Videoscripts maken met AI - Het einde van de scriptschrijver?

De introductie van dit artikel is geschreven door tekstschrijver Jasper en luidt als volgt:

"Nu AI-software (Artificial Intelligence) steeds geavanceerder wordt, is het logisch dat mensen zich de vraag gaan stellen: Kunnen machines filmscripts schrijven? Als we immers al artikelen door bots kunnen laten schrijven, waarom dan niet overgaan op grotere en betere projecten? Is het dan mogelijk? En zo ja, wat zijn dan de gevolgen voor de filmindustrie als geheel? "

Niet onaardig, zeker als je bedenkt dat Jasper een stuk kunstmatig intelligente software is. En de eerste vraag die Jasper in de introductie stelt verdient zeker een antwoord. Kun je het schrijven van een filmscript uitbesteden aan een machine? Waar loop je tegen aan en hoe is de kwaliteit van het eindproduct?

Hoe werkt AI?

Voordat ik deze vragen gaan beantwoorden, is het eerst goed om even kort te behandelen hoe het mechanisme achter AI werkt. Hoe kan een computer een stuk tekst schrijven?

AI-schrijfsoftware is gebaseerd op een algoritme (GPT-3) dat op basis van grote hoeveelheden data, eigenlijk andere teksten, nieuwe tekst maakt. Sommige bedrijven hebben dit algoritme toegankelijk gemaakt. Het algoritme draait op hun servers en zij hebben een interface gebouwd. Hier kun je input achterlaten om teksten te laten genereren. De verbeteringen die jij aanbrengt, worden dan gebruikt om het algoritme nog beter te maken.

Welke AI tools zijn er?

Er zijn veel AI-tools op de markt, zoals Jasper.ai, Suus.ai, Frase en Neuraltext. Voor zover ik weet, zijn al deze tools gebaseerd op ditzelfde GPT-3 algoritme. De bedrijven hebben er allerlei aanpassingen op losgelaten. Zo is Frase vooral geschikt voor blogartikelen, terwijl Jasper.ai uitgebreide mogelijkheden heeft om teksten steeds aan te laten passen. De meeste tools schrijven ook in het Nederlands.

Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van Jasper.ai. Dit omdat Jasper.ai een functie heeft om filmscripts te ontwikkelen. Als case gebruik ik een leverancier van elektronische patiëntendossiers die films wil laten maken.

Hoe laat je kunstmatige intelligentie een script schrijven?

Voordat ik laat zien wat de mogelijkheden zijn van AI bij het schrijven van een script, moet ik de verwachtingen eerst even temperen. Wat Jasper.ai produceert is een soort tekst voor een voice-over. Er staat in de scripts niets over wat je moet laten zien. Dat is ook gelijk een gevaar, dat je de focus legt op wat je gaat zeggen, terwijl soms het beeld een beter startpunt is.

Het is ook niet zo dat je Jasper.ai opent, in je vingers knipt en zegt 'Doet u mij maar een filmscript over mijn fantastische software'. Deze functie zit erin, maar de resultaten zijn dan beperkt.

In Jasper.ai zitten verschillende mogelijkheden om teksten te laten genereren. Bij de simpelste methode geef je wat achtergrondinfo en wat instructies over de output. Denk hierbij aan het format en de tone of voice. Moet de tekst wat formeler zijn (u/uw) of juist wat informeler (jij/jouw)? Af en toe sta je er echt versteld van waar de software mee komt. Zie hieronder het input en het resultaat.

Toegegeven, als script is dit niet heel bruikbaar. Het is te kort en het onderwerp veiligheid wordt niet genoemd. Maar de setting is wel grappig en kan je prima gebruiken in de introductie van een promotiefilm over het patiëntendossier.

In andere gevallen waren de resultaten een stuk minder. Toen ik vroeg om 10 tips om de gegevens van de patiënten te beschermen, kreeg ik tien regels met verschillende tips als 'gebruik voor iedere applicatie een ander wachtwoord'. Hier heb je vrij weinig aan, omdat je deze tips dan nog weer verder moet gaan uitwerken.

