Vintage vs Modern: de Petzval 58 Bokeh Lens is ons geheime wapen voor prachtige online video

Wij hebben onze camera set-up onlangs uitgebreid met de vintage lens Petzval 58 Bokeh Control Art Lens, een exacte replica van de legendarische en populaire Russische Petzval lens uit 1840, ontworpen door Joseph Petzval. Prijs: 750,- euro.

Onze nieuwe Petzval 58mm Bokeh Art Lens komt uit 1840

De Petzval lens is een initiatief van Lomography.com. Via een kickstarter project hebben zij geld ingezameld voor het fabriceren van een lens die afstamt uit het jaar 1840. De term lomografie ken je misschien wel van de analoge fotografie, 'vintage' polaroidcamera's en hipsters. Nu past deze vintage vocabulaire niet echt thuis bij ons als producent van moderne en high-end online video voor bedrijven.

Dus je vraagt je waarschijnlijk af: WAAROM hebben jullie zoveel geld uitgegeven aan een antieke koperkleurige lens, met oorspronkelijk bouwjaar 1840? Eén van de eerste cameralenzen ooit ontwikkeld... wat moet je hier 175 jaar na dato mee?

'De cameralenzen van nu zijn toch veel beter?'

We leven in een tijd waarin filmmakers en fotografen oneindig veel keuze hebben in goede camera objectieven. Denk aan de Canon EF lens-serie, een grote marktspeler op het gebied van camera-objectieven. Maar ook goedkopere alternatieven op Canon domineren de markt tegenwoordig, zoals het Koreaanse merk Samyang of Japanse Tokina.

De genoemde fabrikanten verkopen allemaal een breed assortiment aan lenzen: wide-angle, macro tot telephoto, of prime lenzen (vast brandpunt) tot tele-zoom. In de duurdere prijsklassen beschikken de lenzen vaak over autofocus, beeldstabilisatie en een groot diafragma.

Wij zijn fan van lenzen met een vaste brandpuntafstand vanwege de fantastische optische kwaliteit. Ook het aantal lensgroepen en elementen heeft invloed op de beeldkwaliteit. Dit speelt mee in de lenzen die wij aanschaffen. Een paar van de lenzen die we vaak gebruiken:

 • Samyang 24mm f1.4
 • Samyang 35 mm f1.4
 • Canon 50 mm f1.2
 • Samyang 85mm f1.4
 • Samyang 100mm macro f2.8
 • Canon 135mm f2.0

Het zijn allemaal haarscherpe lenzen met geen oneffenheden. Dus niets op aan te merken. Of toch wel?

De Petzval 58 is een lens met karakter

Vroeger werd iedere lens handmatig gemaakt, daarmee was iedere lens uniek en had het een eigen karakter. Dat is wat wij soms missen bij onze moderne lenzen die allemaal fabrieksmatig zijn geproduceerd: perfect en precies volgens het boekje. Je maakt er haarscherpte shots mee, maar dat is het dus juist. Ze zijn soms haast te perfect.

Moderne lenzen zijn te perfect en missen karakter

In de tijd dat lenzen nog handmatig werden gemaakt was geen lens hetzelfde. In de bouw van het glas kon je nog weleens oneffenheden aantreffen. Zo brengt de bouw van het glas van de Petzval lens ook nogal wat eigenaardige beeldkenmerken met zich mee. De scherpte bevindt zich bijvoorbeeld vooral in het midden van het frame. Links en rechts is juist onscherp met een 'swirly' blur.

Door het grote verschil in scherpte, kun je als filmmaker goed focussen op je subject en de aandacht van de kijker sturen. Een ander pluspunt is dat je shots kunt maken met een dromerig en schilderachtig effect. Zie het onderstaande voorbeeld.

BEKIJK HIER DE VIDEO VAN DE PETZVAL 58MM BOKEH ART LENS

Eigenschappen van de Petzval lens: een schilderachtig effect

De Petzval lens zorgt voor karakteristieke shots. Het midden van het beeld is scherp en geeft een natuurgetrouw beeld, terwijl de randen van het frame ruw, wazig en abstract zijn. Alsof er met grove kwaststreken is gewerkt.

Zoals je in het bovenstaande filmpje kunt zien, levert de Petzval lens zeer frisse beelden met veel kleur en karakter. De lens heeft een extreme 'swirly' Bokeh effect en de sterkte van deze cirkelvormige Bokeh is handmatig te bepalen.

Less is more: de Petzval lens is ons geheime wapen

We zullen toegeven dat je de Petzval lens niet in iedere situatie moet gebruiken. Wij zetten de lens juist in als 'geheim wapen' voor af en toe een esthetisch en dromerig shot. Of om even een nostalgisch gevoel te ontlokken en af te wijken van de hedendaagse perfectie van Canon lenzen.

Video laten maken met de Petzval 58mm lens

Wil je een creatieve bedrijfs - of productvideo laten maken? Huur ons dan in met de Sony FS7 4K camera en Petzval 58mm lens (en overige objectieven).

Productvideo laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.