Luchtvideo maken? Lees deze handleiding voor je opstijgt

Een luchtvideo is een video die - je raadt het al - vanuit de lucht genomen is.

Je kunt op veel verschillende manieren vanuit de lucht filmen, onder andere door een drone video te laten maken door een professional.

Heb je zelf een drone? Dan kun je gewoon lekker zelf aan de slag. Hou er wel rekening mee dat er in Nederland vele 'no-fly' zones zijn, waar je met een drone niet zomaar mag vliegen.

Luchtvideo's worden verder geschoten met onder meer een vliegtuig of helikopter. Aan de afzonderlijke middelen zijn voordelen en nadelen verbonden.

Waarom een luchtvideo?

Om maar eens een irritante wedervraag te stellen: waarom niet?

Luchtvideo's zijn verdomde fraai, onder meer omdat je in één oogopslag een groot oppervlakte kunt overzien.

Het komt niet veel voor dat je als mens de wereld van bovenaf ziet, dus luchtvideo's bieden bijna altijd een origineel perspectief, of je nu boven een weiland vliegt, of boven de straat waar je jaar na jaar, dag na dag, doorheen fietst.

Luchtvideo maken van omgeving
Luchtvideo van jouw woonplaats

Bijna ieder mens heeft weleens gedroomd dat hij een vogel was, om vervolgens met een beteuterd gezicht wakker te worden.

Eeuwenlang is het de wens geweest van mensen om het luchtruim te verkennen en tegenwoordig kan dat naar hartenlust!

Een eigen beeldtaal ontwikkelen

Luchtvideo's zijn nog relatief nieuw. Ze worden door lang niet elk bedrijf toegepast, maar zijn wel in opkomst.

Om een nieuwe 'standaard' voor te zijn, kun je het beste zo snel mogelijk aan boord springen en een luchtvideo laten schieten voor je directe concurrenten dat hebben gedaan.

Waarom? Een luchtvideo kan bijdrage aan de ontwikkeling van een unieke beeldtaal voor je bedrijf of onderneming - iets dat jou onderscheidt van andere marktpartijen.

Luchtbeelden in films

Luchtbeelden doen het erg goed in film.

Denk bijvoorbeeld aan het intro van The Shining, waar je een eenzaam autootje met de hoofdpersonen een bergachtig, geïsoleerd landschap ziet doorkruisen, onder begeleiding van onheilspellende muziek. De intro creëert meteen een beeld van de setting van het Overlook Hotel, ook zegt het veel over de psychologische staat van hoofdpersoon Jack Torrance.

Een ander (nog beruchter) voorbeeld van succesvol gebruik van luchtvideo is Leni Riefenstahls Nazi-propagandafilm Triumph des Willens uit 1935.

De film begint met een wolkgezicht boven de stad Nuremburg, waar Hitlers vliegtuig een daling inzet en schaduwen werpt op de verzamelde menigte, begeleid met muziek van Richard Wagner. Natuurlijk maakt het maken van een luchtvideo je geen Nazi, net zoals het dragen van een uniform je geen SS'er maakt, maar het toont wel aan hoe vreselijk effectief het kan zijn.

Waarom zijn luchtvideo's zo krachtig?

Dat is hierboven eigenlijk al genoemd: het 'bird eye' perspectief levert beelden die met het menselijk oog normaal gesproken niet zijn waar te nemen. Dat triggert onze verbeelding.

Het hemelrijk heeft van oudsher ook iets goddelijks: dit is waar goddelijke machten huizen, of het nu de christelijke god is of de Olympische Goden - de hemel is alleen voor de machtigen der aarde.

Het stabilisatie effect

Drones van tegenwoordig hebben een stabilisatie effect. Veel luchtbeelden blijven dus erg stabiel, zelfs al vlieg je rechtstreeks en met relatief hoge snelheid op een object af. Omdat de beelden altijd keurig gestabiliseerd blijven, kun je eenvoudig video's van hoge kwaliteit schieten.

Drone gebruiken
Populariteit van drones

Waarom een drone gebruiken?

