Een video advertentie maken in Google Adwords

Hoe maak je een video advertentie in Google Adwords? Een videocampagne beginnen in Adwords doe je eenvoudig. In dit artikel laat ik je zien hoe makkelijk het is om een video advertentie te maken en hoe je deze kunt optimaliseren voor jouw doelgroep.

Wat is Google Adwords?

Google Adwords is één van de meest populaire en doeltreffende manieren voor bedrijven om te adverteren. Via Google Adwords advertising kun je op YouTube en internet veel mensen bereiken.

Op Adwords kun je behalve tekstadvertenties ook video advertenties maken. In dit artikel laten we zien hoe je dat doet.

Je doelgroep bereiken via targeting

Eén van de grote pluspunten van Adwords video advertenties is dat je je doelgroep kan targets. Dit houdt in dat je exact kunt aangeven uit welke plaats iemand moet komen, of hoe oud ze moeten zijn.

Hiermee kun je mensen uitsluiten van het zien van jouw advertentie. Misschien niet heel vriendelijk.

Maar wanneer je weet dat vrouwen van 20-34 jaar uit de randstad met interesse in food en lifestyle voor 90% jouw doelgroep vormen, dan is het wel heel handig dat je dit allemaal kunt targeten. Alleen die groep ziet daardoor jouw advertentie.

Wij als videoproducent uit Amsterdam hebben bijvoorbeeld de volgende targets ingesteld bij onze videocampagne:

 • locatie: 'alleen mensen in Amsterdam kunnen de video bekijken'
 • leeftijdscategorie: 'alleen mensen met een leeftijd van 24-55 jaar krijgen de video's te zien'
 • interesses: 'de advertentie is alleen te zien voor mensen met een interesse in business en marketing'

Onze meest waardevolle klanten zijn marketing professionals die werken bij Amsterdamse bedrijven. Op die manier kunnen we de campagne dus slim afstellen op precies die doelgroep. We komen straks terug op deze targeting.

Eerst een korte inleiding op video advertising.

Gebruikmaken van video advertenties in Adwords

Er zijn twee soorten manieren van video advertising, namelijk:

 1. zelf een video advertentie plaatsen via Adwords of Facebook
 2. video advertenties van andere partijen laten zien in jouw eigen video content om inkomsten te genereren

We gaan in deze blog alleen in op video-advertenties die je zelf plaatst, dus een advertentie van jouw bedrijf die getoond wordt op internet en YouTube.

Het is geheel andersom namelijk ook mogelijk om advertenties van andere partijen in jouw video te plaatsen. Door andermans advertenties te laten zien in jouw video, kun je inkomsten genereren. Dit kan via Google Adsense of het YouTube partnerprogramma. In deze blog gaan we daar niet op in.

Drie soorten video advertenties: InStream, in-display en bumpers

Er zijn drie soorten advertenties die je kunt kiezen als je een Google Adwords videocampagne maakt:

TrueView InStream-advertenties

Met een InStream advertentie-indeling promoot je jouw video in andere video's op YouTube en Google. Je video advertentie wordt vooraf, tijdens of na andere video's weergegeven. De kijker heeft na vijf seconden wel de mogelijkheid om de advertentie weg te klikken.

Je betaalt alleen als de kijker 30 seconden van de video bekijkt (als de video langer is dan 30 seconden) of de hele video als deze korter is dan 30 seconden.

TrueView-advertenties met video discovery (In-display)

Dit type video advertentie wordt geplaatst op plaatsen die gebruikers tegenkomen, bijvoorbeeld naast andere YouTube-video's of in een zoekresultaat op YouTube of Google. De advertentie bevindt zich dus niet in een andere video, maar krijgt net als een traditionele tekstadvertentie een eigen plaats in de YouTube of Google omgeving.

Je advertentie bestaat uit een video-still en een beetje tekst. De video discovery advertentie spoort gebruikers aan om er op te klikken en de video te bekijken. Er worden kosten in rekening gebracht zodra de kijker op de video-still klikt.