Wat ook bijzonder is dat je de namen van beroemdheden kan invullen, zodat je hun tone of voice overneemt. Helaas kent Jasper dan weer vooral Amerikaanse beroemdheden. Ben je op zoek naar het directe taalgebruik van Maxim Hartman of het knorrige van Maarten van Rossum, dan moet je een Amerikaanse evenknie zoeken.

Goed nieuws voor slechte schrijvers: de teksten die door Jasper.ai worden gemaakt, bevatten weinig taalfouten. Wel is het taalgebruik vaak wat passief.

Samen met de AI een script schrijven

In de tweede methode schrijf je samen met het AI een videoscript. Om deze functie te gebruiken, heb je wel een duurder abonnement nodig.

Eerst voer je wat algemene informatie over het eindproduct in, zoals een titel, een korte briefing en de tone of voice. Desgewenst kun je ook wat keywords toevoegen. Dit is eigenlijk bedoeld voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), maar soms wil je bepaalde termen graag een keer genoemd hebben in je script.

Daarna kom je terecht in een tekst editor waar je met commando's kunt werken. Deze commando's werken met geschreven taal, maar zijn wel in het Engels. Je voert dus iets in als 'Write an introduction for a movie about the benefits of an electronic health records application'. Je drukt op ctrl-enter (of cmd-enter, als je een mac gebruikt) en Jasper.ai gaat aan het werk.

Het interessante hieraan is dat je heel makkelijk een nieuwe paragraaf laat genereren als de oude niet goed is. Soms is dit nodig. In een eerdere versie van de introductie van dit artikel, begon Jasper.ai zichzelf stiekem aan te prijzen. Leuk dat onze Jasper niet al te bescheiden is, maar ik vroeg niet om een salespage.

Leer werken met de software

Om het meeste uit een tool als Jasper.ai te halen, is het dan ook zaak om er eens goed voor te gaan zitten. Je kunt eindeloos experimenteren met de input en de commando's die je invoert. Soms maakt een kleine aanpassing in je input al een hoop verschil.

Als je wilt uitleggen dat ons elektronisch patiëntendossier de werkprocessen goed ondersteunt, dan maakt het uit of je in de input opgeeft dat je software 'een handige workflow biedt voor het zorgpersoneel' of dat de applicatie 'de gebruikers helpt om de volgende stap in het werkproces uit te voeren.'

De AI kan ook schaven aan de tekst. Je kunt bijvoorbeeld vragen of Jasper.ai een paragraaf eenvoudiger kan maken. Of juist ingewikkelder. Maar waarom zou je dat willen? Jasper.ai koppelt ook alinea's aan elkaar met het commando 'write a bridge between this paragraph and the next'. Deze commando's pas je ook toe op teksten die je zelf hebt geschreven. Handig als je er zelf even niet uitkomt.

Hoe goed ik ook mijn best doe, ik kan niet voorkomen dat Jasper af en toe in herhaling valt. Als je niet oplet, schrijft Jasper.ai wel vier keer dat je een firewall moet nemen om de veiligheid te verbeteren. Deze herhaling neem ik nu maar voor lief en haal ik er later handmatig uit.

Na verloop van tijd krijg je wat handigheid in Jasper en de verschillende commando's, maar verwacht niet dat je even in tien minuutjes een acceptabel eindproduct op papier krijgt. Inclusief handmatige redactie ben je zo een uur bezig voor een scriptje van 500 woorden.

Deze teksten zijn ook weinig creatief. Zelfs als ik Jasper.ai opdracht geef om een grappige tekst te schrijven, is het resultaat vaak nog wat saai. Wellicht is dat omdat er veel saaie teksten over elektronische patiëntendossiers zijn geschreven. Of Jasper.ai heeft menselijke trekjes. Ik kan ook niet op commando met een hilarische grap komen.

Creatief of reactief?

Het belangrijkste nadeel aan het werken met AI is dat je in plaats van creatief reactief wordt. Alleen de 'c' staat op een andere plek, maar het verschil is groot. Wat ik bedoel is dat je steeds kleine verbeteringen doorvoert op datgene dat Jasper uitspuugt, in plaats van dat je zelf met leuke nieuwe ideeën komt.

