10 super simpele opnametips voor een succesvollere video

Als onze opdrachtgevers een promotiefilm laten maken over hun bedrijf, dan zijn ze achteraf gelukkig vaak heel blij met de opnamekwaliteit. De kwaliteit van de opnames is voor ons als videoproductiebedrijf ook zeer belangrijk: de cameravoering, rijkheid aan beelden, het licht en geluid, alles moet kloppen. Dit is ten slotte ons product. Dus er moet wel een wezenlijk verschil zijn tussen de opnames die wij maken, en die een klant zelf zou kunnen maken.

Toch kun jij als minder ervaren cameraman / cameravrouw (we zeggen tegenwoordig ook wel: cameramens) ook hele professioneel ogende video's maken.

Dus, heb jij ook altijd gedroomd van het maken van video's die fantastisch goed in elkaar zitten en waarmee je je kijkers omver blaast, maar denk je dat het je aan kennis, apparatuur of expertise ontbreekt? Dan heb ik goed nieuws voor je. Want ook jij kan makkelijk zelf een video maken die er professioneel uitziet. Met de volgende 10 tips gaat je dat zeker lukken.

Inhoudsopgave

1. Meerdere camerastandpunten gebruiken

Soms is een video behoorlijk eentonig als je kijkt naar de cinematografie. Alles wordt bijvoorbeeld met alleen een wijdde lens vanaf ooghoogte gefilmd. Je kunt dit heel makkelijk een stuk spannender maken:

Maak van het te filmen onderwerp zowel wijde als close-up opnames. In de videomontage kun je dan mooi een knip maken van wijdt naar dichtbij.

Maak ook opnames in verschillende standpunten zoals over de schoudershots, point-of-view shots, luister shots, tegen shots, high angle, low angle en establishing shots. Zo blijft je video spannend!

2. Mooie establishing shots

Wat is de setting van je video? Al helemaal als je op meerdere locaties filmt, is het een rijke toevoeging aan je video om met establishing shots te werken. Dit zijn overzichtsbeelden van de plek waar je scène is opgenomen. Denk aan de buitenkant van een gebouw, bedrijfsterrein een natuurlijk landschap of algemeen straatbeeld. De setting van je video is dan altijd duidelijk voor je kijkers.

3. Film ook buiten

We houden er in ons dagelijks leven van om naar buiten te gaan. Probeer ook een deel van je scenes buiten te filmen, als het past bij je verhaal. Je hebt mooi daglicht, mooie stedelijke of natuurlijke achtergronden, dynamiek van voorbijgangers. Buiten is een walhalla voor mooie opnames!

Garantie op mooie vergezichten
Buiten filmen voor de mooiste opnames

4. Hand-held filmen

Ben je al een beetje ervaren met video maken?

Kies dan ook eens voor hand held filmen, dus zonder statief. Het voordeel: met hand held filmen kun je veel sneller schakelen op locatie dan met statiefwerk. Met een statief loop je vaak achter de feiten aan, omdat zo'n statief eerst opgebouwd moet worden. Bij hand-held filmen ben je altijd standby om spontane momenten snel te vangen. Ook is statiefwerk nogal statisch, dus dit kan leiden tot een saaie en te gecontroleerde video.

Let er bij hand held filmen wel op dat je camerawerk niet te schokker wordt. Gebruik je lichaam om de camera stabiel en in balans te houden. Of probeer de camera ergens tegen aan te laten leunen voor meer grip.

Ontdek in ons e-book Filmen met je smartphone allemaal praktische tips en oefeningen waarmee je leert professionele video's te filmen, gewoon met je telefoon.

  • Cursus filmen met smartphone

    Cursus Filmen Met Je Smartphone

    Filmen met je smartphone? In het gratis e-book cursus filmen met je smartphone ontdek je hoe je supersnel de beste video’s maakt. Download het e-book nu.

Tip: vanuit de hand filmen
Hand held camerawerk

5. Overvloed aan b-roll

Zorg voor ruim voldoende shots (sfeeropnames) die je kan gebruiken in je edit. Dat zorgt namelijk voor een up tempo flitsende edit en een rijke sfeerimpressie. Ook heb je dan de keuzevrijheid om de minder goed gelukte opnames weg te gooien. Je wilt toch wat te kiezen hebben: een fotograaf levert ook vaak maar een kleine selectie van de foto's aan die hij of zij heeft gemaakt.

Ga je op camera presenteren? Met b-roll voorkom je ook eindeloze minuten aan saaie talking head. Dat is een echte "wegzapper". Met b-roll houdt je het verhaal spannend.

6. Uitpakken met speciale opnametechnieken

Je kunt een flinke portie extra production value toevoegen aan je video door met een speciaal shot tussendoor uit te pakken. Denk aan een drone opname, timelapse beeld, fast motion of slow motion shot. Het zijn impact shots omdat ze spelen met de tijd of een bijzonder perspectief. Deze opnames kunnen we niet zomaar met onze eigen ogen ervaren. Daardoor blijven ze echt hangen bij jouw publiek!

Hoe film je een fast motion, timelapse of slow motion?

Vaak is het mogelijk om met jouw eigen camera een timelapse, fast motion of slow motion beeld op te nemen. Voor een timelapse of fast motion opname is het belangrijk dat je jouw camera op een statief zet.