Bumper advertentie

Dit zijn korte video advertenties die maximaal zes seconden mogen duren. Ook deze advertenties worden net als InStream advertenties in een video vertoond als pre, mid of post roll. Het verschil ten opzichte van de InStream advertentie is dat je de bumper advertentie niet kan overslaan.

Bij deze advertentie betaal je per vertoning.

Zie hier vier voorbeelden van onze persoonlijke Instream en In-display advertenties:

Video advertentie maken in Google Adwords

1. Video uploaden en advertentietekst opstellen

Ik ga je nu in drie simpele stappen laten zien hoe je een video advertentie kunt maken in Google Adwords.

Maak om te beginnen een Google Adwords account aan (als je die nog niet hebt). Ga hiervoor naar ads.google.com.

Maak vervolgens een videocampagne aan via het volgende menu:

Klik op + Campagne en selecteer Video

Je komt nu op een pagina terecht waar je je video advertentie kunt maken en instellen.

Geef je advertentiegroep eerst een naam. Je begint daarna gelijk met het selecteren van je YouTube-video. Dit wordt uiteindelijk je video advertentie.

Let op: om een Adwords videocampagne te beginnen moet je video dus eerst op YouTube staan, want je geeft een YouTube URL op.

Kies een video die direct triggert en op het einde een duidelijke call to action heeft. Wij raden aan om een video te gebruiken van 20-30 seconden. Let op: alleen video's onder de zes seconden komen in aanmerking voor bumper advertenties.

Dit zijn onze advertentie-instellingen:

Tekstadvertentie schrijven

Bij de volgende stap schrijf je de tekstadvertentie die jouw video ondersteunt.

Hier geef je bijvoorbeeld belangrijke informatie over je bedrijf of probeer je de kijker te overtuigen om de video af te gaan spelen. Je geeft hier ook een link op zodat de kijker doorgestuurd wordt. Dit kan je website zijn of je YouTube-kanaal.

2. Budget bepalen en doelgroep targeting

In de volgende stap kun je je maximale budget en doelgroep instellen.

Bij het onderdeel Bieden kun je de maximum kosten per weergave (CPV) instellen. Zo houd je controle over je uitgaven en kun je ook uitrekenen hoeveel views je met jouw budget gaat halen.

Tot slot selecteer je je gewenste doelgroep. Je kunt een locatie als target opgeven, bijvoorbeeld dat je alleen in Amsterdam gevonden wilt wordt met je advertentie.

Verder kun je ook leeftijd, geslacht en interesses van je doelgroep selecteren en zoekwoorden en relevante onderwerpen toevoegen. Op die manier zijn de advertenties alleen te zien bij mensen die perfect in jouw klantprofiel passen.

3. Advertentieplanning instellen

Je bent bijna klaar met het maken van de video advertentie. We moeten alleen nog een advertentie periode instellen (begin + einddatum) en weekplanning.

Misschien wil je je advertentie alleen op werkdagen laten zien en niet in het weekend. Of alleen tijdens kantooruren. Dit kun je allemaal aangeven.

4. YouTube account koppelen

Tot slot moet je je YouTube-kanaal aan je AdWords-account koppelen zodat je statistieken in kunt zien. Dit is belangrijk om je campagne verder te optimaliseren.

Klik op de button Kanaal koppelen. Je wordt dan naar je YouTube-account doorverwezen.

Klik in YouTube op Voltooien en voilà: je Google Adwords videocampagne is klaar. In het advertentie-overzicht kun je bijhouden hoeveel views je krijgt en hoeveel budget je per dag uitgeeft:

Lees ook ons artikel Een video advertentie maken op Facebook. Adverteren op Facebook werkt namelijk bijna hetzelfde als Google Adwords. Dus als je toch bezig bent, dan raden wij zeker aan om ook gebruik te maken van adverteren op Facebook.

Help, ik heb nog geen video!

Wil je een promotiefilm laten maken geschikt voor video advertising in Google en Facebook?

Wij produceren hoogwaardige online video en staan klaar voor bedrijven die video content nodig hebben.

Meer over ons videoproductiebedrijf

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.