10 voordelen van een korte film of video

Wanneer hebben we het over een "korte film"?

Tja, wat is kort? Er zijn verschillende definities van wat een korte film of video is. Als je het hebt over bioscoopfilms van 2 uur, dan is een film van 30 minuten ook al best kort.

Maar in het onderstaande lijstje met de 10 voordelen van een korte film heb ik het met name over korte films of video's voor online gebruik, en die zijn meestal max 2,5 minuten.

Deze lengte is ideaal voor social media en lang genoeg om echt een verhaal over te brengen, kort genoeg om de aandacht van je ongeduldige publiek vast te houden. ;-)

Inhoudsopgave

Wat zijn de 10 voordelen van een film van "slechts" een paar minuten?

1. Less is more:

Bij een korte film moet je keuzes maken. Je moet tekst of scenes schrappen. Je kunt in een paar minuten immers niet alles vertellen. Dat betekent automatisch dat je de zwakkere delen van je verhaal weglaat. Dat maakt dat de echte kern van je verhaal overblijft en je alle ruis er uit filtert.

2. "Kort maar krachtig"

De term "kort maar krachtig" komt niet zomaar ergens vandaan. Kort is duidelijk. Gewoon, to the point.

Dit punt houd ik kort, want... zie hierboven.

3. Je kijker heeft maar weinig geduld

Je publiek is snel afgeleid. Er is zoveel te zien. Op hun telefoon, op social media, afleiding van de directe omgeving: overal prikkels. Met een korte film heb je het voordeel dat je ook kort de aandacht hoeft vast te houden. Dit maakt de kans groter dat ze het eind van je film halen. Bonuspunten (goede videostatistieken) voor jou als dat lukt.

Een korte film is laagdrempelig

4. Goedkoper om te produceren

Je kunt maar zoveel minuten bruikbaar beeldmateriaal opnemen per opnamedag. Nu is het zo dat een opnamedag vaak de duurste kostenpost is binnen een productie. Omdat je een crew en camera apparatuur moet huren, is het filmen vaak duurder dan de postproductie.

Als je maar een paar minuten film nodig hebt, zul je ook minder tijd kwijt zijn aan het filmen. En dit levert je een aanzienlijke besparing op.

Ook is een film van 2,5 minuten sneller te monteren dan een film van 15 minuten. Bekijk onze videoproductie tarieven pagina voor een handig kostenoverzicht, als je hier meer over wilt weten.

5. Laagdrempeliger

Kijk jij weleens naar een instructiefilm op YouTube? Wij wel. Bijvoorbeeld als we iets willen weten over een nieuwe functie in Adobe Premiere, het edit programma waarin we werken.

Omdat ik het best druk heb, kijk ik liever een instructiefilm van 2 minuten dan 20 minuten. Ik kijk daarom automatisch altijd eerst naar de weergegeven videolengte. Een lange video zal ik uberhaupt minder snel aanklikken, laat staan dat ik 'm afkijk.

6. Vermijd een traag intro

Met een korte film weet je zeker dat de storytelling meteen to the point is. Dat de film gelijk waardevolle inhoud deelt, spannend is: maar net wat het doel is van de film. Er is simpelweg geen tijd voor eromheengedraai of een eindeloos lang intro. Daar is immers weinig tijd voor. Een goede korte film triggert gelijk en er wordt bezuinigd op een te lang intro, middenstuk of einde.

7. Vermijd veel dialoog

Bla, bla, bla. Mensen zijn geneigd om veel te teveel te zeggen en vallen in herhaling: bla bla bla. Daar is geen tijd voor, als je video kort moet zijn. In

8. Strakkere videomontage

Deze is voor de video editors onder ons. Als je van te voren weet hoe kort jouw film moet worden, dan is het makkelijk om bepaalde opnames helemaal niet te gebruiken in je edit, of achteraf te verwijderen, omdat de film anders simpelweg te lang wordt. Je gaat dus selectiever om met het opgenomen beeld en wordt kritischer. Je zult bijvoorbeeld wanneer er veel dialoog is opgenomen, eerder alle herhalingen of "ehtjes" uit je film knippen.

9. Geen groot videobestand of lange exports

Voor de techs onder ons en iedereen die moet dealen met het renderen, exporteren, uploaden, downloaden en het screenen van een film of video: je weet vast hoe tijdrovend het is om een film van 30 minuten online te krijgen, van render tot upload. Het is dan een stuk makkelijker als je film maar een paar minuten duurt.

Bespaar jezelf deze irritatie!

Eindeloze exporttijden

10. Korte marketingvideo's zijn goed voor je SEO

Stel je maakt een promotiefilm of productvideo. Deze video's maak je uiteindelijk om een dienst of product aan te prijzen. En meestal belandt zo'n video ook op de productpagina van je website. Het is zoals eerder genoemd veel laagdrempeliger als je video kort is, de bezoeker zal de video dan sneller afspelen.

Doordat deze bezoeker bereidt is om de video te bekijken, omdat deze maar een minuutje duurt bijvoorbeeld, betekent dat ook weer dat de "dwell time" van je bezoeker op jouw website, gemiddeld langer is. En stel jouw websitepagina wordt dankzij deze korte video per bezoeker gemiddeld een minuut langer bezocht, is dat op lange termijn goed voor je page rankings in Google. Deze pagina zal beter vindbaar worden, en jouw dienstverlening dus ook.

Als we het toch hebben over korte films...

Bekijk hieronder onze showreel video. Duurt iets meer dan 2 minuten. Leuk als je een kijkje neemt, dan stijgt deze pagina weer iets in de Google rankings en kunnen anderen deze voordelen ook raadplegen. ;-)

Ook zo'n korte (marketing)video maken?

Wij laten je graag weten wat de mogelijkheden zijn voor het maken van een korte professionele film via ons videoproductiebedrijf Pro Motion Film.

Promotiefilm laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.