5 effectieve videoseries voor YouTube

Een sterk video format ontwikkelen voor het maken van goede videocontent kan heel wat tijd kosten, als je niet weet waar je precies moet beginnen.

Daarom help ik je in dit artikel op weg met 5 ideeën voor format gebaseerde videocontent. Dit zijn effectieve formats die wij meerdere malen voor onze klanten hebben uitgewerkt tot een reeks video's.

Inhoudsopgave

Wat is een video format?

Een video format kun je zien als een vaste formule die je torpast voor al je video's in een specifieke serie. Het gebruik van een format heeft twee grote voordelen.

1. Je kunt hiermee heel efficiënt nieuwe video's maken: het script wordt per video een makkelijke invuloefening. Het bedenken van nieuwe onderwerpen per video gaat opeens heel vlug, omdat je een kader hebt.

2. Het is een fijne houvast voor je kijker: na het zien van 1 video, weten ze wat hen in de volgende video's te wachten staat. Mensen houden van herhaling, dus dit maakt je videocontent - bij een goed uitgewerkt format - snel populair.

Ook TV programma's zoals het dagelijkse nieuws en praatprogramma's maken gebruik van formats.

Zo bestaat het nieuws altijd beknopt uit de volgende opbouw:

  • Leader met muziek
  • Vooruitblikken op alle nieuwsitems (inhoudsopgave)
  • Belangrijkste nieuws item als eerste
  • Overig nieuws
  • Weerbericht

Bij praatprogramma's bestaat het programma uit tafelgesprekken met gasten, soms afgewisseld met luchtige rubrieken, reportages of live muziek tussendoor.

Ook dit is een format met een duidelijke opbouw, het zijn in feite allemaal korte items van een paar minuten tot een kwartier en te samen vormen ze de hele uitzending.

5 effectieve video formats voor videocontent

Als je met videomarketing aan de slag gaat, kun je jouw bedrijfsvideo's ook in een format gieten. Dat maakt dat je sneller, goedkoper en beter video's kunt maken. Dit zijn 5 formats die wij vaak toepassen, inclusief voorbeelden.

1. Dagje mee met…

Een geschikt video format voor een promotievideo is "een dagje meelopen met… X persoon". Die persoon kan iedere keer een andere collega zijn, of een expert in jouw vakgebied.

Je kunt deze video's koppelen aan het promoten van vanalles.

Denk aan:

  • een vacaturefunctie
  • een locatie
  • een dienst of product
  • een opleiding

Op die manier kan deze video dienst doen als wervingsvideo of productvideo.

In iedere video vertegenwoordigt bijvoorbeeld een collega dan een bepaalde functie, locatie of dienst. Dat maakt de video's persoonlijk en minder zakijk, want het gaat niet alleen om een functie of product, maar ook om de mening en ervaring van je collega. Zo voeg je human interest toe aan je bedrijfsvideo.

Voor Nova College maakten we een reeks van deze video's waarin we iedere keer via een andere student een bepaalde opleiding promoten, van dans, verpleegkunde tot techniek.

Voorbeeld:

Gebruik van rubriekjes

We maakten van deze videoreeks een waterdicht format door een vijftal rubrieken in elke video weer terug te laten komen.

Bijvoorbeeld:

  • Wat is je favoriete hang out plek?
  • Wat is je favoriete vak?
  • Wat is je droombaan?

De rubrieken worden met titelkaarten geïntroduceerd.

Dit geeft houvast tijdens de opnames en videobewerking. Per video verandert de opleiding en de hoofdrolspeler, het format is hetzelfde.

Afhankelijk van het onderwerp van je video en de mensen die je volgt, kun je passende rubrieken of vragen bedenken.

PRO Tip: De rubriekjes kun je vervolgens ook los knippen en inzetten als social snippet.

2. In gesprek met…

Nummer 2 op het lijstje van format based video's is de interview video waarin je in gesprek gaat met verschillende gasten. Of met dezelfde gasten, maar dan telkens over verschillende thema's.

De interviewer en locatie kan telkens hetzelfde zijn. Ook kunnen de vragen die je stelt per interview in grote lijnen hetzelfde zijn, afhankelijk van wat je wilt bereiken en wie je gasten zijn.

