Tien tips om met video SEO beter gevonden te worden

Wanneer je wilt dat jouw website en landingspagina's hoger komen te staan in Google, dan is het cruciaal om ook stil te staan bij de kansen die video hierin heeft te bieden, en hier gebruik van te maken.

Scroll direct naar de 10 video SEO tips en doordelen in dit artikel:

Inhoudsopgave

Revolutie van online video

Goede videocontent maakt de afgelopen jaren een gigantische revolutie door.

Video is overal op het internet.

Instagram, de directe opvolger van Facebook, liet met haar snel gewonnen populaireit al zien hoe belangrijk visuele communicatie via foto's en Instagram Stories is geworden.

Inmiddels is er voor tieners ook nog het social platform TikTok bij gekomen. Op TikTok draait alles alleen nog maar om video content. Om maar aan te geven dat de volgende generatie eigenlijk alleen nog maar met video bezig is. En nu al op jonge leeftijd leert om een verhaal met video over te brengen.

Meegroeien

Het is voor de online zichtbaarheid van je website belangrijk om met deze ontwikkelingen mee te gaan.

Enerzijds omdat je niet wilt achterblijven, maar ook juist omdat video nu volop kansen biedt. Dit is voor je SEO nog steeds een gat in de markt, die nog niet wordt benut door collegabedrijven in jouw branche. Als je er nu mee begint, ben je nog steeds een voorloper op de rest.

Nog heel veel websites zijn tekst based, met misschien wat foto's. Veel bedrijven zijn ook nog nauwelijks actief op aanvullende social platformen waar je juist met video content veel meer leads naar je website kunt krijgen. Denk dan aan YouTube en Linkedin.

Actiever zullen ze waarschijnlijk ook niet snel worden, want deze kanalen bestaan al heel lang zoals je ongetwijfeld weet.

Veel organisaties zijn er gewoon niet zo mee bezig om hier video of andere content op te plaatsen. Ze hebben er geen tijd voor of geen zin in. Daar kun jij je voordeel uit halen.

Structureel nieuwe video's

Denk dan niet aan 1 video maken en 'klaar is kees', maar juist aan videocontent maken op structurele basis.

Dus bijvoorbeeld iedere week of maand een nieuwe video die je op je website of social kanalen kunt laten zien. Dit kan al iets heel simpels zijn zoals een korte impressie of een vlog. Je kunt deze video zelf maken. Dit is de meest voordelige optie.

Let wel op de kwaliteit van je video, want je wilt uiteraard wel professioneel voor de dag komen en de juiste boodschap overbrengen. Een video met slecht beeld of geluid en een onduidelijke boodschap kan juist ook averechts werken.

Een tweede optie is dus om je video uit te besteden aan een professioneel videoproductiebedrijf. Je zou dan gelijk eens kunnen kijken of zij gelijk meerdere video's kunnen maken. Zodat je gelijk content hebt voor een paar maanden.

Waarom je nu met video content marketing moet beginnen

10 tips om te scoren met video SEO

1. Pagina's met videocontent worden hoger beoordeeld

Google waardeert websites met video hoger dan websites zonder video.

Hierbij is het uiteraard belangrijk dat je video content aansluit bij het onderwerp van je pagina.

Stel je hebt als grote organisatie een 'Werken bij' pagina om nieuwe medewerkers te werven, dan zal het voor de vindbaarheid van de pagina zeker helpen als je op deze pagina ook een 'Werken bij' video hebt staan, met verhalen van de huidige medewrkers.

2. Langere paginabezoeken

Door goede videocontent op een pagina te plaatsen zal de gebruiker over het algemeen langer blijven hangen. De duur van je websitebezoek neemt daardoor toe en dat is positief voor je paginascore.

3. Stem de zoekwoorden van je pagina af op de titel van je video

Nu is het zo dat Google steeds minder waarde lijkt te hechten aan zoekwoorden en zich meer richt op semantisch zoeken. Dit houdt in feite in dat Google steeds slimmer wordt en je dus niet meer, door klakkeloos allemaal zoekwoorden in je pagina op te nemen, hoog bovenaan Google komt te staan.

Het gaat juist veel meer omde relevantie van content op je pagina en of deze content de vraag van je bezoeker beantwoord.

Ook daarom kan video content heel waardevol zijn.

Voorbeeld

Op onze productlandingspagina Aftermovie laten maken hebben we een video staan met voorbeelden uit Aftermovies die we hebben gemaakt. In de YouTube titel staat "Aftermovie maken? Bekijk onze voorbeelden (Showcase video)".

Hiermee leggen we de link tussen het onderwerp van de pagina en het doel. Gebruikers die geinteresseerd zijn in het laten maken van een aftermovie komen op deze pagina terecht, en het helpt hen in hun besluitvorming als ze een video met voorbeelden kunnen bekijken.

