Multicam is een filmtechniek waar er op set verschillende camera's tegelijkertijd worden gebruikt op verschillende plekken. Iedere camera filmt dus dezelfde scène van een andere hoek. Het hebben van verschillende filmhoeken komt in de postproductie goed van pas.
Wat kan je met een multicam doen?
Het doel van een multicam is dat er tijdens een scène meerdere camera's op verschillende plekken worden gezet. Ondanks dat dit in een officiële filmproductie vaak wordt gebruikt, is het ook een populaire manier om streaming of live event te filmen. Veel professionele video gamers gebruiken multicam om hun kijkers meer beeldmateriaal te geven. In dit geval is er bijvoorbeeld een camera die naar het beeldscherm wijst, eentje die het gezicht van de streamer filmt en eentje die de remote control filmt. In dit geval wordt er dankzij multicam een volledige ervaring gecreëerd. De kijker voelt alsof ze daadwerkelijk bij jou in de ruimte zijn.
Multicam kan ook op grotere schaal worden gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer er tijdens een bruiloft zowel gebruik wordt gemaakt van een drone, een camera op statief en een vrije camera.
Denk ook aan het filmen van een interview met meerdere camera's, bijvoorbeeld voor een bedrijfsfilm. Je kunt dan schakelen tussen twee verschillende standpunten, wat je video dynamischer maakt.
De voordelen van een multicam
Een belangrijk voordeel van multicam filmen is dat het een hoop flexibiliteit en mogelijkheden biedt. Als filmer heb je dankzij de multicam altijd verschillende beelden om mee af te wisselen. Tijdens het nabewerken van het filmmateriaal heb je volledige vrijheid om tussen verschillende filmhoeken af te wisselen.
Een ander groot voordeel is dat je dankzij de multicam altijd snel van camera kan switchen. Er staat namelijk altijd iemand klaar die een andere hoek kan filmen. Tijdens een live show of sportwedstrijd is er nooit te voorspellen wat er in het moment gaat gebeuren. Met behulp van de multicam heeft de productie zekerheid dat ze alles kunnen vastleggen. Niet alleen is het hierdoor interessanter om naar te kijken, omdat beeld continu wordt afgewisseld, maar ook helpt het om in te spelen op onverwachte situaties. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalwedstrijd waar er onverwacht een geweldige goal wordt gemaakt. Doordat er meerdere camera's gebruikt worden is er altijd wel een camera die de goal perfect heeft vastgelegd.
Heb je een multicam nodig?
Het antwoord hierop is ja en nee. Je hebt multicam nodig wanneer je op zoek bent naar een manier om jouw video's naar een hoger niveau te tillen, maar het is geen must. Multicam is voornamelijk voor streamers, live-evenementen en grote filmproducties een grote must. Voor iedereen die zich niet in deze branche bevindt is een single camera vaak meer dan genoeg.
Het is belangrijk om te onthouden dat je jouw productie enorm omhoog schaalt wanneer je overstapt naar multicam. Je hebt meer camera's nodig, moet deze op een perfecte manier neerzetten en moet daarnaast tussendoor zorgen dat alle camera's gedurende de filmtijd blijven draaien. Ook heb je in de nabewerking veel meer beeldmateriaal waar je doorheen moet gaan.
Ondanks dat het eindresultaat van een video met multicam vaak dynamischer is, is het minimalistische effect van single camera ook vaak voldoende. Vooral wanneer je interviews filmt zorgt een single camera ervoor dat je je aandacht vooral op de inhoud van het interview kan houden. Je hoeft in dit geval namelijk alleen maar het licht en de camera op te zetten voor één filmhoek.