbesparend voor je HR afdeling.

3. Streepje voor op je concurrent

Met een vacaturevideo op je vacaturepagina maak je jouw organisatie tastbaar. Potentiële kandidaten hebben het idee dat ze al met 1 been binnen staan. Het is laagdrempeliger om contact op te nemen met een bedrijf met een wervingsvideo dan een bedrijf die alleen een vacaturetekst heeft geplaatst.

Werkwijze bij het maken van een vacature video

Doel van de vacaturevideo bepalen

Bij het maken van een vacaturevideo vertrekken we altijd vanuit het doel als uitgangspunt. Wat moet de vacaturevideo opleveren?

In de basis zijn er vaak 2 uitgesproken wensen:

 • In algemene zin laten zien dat je een fijne werkgever bent en waar je als bedrijf voor staat
 • Meer aanmeldingen krijgen op een specifieke functie

Deelstrategie bepalen

Daarnaast bekijken we via welke kanalen je potentiële kandidaten het beste kunt bereiken en hoe we de vacaturevideo zo zichtbaar mogelijk kunnen maken.

Er zijn meerdere opties mogelijk voor het delen van een vacaturevideo:

 • Delen via YouTube
 • Toevoegen aan een specifieke vacaturepagina op eigen website
 • Toevoegen aan specifieke vacaturepagina op externe websites
 • Toevoegen aan algemene "Werken bij" pagina
 • Organisch delen via LinkedIn netwerk
 • Organisch delen via Instagram, Facebook of TikTok
 • Delen als video advertentie

Doelgroep in kaart brengen

Tegelijkertijd brengen we jouw doelgroep in kaart: we maken een persona van de gewenste kandidaat, wat is zijn of haar achtergrond, leeftijd, interesses, woonplaats?

Uiteindelijk bepaalt dit profiel ook op welke sociale kanalen we de video('s) het beste kunnen delen.

En het heeft invloed op de vorm en inhoud van de video, gaan we collega's interviewen of werken we met een voice-over? Scripted of non-scripted? En wat voor sfeerbeelden gaan we draaien?

Script opstellen

Zodra we het doel en de doelgroep samen hebben bepaald, kunnen we aan de slag met het format en script. Op basis van de input die we van jou ontvangen, bedenken we welk format het beste bij de video past en helpen we met het opstellen van een super wervend script, zowel visueel als inhoudelijk.

Dit zijn effectieve video formats die een vacaturevideo laten maken enorm eenvoudig maakt.

5 formats en voorbeelden van een vacaturevideo

1. Algemene vacaturevideo met meerdere thema's

Wil je in de meest brede zin laten zien waarom het gaaf is om bij jouw bedrijf te werken? Maak dan 1 algemene wervingsvideo. Die kun je trouwens ook verdelen over kortere rubriekjes per onderwerp.

Zo maakten we voor Grip op Finance deze video, waarin 4 thema's aan bod komen:

 • Opdrachten
 • Coaching
 • Ontwikkeling
 • Uitjes & gezelligheid

De thema's worden met tussenkaarten aangekondigd. Uiteindelijk leverde dit Grip op Finance per thema ook een social video op. Dus van 1 vacaturevideo maakten we uiteindelijke 4 social video's.

Om de video extra authentiek te maken heeft Grip ook zelf beeldmateriaal gefilmd en aangeleverd. Bekijk hier 1 van de socials over het thema Uitjes & Gezelligheid:

2. Wervingsvideo per kernwaarde

Voor Legal People maakten we in samenwerking met reclamebureau Lemm ten Haaf ook een employer branding videocampagne, maar dan niet 1 video waarin verschillende thema's aanbod komen zoals bij het voorbeeld van Grip, maar juist per thema/kernwaarde een andere video.

 • Vrijheid
 • Verantwoordelijkheid
 • Vertrouwen
 • Verbinding

Bekijk het voorbeeld van de video over "Vrijheid":

In iedere video vertellen vier collega's wat het specifieke thema voor hen betekent. Ook is Amsterdam als locatie duidelijk vertegenwoordigd, omdat het een Amsterdams bedrijf is.

Aanvullend maakten we 1 algemene employer branding video waarin fragmenten uit alle vier video's zijn opgenomen. Eigenlijk hetzelfde abij Grip op Finance, maar dan precies andersom. Van de themavideo's maken we 1 totale video:

3. Vacaturevideo op profiel ideale kandidaat

Voor DAKMERK maakten we juist een vacaturevideo waarin het ideale kandidatenprofiel perfect naar voren komt aan de hand van twee jonge gasten die vertellen over de voordelen van hun baan:

Ook deze video is weer zo ingedeeld dat er meerdere socials van geknipt kunnen worden. Iedere vraag wordt als titelkaart in beeld gebracht. Die kun je losknippen tot korte social snippets.

Met elke social video post kun je weer slim doorlinken naar je hoofd vacaturepagina. Dat levert weer mooi extra zichtbaarheid op.

4. Vacaturevideo per functie

Voor Vivium Zorggroep maakten we een functiespecifieke vacaturevideo. Een veelgebruikt format is om een "dagje" (in werkelijkheid zo'n 3-4 uur) mee te lopen met een collega die vertelt over wat zo leuk is aan het werk, terwijl je tussendoor sfeerbeelden ziet van de werkdag.

Bekijk hier een voorbeeld waarin we met verpleegkundige Deborah een dagje meelopen:

5. Vacaturevideo serie

Voor Nova College maakten we een tiental wervingsvideo's per opleiding. In iedere video lopen we mee met een student die een rondleiding geeft op locatie.

Per video komen dezelfde rubrieken naar voren, zoals:

 • Favoriete hang out plek
 • Favoriete vak
 • Mijn droombaan
 • Gegroeid als mens

Bekijk hier het video format:

Kosten van een vacaturevideo

Wat kost het om een vacaturevideo te laten maken? Bij ons varieert de prijs per project. Maar gemiddeld kost een vacaturevideo tussen de 1.500 en 5.000 euro per video.

De exacte prijs hangt af van:

- Het aantal dagen filmen

- Grootte van de crew

- Complexiteit van videobewerking

- Wel of geen voice-over

- Wel of geen maatwerk graphics

- Ondertiteling

En tot slot is de hoeveelheid video's een belangrijke factor. Bij een serie video's van hetzelfde format, kunnen we efficiënter produceren en zal de prijs per video dus afnemen. Een compleet overzicht van videoproductie tarieven vind je op deze pagina.

Vacaturevideo laten maken via Pro Motion Film

Wij helpen je met het maken van effectieve vacaturevideo's waarmee je impact maakt. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.