Op die manier heeft de video waarde voor de bezoeker. Het helpt daarbij dus als je via de videotitel aangeeft dat er een link is met het onderwerp van je pagina.

4. Doorklikken via social video's

Ook via online kanalen zoals Linkedin, Facebook en Instagram kun je met video SEO de page rankings van je website makkelijk omhoog krijgen. Als je op deze kanalen veel video's deelt met linkjes naar je website of landingspagina's dan zal je website vaker bekeken worden. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat deze beter gevonden gaat worden.

5. Deelbaarheid van video

Je pagina rankings in Google stijgen ook als een link naar de pagina wordt gedeeld.

Wanneer je een blog schrijft met daarin waardevolle video content dan zal deze blog eerder gedeeld worden dan een pagina met alleen tekst. Dus dit is goed voor je SEO.

Daarnaast kun je ook in je LinkedIn post een video delen met een link naar een desbetreffende landingspagina. Ook als deze video door andere LinkedIn gebruikers wordt gedeeld, zal je paginascore eerder toenemen dan afnemen.

6. Video advertising

Video advertising (betaalde ads) via LinkedIn, Facebook of Google zorgt ook voor meer kliks naar je website.

Het voordeel hiervan is dat je degene die op je advertentie klikt gelijk naar een specifieke pagina kunt sturen. Zodat ook die pagina beter gaat scoren.

Let er wel op dat je met zo'n advertentie de juiste doelgroep target. Anders kan dit averechts werken en je bounce percentage negatief beïnvloeden.

7. YouTube zoekmachine

Dit is een hele makkelijke manier om beter gevonden te worden en meer kliks naar je site te krijgen.

Je kunt YouTube zien als een aparte zoekmachine.

Als je in Google op een paar zoekwoorden zoekt, dan komen er niet alleen resultaten van webpagina's naar boven, maar ook YouTube video's.

Deze video's sluiten aan bij het zoekwoord. Zo hebben wij van onze videoproducten voorbeeld video's ook op YouTube staan.

Als iemand Googelt op "Aftermovie maken voorbeeld" komen ze uit op twee van onze YouTube video's.

In de omschrijving van die video's staan weer links naar onze Aftermovie landingspagina.

Het gebruik van de juiste videotags onderaan de YouTube video kan hier ook bij helpen.

8. Vimeo zoekmachine

Vergeet ook Vimeo niet. Net als YouTube is dit een platform waar je gratis video's kunt uploaden.

Wij gebruiken Vimeo zelf ook en ik zie bij een zoekwoordanalyse regelmatig onze Vimeo video's in Google verschijnen. Ook Vimeo biedt de opties om linkjes naar je website in de omschrijving te plaatsen.

Vimeo is dus ook zeker van toegevoegde waarde voor je SEO!

9. Merkbeleving

Mooie professionele video content zorgt voor een betere merkbeleving. Dit leidt indirect en op de lange termijn ook tot hogere pagerankings in Google.

Zie het zo, je hebt je online kanalen zoals Instagram, LinkedIn en Facebook goed gevuld met video en maandelijks plaats je nieuwe video content.

Je volgers krijgen hiermee voortdurend op een niet geforceerde manier te zien waar je mee bezig bent.

Dit zorgt voor een hogere betrokkenheid en dat uit zich uiteindelijk ook in dat je volgers vaker een bezoekje brengen aan je website.

Ook zullen ze vaker aan jullie denken en anderen over jullie diensten vertellen. Ook dat leidt weer tot extra kwalitatieve bezoekers die rondsnuffelen op je site en waarde toevoegen aan je SEO.

10. Website visuals

Naast video als 'content' vorm kun je video ook gebruiken als grafisch element op je website.

Denk aan een video top header of video achtergrond. Hiermee kun je bijvoorbeeld een korte impressie geven van je producten.

Ook dit zorgt er voor dat je pagina er aangekleder uitziet en dat je bezoeker het waarschijnlijk leuk vindt om wat langer op je site te blijven hangen en door te klikken. Omdat je site er goed verzorgt uitziet.

Pro Tip: zorg er wel voor dat je video header niet te lang duurt of dat de codec van het videobestand heel zwaar is en daardoor lang moet laden. Hierdoor laad je pagina langzaam, wat juist slecht is voor je SEO.

Misschien vind je de volgende artikelen ook interessant?

Videomarketing en video SEO tips

-> Volg deze 6 videomarketing stappen en behaal fantastische resultaten!

-> Met deze 7 tips verdien je jouw investering in video content makkelijk terug

-> Waarom is het zo slim om met video content marketing te beginnen?

-> Hoe creëer je een hoog bereik met videocontent?

Professionele videocontent waarmee je online beter gevonden wordt?

Wij kunnen een professionele video maken waarmee je online beter vindbaar bent. Klik op de button hieronder voor meer informatie.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92