Gifje maken

Weet jij al waar gifjes vandaan komen? Uit de Gifbeker natuurlijk. Nee, flauwe grap. Het is een verwarrende term, maar de naam Gif komt van de Engelse afkorting voor Graphics Interchange Format. Nu is die term natuurlijk ook niet bepaald verhelderend.

Wat je moet weten is dat Gifjes korte filmpjes zijn die uit enkele afbeeldingen bestaan. Inmiddels bestaan ze al zo'n 25 jaar. De eerste Gif werd in 1987 al ontwikkeld, door het bedrijf CompuServe. Weet je dat ook meteen, mocht je het ooit als vraag voorgeschoteld krijgen in een pubquiz, kun je met trots laten zien hoeveel jij afweet van het fenomeen gifjes:

Historie van het Gifje

Het internet was vroeger niet zo snel als vandaag de dag. Het fijne van een Gifje was, dat dit een bewegend beeld was met een klein format dat gemakkelijk verstuurd kon worden. Het was heel gemakkelijk te verspreiden. Gifjes deden het in eerste instantie erg goed op blogs en websites. De bewegende plaatjes waren echte eyecatchers. Alhoewel? Mensen konden zich ook flink storen aan al die bewegende plaatjes. Bah... al die drukke gifjes, dit vonden we er van:

Ze verdwenen bijna van het digitale strijdtoneel tot WhatsApp de oude trend in 2017 nieuw leven in blies. Het Gifje maakte een heuse wederopstanding mee. Vandaag de dag zijn Gifjes weer overal te vinden. Het leuke ervan: de Gifjes van nu zijn veel gedetailleerder en kennen veel meer variatie dan die van toen.

Wat is precies een gifje?

Ken je het eerste Graphics Interchange Format al? Dit was van een vliegtuig in de lucht met een bewegende achtergrond van wolkjes. Dit gaf de indruk dat het vliegtuig door de lucht scheerde.

De kort bewegende beelden van Gifjes worden eindeloos achter elkaar afgespeeld (in een zogenaamde "loop"). De beelden kunnen 256 kleuren bevatten. Je kunt Gifjes ook in een eigen bestandsopdeling opslaan (.gif). Omdat er maar een beperkt aantal kleuren kan worden gebruikt, zijn Gifjes met name geschikt voor grafische afbeeldingen met grote vlakken in één kleur.

Voorbeelden van gifjes

Op zoek naar de leukste, grappigste Gifjes? Je vindt er duizenden op een unieke website als Giphy.com. Gifjes kunnen over van alles en nog wat worden gemaakt. Je vindt ze van mensen, van gebruiksvoorwerpen, van voertuigen, van dieren - er zijn gifjes van zo'n beetje alles.

Wat heb je precies aan een gifje?

Vroeger waren gifjes vooral technische handigheidjes. Het was leuk om ze toe te voegen aan een blog of website omdat ze die van kleur voorzagen. Ze waren vooral bedoeld om het oog te strelen - als opfleuring. Vandaag de dag worden gifjes overal voor gebruikt, onder meer ook als humoristisch medium. Door precies goed te timen, kan een gifje worden gemaakt van iemand die keer na keer een taart in zijn gezicht krijgt, een dier dat eindeloos opnieuw iets grappigs doet, of de gekke bek van een kind dat keer na keer wordt herhaald. Je kunt van een gifje de slappe lach krijgen: in feite is het een vorm van aangenaam, onschuldig tijdverdrijf.

Hoe kun je zelf een gifje maken?

Zelf een gifje maken? Dat is vandaag de dag helemaal zo moeilijk niet. Je kunt een gifje thuis met bijna elk bewerkingsprogramma maken. Het enige dat je nodig hebt is een eigen video met een bewerkingsbalk. De bewerkingsbalk stelt je in staat het filmpje in te korten, zowel van voren als van achteren. Op die manier beperk je je tot de wáre actie van het filmpje. Verstuur je hem in WhatsApp? Dan moet je erop letten dat het filmpje niet langer dan zes seconden is. Als het filmpje kort genoeg is, kun je het met een Gif symbooltje in een Gifje omzetten.

Giphy Cam gebruiken

It's in the name: Giphy cam is specifiek bedoeld voor gifjes. Giphy is één van de grootste databases in de wereld gevuld met gifjes. Giphy heeft een eigen app voor iPhone en Android waarmee je geheel gratis zelf gifjes kunt ontwikkelen. Als je de app opent, zal de selfiecam vanzelf starten. Er wordt een kort videostukje gefilmd, dat je in een mum van tijd omtovert tot gifje. Je kunt ook video's of foto's uit je galerij plukken om er gifjes van te maken. In de app kom je ook tal van tekstmogelijkheden, evenals stickers en filters tegen. Alles is super eenvoudig.

