Wat is interlaced?

Interlaced

Interlaced, ook wel interlaced display of interlaced video genoemd, is wanneer in een video bij elke scherm vernieuwing alleen een andere rij pixels verandert op het scherm.

De rijen pixels worden afwisselend gescand in twee met elkaar verweven lijnen. Interlaced display werd vooral gebruikt in televisie-uitzendingen. Dat komt omdat het de hoeveelheid bandbreedte die nodig is om ieder frame uit te zenden vermindert, terwijl de kijker alsnog geniet van een hoge beeldsnelheid.

Hoe wordt interlaced display uitgedrukt?

In interlaced display wordt er gebruikgemaakt van een aanwijzing in het aantal rijen en een letter. Dit kan bijvoorbeeld 1080i zijn. Dit staat voor een signaal van 1.080 pixels, maar alleen informatie voor elke andere lijn voor elke scherm vernieuwing. Progressieve signalen worden aangegeven met het aantal rijen en een kleine letter p.

Wanneer je 720p ziet, dan staat het bijvoorbeeld voor een signaal van 720 pixels, waarbij elke lijn bij elke scherm vernieuwing wordt bijgewerkt. Maar wat is precies het verschil tussen deze verschillende frequenties? Beide signalen gebruiken ongeveer dezelfde hoeveelheid bandbreedte. Het verschil zit hem echter in de manier hoe het beeld wordt ontvangen. Bij 720p-signaal geniet de kijker van een beeld wat duidelijk te begrijpen is, terwijl een 1080i-signaal zorgt voor een gedetailleerder beeld.

Wat zijn de voordelen van interlaced?

Wat maakt interlaced display precies zo populair? Interlaced display was een belangrijke uitvinding voor de analoge televisie. Videomateriaal was erg duur en de hoeveelheid bandbreedte die gebruikt werd tijdens het filmen had een grote impact op de prijs van de productie. Men ging daarom op zoek naar manieren om zo min mogelijk bandbreedte te gebruiken.

Dankzij de interlaced display was het mogelijk om voor dezelfde productie de hoeveelheid bandbreedte te halveren. Daarnaast leverde het ook nog steeds goede kwaliteit beeld op. De hogere frequentie verbetert de waarneming van het bewegend beeld, omdat de positie op het scherm vaker wordt bijgewerkt. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de techniek alleen handig is wanneer het bronmateriaal een hogere frequentie heeft.

Films in de bioscoop worden voornamelijk weergegeven in 24 fps. Het interliniƫren van deze video's heeft geen nut, aangezien de beeldscan niet vermindert en de bandbreedte slechts tot 5MHz wordt verminderd.

De toekomst van interlaced

Hoe ziet de toekomst van interface eruit? Een techniek die oorspronkelijk vooral voor analoge apparaten handig was, heeft ook zijn weg naar het digitale tijdperk gevonden. Maar is het een blijvende techniek?

Door de groei van technologie zal het in de toekomst niet meer nodig zijn om interlaced video's te maken. De moderne streaming apparatuur beschikt over genoeg ondersteuning voor h.264-codec met 1080p bij 60 Hz. Voor kabel-tv is het hierdoor met gemak mogelijk om de volledige 1080 pixels aan te bieden. Ook Blu-ray heeft tegenwoordig genoeg opslagruimte voor Full HD-video's en via andere streaming platforms is het mogelijk om te kijken naar video's op iedere gewenste resolutie.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92