Wat is brandpuntafstand?

Wat is brandpuntafstand?

De brandpuntafstand wordt gekenmerkt door een getal - millimeters op je objectief - dat aangeeft op welke precieze afstand de lichtbundels op de camerasensor (het brandpunt) samenkomen. In de praktijk bepaalt de brandpuntafstand hoeveel er te zien is op een foto en hoe groot het onderwerp dat je op beeld vast wilt leggen uiteindelijk in beeld komt.

De beeldhoek

De brandpuntafstand bepaalt samen met de beeldhoek hoeveel er precies in beeld wordt gebracht. Wat je moet onthouden is, dat hoe kleiner de brandpuntsafstand is (hoe dichter bij je camera), hoe groter de beeldhoek.

Een kleine brandpuntsafstand leidt tot een groothoek, waarmee veel in beeld wordt gebracht. Een grote brandpuntsafstand leidt tot een kleinere beeldhoek. Dit wordt ook wel 'zoom' of de tele-functie genoemd. Er komt minder in beeld.

Kennis van de materie

Een cameraman inhuren is raadzaam als je niet thuis bent in de materie en niet precies weet met behulp van welke lens en welke brandpuntafstand je het ideale resultaat kunt bereiken.

Wat is een zoomlens?

Dit is een objectief met een brandpuntafstand die variabel is: een minimale en een maximale waarde. Deze waardes bepalen je zoombereik. Veel gebruikte zoomlenzen van die met een brandpuntafstand van 24-70 millimeter, 18-135 millimeter, 28-74 millimeter, 70-200 en 100-400 millimeter.

Wat is een primelens?

Dit is een objectief met een brandpuntafstand die constant is. Je kunt hiermee niet zoomen. In de praktijk zul je dus meer moeten bewegen om datgene wat je in beeld te brengen onder precies de juiste hoek te vangen. Veelgebruikte primelenzen zijn die van 35 millimeter, 50 en 100 millimeter.

Bereken de effectieve brandpuntsafstand

Met 'effectieve' wordt de werkelijke brandpuntsafstand bedoeld. Dat komt onder meer door je sensor. Een cropsensor brengt het beeld dichterbij dan de waarde in praktijk aangeeft. Je kunt de effectieve brandpuntsafstand berekenen aan de hand van het volgende sommetje: de cropfactor van je camera X de brandpuntsafstand in millimeters. Deze A x B formule levert = C op.

Meer videoproductie begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met 12+ jaar ervaring en meer dan 1200 bedrijfsvideo's op zijn naam één van de meest ervaren specialisten op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%