Het inzetten van doelgerichte videocontent als onderdeel van je online en offline marketing- en communicatiestrategie is populairder dan ooit.
Of je nu in de zorg, de financiële sector, of transport en logistiek werkzaam bent: dankzij de visuele kracht van video kun je informatie nog duidelijker communiceren en jouw doelgroep er met beeld en audio van overtuigen dat jouw dienstverlening de beste oplossing is.
Is jouw bedrijf werkzaam binnen de transport- en logistieksector en wil je aan de slag met video? In dit artikel vind je 5 concrete voorbeelden van hoe je videocontent kunt inzetten binnen de logistieke sector.
Inhoudsopgave
In de logistieke wereld is communicatie essentieel, vooral bij de samenwerking met leveranciers. Het vlot delen van informatie tussen verschillende schakels in de supply chain is cruciaal voor een correcte en tijdige goederenontvangst.
Met de onderstaande 5 video's geef je een inkijkje in jouw bedrijfsvoering, waarmee je klanten, partners en collega's kunt informeren en inspireren.
1. YouTube-uitlegvideo's
Online video's bieden een dynamische manier om complexe logistieke processen uit te leggen. Zo kunnen bedrijven YouTube-video's gebruiken om de werking van hun supply chain te demonstreren, van ontvangst tot verzending. Dit helpt niet alleen medewerkers om hun rol beter te begrijpen, maar versterkt ook de band met leveranciers en klanten door transparantie.
Bekijk bijvoorbeeld deze YouTube-uitlegvideo, goed voor maar liefst 750K views. Opvallend is dat deze video met een AI whiteboard animation generator zoals VideoScribe is gemaakt.
Met andere woorden, voor een paar tientjes en een goed script kun je als organisatie je hele supply chain demonstreren in een video en daarmee gezien worden als de autoriteit in je vakgebied!
2 tips bij het maken van deze video:
- Zorg ervoor dat deze video jouw kijker in algemene zin iets leert over hoe een goede supply chain in elkaar zit, met een subtiele link naar jouw eigen supply chain.
- Optimaliseer de video voor SEO. Met een aantrekkelijke videotitel, thumbnail, beschrijving en keywords, is er een aanzienlijke kans dat jouw video uiteindelijk duizenden keren via YouTube bekeken wordt.
In dit geval hebben we als voorbeeld een (whiteboard) animatie genomen, maar je kunt de stappen in jouw supply chain natuurlijk ook filmen. Met echte beelden creëer je veel vertrouwen bij je doelgroep omdat ze echt kunnen ervaren hoe een proces verloopt.
2. Videotour
Stel je voor: je hebt een groot distributiecentrum waar dagelijks duizenden producten worden verwerkt en waarbij je afhankelijk bent van verschillende partijen en leveranciers. Hier speelt videocommunicatie een cruciale rol. Via een online videotour kun je nieuwe medewerkers en leveranciers een duidelijk beeld geven van de werkprocessen. Je kunt alle handelingen in beeld brengen die in het distributiecentrum worden uitgevoerd, of zelfs de rit van de chauffeur tot en met de levering tonen.
Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje van DHL eCommerce Distribution Center in Amerika:
In een paar minuten tijd krijg je zodoende een globale tour door het distributiecentrum. Zeker bij interne trainingsdoeleinden kun je zo'n video ook langer maken, of opknippen in hoofdstukken en per video 1 onderdeel van de supply chain gedetailleerd in beeld brengen.
Tips bij het maken van een indrukwekkende videotour:
- Wissel normaal camerawerk af met drone shots of timelapse beelden voor een dynamische video.
- Monteer informatieve graphics in de video, bijvoorbeeld statistieken over het aantal pakketjes per dag.
Zo'n video is interessant voor interne trainingsdoeleinden, omdat alle betrokkenen hierdoor beter begrijpen wat de verschillende schakels in de supply chain zijn en hoe deze naadloos op elkaar aansluiten. Op deze manier kunnen zij tijdens de werkzaamheden ook beter rekening houden met deze schakels.
Je kunt deze video natuurlijk ook als websitevideo inzetten om je klanten en partners te laten zien hoe jullie achter de schermen te werk gaan en hoe deze werkwijze garant staat voor slim voorraadbeheer en effectieve goederenstroom.
3. Algemene bedrijfsfilm
Je kunt ook een boeiende branded video maken waarin je jouw organisatie kort voorstelt, de unique selling points van je bedrijf benadrukt en een korte boodschap deelt over hoe jij jouw klanten ontzorgt, compleet met snelle achter-de-schermen beelden en gezichten van collega's.
Bijvoorbeeld, e-commerce bedrijf www.monta.nl, dat webshops helpt met hun orderverwerking, heeft dit naar onze mening erg mooi gedaan met de volgende bedrijfsfilm:
Na het zien van deze video met enthousiaste collega's die overtuigend hun verhaal op camera vertellen, komt deze organisatie over als een betrouwbare en aangename partij.
4. Partner video
In een partner video kun je de samenwerking tussen jou en een van je partners belichten, en laten zien hoe deze samenwerking de dienstverlening verbetert. In zo'n video kun je uitleggen waarom en hoe jullie de handen ineengeslagen hebben, en wat de voordelen zijn voor de klant of medewerker.
Bekijk deze video gemaakt door Pro Motion Film over de samenwerking tussen ROLI Container Logistics en Webfleet. Ontdek hoe de software van Webfleet de chauffeurs van ROLI Container Logistics helpt om zuiniger, veiliger en sneller goederen te vervoeren:
Het meest voor de hand liggend bij een partner video of klant case video is om langs te gaan bij je partner en hen te interviewen over de huidige samenwerking. Laat aanvullend sterke sfeerbeelden zien van hoe jouw partner of klant gebruikmaakt van jouw product.
5. Employer branding video
Een effectieve manier om een inkijkje te geven in je bedrijf, nieuw talent te werven en te laten zien aan potentiële klanten dat je een aantrekkelijke werkgever bent, is het maken van (een serie) employer branding video('s), ook wel recruitment video's genoemd.
Maak bijvoorbeeld achter-de-schermen portretten van medewerkers op verschillende afdelingen en in diverse functies. Deze medewerkers nemen de kijker mee op locatie en vertellen over het bedrijfsproces of waarom zij hun werk met zoveel plezier doen.
Bekijk hier een video over Supply Chain Manager Rob Janssen van SanoRice. In de video legt Rob uit hoe de supply chain van gepofte wafels in elkaar zit:
Met 3 tussenkaarten wordt de video opgeknipt in korte scenes:
- "Supply Chain Manager bij SanoRice"
- "Uitdagingen in de supply chain"
- "Structuren van de keten"
Elke scene vindt plaats op een net iets andere locatie, waardoor het inhoudelijke verhaal mooi gecombineerd wordt met een algemene impressie van het bedrijf.
Samenvattend
Logistieke dienstverlening kan zowel voor je klanten als collega's complex aanvoelen vanwege alle verschillende schakels in de supply chain. Met de 5 video's die we in dit artikel hebben besproken, ben je in staat om op een laagdrempelige manier uitleg te geven over jouw product of dienstverlening.
Video laten maken in de logistieke sector? Pro Motion Film is jouw partner
Wil je een van de bovenstaande video's laten maken voor jouw bedrijf? Videoproductiebedrijf Pro Motion Film kan je hierbij helpen. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.