Je hebt video's die eindeloos lang duren, saai gefilmd zijn en ook nog eens traag gemonteerd. Zo'n video wil je dus niet maken.
Er is online al genoeg middelmatige videocontent te vinden.
Gelukkig wordt er ook steeds meer uitgepakt met goede videocontent.
Dit zijn soms haast mini bioscoopfilms.
Deze video's zien er zo lekker uit dat je maar door wilt kijken, en ook jij kunt dit soort video's maken!
Hoe maak je zo'n lekkere video met een hoge "We want more!" factor? Hieronder 10 manieren om jouw video sexy te maken.
Inhoudsopgave
1. Drone beelden
"Wooooow lekker shotje!" Een grote kans dat dit de reactie is van je publiek als jouw video begint met een uniek en spannend drone beeld. Laat de drone naar het onderwerp toevliegen of maak een gaaf tracking shot waarbij het onderwerp wordt gevolgd.
Drone beelden hebben altijd een enorme impact, omdat je hiermee perspectieven kunt laten zien, die we met onze eigen ogen niet kunnen zien.
Uitpakken met een paar sterke drone beelden is dus een garantie op aantrekkelijke videocontent. Zo kun je bijvoorbeeld een hele gave promotiefilm laten maken met alleen drone beelden, dat deden we bijvoorbeeld met de volgende video:
Let wel even goed op de regels als je met een drone wilt gaan filmen.
Stock footage als alternatief
Te duur? Dan kun je ook via een stock video website zoals Videoblocks voor een best voordelig tarief rechtenvrije drone beelden downloaden. Hier staan alleen wel een beperkt aantal beelden op, maar wil je wat algemene drone shots laten zien van bijvoorbeeld grote steden of natuur in Nederland, dan kun je dat prima oplossen met stock video.
2. Hoofdpersoon volgen
Een video gaat doorgaans over mensen. Dat kunnen acteurs of figuranten zijn, of gewoon heel normale mensen die op camera worden gevolgd.
Het is altijd een succes om shots in beeld te brengen waarin je deze mensen onderweg ziet van A naar B. Lopend over straat, in de auto, in de natuur: iemand op pad en onderweg naar een bestemming.
Dit soort beelden geven jouw video namelijk een zekere dynamiek: je krijgt verschillende beelden van de omgeving mee, je ziet de omgeving om je heen veranderen terwijl een persoon centraal staat. Je ziet stedelijke gebouwen of juist natuurlijke landschappen op de achtergrond veranderen, mooie lens flares van de zon die in de lens schijnt, of juist zware wolkpartijen.
Dit is allemaal eye candy en maakt je videocontent veel rijker en imposanter dan een videoboodschap opnemen achter je bureau.
3. Visuele handelingen filmen
Iemand die schildert, gitaar speelt, kleding ontwerpt, een meubel maakt of een taart bakt: dit zijn allemaal beelden die visueel heel mooi zijn om in beeld te brengen en je video dus gaan verrijken.
Maak je video niet statisch maar laat een verhaal zien, een gebeurtenis of een soortgelijke handeling als hierboven, wat je in de videomontage tot een mooie scene kunt monteren.
Daarnaast maakt dit je video ook persoonlijker en informeler. Stel je wilt jouw bedrijfsverhaal vertellen en verschillende collega's stellen zich voor op camera. Zien we hen dan praten in een saaie kantooromgeving of neem je een paar mooie scenes op waarbij je ze hun hobby's ziet uitoefenen? Dat laaste kost iets meer tijd om te filmen, maar het levert wel vette content op.
4. Voice-over
Je wilt niet zo'n saaie suffe video maken met iemand die minutenlang in beeld aan het praten is. We noemen dit ook wel talking head. Dit komt vaak voor bij een videoboodschap, vlog of interview en maakt je video vaak best traag.
Hoe los je dit op?
Gelukkig is dat heel simpel. Je kunt bijvoorbeeld het verhaal wat je vertelt, laten doorlopen als audiofragment onder de beelden die je tussendoor laat zien. In feite heb je dan een voice-over. Denk dan aan opnames uit de voorgaande punten. Deze shots kun je mooi laten matchen met degene die aan het vertellen is.
5. Authentiek
Een video die fijn kijkt is een authentieke video. Het is de trend van de afgelopen jaren om een video te maken die geloofwaardig is en het echte verhaal vertelt. Geen "Wij van WC eend" dus.
Maar juist human interest content met goede storytelling waarin mensen vertellen over hun leven, werk of passie en zich daarbij kwetsbaar mogen opstellen. Dus bijvoorbeeld ook vertellen wat er minder goed ging. Dit pasten we bijvoorbeeld gedeeltelijk toe in deze video die we maakten voor GROHE:
6. Spelen met tijd
Weet je wat jouw publiek ook mooi vindt?
Beelden die van snelheid veranderen. Dat is eigenlijk om dezelfde reden als dat we drone beelden mooi vinden. Een versneld of vertraagd beeld, kunnen wij met onze eigen ogen niet ervaren. Dit is dus extra interessant om naar te kijken.
Denk ook aan een beeld wat eerst real time afspeelt en dan opeens versneld naar fast motion. Of van real time naar slow motion.
Al helemaal indrukwekkend is een super slow motion shot toevoegen aan je video. Een druppeltje wat de grond raakt en uiteenspat. Impact shots. Je ziet opeens ieder detail.
Dat is pas sexy.
7. Heel up-tempo edit
De volgende punten hebben met de videomontage te maken. Want ook in de videomontage kun je je video nog heel erg upgraden.
Heb je zoveel sfeeropnames opgenomen dat je ze wel vlug achter elkaar moet laten zien, wil je niet de helft van de beelden weg moeten gooien?
Het kan heel gaaf zijn om shots elkaar heel snel op te laten volgen. Je wordt als kijker continue geprikkeld. Je verveelt je als kijker geen moment. Bekijk bijvoorbeeld deze video die we maakten voor een groep meiden uit Amsterdam:
8. Lekkere muziek
Weet je wat ook heel lekker is?
Muziek die gewaagd is en onverwacht. Stel je runt een advocatenbureau en je wilt wat met video doen. Dan kun je natuurlijk een heel standaard corporate deuntje onder je video zetten. Lekker veilig en braaf. Of je zet er juist een zware cinema soundtrack onder, dat maakt je video episch. Of een elektronische dance track; dat geeft het advocatenbureau meteen een heel hippe en jonge uitstraling. Of juist iets heel klassieks met strijkers. Dat maakt het weer heel sjiek.
Kies dus voor muziek die blijft hangen.
9. Overgangseffecten
Wat ook gaaf kan zijn is om soms een overgangseffect toevoegen tussen twee shots. Denk dan aan een zoomeffect, of zo'n effect waarbij het ene beeld het andere beeld wegdrukt.
Je kunt online diverse pakketten vinden met goede presets van custom overgangseffecten die je bijvoorbeeld in het montageprogramma Adobe Premiere kunt gebruiken.
Bekijk hier een promotiefilm die we maakten met een paar keer zo'n overgangseffect:
Doe dit wel liever subtiel en voorkom overkill. Als je dit bij iedere shotovergang doet, is dat natuurlijk minder indrukwekkend.
10. Graphics
Tot slot kun je jouw video ook nog aankleden met mooie motion graphics. Denk dan aan bewegende titels of infographics t/m een invliegend logo. Ook hier kun je verschillende presets van downloaden die geschikt zijn om te bewerken in software als Adobe After Effects.
Met bovenstaande tips kun je jouw video echt aantrekkelijk maken. Toekomstbestendig en ook geschikt voor de jonge generatie.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.