Geld verdienen met YouTube

Snel rijk willen worden met YouTube is waarschijnlijk niet de beste reden om je eigen kanaal te beginnen, maar de mogelijkheden om geld te verdienen zijn er zeker en het kan best tot een behoorlijke (bij)verdienste oplopen. In dit artikel ontdek je manieren om geld te verdienen met YouTube, vind je uit hoeveel geld je eigenlijk kunt verdienen en geven we je tips om zo succesvol mogelijk te worden. Want ook jij kunt geld verdienen met YouTube en dit is hoe.

Rijk worden dankzij YouTube?

Nooit meer voor een baas werken, geld dat oneindig de rekening binnen blijft stromen en volgers bij de vleet: Heb jij al eens zitten dagdromen over hoe het zou zijn om een succesvolle YouTube ster te worden? Dat is niet verwonderlijk, het klinkt voor velen als een droombaan. En er zijn mensen die er rijk van zijn geworden, heel rijk. In 2020 verdiende YouTube held Ryan Kaji bijna 30 miljoen Dollar (bron). Daar had hij wel 40 miljoen abonnees voor nodig overigens. En hij is niet de enige, er zijn veel meer YouTube sterren die miljoenen verdienen door video's te maken die anderen leuk vinden.

Het antwoord op de vraag: kun je rijk worden van YouTube is dan ook: Ja, dat kan. Is het aannemelijk dat jou dat gaat lukken: Nee. Van de ruim 2 miljard gebruikers van YouTube is slechts een handjevol rijk geworden. Het goede nieuws is echter wel dat je aan YouTube al snel een leuke verdienste over kan houden. Daarvoor hoef je geen 40 miljoen abonnees te hebben.

Hoe je geld kunt verdienen met YouTube

Een bekende YouTuber zoals Ryan Kaji wordt eigenlijk helemaal niet alleen rijk van zijn YouTube filmpjes. Met de enorme fanschare die hij heeft opgebouwd, komt zijn inkomen uit schnabbels, portretrecht, product promoties, merchandise en meer. Toch kun je ook door alleen YouTube filmpjes te maken geld verdienen, en dit is hoe:

1. Sluit je aan bij het YouTube-partnerprogramma

De meest voor de hand liggende manier waarop je geld kunt verdienen met YouTube, is door middel van advertenties. Om dat te kunnen doen, moet je ermee instemmen dat je de YouTube richtlijnen voor het genereren van inkomsten volgt. Vervolgens moet je in een jaar tenminste 1.000 abonnees en 4.000 kijkuren hebben bereikt. Je kan je aanmelden door in te loggen op je YouTube account en de optie "Inkomsten genereren" te kiezen. Wanneer je dan met de voorwaarden akkoord gaat koppel (of maak) je een AdSense account en ben je klaar.

Het verdienmodel is vervolgens simpel. Je verdient geld door advertenties die volledig getoond zijn of die tot een click hebben geleid. Inmiddels is echter ook YouTube Premium gelanceerd, waarbij kijkers een betaald lidmaatschap hebben en zo helemaal geen advertenties meer te zien krijgen. In dat geval word je betaald voor hoeveel Premium leden naar jouw video kijken.

Hoewel eenvoudig op te zetten, is geld verdienen door middel van advertenties op YouTube niet de meest lucratieve manier om geld te verdienen. In de praktijk heb je duizenden views nodig om kleine sommen geld te verdienen. Het loont daarom om náást het partnerprogramma naar meer inkomstenbronnen te kijken.

2. Verkoop producten of merchandise

Ok, je hebt wel wat kijkers nodig, maar als je eenmaal een set abonnees hebt opgebouwd kan het interessant zijn om producten te verkopen. Of het nu merchandise is, bestaande producten of eigen gemaakte producten zijn: je kunt ze zelf in de spotlight zetten op je eigen kanaal en zo de producten bij je volgers onder de aandacht brengen. Omdat ze je al kennen zal het vertrouwen groot zijn en kan er op den duur een constante bezoekersstroom ontstaan naar je eigen website of webwinkel alwaar je de producten of merchandise verkoopt.

3. Prijs andere merken aan

Je hoeft natuurlijk niet alleen eigen producten te verkopen. Het kan interessant zijn voor andere merken om door jou aangeprezen te worden. Denk bijvoorbeeld aan de vele beroemde make-up YouTube sterren. De meesten laten zich graag sponsoren door een Make-up merk en prijzen in ruil voor geld bepaalde producten aan. De inkomsten kunnen oplopen van 200 Dollar per video tot wel 20.000 Dollar per video als je meer dan een miljoen abonnees hebt (bron). Het kan slim zijn om je aan te sluiten bij een influencer platform zoals Upfluence of Influo, zodat je gemakkelijk gevonden kan worden.

Tips om geld te verdienen met YouTube

4. Laat je financieren door je fans

YouTube biedt ook mogelijkheden om je te financieel te laten steunen door mensen die jouw content of kanaal leuk vinden. Dat kan op 2 manieren:

Super Chat en Super Stickers zijn manieren om kijkers in contact te brengen met de makers tijdens een livestream. Door Super Chats te kopen kunnen kijkers zorgen dat hun bericht in de livestream wordt gehighlight. Ook kunnen kijkers Super Stickers kopen. Er is dan een ​​afbeelding te zien in de chat feed.

Met kanaallidmaatschappen stelt YouTube je trouwste fans in staat om je te steunen door een maandelijks lidmaatschap te betalen om lid te worden van je kanaal. Zo kunnen ze je helpen om meer geld te verdienen. In ruil voor hun betaalde lidmaatschap kan je exclusieve ledenvoordelen bieden, zoals video's die alleen voor leden beschikbaar zijn.

Er zitten aan beide opties wel voorwaarden vast. Zo moet je ouder dan 18 jaar zijn, lid zijn van het YouTube partnerprogramma en ten minste 1.000 abonnees hebben.

5. Affiliate marketing

Met affiliate marketing kun je een commissie verdienen door een product of dienst van een ander te promoten. Dit keer sluit je echter geen één-op-één deal met een merk, maar sluit je je aan bij een partnerprogramma. Zo kan je een aangesloten affiliate marketeer worden en bijvoorbeeld productplaatsingen of aanbevelingen opnemen. Het is wel van belang dat je de partnerschappen bekend maakt aan je kijkers.

Bekende affiliatepartner netwerken zijn onder meer Tradetracker en Bol.com's partnernetwerk.

Word jij ook een YouTube ondernemer?

Voor veel succesvolle YouTube sterren was geld verdienen niet de belangrijkste reden om te beginnen. Ze waren gepassioneerd en maakten video's over onderwerpen die ze leuk vonden. Dat heeft tot succes geleid en daardoor kunnen ze uiteindelijk veel geld verdienen.

Misschien is daarom wel de belangrijkste stap om te nemen het maken van content die je nader aan het hart ligt. Maak video's over onderwerpen waarover je gepassioneerd bent, dan is de kans groter dat je kanaal groot genoeg wordt om op de bovenstaande vijf manieren geld te verdienen met YouTube.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.