Showreel video laten maken voor je bedrijf? Drie tips voor een sterke showreel

Een showreel, wat is dat?

Met showreel video wordt meestal een filmpje bedoeld die wordt gemaakt door professionals uit de film, televisie en videoproductiebranche.

Dit is dan vaak een compilatievideo waarin de mooiste beelden van recente filmprojecten voorbij komen. Ik noem het ook weleens de show-off reel, want zo'n reel heeft vooral als doel om te imponeren en potentiële klanten warm te maken voor jouw producten of dienstverlening.

Mediabedrijven hebben een heleboel content liggen om te laten zien, dus je kunt daar goed weer een best of - compilatie van maken.

Wij hebben ook zo'n video staan op onze Pro Motion Film Homepage. Dat is makkelijk voor onze bezoekers. Zij hoeven alleen die ene video te bekijken om een beeld te krijgen van al onze projecten. In plaats van allemaal losse portfolio projecten te bekijken, is onze portfolio verpakt in een enkele showreel video. Bekijk hier onze eigen showreel:

Je kunt een showreel het beste beschouwen als een compilatie van beelden zoals videofragmenten, foto's, illustraties, screenshots of animaties die over een langere periode zijn gemaakt.

Showreel video met mooiste beelden
Tentoonstelling van je projecten

Kenmerkend is dat een showreel meestal voor zichzelf spreekt. Dus er komt geen voice-over of verteller aan te pas. De reel leunt sterk op het gebruik van muziek en een flitsende edit.

Voor wie is een showreel geschikt?

Voor bedrijven werkzaam buiten de media is een showreel video laten maken niet zo snel een voor de hand liggende optie. En dat is zonde, want een showreel video biedt juist heel veel voordelen als onderdeel van je video content marketing activiteiten.

Het is echt niet zo dat een showreel alleen geschikt is voor filmmakers en consorten. Een showreel video laten maken is een waardevolle investering voor ieder bedrijf dat door de jaren heen een bescheiden of groot beeldarchief heeft opgebouwd. Of je nu in de media, dienstverlening of bouw werkzaam bent. Maakt niet uit.

Het enige wat je nodig hebt is genoeg beeldmateriaal waarvan je weer een nieuw filmpje kunt maken. Noem het footage recycling.

Omdat het steeds normaler wordt om online video content in te zetten, is de kans groot dat ook jij door de jaren heen behoorlijk veel beeldmateriaal hebt verzameld. Denk in dat geval serieus eens na of een showreel iets voor jullie kan zijn.

Voor bedrijven die een promotiefilm laten maken of hiertoe plannen hebben, is het zeker de moeite waard om na te denken over een showreel variant.

Wat voor showreel kun je maken met je bedrijf?

Er zijn verschillende opties voor een showreel video. Ter inspiratie een paar tips:

1. Jubileum video

Bestaat je organisatie zoveel jaar? Of heb je een andere mijlpaal bereikt? Met een jubileum showreel kun je dan goed laten zien waar je vandaan komt en hoe je bent uitgegroeid tot waar jullie nu staan.

Je kunt ook zonder goede reden stilstaan bij de groei van je bedrijf.

Een video editor gaat met je aangeleverde fragmenten aan de slag en monteert de fragmenten op chronologische volgorde. Zo ontstaat in documentaire stijl een mooi tijdsbeeld van alle ontwikkelingen door de jaren heen.

2. Projectvideo

Je kunt een showreel net als ons ook gebruiken als portfolio, om een uitgebreid overzicht te geven van lopende en afgeronde projecten. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien dat je ergens in gespecialiseerd bent en dat je al veel klanten hebt geholpen.

Of je kunt juist via een opeenvolging van diverse projecten laten zien dat je van alle markten thuis bent.

3. Hightlight showreel

Een laatste mogelijkheid is om een korte highlight showreel te laten maken die alleen bestaat uit de allermooiste beelden van jouw projecten. Deze video is veel abstracter dan de net genoemde project reel.

Zo'n highlight showreel heeft als doel om binnen een paar seconden de bezoeker te overtuigen en impact te creëren. Deze video is vooral stijlvol en kan bijvoorbeeld ook goed als header gebruikt worden op je site.

Showreel met highlights

Wat is het voordeel van een showreel video?

Er zijn zeker drie redenen om een showreel te laten monteren.

1. Inspiratie voor het team

Een showreel video kun je allereerst goed intern verspreiden. Zo'n video versterkt de cultuur en identiteit van je bedrijf. Een jubileum of projectvideo is leuk voor je medewerkers of collega's. Om te zien wat je als team allemaal voor elkaar hebt gekregen. Dat motiveert het team om in de toekomst ook hard te blijven werken.

Showreel voor je collega's
Geef de bedrijfscultuur een boost

2. Kostenvoordelig

Een showreel is ook een voordelige vorm van online video maken. Je hoeft meestal helemaal niets opnieuw op te nemen, alle beelden liggen al klaar om te selecteren. Het enige wat je hoeft te doen is een video-editor inhuren.

3. Haal meer opdrachten binnen

Mensen houden van verhalen. En via een showreel video maak je van je bedrijf echt een verhaal. Zo leert een bezoeker of klant je bedrijf veel sneller kennen.

Via de video ontstaat er een klik met jouw bedrijf, omdat je bezoekers er makkelijk achter komen wie je bent en wat je doet. En daarmee loop je een grote stap voor op je concurrenten.

Beginnen met een showreel?

Maak voor jezelf een overzicht met alle beelden die je in handen hebt. Denk aan foto's, videofragmenten, afbeeldingen, screenshots of animaties.

Maak hiervan een selectie en, als je de showreel wilt uitbesteden aan een professioneel bureau, mail deze selectie en briefing naar een videoproductiebedrijf.

Ook kun je nieuwe content laten schieten die je vervolgens in de showreel kunt verwerken. Succes met jullie bedrijfsshowreel!

Hulp nodig? We gaan er iets moois van maken samen! Bekijk onze bedrijfsvideo:

Jouw bedrijf boosten met een doeltreffende showreel?

Neem nu contact met ons op via het offerte-formulier en ontvang direct vrijblijvend alle informatie die je nodig hebt.

Oplopende korting bij afname meerdere video's

✓ Ontvang nu tijdelijk een gratis extra teaser video voor social

✓ Gratis en vrijblijvend advies over extra video's, voordelig geproduceerd

Vrijblijvend offerte aanvragen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

  • Filmen met je smartphone

  • Perfecte video's monteren

  • IJzersterke scripts schrijven

  • Onweerstaanbare productvideo's maken

  • Geld verdienen met YouTube

  • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.