Wat is een tripod?

Wat is een tripod?

Een tripod is een camerastatief met drie poten. Dacht je gelijk aan de amfibische voertuigen van de aliens in de Tom Cruise film War of the Worlds, dan zat je er niet helemaal naast: deze worden niet voor niets zo genoemd - ook deze machines beschikken over drie poten. Drie poten leveren meer stabiliteit dan twee: een mens is makkelijker omver te gooien dan een statief.

Voordelen van een tripod

Als je een cameraman besluit in te huren brengt deze vaak zijn eigen tripod statief mee.

Een tripod ondersteunt je camera, wat inhoudt dat je tijdens het filmen je handen vrij hebt en geen last ervaart van ballast.

Ook zorgt een statief voor veel stabielere beelden - het is bijna niet mogelijk een zware camera tijdens het filmen in de hand stil te houden. Je kunt bovendien omgevingsshots maken, omdat de camera op het statief makkelijk om zijn as kan draaien.

Wat is het draagvermogen?

Een statief ondersteunt je camera, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er eindeloos veel gewicht op kunt plaatsen.

Let ook op de draagkracht van de individuele onderdelen: je hebt niets aan een statief die makkelijk 20 kilo aankan, als de draagkop er maar net 10 kilo kan hebben.

Als je objectieven toe gaat voegen, draagt dat bij aan de zwaarte van je camera. Hou dus een zekere marge in acht, zodat er altijd speelruimte overblijft voor het doen van 'upgrades'.

Heeft een tripod statief ook nadelen?

Jazeker en het eerste belangrijke nadeel is dat je hem overal mee naartoe moet zeulen. Ook als je de tripod statief inklapt, is deze nog vrij fors.

Als je hem tijdens het wandelen de hele tijd in je hand moet dragen, zul je al gauw moe worden en je eraan beginnen te irriteren.

Een statief opzetten heeft daarnaast tijd nodig: je staat niet zomaar één-twee-drie paraat om een kiekje te nemen. In drukke steden of andere toeristische locaties sta je met een statief maar in de weg.

Meer videoproductie begrippen

Diensten

Productie van hoogwaardige videocontent en campagnes. Inhoudelijk. Creatief. Met oog voor de merkidentiteit van je organisatie.

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!