Hoe kunnen video's je SEO-strategie een boost geven?

Iedereen heeft het tegenwoordig over het maken van video's voor marketingdoeleinden. De voordelen zijn duidelijk: video's verspreiden zich goed, genereren engagement (op sociale media) en trekken de aandacht in een verzadigde wereld aan content. Maar kunnen video's ook je SEO-strategie verbeteren? We weten niet alles over de ranking factoren en dat zal Google ook nooit prijsgeven, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen of video's een directe ranking factor zijn. Het blijft dus een geheim of Google pagina's met video's meer "leuk" vindt dan pagina's zonder video's. Maar er zijn wel een aantal indirecte SEO-voordelen en die zullen we in dit artikel bespreken.

1. Video carrousels zorgen voor een grote zichtbaarheid

Google gebruikt zogenaamde "video carrousels" om gerelateerde video's weer te geven op zowel desktop als mobiel. Dit zijn interactieve vakken met video's die betrekking hebben op een zoekopdracht. Een video carrousel kan een groot deel van het scherm bedekken en dat zorgt dus voor een enorme zichtbaarheid in de zoekresultaat. In het voorbeeld worden belangrijke momenten uit de video zelfs uitgelicht, waardoor het resultaat nog een groter zichtbaar oppervlakte krijgt.

Uit een onderzoek blijkt dat bij ongeveer 1/3 van de zoekopdrachten een video carrousel wordt getoon⁷d. Dat betekent dat er genoeg kansen liggen om de zoekresultaten te domineren met video's.

Als je goede video's maakt en je YouTube-pagina optimaliseert, dan zal de kans groot zijn dat je video wordt opgenomen in de video carrousel. En dat vergroot je kansen op conversie.

 • YouTube kanaal maken handleiding

  Hoe maak je een YouTube kanaal?

  Een eigen YouTube kanaal maken, hoe doe je dat precies? Volg ons praktische stappenplan voor een succesvolle start van je YouTube kanaal.

2. Opvallende video rich snippet in het zoekresultaat

Rich snippets zijn de normale zoekresultaten in Google, waar extra informatie aan wordt toegevoegd, naast je meta titel, meta description en URL. Deze informatie kan betrekking hebben op het product, zoals prijs, voorraad en reviews. Maar ze zijn er ook speciaal voor video's. Een video-rich snippet is een uitgebreid zoekresultaat waarin een videominiatuur naast jouw link wordt weergegeven. Het is een goede manier om het zoekresultaat te laten opvallen en daarmee de kans op een klik te vergroten.

In tegenstelling tot video carrousels, sturen video-rich snippets verkeer naar jouw site, in plaats van de YouTube-videopagina. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Kijk maar eens naar het onderstaande tabelletje.

Video rich snippet Video carrousel
Heb ik een video nodig? Ja Ja
Is het onderdeel van het zoekresultaat? Ja Nee
Wat genereert het? Klik naar website Views & klik naar video pagina

Het beste scenario is natuurlijk als je beide kunt pakken: een video-rich snippet in de organische resultaten en een video in de videocarrousel op dezelfde pagina. Dit zal je zoekresultaat laten opvallen en bovendien ook het aantal videoweergaven een boost geven.

Om jouw kansen op het krijgen van een rich snippet voor een video te vergroten, moet je het volgende doen:

Sluit een video in op jouw pagina. Dit hoeft niet jouw eigen video te zijn, maar mag dus ook van een derde partij zijn. Houd er rekening mee dat Google de kanaalnaam onder je fragment op desktop zal weergeven, dus het is logisch om het kanaal van je merk te gebruiken;

Gebruik videoschema. Dit kan met Schema van Google. Hoewel Google probeert automatisch details over jouw video te begrijpen, kun je expliciet informatie verstrekken door jouw video te markeren met VideoObject, zoals de beschrijving, miniatuur-URL, uploaddatum en duur.

Vergeet tot slot niet Google Search Console te gebruiken om erachter te komen hoe jouw video-rich snippets zich gedragen. Voeg in het gedeelte 'Prestaties' een nieuw filter toe en selecteer bij 'Zoekweergave: video's' om te zien welke zoekopdrachten rich snippets voor jouw website genereren en controleer de CTR voor die zoekopdrachten.

Search Console statistieken

3. Video's boosten de betrokkenheid op de pagina

Er is geen officiële bevestiging dat Google de betrokkenheid op de pagina gebruikt als een ranking factor. En toch, gebruikers een pauze laten nemen en toch iets laten doen op de pagina, zoals een video laten kijken van enkele minuten, heeft veel marketingvoordelen die normaal gesproken deel uitmaken van een SEO-strategie. Waaronder:

 • Hogere kans op een conversie;
 • Langere time-on-site;
 • Lagere kans op een bounce (naar de zoekresultaten).

Video's zijn geweldige boosters voor betrokkenheid op de pagina, dus als je het gevoel hebt dat je pagina geen actie uitlokt, probeer dan een video te maken en deze op de pagina in te sluiten. En analyseer naar verloop van tijd de statistieken van de pagina's met en zonder video's.

4. Genereren van relevant verwijzingsverkeer

Net als bij betrokkenheid op de pagina, is nooit bevestigd dat verwijzingsverkeer een directe ranking factor is. We weten dat Google het leuk vindt wanneer er op een link wordt geklikt, maar we weten niet of een pagina zonder verwijzingsverkeer (van externe bronnen) een lagere autoriteit heeft in de ogen van Google dan een pagina met veel verwijzingsverkeer.

En toch vergroot verwijzingsverkeer de kansen om backlinks en shares te krijgen. En goed converterend verkeer is altijd goed. Of het nu afkomstig is uit organische zoekresultaten of via een andere website.

YouTube maakt het niet gemakkelijk om verwijzingsverkeer op te bouwen vanuit je video's. Je kunt jouw klikbare link verwerking in de videobeschrijving, maar deze wordt zelden gelezen en/of gezien. Het is ook mogelijk om direct verkeer te genereren met YouTube door je domeinnaam te vermelden in de in- en outro van de video's.

Dat gezegd hebbende, stuurt YouTube wel verkeer naar een website, maar alleen als je uitstekend werk levert door kwalitatieve video's te maken en CTA's te gebruiken om klikken naar de website aan te moedigen.

Het mooie van YouTube-verkeer is dat, hoewel het moeilijk te krijgen is, het zeer relevant is.

Conclusie

Door gebruik te maken van video's kun je jouw SEO-strategie een boost geven. Er zijn een paar manieren waarop video's je SEO-inspanningen kunnen helpen, want een video carrousel vergroot de zichtbaarheid in de zoekresultaten en een video-rich snippets maakt het zoekresultaat aantrekkelijker om op te klikken. Dit zorgt voor een hogere CTR, een hogere betrokkenheid, meer (relevant) verkeer. Hoewel dit geen directe ranking factoren zijn, zijn het wel een paar indirecte voordelen die je SEO-strategie een boost kunnen geven en daarmee de kans op conversies vergroten. Het is daarom zeker geen slecht idee om te investeren in video's.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.