Wat is een Deepfake?

Wat is een deep fake

Een deepfake is een synthetisch mediabestand dat is bewerkt om op een echte video of audioclip te lijken.

Deepfakes worden gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning algoritmes te gebruiken om realistisch ogende afbeeldingen of video's te genereren.

Deepfakes kunnen worden gebruikt om valse nieuwsberichten te maken, of om video's of beelden te maken van mensen zonder hun toestemming. Ze kunnen ook gebruikt worden voor amusementsdoeleinden, zoals het maken van nepvideo's van beroemdheden of het creëren van nieuwe scènes in films.

Deepfakes zijn een relatief nieuw fenomeen en de technologie ontwikkelt zich voortdurend. Naarmate de deepfake technologie geavanceerder wordt, zal het steeds moeilijker worden om onderscheid te maken tussen echte en valse video- of audioclips.

Wat zijn de gevolgen van Deepfakes?

Deepfakes kunnen een aantal implicaties hebben, zowel positieve als negatieve.

Aan de positieve kant zouden deepfakes gebruikt kunnen worden om realistische simulaties te maken voor trainingsdoeleinden. Zo zouden deepfakes gebruikt kunnen worden om realistische simulaties van gevaarlijke situaties te maken voor hulpverleners.

Aan de negatieve kant zouden deepfakes gebruikt kunnen worden om nepnieuwsverhalen te maken, of om video's of beelden van mensen te maken zonder hun toestemming. Dit kan een aantal gevolgen hebben, waaronder het beschadigen van iemands reputatie of het verlies van zijn baan.

Wat zijn de ethische implicaties van Deepfakes?

Over de ethische implicaties van deepfakes wordt nog steeds gedebatteerd. Sommigen stellen dat deepfakes een vorm van fraude zijn en gebruikt kunnen worden om mensen uit te buiten of hun reputatie te beschadigen. Anderen stellen dat deepfakes positieve toepassingen kunnen hebben, zoals het trainen van hulpverleners of het maken van realistische simulaties.

Het debat over de ethische implicaties van deepfakes zal waarschijnlijk doorgaan naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en meer verspreid raakt.

Wat zijn bekende deepfake video's?

Een deepfake video van Barack Obama die in 2018 viraal ging. De video gebruikte AI om het te laten lijken alsof Obama dingen zei die hij nooit gezegd had.

In 2019 ging er een deepfake video viraal met Queen Elizabeth.

In deze video lijkt het alsof Queen Elizabeth II een aantal kritische opmerkingen maakt over Donald Trump, terwijl ze eigenlijk alleen maar een toespraak aan het hof houdt. De video gebruikte AI om de lippen van de koningin te bewegen op een manier die niet natuurlijk leek, waardoor het lijkt alsof ze dingen zegt die ze nooit gezegd heeft.

Hoe kun je zien of een video een deepfake is?

Er zijn een paar manieren om te zien of een video een deepfake is:

Controleer de bron: Als je niet zeker bent over de herkomst van een video, probeer dan de oorspronkelijke bron op te sporen. Dit kan moeilijk zijn bij deepfakes, want die zijn vaak zo gemaakt dat het lijkt alsof ze van een geloofwaardige bron komen.

Zoek naar inconsistenties: Deepfakes zijn vaak niet perfect en kunnen kleine inconsistenties hebben. Probeer te zoeken naar dingen als mismatches tussen de audio en de video, onnatuurlijke bewegingen, of fouten in het beeld.

Gebruik een deepfake detector: Er zijn een aantal tools die je kunt gebruiken om te zien of een video een deepfake is. Deze tools zijn niet perfect, maar kunnen een goede indicatie geven.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->