Als je met een team aan een script werkt, dan merk dat je er een bepaalde creativiteit ontstaat. Iemand stelt een kritische vraag of maakt een grap en dit leidt tot betere ideeën. De AI is uiteindelijk toch niet meer dan iemand die jouw opdrachten uitvoert. Je versterkt de beperkingen in jouw creativiteit. En zeker in het begin ben je meer bezig met de tooling dan met het script.

Beperkingen aan de AI

Uiteindelijk maken jasper.ai en vergelijkbare tools gebruik van een beperkte set aan informatie. Hierbij komen uiteindelijk toch wat duidelijke beperkingen naar voren.

Cultuur

Het eerste is dat de software geen specifieke Nederlandse kennis heeft. Zo kwam er een keer een introductie uit met een heel verhaal over honkbal. Prima als je doelgroep in Amerika zit, maar de meeste Nederlanders denken bij het woord inning alleen maar aan acceptgiro's en andere narigheid.

Wetten en regels

Iets anders dat specifiek Nederlands is, zijn wetten en regels. Als ik Jasper vraag om iets te schrijven over wat de overheid kan doen om de gegevensbescherming in de zorg te verbeteren, krijg ik een heel algemeen antwoord.

"De overheid heeft een rol bij de gegevensbeveiliging in ziekenhuizen. Zij kan ervoor helpen zorgen dat ziekenhuizen de nodige stappen ondernemen om hun gegevens te beschermen, en zij kan ook financiering verstrekken voor encryptietechnologie en andere beveiligingsmaatregelen. De overheid kan ook helpen om ziekenhuispersoneel en patiënten bewust te maken van het belang van gegevensbeveiliging. "

Op het eerste oog lijkt dit aardig, maar bij iemand met enig verstand van zaken val je gelijk door de mand. Je mist dan specifieke Nederlandse/Europese dingen als de AVG en het Nationale Cybersecuritycentrum.

Specifieke informatie over jouw product

Als je ooit eens een iemand hebt ingehuurd om je te helpen met de marketing, dan weet je dat deze een flinke tijd nodig heeft voordat die jouw product ook maar een beetje snapt. Je moet hier tijd investeren door een briefing te schrijven, interviews te plannen en nog veel meer.

De AI denkt het allemaal wel te weten. Deze vraagt input in een paarhonderd karakters en gaan met die banaan. Het is geen wonder dat het resultaat dan ook niet specifiek is. Uiteindelijk moet je datgene dat jouw product uniek maakt, nog zelf in het script verwerken. Het zou al een hoop schelen als de AI kon voeden met wat extra informatie over jouw product. Maar zelfs dan stelt een mens nog steeds de betere vragen.

Conclusie - Yay of AI?

Software als Jasper is leuk speelgoed en met wat oefenen kom je een heel eind. Het is alleen niet zo dat je in enkele minuten een goed script hebt. Je krijgt de beste resultaten als je met commando's aan de gang gaat. Hoe lang je ook prutst en tweakt, er blijft een flinke redactieslag nodig. Jasper.ai heeft gewoon minder kennis dan jij.

Uiteindelijk krijg je tekst die geschikt is voor een voice-over, maar een videoscript is veel meer dan dat. Je verwacht het niet, maar in een video wil je ook wat laten zien. Alleen wat dat dan is, moet je nog helemaal zelf verzinnen.

Voor sommige teksten, zoals eenvoudige blogartikelen, is AI al best goed inzetbaar. De standaard ligt daar soms wat lager. Een goed videoscript maken, dat blijft voorlopig mensenwerk.

De ontwikkelingen gaan wel razendsnel. Wie weet wat je over 5 of 10 jaar kan met Jasper of vergelijkbare tools. En wellicht is er dan dan een echt antwoord op de tweede vraag in de introductie van het artikel: wat zijn de gevolgen van AI-scripts op de filmindustrie in zijn geheel?

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92