Kwalitatieve en rechtenvrije muziek voor videomontage

Goede rechtenvrije achtergrondmuziek onder je film of video is een must have, want muziek bepaalt de sfeer van de beelden als geen ander.

Rechtenvrij is ook belangrijk, want je wilt achteraf geen gedoe met de componist of rechthebbende.

Internet staat vol met corporate productiemuziek, instrumentale tracks en sound effects. De kwaliteit verschilt nogal. Hoe selecteren wij muziek voor onze film en videoproducties?

Achtergrondmuziek selecteren voor film of video

Je kunt op meerdere manieren aan muziek komen. Het mooist is natuurlijk als je muziek op maat kunt laten componeren, muziek die precies past bij je film. Wij werken regelmatig samen met muziek producers en componisten.

Eigen muziek is super gaaf en ook gebruikelijk in film of televisie commercials. Bij online video projecten is het productiebudget echter minder hoog en is er dus niet altijd ruimte om muziek te laten componeren.

Aankoop van bestaande muziek via PremiumBeat.com of Artlist

Een goedkopere oplossing is om bestaande muziek te kopen. Je betaalt dan voor een licentie: het recht om de muziek te gebruiken in je productie.

Er zijn verschillende aanbieders van rechtenvrije muziek. Onze video-editors maken graag gebruik van PremiumBeat en Artlist. Dit zijn muziekplatforms die samenwerken met een groep befaamde componisten en van hen alleen de beste muziek selecteert.

Deze websites bieden exclusieve productiemuziek die in geen andere online database is te vinden. Je koopt dus een licentie voor een muziektrack die vrij uniek is.

Muziek zoeken in de PremiumBeat library

Op de website van een muziekbibiotheek zoals PremiumBeat kun je zoeken op basis van genre, componist of sfeer. De selectie bestaat uit honderden tracks, van Dubstep tot Solo Piano, van Corporate tot Classical.

Rechtenvrije muziek voor video

Je kunt de muziek direct afspelen vanaf de site en er doorheen scrollen. Als wij denken dat de muziek past in de montage, dan downloaden wij eerst een preview. Hiervoor hoeven we nog helemaal niets te betalen. We downloaden de hele track (met copyright voice) en experimenteren hiermee in onze edit.

Zijn we tevreden, dan kopen we de licentie aan via de site. Je hebt de optie om de muziek als .mp3 of .wav file te downloaden. Het is naast de volledige track ook mogelijk om een loop of korte versie van hetzelfde nummer te downloaden. Zie hieronder:

Kosten van rechtenvrije muziek

Wat kost het?

Per muziektrack

De standaard muzieklicentie voor online gebruik kost 50,- euro bij Premiumbeat, op het moment van schrijven. Deze kosten verwerken wij in onze montageprijs. Hiervoor selecteren wij de muziek en kopen we de rechten aan. Het kost je dus bijna niets!

Ook mogelijk als abonnement

Artlist en Premiumbeat werken ook met jaarabonnementen. Je betaalt dan rond 200,- euro per jaar voor onbeperkt muziekdownloads. Dit is dus een topdeal als je iedere maand rechtenvrije muziek nodig hebt!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Videomontage tips en tricks

-> 14 edit tricks waarmee we jouw video laten scoren

-> Vijf redenen om ondertiteling toe te voegen aan je video

-> Stock beelden gebruiken in je video? Hier moet je op letten

-> Wat heb je aan een professionele logo-animatie?

-> Hoe voorzie je een video van professionele kleurcorrectie?

Alternatieve websites voor muziek: Audiojungle en ccMixter

Een ander goed alternatief voor PremiumBeat is de website Audiojungle. De prijzen per muziektrack liggen iets goedkoper, rond de 20 euro per track. Let hierbij wel goed op de kwaliteit van de muziek: de productiekwaliteit verschilt nog weleens.

Het platform ccMixter biedt gratis Creative Commons muziek aan: zolang de artiest wordt vermeld in de video, mag de muziek rechtenvrij gebruikt worden.

Professionele video laten maken met achtergrondmuziek? Klik op de onderstaande button voor meer informatie over de video's die videoproductiebedrijf Pro Motion Film voor je kan maken.

Video laten maken met rechtenvrije muziek

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videocontentmarketing. Hij is werkzaam als cameraman-regisseur, editor en uitvoerend producent. Zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film helpt de zichtbaarheid van ondernemers, merken en organisaties te versterken. Aan de hand van goede videocontent, uiteraard. Met als doel: het genereren van meer bezoekers, klanten, fans en omzet.

Lees het interview met Niels de Groot met tips over het uitbesteden van video ->

Connect met Niels op LinkedIn ->

Bekend van

Videoproductie artikelen

Pro Motion Film

10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!