Humor in videomarketing

We zijn als consument graag op zoek naar vermaak en vertier. Grappige filmpjes scoren vaak goed online op social, want ze zijn laagdrempelig en snackable. En na een lange dag werk of opletten op school heeft niet iedereen zin om zware informatieve content tot zich de nemen.

Daarom is het ook voor bedrijven die aan de slag willen met videomarketing interessant om eens te kijken naar de opties om hun video's te voorzien van luchtigheid en humor. Je maakt je filmpjes dus niet te formeel en zakelijk maar liever informeel en persoonlijk. Je wekt daarmee de indruk dat je leuk en benaderbaar bent.

Maar, niet alles is grappig. Hoe ver kun je gaan met humor in videomarketing? Waar ligt de grens en wanneer sla je de plank mis? Wat voor humor werkt vaak wel in bedrijfsvideo's en wat juist niet? In dit artikel meer over de do's en dont's van humor in videomarketing.

Inhoudsopgave

Smaken verschillen

Laat ik beginnen met een belangrijk punt: humor is sterk gebonden aan smaak en… smaken verschillen nog weleens. Humor is enorm subjectief. Onthoud ook dat er mensen zijn met gevoel voor humor, maar ook evengoed mensen zonder gevoel voor humor.

Je zal dus never nooit je hele doelgroep blij kunnen met een humoristisch ingestoken bedrijfsvideo.

Aan de andere kant kun je met humor wel heel goed laten zien dat jullie bedrijf geen saaie bende is. Er valt met jullie te lachen. Als je het zo bekijkt kun je met humor ook juist klanten of nieuwe collega's met video aantrekken die bij jouw merk passen. Dat is belangrijk voor een duurzame en succesvolle relatie.

De zuurpruimen die niet lachen om je video's, die wil je misschien wel helemaal niet hebben als klant of medewerker.

10 Vormen van humor voor bedrijfsvideo's

Humor is een vorm van creativiteit en dat geeft enorm veel ruimte. Er zijn allerlei soorten humor die perfect passen bij bedrijfsvideo's.

1. Absurdisme

Bij absurde humor maak je gebruik van onlogische elementen in je verhaal. De kijker heeft even tijd nodig om deze met elkaar te rijmen en deze verwondering zorgt voor een lach. Monty Python maakt vaak gebruik van absurde humor, maar het is ook prima in te zetten in video's voor je bedrijf. Onderstaande film van de Dollar Shave Club bevat een aantal prachtige voorbeelden van absurdisme.

2. Woordgrapjes

Een ouderwetse woordgrap kan de basis zijn voor een hele leuke video. In het onderstaande voorbeeld van Nederlandse bodem speelt een woordgrap een prominente rol. Chicks love Diks, aldus de gelijknamige autoverhuurder. Het heeft qua absurdisme ook weer wat weg van het vorige voorbeeld.

3. Zelfspot

Goed uitgevoerde zelfspot is een uitstekende manier om je merk te versterken. Je laat zien dat je jezelf niet te serieus neemt.

Onderstaand een voorbeeld waarin Ikea de spot drijft met haar catalogus. De beroemde catalogus verdween in 2020, maar vijf jaar eerder zagen ze al wel dat de toekomst niet meer in dode bomen zat. Het resultaat is een prachtige introductievideo voor de nieuwe catalogus.

4. Satire

Satire is een vorm van humor waarbij je op grappige wijze kritiek levert op de maatschappij of op personen. Satire kan krachtig zijn als je menselijke waarden wilt uitdragen.

Onderstaand filmpje van Vlaamse makelij is reclame voor het gebruik van de milieustraat, maar is tegelijkertijd wat kritisch over de manier waarop mensen vermaak zoeken.

