Video bewerken met een Windows laptop

Het is algemeen bekend dat professionals in de grafische wereld voorkeur hebben voor Apple als het gaat om beeldbewerking. Daar valt wat voor te zeggen, maar je kunt ook prima video bewerken met een Windows laptop. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je kiest voor een Windows laptop voor videobewerking.

Zelf doen of uitbesteden?

Als je zelf je videomateriaal hebt geschoten, kun je ervoor kiezen om het te laten monteren door een professional, maar als je het zelf wilt doen, heb je in ieder geval een geschikte computer nodig. Of dat een desktop-pc is of een laptop, is dan om het even. Het gaat vooral om de specificaties van de computer, ook wel de specs genoemd.

Omdat laptops inmiddels populairder zijn dan desktop-pc's focussen we ons dus op laptops.

De belangrijkste specs waar je op moet letten bij de keuze voor een "gewone" Windows laptop zijn:

  • Processor
  • Werkgeheugen
  • Beeldscherm
  • Videokaart
  • Opslag

Processor of CPU: Intel vs. AMD

De aanschaf van een laptop begint met de processor, ook wel de CPU. Een krachtige processor heeft meer rekenkracht en kan dus ook meer en sneller processen verwerken. En waar Intel jarenlang marktleider is geweest, levert AMD tegenwoordig hetzelfde voor minder geld. Het loont dus de moeite om te kijken naar een laptop met de nieuwste AMD-chips.

Welk merk processor je ook kiest, de cijfers in de typenummers zijn een indicatie van de kracht van de CPU. Voor videobewerking raden we aan op zijn minst een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor te kiezen. Wil je een toekomstbestendige laptop, ga dan voor een stap of zelfs meer stappen hoger.

Investeer in een goede processor

Werkgeheugen: hoe meer hoe beter

Het werkgeheugen (ook wel RAM-geheugen) van je laptop bepaalt hoe goed je computer blijft werken terwijl deze meerdere en/of zware taken moet uitvoeren. Videobewerking is een behoorlijk zwaar proces, dus hoe meer RAM, hoe beter.

8 GB RAM is het absolute minimum, 16 GB of meer is aan te raden, zeker met het oog op de toekomst.

Beeldscherm: mis geen detail

Omdat je geen detail wilt missen, maar ook omdat videobewerkingssoftware functies heeft die ruimte innemen op je beeldscherm, is de schermgrootte een belangrijk punt om op te letten. Een 14 inch laptop is daarom voor videobewerking geen aanrader. Ga dus voor 15 inch of groter.

Naast de schermgrootte is de resolutie essentieel. Nu 4K de standaard aan het worden is qua beeldkwaliteit en 8K zelfs voor de deur staat, is een beeldscherm met een zo hoog mogelijke resolutie ook van belang.

Wil je een zo groot mogelijke inkijkhoek en een hoog kleurbereik, dan is IPS een overweging, check zelf even goed wat de voor- en nadelen van de verschillende paneeltypes zijn. Een extern beeldscherm is natuurlijk ook altijd een optie.

Videokaart: essentieel voor je beeldmateriaal

Je gaat video's bewerken, dan is het niet zo gek dat je een goede videokaart nodig hebt. De videokaart, ook wel grafische kaart genoemd, zorgt voor sneller renderen van je beeldmateriaal. Daarnaast heeft een zogenaamde dedicated videokaart een eigen processor en eigen werkgeheugen. We hoeven je vast niet uit te leggen dat dit het proces ook sneller en soepeler maakt.

Een laptop met een geïntegreerde grafische kaart is daarom geen aanrader, tenzij je alle tijd en veel geduld hebt.

Opslag: SSD is al bijna standaard

Je kunt je beeldmateriaal natuurlijk op een externe schijf opslaan en we raden je zeker aan om ook een externe schijf te gebruiken om back-ups te maken van je materiaal, maar gebruik tijdens het bewerken de interne opslag. Je schrijft sneller je bestanden weg op de interne opslag, zeker wanneer dat een SSD is. SSD staat voor Solid State Drive en is niet alleen minder gevoelig voor fouten en beschadigingen, maar is ook sneller dan de voorheen gangbare Hard Disk Drive (HDD).

Met de zware bestanden als videomateriaal is 512 GB wel nodig als je wilt voorkomen dat je harde schijf snel volloopt.

Alles op een rijtje

We hebben je de belangrijkste specs gegeven als je een laptop wilt gebruiken voor videobewerking, laten we onze aanraders nog even op een rijtje zetten:

  • Processor of CPU: Intel Core i7/AMD Ryzen 7 of hoger;
  • Werkgeheugen of RAM: minimaal 8 GB;
  • Beeldschermformaat: 15" of groter;
  • Beeldshermresolutie: zeker full HD, liefst 4K;
  • Paneeltype: IPS, TN of oled; de keuze is persoonlijk;
  • Videokaart: liefst een dedicated videokaart of grafische kaart;
  • Opslag: intern geheugen van minimaal 512 GB SSD;
  • Back-up en externe opslag: een externe harde schijf is geen must, wel aan te raden.
  • Cursus video editing

    Cursus Video Bewerken

    In de cursus video bewerken (gratis e-book) ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video’s edit. Download nu de ideale video editing startersgids.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92