Je kunt verder structuur geven aan de video door vaste items (rubrieken) terug te laten komen. Denk aan:

  • een vaste kijkersvraag
  • een stelling
  • een afsluitende tip

Verder kun je voor de herkenbaarheid de interview reeks vaste elementen meegeven. Zoals:

  • een eigen intro/leader
  • terugkerende graphics
  • een eigen titel

Zo maakten we voor AmsterdamGold, een handelaar in edelmetalen uit - je raadt het misschien al - Amsterdam, een reeks interviews met de naam "Een Goud Gesprek". In iedere aflevering wordt op een ander thema ingegaan. Als gaat wisselen twee experts elkaar per aflevering af.

Ook deze serie bestaat uit een eigen videohuisstijl met leader en rubrieken:

Per opnamedag nemen we een zestal van deze video's op, op die manier kun je dus razendsnel videocontent maken.

3. Een succesverhaal met…

Een ander mooi voorbeeld van format based videocontent is de testimonial video. Ga langs bij je meest enthousiaste klanten en stel ze dezelfde serie vragen over jullie huidige samenwerking.

Iedere video bestaat dan uit een andere klant en een ander succesverhaal. De opzet en vormgeving kan per video hetzelfde zijn.

Heb je eenmaal 1 zo'n video gemaakt, dan kun je deze als voorbeeld meesturen naar andere klanten met de vraag of je ook hen mag interviewen. Jouw klant levert dit ook mooie exposure op.

Voor Webfleet maakten we inmiddels drie van deze video's, bekijk hier een voorbeeld:

4. Maak kennis met…

Steeds vaker investeren bedrijven in interne videocommunicatie, zeker grotere organisaties waarbij collega's elkaar niet iedere dag treffen, en het dus uitdagender is om alle "koppen bij elkaar te houdend

Met een reeks voorstelvideo's kun je op een leuke laagdrempelige nieuwe collega's introduceren bij je team. Die video's hoef je trouwens niet alleen intern te delen, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de video's extern via social in te zetten om je doelgroep kennis te laten maken met je team. En hoe ze jouw team, dienst of product nog beter maken.

Voor Etage 0 maakten we een serie van deze voorstelvideo's waarbij collega's telkens random stellingen voorgeschoteld krijgen. Dat levert luchtige en informele filmpjes op:

5. Zo werkt.. X

Je kunt ook format gebaseerde explainer video's maken. Dat kan zo eenvoudig als een of meerdere personen op camera laten vertellen of hen interviewen over hoe iets werkt in jouw vakgebied.

Je kunt namens je bedrijf dan echt van alles uitleggen; vaktermen, het gebruik van een product of hoe je een ingewikkelde procedure moet doorlopen.

Voor Study in Holland, een platform dat buitenlandse studenten helpt wanneer ze in Nederland gaan studeren, maakten we een luchtige serie uitlegvideo's waarin studenten vragen beantwoorden en tips geven aan studenten die nog in Nederland moeten gaan studeren:

Dit soort video's kun je op YouTube delen of koppelen aan relevante pagina's op je website. Op die manier voorzie je jouw doelgroep van waardevolle informatie en profiteer je van de kracht van wederkerigheid. Iemand die geholpen wordt zal dat waarderen en eerder bij je aankloppen om een dienst of product af te nemen.

Conclusie

Goede videocontent maken voor je bedrijf wordt een stuk makkelijker als je vanuit een format vertrekt: een vast omlijnd kader voor het maken van al je video's binnen die reeks. Het schrijven van de scripts wordt dan een eitje en je kunt de video's vervolgens vliegensvlug opnemen. Zo verzamel je videocontent voor al je online kanalen en kun je weer weken, maanden of zelfs jaren vooruit.

Goede videocontent laten maken?

Wij helpen jouw bedrijf graag met het uitwerken en produceren van een of meerdere sterke video formats, waarmee je jouw doelgroep echt bereikt. Neem contact op voor meer informatie.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Videoproductie. Het eerlijke verhaal.

Meer weten over de mogelijkheden?

Neem contact op

Over Pro Motion Film

Over ons

Missie

Cases

Locaties

Tarieven

Kennisbank

Branches

FAQ

Offerte aanvragen

Afspraak inplannen

Diensten

Bedrijfsfilm

Promotiefilm

Instructiefilm

Interview

Wervingsvideo

Testimonial video

Aftermovie

Videocampagne

Videocontent

Videomarketing​​​​​​

Locaties

Amsterdam

Den Haag

Hilversum

Rotterdam

Utrecht

De rest van Nederland

Professional inhuren?

Cameraman

Video editor

Videograaf

Contact & Bedrijfsinfo

Herengracht 420
1017 BZ Amsterdam

+31 (0)20 2333351

[email protected]

KVK: 53122526

BTW-nummer: NL001113213B92