5. Je mening geven over een luchtig onderwerp

Het helpt ook als het onderwerp van je video op zichzelf al uitlokt om grappig te zijn. Bijvoorbeeld omdat het een luchtig thema is en mensen zich er graag over uitspreken. Zo maakten we voor Nuffic een serie video's waarin internationale studenten die in Nederland komen studeren, hun mening geven over typisch Nederlandse gewoontes:

Door je mening te geven kun je iets helemaal tot de bodem afkraken of je grootste verbazing uitspreken. Je hoort ook vaak grappige ervaringen van mensen over dit onderwerp.

6. Sketches

Een sketch is een kort komisch stukje waarin een of meerdere acteurs voorkomen. Deze spelen elk een eigen rol en werken zo een grap uit. Vaak bevat een sketch meerdere vormen van humor.

IJssalon Dolce uit het Drentse Borger neemt in haar video's op Tiktok, zoals deze, haar eigen klanten op de hak met hun sketches. Deze sketches zijn voor veel mensen herkenbaar.

Vooral op Tiktok zie je veel slapstick tijdens sketches. Dit is een vorm van humor waarbij fysieke acties de hoofdrol spelen. Denk aan mensen die uitglijden over bananenschillen of iemand die in een bedrijfsfilm per ongeluk de machine aanzet omdat deze te wild aan het rondspringen is. Kortom, precies de humor zoals we die kennen van Laurel en Hardy en Charlie Chaplin.

7. Sarcasme

Sarcasme is een vorm van bijtende spot. Het is een wat agressieve vorm van humor die soms niet begrepen wordt. Een sarcastische grap komt wat passief-agressief over. Hier thuis is ook menig ruzie ontstaan door verkeerd begrepen sarcastische opmerkingen.

Toch kan een sarcastische video een uitstekende manier zijn om een punt te maken over een product of een idee en dat bedoel ik niet sarcastisch.

8. Grappige anekdotes

In ieder bedrijf gebeurt wel eens iets grappigs. Een bizarre opdracht, een gekke vraag van een klant of een blooper. Door deze verhalen te vertellen, laat je de menselijke kant van je bedrijf zien en maak je de kijker ook aan het lachen. Het mooie aan anekdotes is dat het weinig denkwerk vereist. Geef een verkoper of een helpdeskmedewerker de camera, stel wat vragen, en gaan met die banaan.

9. 1-april grappen

Een goede 1 april grap is niet alleen grappig, maar ook een prima manier om iets van je bedrijf te laten doorschemeren. Zo haalde deze video van Google, waarin ze zogenaamd een zelfrijdende fiets introduceren, bijna 8 miljoen views. De grap past bij het beeld dat Google wil uitstralen van een innovatief bedrijf.

Nadeel is wel dat het op 1 april druk is. Als je echt indruk wilt maken, dan moet je video wel boven het maaiveld uitsteken.

10. Zwarte humor

Niet alles dat in het leven gebeurt is leuk en soms zijn juist de minder leuke dingen voedingsbodem voor een goede grap. Zwarte humor past dan ook heel goed bij organisaties die werk doen dat met deze donkere kanten van het leven te maken heeft. Maar ook andere bedrijven kunnen ermee aan de gang natuurlijk.

Donkere humor heeft wel een randje. Het kan te confronterend zijn. Een reclamebureau maakte onderstaand filmpje voor Volvo en zoekt duidelijk dit randje op. Sommige scènes zijn wellicht wat te grafisch voor sommigen, andere mensen vinden hem briljant.

Wat werkt vaak niet?

Goed, qua humor kun je alle kanten op en helaas ook de verkeerde. Sommige humor werkt helaas niet zo goed.

Inside Jokes

In elke groep mensen zijn grappen die alleen deze groep mensen begrijpt. Programmeurs, timmermannen en zelfs filmmakers, ze hebben allemaal inside jokes. Het is niet handig om deze grappen te gebruiken bij een bredere doelgroep. Maak de humor toegankelijk voor iedereen. Niemand zit te wachten op een vage grap waar je voorkennis voor nodig hebt.

De kijker voelt zich ook dom als deze een grap niet snapt. Simpele grappen zijn beter.

