Blog omzetten naar video

Blogs kunnen hartstikke handig zijn, maar het nadeel is wel dat ze een beetje achterhaald zijn. Waarom dus niet een blog naar video omzetten? Dit levert niet alleen extra content voor bijvoorbeeld een YouTube kanaal op, maar het is ook een echte verrijking van de website. Je geeft bezoekers de keuze het blog te lezen of de bijpassende video te bekijken. Misschien doen ze wel allebei. Dankzij dubbele content wordt de SEO-waarde bij Google vergroot.

Voordeel video ten opzichte van blog

Video heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van een blog. De meeste mensen geven de voorkeur aan bewegend beeld boven tekst. Je kunt behalve naar een blog kijken er ook naar luisteren. De drempel voor bezoekers om kennis op te doen is aanzienlijk verlaagd. Een ander voordeel van video is dat mensen een gezicht zien bij de tekst: daarmee wordt je website een stuk persoonlijker. Mensen leren jou ook beter kennen, wat de gunfactor weer vergroot.

Vermijd copycats

Een ander - onverwacht - voordeel van blogs is dat het veel lastiger is voor copycats om toe te slaan. Teksten kopiëren is een eitje, maar een video overnemen: dat is een stuk lastiger. Het kopiëren van een video kan, maar dan staat jouw gezicht op een andere website en krijg jij de credits.

Een nieuwe doelgroep bereiken

Wat werkt beter: blogs of vlogs? Je zult merken dat dit afhankelijk is van de situatie. Er is geen één op één antwoord te geven wanneer een blog beter werkt en wanneer een vlog. Wel is duidelijk dat vlogs erg toegankelijk zijn en dat je hiermee gemakkelijk een nieuwe doelgroep kunt bereiken. Ook ten opzichte van concurrenten die nog niet vloggen kun jij veel winst behalen.

Van geval tot geval bekijken

Uiteindelijk blijft het van geval tot geval bekijken. Of je een vlog of blog moet gebruiken is afhankelijk van wat je precies wilt bereiken. Maar waarom doe je het niet allebei? Je kunt de inhoud van je vlog ondersteunen met blogtekst. Zo geef je bezoekers keuzevrijheid en groot gemak.

Blog omzetten naar video: de voorbereidingen

Als je een blog naar een vlog gaat omzetten, zul je eerst voorbereidingen moeten treffen. Zo is het onder meer nodig je blog naar spreektaal om te zetten (het geschreven woord is nu eenmaal anders dan het gesproken woord). Inkorten waar mogelijk is ook aan te raden. Het begint dus met het opzetten van een videoscript waarin de kern van het blogartikel bewaard blijft. Misschien heb je inmiddels wel aanvullende informatie vergaard of nieuwe inzichten opgedaan. Zo kun je subtiele wijzigingen aanbrengen in de transformatie van blog naar vlog.

Wij vertaalden zelf meerdere blogs naar video. Bijvoorbeeld de blog Interview filmen: Wat is het beste camerastandpunt?. Dit is de vlog versie van deze blog:

Het is een eenvoudige talking head video. Opgenomen met een autocue en dynamisch gemonteerd met in en uitzoom effecten. De vlog staat bovenaan het blogartikel.

Twee extra stappen

Heb je eenmaal een passend script, dan kun je: de tekst op camera inspreken en de video monteren (één) en/of een voice-over inspreken en inladen (twee). Het inspreken van tekst is best bewerkelijk. Probeer waar mogelijk voor meerdere blogs tegelijkertijd de tekst in te spreken en te bewerken. Zo kun je de werkzaamheden overzien. Opnames kun je natuurlijk ook uitbesteden. Dat is duurder, maar bespaart je wel een hoop tijd. Ook krijg je kwaliteit. Heb je een voice-over ingesproken, dan kun je deze met behulp met een online video editing tool inladen in het videotemplate. Er zijn verschillende editingsprogramma's die je kunt gebruiken.

