Professioneel videobellen? 7 tips en aandachtspunten!

Videobellen als een pro: hoe doe je dat? Het is niet zo makkelijk als je misschien zou denken. Dat heeft er onder meer mee te maken dat we het niet gewend zijn op beeld te spreken. Het is ook maar iets sufs: tegen een schermpje aan lullen. Toch komt spreken op beeld steeds meer voor, niet alleen in quarantainetijd (Corona hield ons lang vanuit huis aan onze beeldschermen genageld), maar ook daarbuiten. Het voordeel van beeldbellen en het gebruik van programma's als Teams of Zoom is dat je met mensen van over heel de wereld contact kunt opnemen. Waar bellen nogal afstandelijk is, is professioneel beeldbellen meer persoonlijk.

De eerste tip: wees verstaanbaar

Het spreekt wellicht voor zich, maar sommige mensen zitten flink te prutsen met de settings van hun laptop of computer. Doe dat niet: zorg dat alles goed werkt, praat hardop en in de camera. Professioneel beeldbellen doe je in een afgesloten ruimte, waar je geen last hebt van andere mensen of een luidruchtige omgeving. Ga niet te ver van je computer afzitten, maar ook niet met je snufferd er bovenop. Super handig is het gebruik van een ingebouwde headset.

Tip twee: hou je gezicht in de plooi

Je bent in beeld, constant, continue, ononderbroken. Gedurende de tijd dat je professioneel aan het beeldbellen bent, ben je een beroemdheid in je eigen kleine wereld, op wie continue camera's zijn gericht. Doe niets raars met je gezicht (geen gekke bekken), rol ook niet met je ogen, bijt niet op je lippen, maar kijk neutraal. Hou je ogen op het scherm gericht, maar ga ook niet staren. Doe niets geks of onnatuurlijks met je handen (neuspeuteren is echt uit den boze).

Tip drie: je achtergrond kiezen

Je wilt dat de aandacht op jou gevestigd is, niet op wat er achter je gebeurt. Leef je in een huis vol katten (klinkt fantastisch), zorg dan dat de dieren in een andere ruimte zijn en dat ze niet voor het beeld langs kunnen lopen of achter je gekke fratsen kunnen uithalen. Kies bij voorkeur een witte muur als achtergrond, eventueel met een raam, maar bijvoorbeeld geen overvolle boekenplank. Hou de prikkels zo laag mogelijk, maar maak het ook niet te saai. Heb je bijvoorbeeld één of twee posters achter je hangen, staat er een muziekinstrument in de hoek?

Houd kinderen uit je werkkamer!

Ken je nog dit voorbeeld van de BBC-verslaggever waarbij zijn kind live de kamer in komt dansen? Dit soort doom-scenario's wil je voorkomen (al levert het wel viral content op).

Tip vier: hoe zit je er zelf bij?

Er staan nogal wat blooper video's online van mensen die netjes in pak zijn, maar op een zeker moment in de video opstaan, waarna te zien is dat ze geen broek aanhebben. De illusie ligt in één klap in duigen. Zorg ervoor dat je de juiste kleren draagt (het hoeven niet per se nette kleren te zijn, zolang je er maar verzorgd uitziet). Zorg ook dat de rest van je lichaam verzorgd is: geen ongewassen gezichten, onverzorgde baarden of net-uit-bed kapsels dus. Als je kleding draagt met teveel patronen of felle kleuren kan dit ook behoorlijk afleiden.

Tip vijf: zorg voor stabiel beeld

Of je nu professioneel gaat beeldbellen met een telefoon, een tablet of een laptop: je zorgt ervoor dat het beeld stabiel staat, dat voorkomt trillend beeld en afleiding. Zelf het scherm vasthouden is verre van ideaal: het beeld zal niet alleen gaan trillen, je bent ook niet goed in staat om te focussen op wat je zegt (multitasking is moeilijker dan het lijkt). Het beste is niet je schoot te gebruiken, maar een bureau, tafel of een speciale houder. Beweging leidt af. Het is het beste ervoor te zorgen dat het beeld zich op ooghoogte bevindt: dit komt natuurlijk over.

