Wat is audio bitrate?

Audio bitrate

Audio bitrate is een manier om de audiokwaliteit uit te drukken. Het geeft aan hoeveel bits er in een specifieke tijd worden verwerkt. Hoe hoger de bits, hoe hoger de audiokwaliteit is. Belangrijk is om te onthouden dat in audio bitrate hoger niet altijd het beste hoeft te zijn. Wij leggen je graag meer uit.

Waar staat audio bitrate precies voor?

Audiobitsnelheid is de maatstaf voor het aantal bits dat gedurende een specifieke tijd wordt verwerkt. Het staat voor de audiokwaliteit en wordt weergegeven in kilobits per seconde, afgekort kbps. Hoe hoger de audio bitrate, hoe hoger de kwaliteit audio is. Hoe hoger de kwaliteit audio is, hoe hoger de bestandsgrootte wordt. Het is niet voor ieder platform belangrijk om de hoogste audiokwaliteit te hebben. Een platform, zoals Apple Music, waar het allemaal draait om muziek en audio, maakt bijvoorbeeld gebruik van 128 kbps. Dit is een erg hoog audio bitrate, maar het is ook een van de redenen dat men zo graag gebruikmaakt van dit platform. Het kan echter nog hoger. 256 kbps is bijvoorbeeld de gewenste standaard audio bitrate voor streaming platforms die live evenementen weergeven.

Dankzij deze hoge audio bitrate is het tijdens het streaming mogelijk om een presentatie tijdens het evenement volledig te volgen. In sommige gevallen zal de audio via de live stream zelfs nog beter zijn dan wanneer je live aanwezig bent.

Wat voor effect heeft bitrate op de audiokwaliteit?

Audio bitrate staat dus voor de kwaliteit van de audio. Maar wat betekent bitrate precies? Bitrate is de maatstaf voor de hoeveelheid audiogegevens die een audiobestand gebruikt. Een hogere bitsnelheid geeft aan dat er een grote hoeveelheid gegevens wordt gebruikt om de audio weer te geven, wat resulteert in een betere, gedetailleerdere audiokwaliteit. Er wordt zo min mogelijk informatie verloren gegaan. Hoe dat werkt? Een hogere bitrate heeft de capaciteit om meer details op te vangen. Hogere frequenties worden opgepakt van de originele audio. Om deze hoge kwaliteit te gebruiken moet je wel rekening houden met een grote bestandsgrootte.

Hoe hoger de kwaliteit van jouw audio, hoe meer opslag deze audio opneemt. Zorg daarom altijd dat je jouw audio bitrate aanpast aan de plek waar de audio gebruikt wordt. In de productie van een geavanceerd systeem is bijvoorbeeld een grotere audio bitrate nodig. Heb jij een online streaming en wil je voorkomen dat de verbinding traag werkt, kies dan voor een lager audio bitrate.

De beste audio bitrate voor streaming

Wil jij online streamen? Dan is het belangrijk om te kijken op welk platform je jouw producten wilt uploaden. Youtube werkt bijvoorbeeld met een advies audio bitrate van 128 kbps. Voor Spotify is dit 160 kbps. Voor muziek wordt een hogere bitrate geadviseerd dan voor bijvoorbeeld een podcast. Om te zorgen dat alle details in jouw muziek zo optimaal mogelijk klinken, maak je gebruik van een audio bitrate van 320 kbps.

De beste audio bitrate voor optimale audiokwaliteit

Om te voorkomen dat je jouw bestanden veel te zwaar maakt, zorg je ervoor dat je kiest voor de juiste audio bitrate in het juiste scenario. Muziekbestanden die op geavanceerde audiosystemen worden gestreamd, zullen altijd gebruik maken van een bitrate van ongeveer 320 kbps. Voor andere type audio fragmenten, denk bijvoorbeeld aan een audio voice-over voor jouw Youtube-video heb je met 192 kbps meer dan genoeg audiokwaliteit.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92