Kwalitatieve en rechtenvrije muziek voor videomontage

Goede rechtenvrije achtergrondmuziek onder je film of video is een must have, want muziek bepaalt de sfeer van de beelden als geen ander.

Rechtenvrij is ook belangrijk, want je wilt achteraf geen gedoe met de componist of rechthebbende.

Internet staat vol met corporate productiemuziek, instrumentale tracks en sound effects. De kwaliteit verschilt nogal. Hoe selecteren wij muziek voor onze film en videoproducties?

Achtergrondmuziek selecteren voor film of video

Je kunt op meerdere manieren aan muziek komen. Het mooist is natuurlijk als je muziek op maat kunt laten componeren, muziek die precies past bij je film. Wij werken regelmatig samen met muziek producers en componisten.

Eigen muziek is super gaaf en ook gebruikelijk in film of televisie commercials. Bij online video projecten is het productiebudget echter minder hoog en is er dus niet altijd ruimte om muziek te laten componeren.

Aankoop van bestaande muziek via PremiumBeat.com of Artlist

Een goedkopere oplossing is om bestaande muziek te kopen. Je betaalt dan voor een licentie: het recht om de muziek te gebruiken in je productie.

Er zijn verschillende aanbieders van rechtenvrije muziek. Onze video-editors maken graag gebruik van PremiumBeat en Artlist. Dit zijn muziekplatforms die samenwerken met een groep befaamde componisten en van hen alleen de beste muziek selecteert.

Deze websites bieden exclusieve productiemuziek die in geen andere online database is te vinden. Je koopt dus een licentie voor een muziektrack die vrij uniek is.

Muziek zoeken in de PremiumBeat library

Op de website van een muziekbibiotheek zoals PremiumBeat kun je zoeken op basis van genre, componist of sfeer. De selectie bestaat uit honderden tracks, van Dubstep tot Solo Piano, van Corporate tot Classical.

Rechtenvrije muziek voor video

Je kunt de muziek direct afspelen vanaf de site en er doorheen scrollen. Als wij denken dat de muziek past in de montage, dan downloaden wij eerst een preview. Hiervoor hoeven we nog helemaal niets te betalen. We downloaden de hele track (met copyright voice) en experimenteren hiermee in onze edit.

Zijn we tevreden, dan kopen we de licentie aan via de site. Je hebt de optie om de muziek als .mp3 of .wav file te downloaden. Het is naast de volledige track ook mogelijk om een loop of korte versie van hetzelfde nummer te downloaden. Zie hieronder:

Kosten van rechtenvrije muziek

Wat kost het?

Per muziektrack

De standaard muzieklicentie voor online gebruik kost 50,- euro bij Premiumbeat, op het moment van schrijven. Deze kosten verwerken wij in onze montageprijs. Hiervoor selecteren wij de muziek en kopen we de rechten aan. Het kost je dus bijna niets!

Ook mogelijk als abonnement

Artlist en Premiumbeat werken ook met jaarabonnementen. Je betaalt dan rond 200,- euro per jaar voor onbeperkt muziekdownloads. Dit is dus een topdeal als je iedere maand rechtenvrije muziek nodig hebt!

Alternatieve websites voor muziek: Audiojungle en ccMixter

Een ander goed alternatief voor PremiumBeat is de website Audiojungle. De prijzen per muziektrack liggen iets goedkoper, rond de 20 euro per track. Let hierbij wel goed op de kwaliteit van de muziek: de productiekwaliteit verschilt nog weleens.

Het platform ccMixter biedt gratis Creative Commons muziek aan: zolang de artiest wordt vermeld in de video, mag de muziek rechtenvrij gebruikt worden.

Professionele video laten maken met achtergrondmuziek? Klik op de onderstaande button voor meer informatie over de video's die videoproductiebedrijf Pro Motion Film voor je kan maken.

Video laten maken met rechtenvrije muziek

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.