Of kies voor GIF Maker by Momento

GIF Maker by Momento is eveneens een gratis app voor iPhone en Android. Een belangrijk voordeel van de app is dat deze erg gebruiksvriendelijk is. Niet voor niets draagt dat bij aan de enorme populariteit. Hoewel de app simpel te gebruiken is, heb je zeer veel functies tot je beschikking, zoals filters, tekst, stickers en muziek. Je opent de foto, voegt een effect toe en deelt. De foto's haal je uit de galerij van je telefoon. Je kunt ook je camera gebruiken voor nieuwe input. Klein nadeeltje: maak je gebruik van de gratis versie? Dan zie je linksonder een klein watermerkje van de app. Geen behoefte van? Je betaalt 3,99 voor de Premiumversie.

5SecondsApp voor gifjes

Een andere app die je kunt gebruiken voor het maken van gifjes is 5SecondsApp. Zoals de naam al aangeeft, zijn de filmpjes die je met deze app kunt maken maximaal 5 seconden lang. 5Secondapps is ook supersimpel te gebruiken en kan op zowel Android als iPhone geïnstalleerd worden. Het is een kwestie van de juiste foto selecteren, op de knop drukken en de app aan het werk zetten om de foto tot gifje om te bouwen. Je hebt de keuze uit verschillende finishing touches. Zo zijn er extra opties als het uitsnijden van frames, het aanpassen van de snelheid waarop foto's elkaar opvolgen en het verwisselen van plaats van frames.

Of probeer Giffer uit

Drie keer raden wat je met Giffer kunt maken: Gifjes natuurlijk. Giffer klinkt als Giver (Gever) en geven is precies wat deze app dus niet doet. Je krijgt niets waarvoor je niet betaalt. De app kost namelijk 3,49 en je kunt Giffer alleen op iPhone gebruiken. De leukste gifjes maken is overigens wel een pretje. Je kunt bijvoorbeeld Cinemagraphs toepassen. Dit is een dure term voor een stilstaand beeld, waarin één element beweegt. Dit is een simpele gifjesvorm. Je hebt ook nog zogenaamde stop-motion filmpjes: dit is een reeks van foto's die wordt geloopt. Het loopen (achter elkaar afspelen) kan vooruit en achteruit. Of kies slideshows of time-lapses.

Overweeg Pixel Animator eens

Een vijfde programma dat je kunt overwegen om gifjes mee te maken is Pixel Animator. Deze app is specifiek voor creatievelingen. Pixel Animator is volledig gratis voor Android en iPhone. De gifjes die je maakt, zijn volledig in pixel-art stijl. Je tekent heel eenvoudig kleine figuurtjes of poppetjes. Met een paar tikjes laat je ze huilen of juist lachen. Beelden achter elkaar schuiven? Ook dat is heel gemakkelijk. Van de bovenstaande apps is Pixel Animator het meest uitgebreid. Het kan dus even duren voor je de app volledig onder de knie hebt, maar als dat eenmaal het geval is, heb je ook verreweg de meeste keuzemogelijkheden.

Wat te denken van PicsArt?

Een andere optie die de moeite waard is, is PicsArt. Gebruik voor deze app Apple. In de PicsArt app kies je foto's uit voor een fotoreeks, druk je op "Next" en voeg je gemakkelijk talloze effecten toe. Je kunst stickers plakken, maskers gebruiken, tekst toevoegen aan je gifje of de snelheid van het filmpje aanpassen. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is delen. Hiervoor klik op je op "Next" boven in beeld, waarna je de keuze krijgt uit sociale media.

Waar kun je een gifje plaatsen?

Het fijne van gifjes is dat je ze op tal van plekken kwijt kunt, bijvoorbeeld op WhatsApp via Android of iPhone. Je opent de app en klikt de persoon aan naar wie je het gifje wilt sturen. Naast het balkje waar je normaal gesproken tekst invoert, bij de emoji's staat de optie "Gif" (bij iPhone klik je eerst op het plusteken). Hier kun je uit talloze reeds bestaande gifjes kiezen.

Gifjes op Facebook plaatsen

Bij Facebook kun je het gifje zowel in je status plaatsen. Klik bij status op de 3 bolletjes, kies vervolgens op 'Gif'. Geef een zoekwoord in en kies de Gif van je keuze. Je kunt ook met Gif op de content van een ander reageren. Bij reacties vind je naast het fototoestel ook een gif-icoontje.

Overige kanalen

Je kunt je gifjes ook elders delen:

  • Op Twitter gebruik je gifjes via het GIF-icoon bij een Tweet: kies een geschikt plaatje uit.
  • Neem je op Snapchat een foto? Rechts staat een sticker-icoon. Klik hier op en kies vervolgens op Gif. Het is mogelijk de positie en grootte van de gif met de hand aan te passen.
  • Instagram biedt de mogelijkheid gifjes toe te voegen bij Instagram Story.

Drink de Gif-beker helemaal leeg

Gifjes komen, gifjes gaan: alleen film blijft bestaan. Of dat echt zo is, is nog maar de vraag. Wie weet wat de volgende grote online mediatrend zal worden. Eens waren het gifjes. Deze zijn vandaag de dag nog steeds populair. Nog populairder zijn natuurlijk de "memes": grappige teksten bij grappige foto's - het had niet simpeler gekund. Toch zijn ze razend effectief.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92