  • Filmen met een drone is vaak een stuk goedkoper dan met helikopter of vliegtuig.
  • Een drone verstoort zijn omgeving een stuk minder dan een vliegtuig of helikopter (een helikopter die laag bij de grond blijft, zorgt voor harde windstoten).
  • Een drone kan overal vliegen (in een steegje, tussen bomen door, etc.).
  • Je kunt met een drone vaak filmen in hoogwaardige 4K of Ultra HD kwaliteit.
  • Luchtbeelden van bijvoorbeeld camping, hotel, (pret)park zijn spectaculair.
  • Wees de eerst binnen je branchegebied die unieke luchtbeelden inzet.

Luchtvideo combineren met bedrijfsfilm?

Je kunt kiezen voor een afzonderlijke luchtfilm, die een soort survey maakt van een locatie in zijn geheel, maar je kunt natuurlijk ook bepaalde hoogtepunten pakken en die verwerken in een totale bedrijfsfilm.

Een camping op de Veluwe bijvoorbeeld, zal zowel accommodaties van dichtbij en vanbinnen willen laten zien, als een overzichtshot van de prachtige natuur. Je kunt de luchtshots als 'hook' gebruiken om de kijker in de eerste seconden van de video al te boeien.

10 Ideeën voor prachtige droneshots

Je kunt met een drone bijna overal komen en de mogelijkheden zijn legio. Heb je er al eens aan gedacht om…

  • In een cirkel om het object heen te vliegen?
  • Naar het object te vliegen en beeld vervolgens tijdens het editen te versnellen of te vertragen?
  • Je video met een zoom-in te beginnen en te eindigen met een zoom-out?
  • Je camera recht naar onderen te kantelen (voor een Google Earth effect)?
  • Tegelijk een voor-/achterwaartse en zijdelingse beweging te maken?
  • Door een (binnen)ruimte heen te vliegen?
  • Een specifieke route te volgen, waarbij je van tevoren bepaalt wat er op elk moment op een punt in de route moet gebeuren?
  • Een langdurig tracking shot te maken, waarbij je constant dezelfde afstand bewaart ten opzichte van het filmonderwerp?

Ook zonder drone?

Woningen worden vaak ook zonder drones gefilmd.

Soms is het in de praktijk niet mogelijk om met drones te filmen, bijvoorbeeld omdat het huis zich in een 'no-fly' zone bevindt. Er zijn een aantal andere middelen waarmee je succesvol uit de lucht kunt filmen. Dat geldt niet alleen voor het filmen van woningen, maar ook bijvoorbeeld voor bedrijfspanden, grote mensenmassa's en sportwedstrijden.

Gebruik een… WiralCam

Een WiralCam heeft een wat beperkter bereik dan een drone, omdat er bij een WiralCam een camera over een draad (wire) wordt voortbewogen.

Je kunt de camera op afstand bedienen en laten focussen op waar de actie plaatsvindt. WiralCams kunnen bijvoorbeeld worden toegepast in de centra van steden, maar ook in stadions, tijdens een sportwedstrijd of een concert.

Tijdens voetbal WK's en EK's worden weleens WiralCams gebruikt om de actie op het veld vanuit een volstrekt originele en unieke invalshoek in beeld te krijgen.

Gebruik een… Helikopter

Hét alternatief voor een drone.

Een drone heeft een groter bereik als het aankomt op het naderen van het te filmen object, maar een helikopter kan en mag veel hoger vliegen dan een drone. Als je zo breed mogelijke omgevingsshots wilt maken, dan is de helikopter de beste optie.

Ook als je bijvoorbeeld boven open water (ver van het land) of in een gebergte vliegt, is een helikopter een veel geschiktere optie dan een drone, die maar beperkt bereik heeft.

Laten maken van een luchtvideo
Luchtvideo via helikopter

Gebruik een… Hoogtestatief

Dit is een soort mast van enkele (tot wel 10) meters hoog. Met behulp van wifiverbinding is het mogelijk de camera op afstand te bedienen. Het hoogtestatief is helaas wel een statische optie.

Gebruik… Google Earth Studio

Luchtbeelden van Google Earth Studio zijn een uitstekend alternatief als je ergens vanuit de lucht wilt komen waar je met een drone niet mag komen. Dat geldt voor de genoemde 'no-fly' zones, maar ook als je opnames wilt maken van vlak boven een gebouw of straat.