Tip zes: de afstand tot de camera

Telefoneren heeft als groot nadeel dat je alleen de stem van de persoon aan de andere kant kunt horen. Professioneel beeldbellen houdt in dat je elkaar in de ogen kunt kijken. Je kunt de gezichtsuitdrukkingen van de ander bestuderen en ook met lichaamstaal kun je jouw verhaal veel kracht bijzetten. Denk aan handgebaren. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende afstand tot de camera houdt, zodat je handen bij het spreken goed zichtbaar zijn. Dit ziet er ook professioneler uit dan alleen een uitvergroot hoofd in beeld.

Tip zeven: is het licht al gaan branden?

Je hoeft geen expert te zijn om te weten dat filmen in het donker niet werkt. Film je jezelf in een kamer vol schaduw, dan kom je meteen als onbetrouwbaar over ('shady' in het Engels betekent niet voor niets zowel 'schaduwrijk' als 'dubieus'). Zorg daarom altijd voor voldoende licht, maar voorkom overbelichting. Natuurlijk licht werkt het best: laat het videobellen dus bij voorkeur overdag plaatsvinden. Als het schemerig is, of zelfs donker, zorg dan voor voldoende kunstlicht. Zorg ervoor dat het een warm geel licht is, niet een koud afstandelijk licht, dat stelt mensen niet gerust.

Bonustip: de kracht van geluid

Is het een takkenherrie, of klinkt het als muziek in je oren? Verkeerd afgestemd geluid kan ontzettend hinderen. Geluid moet kraakhelder zijn en zo min mogelijk afleiden. Zorg er dus voor dat je zo goed mogelijk verstaanbaar bent, voorkom ruis en herrie op de achtergrond. Professioneel videobellen draait net zozeer om hoe je je presenteert als om de eigenlijke boodschap. Net als bij professionele voice-over opnames houd je het geluid zo helder mogelijk door je in een privéruimte te omgeven, ramen en deuren dicht te doen, plus ervoor te zorgen dat er in de aangrenzende ruimten zo min mogelijk overlast is. Oordopjes helpen je concentreren op wat de anderen zeggen.

Een goede voorbereiding loont

De voorbereiding is het halve werk, zeggen ze weleens. Dat geldt ook voor professioneel videobellen. Je kunt videobellen volgens een vast format: je zit in een vaste ruimte, met een vaste achtergrond, terwijl je steeds soortgelijke (zakelijke) kleren draagt. Hoe meer je van tevoren voorbereid, hoe minder je tijdens het gesprek op randzaken hoeft te letten. Leer jezelf aan zo min mogelijk aan je gezicht te zitten tijdens het gesprek en ben je bewust van hoe je kijkt.

Professionaliteit uitstralen?

Wil je professionaliteit uitstralen tijdens het beeldbellen? Kleed je dan zoals je je ook op het werk zou kleden: een stropdas is lang niet altijd nodig, maar een nette blouse is zeker een vereiste. Professionaliteit zit hem niet alleen in je kleding, maar ook in gedrag: wees beleefd, wees zakelijk, maar maak ook ruimte vrij voor meer informele onderwerpen. Bijna niemand is op zoek naar relaties die zuiver zakelijk zijn. Juist door iets persoonlijks prijs te geven, laat je andere mensen zien dat je deugt en te vertrouwen bent. Kortom: een grapje zo nu en dan kan best.

Hoe blijf je bij de les?

Als je je aandacht bij het gesprek of de vergadering wil houden, moet je zo min mogelijk afleiding creëren: zowel voor jezelf als voor anderen. Kies een stille omgeving en zonder jezelf af (kies een ruimte waar een heremiet zich in thuis zou voelen). Hou je bij één taak: multitasken is niet de bedoeling. Drinken mag, eten niet. Zet geen achtergrondmuziek op en loop niet van het scherm weg. Heb je een gesprek met meerdere mensen? Stel dan een gespreksleider aan: iemand met een luide stem en overwicht - iemand voor wie iedereen respect heeft.

Professioneel beeldbellen met Pro Motion Film

Meer te weten komen over professioneel voor de dag komen met video? Videoproductiebedrijf Pro Motion Film helpt bedrijven professioneel te communiceren aan de hand van video. Denk aan klantcontact of het verzenden van interne boodschappen. Ook helpen we je met het maken van interviews en uitlegfilmpjes om veel gestelde vragen te beantwoorden.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes