Mensen hebben vertrouwen in een bedrijf nodig voordat zij overwegen met dat bedrijf in zee te gaan. Vroeger werd dit vertrouwen opgebouwd door fysiek de personen achter het bedrijf te ontmoeten (bijvoorbeeld op de markt, in de winkel, of de showroom). Bij aankopen via internet vinden deze fysieke ontmoetingen meestal niet meer plaats. Hoe kun je als ondernemer er op je website aan bijdragen om dit vertrouwen te vergroten?
Inhoudsopgave
Wat zijn video klantverhalen?
Een klantverhaal wordt ook wel een testimonial of referentie genoemd. Het gaat hier dan om een stuk content waarbij een tevreden klant vertelt over de producten of diensten die zijn afgenomen bij een bedrijf. Voor de opkomst van video ging het hier met name om geschreven klantverhalen. De klant beschreef dan in een handjevol woorden hoe de samenwerking met het bedrijf verlopen was. Het bedrijf gebruikte deze tekst vervolgens, meestal in combinatie met de naam, functie, en een foto van de persoon, in een folder of presentatie. Nu video als medium steeds toegankelijker wordt, kunnen bedrijven er ook voor kiezen om een klantverhaal video op te laten nemen. Die video's kunnen ze vervolgens toevoegen aan hun website, om op die manier potentiële klanten te kunnen overtuigen van hun producten of diensten. Een conversie specialist kan vervolgens helpen om te bepalen wat de beste pagina en positie is om de video's te plaatsen.
Statistieken over klantverhalen
Uit onderzoek van Wyzowl blijkt hoeveel meerwaarde klantverhaal video's kunnen hebben voor een bedrijf:
- 79% van de mensen heeft wel eens een klantverhaal video bekeken om meer te weten te komen over een bedrijf, product of dienst.
- 9 van de 10 mensen zeggen meer vertrouwen te hebben in wat een klant over een bedrijf zegt dan in wat dat bedrijf over zichzelf zegt.
- 77% van de mensen die een testimonialvideo van een bedrijf hebben bekeken, zegt dat deze video een rol heeft gespeeld in dat zij overtuigd zijn geraakt van hun product of dienst.
- 2 van de 3 mensen zeggen dat ze eerder geneigd zouden zijn een aankoop te doen na het bekijken van een klantverhaal video die laat zien hoe een bedrijf, product of dienst een andere persoon soortgelijk aan henzelf heeft geholpen.
Hogere conversie door video klantverhaal
Vertrouwen
Een belangrijk onderdeel van het verkoopproces is proberen om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen. Klantverhalen in videoformat kunnen hier uitstekend een rol in spelen. Klanten die op camera hun persoonlijke ervaring met het bedrijf of haar diensten/producten bespreken laten namelijk zien dat de aankoop voor hen echt van meerwaarde is geweest, wat leidt tot meer vertrouwen. Dit vertrouwen vormt vervolgens een kritiek component in het overgaan tot een conversie, zoals een aankoop, contactaanvraag, of donatie.
Bekijk hier een van de klantverhalen van videoproductiebedrijf Pro Motion Film en zeg eerlijk: voel je je al meer vertrouwd met onze diensten na het zien van deze video?
Authenticiteit
Een goed klantverhaal geeft bezoekers ook een authentiek beeld van de producten of diensten van een bedrijf. Doordat potentiële klanten de persoon op de video kunnen zien en horen kunnen zij een gevoel krijgen van hoe het zou zijn om het product of de dienst zelf te gebruiken. Daarnaast kan een goede video van een klantverhaal ook waardevolle informatie geven over het bedrijfsmodel van het bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe het product of de dienst wordt geproduceerd en aangeboden. Dit biedt vervolgens weer waardevolle informatie over wat klanten van dit bedrijf kunnen verwachten.
Geloofwaardigheid
Het bekijken van een video van een klant die de producten of diensten van het bedrijf zelf daadwerkelijk heeft gebruikt, is vrijwel altijd geloofwaardiger dan het lezen van een review of geschreven testimonial. Het bijkomende voordeel van een video format is dat een bezoeker namelijk de emoties en gezichtsuitdrukkingen van de klant kan horen en zien, wat de geloofwaardigheid van zijn opmerkingen flink vergroot. De combinatie van beeld en geluid is immers krachtig en kan ervoor zorgen dat potentiële klanten eerder geneigd zijn te geloven wat hen over het product of de dienst in kwestie wordt verteld.