Van video naar podcast

Vloggen is lang heel populair geweest bij bedrijven. Nog altijd doen vlogs het erg goed, maar een nieuw fenomeen is in de maak: het maken van podcast video's. Populaire onderwerpen voor podcasts zijn business, nieuws en politiek, gezondheid, cultuur en maatschappij, maar ook comedy. Business neemt de tweede plek in qua populariteit: hier zit rek in voor bedrijven.

Statistieken podcasts

Wereldwijd worden podcasts in ruim 100 verschillende talen uitgebracht. Podcasts trekken met name hoog opgeleide mensen aan. Onder mannen en vrouwen scoort de populariteit van podcasts ongeveer gelijk. Wist je dat podcasts met name via smartphones beluisterd worden? Er bestaat zoiets als een "hardcore-podcastluisteraar". Een beetje fanatieke podcast luisteraar luistert al snel ruim zesenhalf uur(!) gemiddeld oer weer naar podcasts.

Van artikel naar video: de beste manieren

Het is afhankelijk van het soort artikel hoe je deze naar video om moet zetten. Sommige artikelen zitten relatief eenvoudig in elkaar. Hierbij hoef je alleen de vertaalslag van schrijftaal naar spreektaal te maken. Er zijn ook artikelen die complexe data toelichten. Als je deze naar video omzet, kan het nodig zijn grafische presentaties en dergelijke te gebruiken. Denk aan grafieken en tabellen. Het kan ook lonen om een animatie te maken - animatie is het ideale medium om complexe data op overzichtelijke wijze met een breed publiek te delen.

Inhoudelijke elementen

Wie blogs omzet naar video moet de nodige video bewerkingsvaardigheden in huis hebben of ervoor kiezen de videobewerking uit te besteden aan iemand die hier verstand van heeft. Zorg dat je de juiste "tone of voice" kies: in videovorm sluit deze naadloos aan op die van de tekst. Maar: in video's moet je je taalgebruik vaak nog iets versimpelen. Tekst kun je meer dan een lezen om de strekking volledig te begrijpen, maar het is niet de bedoeling dat je segmenten van een video verschillende keren afspeelt omdat je niet precies begrijpt wat er gezegd wordt.

Leer monteren als een pro

In de e-book cursus Perfecte video's monteren ontdek je hoe je zelf supersnel de beste video's bewerkt. Ideaal voor ondernemers, marketeers en studenten.

Pas op met auteursrecht

Jouw eigen woorden zijn jouw eigen woorden: daar heeft niemand anders auteursrecht op dan jijzelf. Maar maak je gebruik van video's, dan kan het zijn dat je bepaalde animaties, beelden of foto's toe moet voegen waarop auteursrecht van een ander zit. Wil je zeker weten dat je geen auteursrechten schaadt? Kies dan voor een database met rechtenvrije stockimages. Unsplash en Pexels zijn websites waar je gratis rechtenvrije stockimages kunt downloaden.

In conclusie: blog omzetten naar video

Je blog naar video omzetten vereist tijd en inzet, maar is meestal zeker de moeite waard. Mensen zijn dol op video: video is veel toegankelijker dan tekst en bovendien makkelijker te begrijpen. Als je de ervaring van je bezoekers wilt verbeteren, is blog omzetten naar video een aanrader.

Over de auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Bekend van

Videoproductie artikelen

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.

De kracht van videoproductiebedrijf Pro Motion Film

Goed bekeken

We werken altijd met een klein en flexibel team voor de beste vibe tijdens het filmen. En dat zie je aan het eindproduct. Dat het plezier en de trots eraf spatten.

Want dat is wat jouw doelgroep overtuigt: eerlijkheid.

Met gevoel

Oprecht enthousiasme. Eigenheid. Met gevoel vastgelegd en zo gemonteerd dat beeld en muziek ritmisch in elkaar grijpen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen binnen een werkdag contact op!