Een video knippen gaat eigenlijk over het polijsten van een onbewerkte video en dat kan van alles betekenen: van het inkorten van je veel te lange vakantie video tot het omzetten van honderden uren aan opgenomen tv beelden naar een gelikte aflevering van een half uur.
Het bewerken van een video lijkt kortom een beetje op beeldhouwen: door delen van het geheel zorgvuldig te verwijderen, creëer je uiteindelijk iets dat leuker, mooier en aantrekkelijker is om te zien.
Maar als je eenmaal aan de gang gaat met het knippen van video's, zul je merken dat het over veel meer gaat dan alleen knippen. Het gaat bijvoorbeeld ook over het toevoegen van een soepele overgang en subtiele visuele effecten, het toevoegen van muziek of geluidseffecten of het toevoegen van ondertiteling. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar video's van de populairste YouTube sterren. Je zult zien dat hun video's er stuk voor stuk gelikt uitzien. Dat komt, omdat er bij hun video's veel tijd aan de nabewerking is besteed.
Claim onze e-books met tips over videobewerking
In onze complete e-book bundle (6 e-books) vind je allerlei handige tips en oefeningen om je eigen video skills te verbeteren en nog betere filmpjes te editen.
Hoe werkt het knippen van video's?
Er zijn verschillende manieren waarop je een video kunt bewerken. Denk bijvoorbeeld eens aan je smartphone. Die is niet alleen in staat om video's van uitstekende kwaliteit op te nemen, maar vaak heeft je telefoon ook interne software waarmee je de video opname direct ook kan bewerken. Ook wanneer je een video uploadt naar een platform zoals Instagram of TikTok, bieden die sites je de mogelijkheid om je video's te bewerken.
Toch hebben we het in die twee gevallen over alleen kleine en eenvoudige aanpassingen. Als je wilt dat jouw video's er beter dan gemiddeld uitzien, zal je met meer professionele videobewerkingssoftware moeten werken. En er zijn genoeg goede videobewerkingsprogramma's te downloaden voor zowel je laptop als je mobiele telefoon. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, maar zijn een goede manier om te starten met het knippen van video's.
Videobewerkingsprogramma's
Dit zijn een aantal videobewerkingsprogramma's die geschikt kunnen zijn:
Programma | Mobiel/desktop | Voordelen | Nadelen |
Adobe Premiere Rush | Desktop |
Gemakkelijk voor wie al een ervaren Adobe gebruiker is De betaalde versie ondersteunt ook 4K. |
Werkt volgens sommige gebruikers minder goed op Android. Beperkte opslagmogelijkheden van minder dan 100 GB voor niet-betalende gebruikers. |
KineMaster | Mobiel (iOS/Android) |
Geavanceerde mogelijkheden zoals het werken met layers en het gebruik van blending mode. Op Google Play staan meer dan 3 miljoen recensies met een score van 4.5 ster. Vanuit de app kun je de video rechtstreeks uploaden naar YouTube, Facebook of Instagram. |
Je moet upgraden naar een betaalde Premium versie als je geen KineMaster watermerk op je video wilt. Ook heb je maar beperkt de beschikking over diverse functies in de gratis versie. |
iMovie | Desktop (Mac) |
Tientallen titel animaties van professionele kwaliteit. Uitgebreide video filters. Ingebouwde muziek- en geluidseffecten. |
Alleen beschikbaar voor Apple-gebruikers. Bestanden kunnen vrij groot worden na bewerking in iMovie. |
VivaVideo | Mobiel (iOS/Android) |
Veel leuke effecten, filters en sjablonen beschikbaar. Een zeer uitgebreide muziekbibliotheek met honderden muziekclips. |
Er zit een maximum van vijf minuten aan de te bewerken video. |
OpenShot | Desktop |
Gebruiksvriendelijk en toegankelijk. Geschikt voor zowel beginners als professionals. Drag-and-drop functionaliteit maakt editen nog gemakkelijker. |
Volgens sommige gebruikers kan het programma langzaam worden of vastlopen bij het bewerken van grote bestanden. |
Termen die je moet kennen voor je aan de slag gaat
Voordat je in één van de bovenstaande programma's aan de slag gaat, is het goed om een aantal termen te kennen en te begrijpen, omdat ze terugkomen in vrijwel elk programma
De tijdlijn: Vrijwel elk videobewerkingsprogramma werkt met een tijdlijn. Dit is een manier om de video chronologisch te weergeven van links naar rechts. Het geeft je de mogelijkheid om de video te knippen, in te korten, om effecten of muziek toe te voegen en nog veel meer.
Compressie: Een videobestand kan erg groot worden. Zeker wanneer het om HD of 4K kwaliteit gaat. Door middel van compressie kan je de bestandsgrootte beperken en zo opslagruimte besparen.
Resolutie: Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels er op het scherm worden weergeven en hoe hoger de kwaliteit:
- SD: 640x480 pixels
- Full HD: 1920x1080 pixels
- 4K: 3840x2160 pixels
- 8K: 7680x4320 pixels
De beeldverhouding: Bij sommige films of video's zie je zwarte balken aan de zijkanten of aan de boven- en onderkant. Dat gebeurt als de beeldverhouding van de film anders is dan die van het scherm waar het op getoond wordt. Afhankelijk van waar je de video voor gebruikt wil je dus voordat je gaat editen een keus maken over de beeldverhouding. YouTube is bijvoorbeeld 16:9 en Instagram 4:5 of 9:16.
Tips
Tijd om te beginnen met editen. Houd de volgende tips aan om de bewerking van je video zo goed mogelijk te laten verlopen:
- Wees realistisch: Hoe hoger de kwaliteit van je film, hoe meer er van je laptop of mobiel gevraagd wordt. Wanneer je dus video's in hoge kwaliteit opneemt, bijvoorbeeld 4K, moet je ook een laptop hebben die dergelijke grote bestanden kan verwerken zonder steeds vast te lopen. Andersom geldt: wil je jouw video snel en gemakkelijk bewerken op je mobiel, accepteer dan dat het weliswaar goede kwaliteit wordt, maar zeker geen 8K.
- Werk georganiseerd: Wanneer je allerlei losse bestandjes laat rondzweven is het constant een uitzoekwerk welk clipje je wilt toevoegen, of om een eerdere bewerking terug te vinden. Geef duidelijke bestandsnamen aan je videoclips en gebruik een overzichtelijke mappenstructuur.
- Sla regelmatig tussendoor op: Niets is zo vervelend als wanneer je harde werk verloren gaat, doordat het bewerkingsprogramma vastloopt en je tussendoor niet hebt opgeslagen.
- Probeer verschillende effecten en stijlen: Wees niet bang om de diverse mogelijkheden van je videobewerkingsprogramma uit te proberen. Werkt een bepaald effect niet? Geen probleem, gooi het weer weg en probeer wat anders.
- Hou het simpel: Hoewel die effecten dus leuk zijn om uit te proberen, moet je er niet in doorslaan. Het ene effect na het andere zal zorgen voor een rommelig geheel. Kies je effecten dus zorgvuldig en vraag je steeds af of ze echt iets toevoegen.
Sla bewerking niet over
Hoewel het soms best wat werk is, is het verstandig om de videobewerking niet over te slaan. Zelfs wanneer je de video in één keer naar tevredenheid hebt geschoten is het zinvol om in de nabewerking toch de start en het einde van de video, de lengte en overgangen te polijsten, zodat de video in zijn geheel een hogere kwaliteit krijgt. En dat leidt uiteindelijk weer tot een groter succes bij elk publiek.
Over de auteur
Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.