Showreel video laten maken voor je bedrijf? Drie tips voor een sterke showreel

Een showreel, wat is dat?

Met showreel video wordt meestal een filmpje bedoeld die wordt gemaakt door professionals uit de film, televisie en videoproductie branche.

Dit is dan vaak een compilatievideo waarin de mooiste beelden van recente filmprojecten voorbij komen. Ik noem het ook weleens de show-off reel, want zo'n reel heeft vooral als doel om te imponeren.

Mediabedrijven hebben tenslotte een heleboel video content liggen om te laten zien, dus je kunt daar goed weer een best of - compilatie van maken.

Wij hebben ook zo'n video staan op onze Pro Motion Film Homepage. Dat is makkelijk voor onze bezoekers. Zij hoeven alleen die ene video te bekijken om een beeld te krijgen van al onze projecten. In plaats van allemaal losse portfolio projecten te bekijken, is onze portfolio verpakt in een enkele showreel video.

Je kunt de showreel eigenlijk het beste zien als een videotentoonstelling: een compilatie van beelden zoals videofragmenten, foto's, illustraties, screenshots of animaties die over een langere periode zijn gemaakt.

Kenmerkend is dat een showreel meestal voor zichzelf spreekt. Dus er komt geen voice-over of verteller aan te pas. De reel leunt sterk op het gebruik van muziek en een flitsende edit.

Voor wie is een showreel geschikt?

Voor bedrijven werkzaam buiten de media is een showreel video laten maken niet zo snel een voor de hand liggende optie. En dat is zonde, want een showreel video biedt juist heel veel voordelen als onderdeel van je video content marketing activiteiten.

Het is echt niet zo dat een showreel alleen geschikt is voor filmmakers en consorten. Een showreel video laten maken is een waardevolle investering voor ieder bedrijf dat door de jaren heen een bescheiden of groot beeldarchief heeft opgebouwd. Of je nu in de media, dienstverlening of bouw werkzaam bent. Maakt niet uit.

Het enige wat je nodig hebt is genoeg beeldmateriaal waarvan je weer een nieuw filmpje kunt maken. Noem het footage recycling.

Omdat het steeds normaler wordt om online video content in te zetten, is de kans groot dat ook jij door de jaren heen behoorlijk veel beeldmateriaal hebt verzameld. Denk in dat geval serieus eens na of een showreel iets voor jullie kan zijn.

Voor bedrijven die een promotiefilm laten maken of hiertoe plannen hebben, is het zeker de moeite waard om na te denken over een showreel variant.

Wat voor showreel kun je maken met je bedrijf?

Er zijn verschillende opties voor een showreel video. Ter inspiratie een paar tips:

1. Jubileum video

Bestaat je organisatie zoveel jaar? Of heb je een andere mijlpaal bereikt? Met een jubileum showreel kun je dan goed laten zien waar je vandaan komt en hoe je bent uitgegroeid tot waar jullie nu staan.

Je kunt ook zonder goede reden stilstaan bij de groei van je bedrijf.

Een video editor gaat met je aangeleverde fragmenten aan de slag en monteert de fragmenten op chronologische volgorde. Zo ontstaat in documentaire stijl een mooi tijdsbeeld van alle ontwikkelingen door de jaren heen.

2. Projectvideo

Je kunt een showreel net als ons ook gebruiken als portfolio, om een uitgebreid overzicht te geven van lopende en afgeronde projecten. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien dat je ergens in gespecialiseerd bent en dat je al veel klanten hebt geholpen.

Of je kunt juist via een opeenvolging van diverse projecten laten zien dat je van alle markten thuis bent.

3. Hightlight showreel

Een laatste mogelijkheid is om een korte highlight showreel te laten maken die alleen bestaat uit de allermooiste beelden van jouw projecten. Deze video is veel abstracter dan de net genoemde project reel.

Zo'n highlight show reel heeft als doel om binnen een paar seconden de bezoeker te overtuigen en impact te creëren. Deze video is vooral stijlvol en kan bijvoorbeeld ook goed als header gebruikt worden op je site.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant:

Meer promotiefilm tips:

-> Checklist zelf een promotiefilm maken - goed voorbereid de opnames in

-> Een succesvolle promotiefilm maken die kijkers trekt, hoe doe je dat?

-> 12 tips voor de mooiste promotiefilm opnametechnieken

-> Zes ideeën voor professionele B-roll shots in je promotiefilm

-> Vijf tips om slim veel video's te maken

-> 10 tips voor een succesvolle crowdfunding video

-> Wat maakt een promotiefilm "professioneel"?

Wat is het voordeel van een showreel video?

Er zijn zeker drie redenen om een showreel te laten monteren.

1. Inspiratie voor het team

Een showreel video kun je allereerst goed intern verspreiden. Zo'n video versterkt de cultuur en identiteit van je bedrijf. Een jubileum of projectvideo is leuk voor je medewerkers of collega's. Om te zien wat je als team allemaal voor elkaar hebt gekregen. Dat motiveert het team om in de toekomst ook hard te blijven werken.

2. Kostenvoordelig

Een showreel is ook een voordelige vorm van online video maken. Je hoeft meestal helemaal niets opnieuw op te nemen, alle beelden liggen al klaar om te selecteren. Het enige wat je hoeft te doen is een video-editor inhuren.

3. Haal meer opdrachten binnen

Mensen houden van verhalen. En via een showreel video maak je van je bedrijf echt een verhaal. Zo leert een bezoeker of klant je bedrijf veel sneller kennen.

Via de video ontstaat er een klik met jouw bedrijf, omdat je bezoekers er makkelijk achter komen wie je bent en wat je doet. En daarmee loop je een grote stap voor op je concurrenten.

Beginnen met een showreel?

Maak voor jezelf eens een overzicht met alle beelden die je voor handen hebt. Denk aan foto's, videofragmenten, afbeeldingen of animaties.

Maak hiervan een selectie en mail ons een briefing met je wensen. Hoe meer informatie je in een briefing kunt toesturen, hoe minder uur het kost om de video professioneel te monteren.

Video editor inhuren via Pro Motion Film

Winstgevende videocontent

Download gratis onze whitepaper met dé 12 tips voor succesvolle videocontentmarketing

Pro Motion Film

Meer dan acht jaar ervaring in videoproductie

Gratis advies over videocontent?

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!