Wat is een tripod?

Wat is een tripod?

Een tripod is een camerastatief met drie poten. Dacht je gelijk aan de amfibische voertuigen van de aliens in de Tom Cruise film War of the Worlds, dan zat je er niet helemaal naast: deze worden niet voor niets zo genoemd - ook deze machines beschikken over drie poten. Drie poten leveren meer stabiliteit dan twee: een mens is makkelijker omver te gooien dan een statief.

Voordelen van een tripod

Als je een cameraman besluit in te huren brengt deze vaak zijn eigen tripod statief mee.

Een tripod ondersteunt je camera, wat inhoudt dat je tijdens het filmen je handen vrij hebt en geen last ervaart van ballast.

Ook zorgt een statief voor veel stabielere beelden - het is bijna niet mogelijk een zware camera tijdens het filmen in de hand stil te houden. Je kunt bovendien omgevingsshots maken, omdat de camera op het statief makkelijk om zijn as kan draaien.

Wat is het draagvermogen?

Een statief ondersteunt je camera, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er eindeloos veel gewicht op kunt plaatsen.

Let ook op de draagkracht van de individuele onderdelen: je hebt niets aan een statief die makkelijk 20 kilo aankan, als de draagkop er maar net 10 kilo kan hebben.

Als je objectieven toe gaat voegen, draagt dat bij aan de zwaarte van je camera. Hou dus een zekere marge in acht, zodat er altijd speelruimte overblijft voor het doen van 'upgrades'.

Heeft een tripod statief ook nadelen?

Jazeker en het eerste belangrijke nadeel is dat je hem overal mee naartoe moet zeulen. Ook als je de tripod statief inklapt, is deze nog vrij fors.

Als je hem tijdens het wandelen de hele tijd in je hand moet dragen, zul je al gauw moe worden en je eraan beginnen te irriteren.

Een statief opzetten heeft daarnaast tijd nodig: je staat niet zomaar één-twee-drie paraat om een kiekje te nemen. In drukke steden of andere toeristische locaties sta je met een statief maar in de weg.

Meer videoproductie begrippen

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel