Wat is brandpuntafstand?

Wat is brandpuntafstand?

De brandpuntafstand wordt gekenmerkt door een getal - millimeters op je objectief - dat aangeeft op welke precieze afstand de lichtbundels op de camerasensor (het brandpunt) samenkomen. In de praktijk bepaalt de brandpuntafstand hoeveel er te zien is op een foto en hoe groot het onderwerp dat je op beeld vast wilt leggen uiteindelijk in beeld komt.

De beeldhoek

De brandpuntafstand bepaalt samen met de beeldhoek hoeveel er precies in beeld wordt gebracht. Wat je moet onthouden is, dat hoe kleiner de brandpuntsafstand is (hoe dichter bij je camera), hoe groter de beeldhoek.

Een kleine brandpuntsafstand leidt tot een groothoek, waarmee veel in beeld wordt gebracht. Een grote brandpuntsafstand leidt tot een kleinere beeldhoek. Dit wordt ook wel 'zoom' of de tele-functie genoemd. Er komt minder in beeld.

Kennis van de materie

Een cameraman inhuren is raadzaam als je niet thuis bent in de materie en niet precies weet met behulp van welke lens en welke brandpuntafstand je het ideale resultaat kunt bereiken.

Wat is een zoomlens?

Dit is een objectief met een brandpuntafstand die variabel is: een minimale en een maximale waarde. Deze waardes bepalen je zoombereik. Veel gebruikte zoomlenzen van die met een brandpuntafstand van 24-70 millimeter, 18-135 millimeter, 28-74 millimeter, 70-200 en 100-400 millimeter.

Wat is een primelens?

Dit is een objectief met een brandpuntafstand die constant is. Je kunt hiermee niet zoomen. In de praktijk zul je dus meer moeten bewegen om datgene wat je in beeld te brengen onder precies de juiste hoek te vangen. Veelgebruikte primelenzen zijn die van 35 millimeter, 50 en 100 millimeter.

Bereken de effectieve brandpuntsafstand

Met 'effectieve' wordt de werkelijke brandpuntsafstand bedoeld. Dat komt onder meer door je sensor. Een cropsensor brengt het beeld dichterbij dan de waarde in praktijk aangeeft. Je kunt de effectieve brandpuntsafstand berekenen aan de hand van het volgende sommetje: de cropfactor van je camera X de brandpuntsafstand in millimeters. Deze A x B formule levert = C op.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!