Wat is PAL?

PAL

PAL, een afkorting voor Phase Alternating Line, is een videoformaat dat kleurentelevisie naar Europa heeft gebracht.


Waar staat PAL voor?

PAL staat voor Phase Alternating Line. Dit videoformat was ontwikkeld in de jaren zestig door Walter Bruch bij Telefunken AG in Duitsland en had als doel om het mogelijk te maken om kleurentelevisie naar de Europese huizen te brengen. Het was belangrijk om een standaard format te ontwikkelen om te zorgen dat iedere televisie door heel Europa kleur op dezelfde manier zou zien op het scherm. Nadat het officieel was uitgebracht binnen Europa, duurde het niet lang voordat het ook naar Afrika, Azië, Australië en het Midden-Oosten werd gebracht. Je vraagt je wellicht af hoe andere landen kleurentelevisie konden zien als PAL de 'standaard' werd genoemd. In andere landen werden er rivalen van PAL gebruikt, namelijk SECAM en NTSC. Deze drie soorten waren allemaal ontwikkeld specifiek voor analoge televisies. Vandaag de dag gebruiken streaming diensten en digitale televisies niet meer PAL. Wel is PAL nog steeds de standaard voor dvd's, Blu-ray spelers en andere fysieke media.

Hoe werkt PAL?

Hoe is het mogelijk dat een video format kleur naar een beeldscherm brengt? Destijds was dit een groot en ingewikkeld vraagstuk. PAL maakt gebruik van een refresh snelheid van 25 per seconden. Dit betekent dat iedere seconde het scherm 25 keer ververst wordt. In moderne taal noemen we dit ook wel 25 frames per second. Deze snelle overgang zorgt ervoor dat de beelden vloeiend bewegen van frame naar frame en van beweging naar beweging. Een ander aspect wat zorgde dat PAL een goede beeldkwaliteit leverde, was doordat het werkte met 625 geïnterlinieerde lijnen. Met behulp van deze lijnen werd de verticale resolutie verbeterd tegenover voorgaande formaten. Het bekende analoge flikkeren bij bewegend beeld was hierdoor verleden tijd.


Is PAL nog steeds vandaag de dag relevant?

Door de ontwikkelingen in de digitale media lijkt het soms alsof PAL vandaag de dag helemaal geen nut meer heeft. Niets is minder waar. In landen waar PAL in het begin werd gebruikt als de standaard, speelt het nu nog steeds een rol. Mocht je vandaag de dag een analoge televisie hebben of willen installeren, dan wordt er nog steeds gebruikgemaakt van PAL. Ook een Blu-ray speler of dvd is nog afhankelijk van PAL. Wel is het duidelijk om te stellen dat PAL niet meer dezelfde relevantie heeft dan vroeger. Tegenwoordig hebben de meeste huishoudens een digitale televisie of een smart tv. Deze digitale televisies geven een scherper beeld weer en hebben een betere kleurkwaliteit.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot (MA Film Studies) is met meer dan 12 jaar ervaring en 1200+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van ervaren video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en (internationale) organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met inhoudelijk sterke video's.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Meer over de missie van Pro Motion Film ->

Kickstart je videoproducties en videomarketing

Geef je videoproducties en videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

Met onze e-book masterclasses willen we jou de juiste stappen en tools aanreiken om zelf succesvolle video's te maken.

Complete bundel met 7 onmisbare e-books:

 • Module 1. Filmen met je smartphone
 • Module 2. Perfecte video's monteren
 • Module 3. IJzersterke scripts schrijven

 • Module 4. Blauwdruk succesvolle videomarketing

 • Module 5. Onweerstaanbare interviews maken

 • Module 6. Geld verdienen met YouTube

 • Module 7. Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Meer dan 500 pagina's vol met hands-on tips en praktische oefeningen.

Claim hier de complete PMF Bundle.

Nu voor slechts €49.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

 • PMF Complete Bundle

  PMF Complete Bundle

  Vergroot je naamsbekendheid, maak van kijkers fans en verkoop sneller en meer met video. Deze 7 onmisbare e-books onthullen alle geheimen.

  664,- 69,- -90%