Geforceerde humor

Niet iedereen kan een grap goed 'dragen'. Iets grappigs moet je vol overtuiging brengen, anders werkt het niet. Het is belangrijk dat je collega's dus all-in gaan en niet onzeker voor de camera staan. Als iemand stamelend met een zombieface iets zegt dat grappig bedoeld is, komt het niet over.

De ene persoon is hier ook beter in dan de ander, kijk dus kritisch naar je hoofdrolspelers. Neem een korte scène gerust meerdere keren op, zodat je keuze hebt. Trek ook iemand niet zomaar uit een board meeting om een grap te vertellen, maar zorg dat je acteurs ontspannen zijn.

Gescripte grappen

Deze heeft enige raakvlakken met de hierboven omschreven geforceerde humor. Bij gescripte humor zijn alle teksten en handelingen vooraf al uitgeschreven, dus niet spontaan of oprecht. Ervaren comedians en beroepsgrappenmakers weten daar raad mee en kunnen een scène grappig en vol overtuiging brengen. Denk aan programma's als Jiskefet, Koot en de Bie, Draadstaal of Sluipschutters.

Je kunt niet van een software-ontwikkelaar, verpleegkundige of sales medewerker verwachten dat zij dezelfde talenten bezitten, dus leg de lat niet te hoog. Als een ongetrainde medewerker zonder in lachen uit te barsten een rolletje van een paar seconden kan spelen, is dat al een hele prestatie.

De concurrent te kakken zetten

Het is verleidelijk om in een video een grap te maken over je concurrent. Bij kleinere bedrijven werkt dit vaak slecht. In het beste geval attendeer je de doelgroep op het bestaan van een concurrent of mist de kijker de grap. In het slechtste geval laat je je op niet heel prettige wijze aan de kijker zien. Je gaat niet uit van eigen kracht en je haalt anderen neer.

In sommige gevallen kan een grap ten koste van de concurrent wél. Burger King kan Mc Donalds op de hak nemen en dat doen ze dan ook wel eens. Dit kan eigenlijk alleen omdat beide hamburgerketens bekende rivalen van elkaar zijn.

Daarnaast kan het wel werken als je je afzet tegen de markt als geheel. Dit doet de Dollar Shave Club eerder in dit artikel ook. Het moet dan wel duidelijk zijn dat je echt anders bent dan de grijze massa.

Sketches en toneelstukjes die hun doel voorbij schieten

Het maken van een humoristisch filmpje is nog leuker dan het kijken van zo'n video. Maar je plaatst de video's als het goed is wel met een doel. Je wilt bekendheid creëren voor je bedrijf. Uiteindelijk moet je video wel iets laten zien over jouw organisatie, product of dienst. Anders krijg je misschien wel de views, maar levert de video onder de streep niets op.

Soms past een grap ook niet bij de video. Iemand die op zoek is naar een instructies om het riool te ontstoppen, heeft geen zin in schijtlollige grapjes. Deze heeft een acuut probleem en wil op dat moment alleen maar tips en instructies ontvangen.

De rol van humor in bedrijfsvideo's

Succesvolle video's brengen iets van emotie te weeg. Deze video's raken je een beetje. Niet iedereen heeft het talent om een prachtig ontroerend filmpje te maken, maar vrijwel iedereen heeft wel iets van een gevoel voor humor. Als je mensen laat lachen, raak je ze ook. En zolang je humor niet ten koste van gaat iets of iemand, laat je je bedrijf van een positieve kant zien.

Grappige video's zijn er in alle soorten en maten. Je kunt subtiel een paar oneliners in een zakelijke verhaal brengen of je kunt all-in gaan. Over de top gaan is een kunst. Je hebt dan goed gecaste hoofdrolspelers nodig, een sterk script en goede regie. Wat je ook doet, wees altijd kritisch en stel jezelf belangrijke vragen. Is dit echt leuk? Past dit bij mijn organisatie?

Meer over videomarketing

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92