Wat is matching on action?

Betekenis matching on action

Met matching on action wordt in film het uitlijnen of de overlap van shots in een vaste volgorde bedoeld, die bij de kijker zorgen voor een logische opbouw in acties van de personages.

Toepassing in shots

Matching on action heeft meer te maken met de acties in een reeks shots, dan met het vormgeven van bijvoorbeeld een verhaalstructuur. Het gaat er hier om dat personages zich op een logische wijze voortbewegen.

Bijvoorbeeld: als een personage in het ene shot aan het sprinten is, kan hij in het volgende shot niet ineens stilstaan. Of als hij in het ene shot zijn hand heeft opgeheven, kan hij diezelfde hand in het volgende shot niet achter zijn rug hebben.

Organische, vloeiende bewegingen

Het is de taak van de video-editor ervoor te zorgen dat de kijker zich kan verhouden tot de personages. Om beter te kunnen begrijpen hoe het personage zich tot zijn wereld en zijn directe omgeving behoudt, is het belangrijk dat de kijker precies doorheeft wat het hij doet en wat zijn beperkingen zijn. Met name in actiescènes en in hand-tot-handgevechten is matching on action erg belangrijk. Je wilt namelijk als kijker precies kunnen zien wie nu eigenlijk sterker is: de held of de schurk, en wat de één precies doet om de ander af te troeven.

Als visuele metafoor

Je kan matching on action ook gebruiken om de metaforische relatie van een personage tot twee ruimtes te laten zien. Bijvoorbeeld iemand die een hekel aan zijn werk sjokt aan het einde van zijn werkdag door een donker, grauw kantoorpand. Hij loopt door een deur. In het volgende shot zie je de buitenkant van het gebouw en het personage door de deur een zonverlichte wereld inlopen. Het personage verbindt in dit geval de binnen- en buitenwereld via de deur.

Meer film en video begrippen

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92