Persoonlijke connectie
Zoals eerder in dit artikel genoemd werd vertrouwen vroeger met name in fysieke nabijheid van de persoon of het bedrijf in kwestie gevormd. Video vormt een manier om die nabijheid zoveel mogelijk na te bootsen. Een video geeft klanten namelijk de kans om de echte, authentieke emoties en gedachten te zien en te horen van de persoon die de testimonial doet, waardoor ze zich meer verbonden kunnen voelen met hen en met het bedrijf. Deze verhoogde mate van empathie en verbondenheid kan leiden tot loyalere klanten die eerder geneigd zijn om (opnieuw) bij het bedrijf te kopen.
Deelbaarheid
Een geschreven klantverhaal ziet er goed uit op een website, maar is lastig om te delen. Je gaat immers niet zomaar een screenshot van zo'n stukje tekst met een foto op je LinkedIn plaatsen. Een professioneel opgenomen klantvideo, daarentegen, kan prima op social media geplaatst worden. Op die manier laat je namelijk niet alleen het verhaal zelf zien, maar zullen potentiële klanten mogelijk zelfs onder de indruk zijn van de videokwaliteit. Als gevolg van het zogenaamde halo-effect zou dit op zichzelf zelfs al kunnen leiden tot een grotere kans op een conversie.
Twijfels wegnemen
Door te horen van anderen die soortgelijke ervaringen hebben gehad, kunnen klanten voelen dat zij niet de enigen zijn met hun specifieke uitdagingen. Door deze persoonlijke band voelen mensen zich meer op hun gemak. Videotestimonials kunnen ook worden gebruikt om het succes te laten zien dat anderen met het product of de dienst hebben gehad, wat het vertrouwen van potentiële klanten kan vergroten. Eventuele twijfels of onduidelijkheden die klanten hebben over de producten of diensten kunnen hierdoor (deels) weggenomen worden met goede video's.
Personaliseren
Psychologische sociale bewijskracht werkt het best wanneer dit afkomt van mensen die zoveel mogelijk op onszelf lijken. Een video klantverhaal van iemand die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als ik en werkzaam is in dezelfde branche heeft daardoor meer overtuigingskracht. Uiteraard is het niet mogelijk om voor letterlijk iedere bezoeker een perfecte match aan te kunnen bieden. Wel kan het laten opnemen van meerdere video's ervoor zorgen dat de kans vergroot wordt dat een bezoeker een video testimonial ziet staan van iemand die lijkt op hemzelf op haarzelf.
Effectiviteit valideren
Al deze theorie is natuurlijk leuk, maar hoe kun je nagaan of een klantverhaal video die je hebt geplaatst op je website ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft? Van eenvoudig tot uitdagender enkele methodes:
Goed luisteren: Zoals al bleek uit bovenstaande statistieken worden klantverhaal video's veel bekeken door potentiële klanten. Het is dan ook goed mogelijk dat je na het plaatsen van enkele video's al van nieuwe klanten hoort dat zij de video's bekeken hebben. Mogelijk zitten er zelfs klanten tussen die nadrukkelijk aangeven dat de testimonial hen heeft overtuigd om contact op te nemen!
Bezoekersgedrag: Met tools zoals Hotjar kun je het gedrag van bezoekers op je website analyseren. Zo kun je kijken of zij ergens geklikt hebben of hoe ver zij naar beneden op een pagina hebben gescrold. Helaas worden de meeste video's in zogenaamde iframes op een website geplaatst. Vanwege privacy-overwegingen is het voor tools als Hotjar niet mogelijk om 'in' een dergelijke iframe data te verzamelen. Je kunt dus wel zien of een bezoeker ver genoeg naar beneden is gescrold om de video in zijn of haar scherm te zien, maar niet of er daadwerkelijk is geklikt.
A/B testing: De meest uitdagende (en meest betrouwbare) methode om te kijken wat het effect van het toevoegen van een dergelijke video is. Hierbij worden twee versies van de website vergeleken. In dit geval eentje met een klantverhaal video en eentje zonder. Vervolgens wordt er gemeten hoeveel conversies er per variant worden gerealiseerd. Om betrouwbaar te kunnen A/B testen heb je wel een grote hoeveelheid conversies per maand nodig (zo'n 1,000 wordt als vuistregel genoemd), wat voor veel bedrijven helaas niet aan de orde is.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.