Geniet, maar vlieg met mate

Luchtbeelden zijn erg krachtig. Vergelijk ze maar met shotjes wodka. Daar moet je er slechts één of twee van drinken. Drink je er twintig, dan ga je knock-out.

In tegenstelling tot wodka, zullen luchtbeelden hun kracht verliezen als je ze te vaak inzet. Maak luchtvideo's die kort zijn, of verwerk telkens korte shots in video's die zaken ook op een andere manier belichten. Een luchtvideo hoeft niet geheel uit luchtbeelden te bestaan. Met 50% bereik je hetzelfde effect.

Waar je op moet letten?

Op regels.

De regelgeving verandert voortdurend omtrent filmen vanuit het luchtruim.

Je moet er allereerst voor zorgen dat jouw activiteiten geen gevaar vormen voor regulier luchtverkeer.

Privacy schending is ook een belangrijke kwestie. Je kunt een mooi filmpje van je wijk willen schieten, maar als er toevallig in de linkeronderhoek een buurman of -vrouw met een blote kont op het beeld prijkt, dan kun je zomaar een claim aan je (ironisch genoeg) broek krijgen.

Drones zijn over het algemeen betrouwbaar, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat er iets verkeerd gaat en dat een drone als een vallende engel ter aarde stort. Dan wil je natuurlijk niet dat hij schade bij een ander aanricht of - erger nog - op iemands hoofd valt.

Als je een filmmaker huurt die een drone opereert, controleer dan van tevoren goed of die persoon een certificaat of vergunning bezit om vanuit de lucht te filmen.

Vermijd de 'no-fly' zones.

Batterijduur drone

Een drone is geen roze konijntje met een zeker merk batterij op zijn rug dat eindeloos door kan huppelen.

Nee, drones vreten energie en moeten doorgaans om de zoveel minuten tijd landen voor een pitstop met een nieuwe accu. Controleer van tevoren altijd goed wat de kracht is van de accu in het apparaat. Een zwaardere drone zal sneller door zijn kracht heen zijn.

Aan de slag met een luchtvideo: zelf doen of uitbesteden?

Zelf een luchtvideo maken kan natuurlijk altijd. Vraag jezelf wel een aantal zaken af.

  • Heb ik de juiste middelen tot mijn beschikking? Drones kun je eventueel van iemand lenen, maar dan moet je wel maar net de juiste persoon kennen.
  • Ken ik de regelgeving? Voor je gaat vliegen moet je goed weten wat je wel en wat je niet in beeld mag brengen en of je van plan bent te gaan vliegen in een no-fly zone.
  • Kan ik kwaliteitsbeelden maken? Doorgaans zijn amateurbeelden van mindere kwaliteit dan wanneer een professional het filmen voor zijn of haar rekening neemt, dat is logisch. Als je iemand inhuurt, ben je geld kwijt en vaak ook tijd. Het is aan jou om de kosten en baten tegen elkaar af te wegen en tot een strategische keuze te komen.

Bekijk hier een luchtvideo die wij hebben gemaakt in opdracht van Gemeente Oostzaan:

Wat kost een luchtvideo zoal?

Je kunt een luchtvideo zelf schieten. Daarvoor heb je natuurlijk wel een drone nodig en die heeft niet iedereen in zijn schuurtje liggen.

Je kunt er ook voor kiezen om een professional in te huren. Deze brengt zijn eigen apparatuur mee.

Doorgaans vragen dronepiloten een tarief per uur met minimale afname van een een paar uur inclusief reistijd, maar tarief per opdracht is ook mogelijk. Je kunt online verschillende aanbieders vergelijken.

De prijs is ook afhankelijk van de ervaring van de piloot en of deze een certificaat heeft.

Hoelang duurt het schieten van een drone video?

Meestal duurt het schieten van luchtvideo's zo'n 2-3 uur. Er kan natuurlijk wat uitloop zijn als er specifieke eisen zijn of als er veel beelden over een groot terrein geschoten moeten worden.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92