E-book over videobewerking
Download ons gratis e-book over video editen en maak zelf de beste filmpjes.

Hoe kan je een video kleiner maken?

Het begrip comprimeren

Het officiële woord voor kleiner maken is 'comprimeren'. Wat is compressie nu eigenlijk? In de praktijk gaat het erom dat video's met een vast aantal frames per seconde worden opgenomen (meestal zijn dit er 24 of 25).

Film is de illusie van bewegend beeld aan de hand van foto's die heel snel achter elkaar worden afgespeeld. Bij compressie worden alleen de veranderingen van het ene frame op het andere opgeslagen (dit is lang niet alles dat in beeld verschijnt).

Meer weten over bestandsbewerking, bijvoorbeeld over hoe je een filmpje kunt omzetten naar mp4 en hoe je een video kunt converteren, ook daar hebben we nuttige pagina's voor.

De terminologie die bij comprimeren hoort

Er zijn een aantal begrippen die je vaak tegen zult komen als je video's kleiner wilt maken, hieronder staan de belangrijkste begrippen op een rijtje:

  • Codec: dit is de computermethode die bepaalt wat er tussen twee frames verandert.
  • Keyframe: een basisframe, die om de paar frames gemaakt wordt. Hoe meer keyframes je bestand heeft, hoe groter de kwaliteit en hoe groter het bestand.
  • Bitrate/Datarate: de hoeveelheid data die per seconde video wordt verstuurd. Een variabele bitrate houdt in dat de data per seconde kleiner wordt als er minder actie plaatsvindt.
  • Artefact: blokkerig beeld en het resultaat van verkeerd bijgewerkte keyframes.
  • Framerate: het aantal frames per seconde, meestal 24 of 25. Dit getal moet je voor compressie niet veranderen.
  • Resolutie: de grootte van de video, gemeten in pixels (breedte x hoogte).

Je opties voor het kleiner maken van een video

Je hebt een aantal opties voor het kleiner maken van je filmpje, namelijk:

1. Je kunt een comprimeerprogramma gebruiken.

2. Je kunt je video eerst uploaden naar Vimeo of YouTube en de video vervolgens downloaden vanaf dit platform. Je video wordt dan meestal in een kleinere bestandsgrootte gedownload.

3. Je kunt gebruik maken van een videobewerkingsapp (voor mobiele apparaten).

4. Je kunt videomontagesoftware (voor PC) gebruiken. Download ons e-book Perfecte video's monteren en leer alles over videobewerking.

  • Cursus video editing

    Cursus Video Bewerken

    In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Verschillende comprimeerprogramma's

Er zijn verschillende comprimeerprogramma's op de markt, voor zowel Android, iOS, Linux en Windows. Hieronder vind je een greep uit het aanbod.

Video's comprimeren met 7-Zip

7-Zip is geschikt voor Windows. Het is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. 7-Zip kan de bekende zip-bestanden uitpakken.

Comprimeren met PeaZip

PeaZip kan worden gebruikt met Windows en Linux. Je kan het programma gebruiken om te comprimeren en voor encryptie. Let wel op: PeaZip is uitsluitend in het Engels verkrijgbaar.

Verkleinen met IZArc

Beschikbaar voor Windows en iOS. Met behulp van dit programma worden alle bekende bestandsindelingen in het archief ondersteund. Het wordt gezien als alles-in-één programma.

Filmpjes verkleinen met ZipGenius

Dit programma is beschikbaar voor Windows. Het staat bekend als gebruiksvriendelijk en heeft vele functie. De app is zowel in het Engels als het Nederland te verkrijgen.

Uploaden naar Vimeo of YouTube

Het uploaden van grote bestanden naar YouTube en Vimeo kan vaak wel, maar zal heel lang duren. Daarom is comprimeren wenselijk. Daarmee gaat het uploaden een stuk sneller en hoef je minder lang te wachten. Op die manier kan je focussen op meer belangrijke zaken als video omschrijving.

Comprimeren in een videobewerkingsprogramma

In plaats van om te zetten naar mp4 of een video te converteren, kan je ook comprimeren. Er zijn meerdere programma's op de markt voor PC, zoals Adobe Premiere Pro en Final Cut. De meeste opties zijn voor de verschillende programma's gelijk. Om te comprimeren, moet je de video eerst exporteren. Zo converteer je het bestaand naar een format door alle systemen en apparaten herkend wordt en dus kan worden afgespeeld. MP4 is het meest universeel.

Het selecteren van de bitrate

Bij SD-video's hoort een bitrate tussen 2000 en 5000 kB per seconde. Bij 720p video's hoort 5000-10.000 kB per seconde. 10.000-20.000 kB is gepast voor 1080p video's.

Selecteren van keyframes

Je moet je video encoderen in dezelfde framerate als je hem hebt opgeslagen, tenzij je meer dan 30 frames per seconde hebt gebruikt, dan moet je voor de helft van die waarde kiezen. Encoderen doe je in de regel in de modus die de beste kwaliteit oplevert (de multi-pass).

Het instellen van de audio

Kies het audioformaat AAC-LC. Dit wordt het breedst ondersteund en biedt tevens de beste kwaliteit. Gebruik een datarate van 320 kB per seconde. Selecteer Stereo voor muziek. Als je geen muziek gebruikt, kan je het beste Mono selecteren. De Samplerate voor audio is 48.000 kHz.

Maak je filmpje nu zelf

Zelf een video maken aan de hand van een gratis stappenplan van Pro Motion Film? Het kan. Ontdek het overzicht en de vele tips.

Op welke kosten moet ik rekenen?

Uitbesteden is ideaal bij speciale projecten die extra aandacht verdienen: denk aan een schitterende trouwfilm of het laten maken van een bedrijfsfilm als onderdeel van een slim opgezette marketingcampagne. Pro Motion Film levert je dat extra beetje service en dat voor een eerlijke prijs.

Deze video's helpen je comprimeren

Is het begrip comprimeren en de toepassing ervan nog altijd onduidelijk?

Deze video's helpen je verder:

Deze video legt uit hoe je kunt comprimeren zonder kwaliteitsverlies. De video is wel in het Engels:

Deze video legt uit hoe je kunt comprimeren met HandBrake:

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Kickstart je videoproducties

Zelf goede video's maken? Geef je videoproducties een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Download het Videoproductie Starterspakket

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

Bundel met 3 onmisbare e-books:

Module 1. Filmen met je smartphone

Module 2. Perfecte video's monteren

Module 3. IJzersterke scripts schrijven

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92