Bij fast motion opnames speel je het opgenomen videobeeld in je montageprogramma versneld af. Dus maak je in feite gewoon een lange opname. Stel je maakt een opname van 10 minuten en speelt dit 20 keer versneld af, dan houd je 30 seconden aan fast motion over.

Bij een timelapse zet je jouw videocamera op een laag frame rate (bijvoorbeeld 6fps) of gebruik je een foto camera die om de zoveel minuten 1 foto maakt.

Het beeld speelt dan al versneld af wanneer je deze gaat bewerken tijdens de videomontage.

Bij slow motion opnames zet je de frame rate van je camera op minstens 50fps. Het gebruikelijke aantal frames per seconde is 25. Bij 50fps levert dit dus een vertraging op van 2x de normale snelheid. Heb je een camera die ook in 100fps kan filmen, dan levert dat een vertraging op van (100fps:25fps = 4) 4x de normale snelheid.

Vergeet je shutterspeed niet in te stellen naar het dubbele getal van je frame rate. Dus bij 25fps is je shutterspeed 50 of hoger. Bij 50fps is je shutterspeed 100 of hoger.

7. Juiste kleurtemperatuur gebruiken

Heb je weleens zon video gezien waarbij de personen in beeld een heel geel oranje huidskleur hebben? En dan heb ik het niet over Donald Trump.

De kleuren kloppen niet met de realiteit. Vaak komt dat doordat de camera niet ingesteld staat op de juiste kleurwaarden.

Voorkom valse kleuren en match je camera met de juiste kleurtemperatuur van het aanwezige kunst en daglicht. Voor daglicht is dat rond 5.500 kalvin. Voor hard kunstlicht rond 3.600 kalvin. Heb je zowel te maken met daglicht als kunstlicht? Dan zit je rond de 4.300 kalvin.

8. Geluid opnemen? Plaats de microfoon dichtbij de spreker

Ga je ook dialoog opnemen in je video? Denk aan een interview of vlog. Let er dan op dat dit goed gebeurt:

Wij doen weleens alleen de videomontage voor onze klanten. Zij leveren dan zelf de video opnames aan. Wat we hierbij helaas vaak merken is dat de audio opnames zeer matig zijn, omdat de microfoon van de camera wordt gebruikt. Of er wordt een richtmicrofoon gebruikt die op de camera is geplaatst, terwijl die camera niet dicht bij de geluidsbron stond.

Hierdoor zit er vaak nog best wel een behoorlijke afstand tussen de microfoon en spreker, waardoor je automatisch ook veel omgevingsgeluid meepakt.

Het beste wat je kunt doen is een externe richtmicrofoon op een statief plaatsen en deze zo dicht mogelijk bij de spreker zetten en koppelen aan je camera via een jack to jack of xlr kabel. Welke kabel je nodig hebt is afhankelijk van je videocamera. Aanvullend werken wij vaak ook nog met een draadloze dasspeldmicrofoon die we op de kleding van de spreker vastspelden. Zo hebben we twee microfoons dichtbij de geluidsbron.

Je kunt ook werken met een richtmicrofoon op de camera, maar zorg er dan voor dat de camera wel dicht bij de spreker wordt gehouden.

9. Gebruik voldoende belichting

Film je in een donkere omgeving? Niemand houdt van een plat donker plaatje. Je beeldcompositie kan nog zo mooi zijn, als het beeld donker is, dan komt dat amateuristisch over.

De oplossing: plaats bij een donkere setting altijd extra belichting op het onderwerp wat je filmt. Maak gebruik van aanwezige lichtbronnen (bijvoorbeeld als je thuis filmt) of zorg er voor dat je op pad gaat met eigen belichting. Je kunt al voor een paar tientjes een kleine LED lamp kopen die je op je camera kan bevestigen.

10. In en uitzoomen tijdens je verhaal op camera

Bestaat je video uit een uitgebreid interview of een vlog op camera, dan kan dit soms wat eentonig worden om naar te kijken. Hoe sterk de inhoud ook is, soms wordt zelfds inhoud saai. Met name als het het niet mogelijk is om veel sfeeropnames te laten zien ter ondersteuning van je verhaal. Kies er dan voor om af en toe af te wisselen tussen close-up shots en wijdere beelden. De truc is dat je met je camera gewoon vanaf 1 standpunt filmt (medium wijdt) en dan tijdens het bewerken van je video af en toe inzoomed op het beeld. Je krijgt dan het gevoel dat er met twee camera's is gefilmd. Omdat het beeld tussen medium en close-up verspringt, is het ook makkelijk om ruis uit het verhaal te knippen, zonder dat je daar als kijker veel van merkt. Bij ieder stukje ruis knip je als het ware weer van medium naar close-up.

Wil je dit nog professioneler aanpakken? Dan kun je jouw interview ook met twee camera's opnemen. Wij gebruiken vaak deze twee camera's bij het opnemen van een interview.

Video laten maken

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes

Videoproductie. Goed bekeken.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Klantcases

Missie

Locaties

Tarieven

Producten

Videoproductie

Videomarketing

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Videocontent

Recruitment video

Testimonial video

Instructiefilm

Aftermovie

Videograaf

Video-editor

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92