Een video advertentie maken op Facebook

Hoe maak je een Facebook video advertentie van je bedrijfsvideo? In deze blog post laat ik je zien hoe je snel een resultaatgerichte en winstgevende videocampagne kunt opzetten voor je bedrijf.

Waarom het slim is om met video te adverteren

Voordat we je stapsgewijs uitleggen hoe je een succesvolle video advertentie kunt opzetten via Facebook, wil ik eerst kort ingaan op een vooroordeel wanneer we het hebben over videomarketing, namelijk dat video content marketing te duur is en daarmee dus niet de moeite waard.

Ja, een videoserie of enkele video laten maken is vaak een behoorlijke investering. Rekening houdend met conceptontwikkeling, draaidag(en) en postproductie kost een professionele video al snel een paar duizend euro. Video is dus zeker niet de goedkoopste vorm van marketing, maar investeren in video is toch zeker de moeite waard. Waarom?

De investering betaalt zich zeker terug

Video marketing verdient zich snel en in meervoud terug. Je haalt er page views (site verkeer) en conversies (aankopen) uit. En je verhoogt met video ook nog eens je klantbetrokkenheid en merkbekendheid, want juist met video kun je jouw bedrijf dichtbij de klant laten komen. Doordat video emotie en impact creëert.

Om een groot publiek te bereiken is het echter wel belangrijk dat je je video content optimaal en slim verspreid, bijvoorbeeld via Facebook video advertenties. Dit wordt lang niet altijd gedaan, en vandaar ook de aanname dat video content marketing te duur is. Het is alleen duur als je er niets mee doet.

Gebruikmaken van video advertenties

Onderdeel van jullie videomarketingstrategie is natuurlijk allereerst dat je je video content deelt op je social media kanalen en publiceert op je website. Misschien stuur je de video content ook mee in de maandelijkse nieuwsbrief of laat je hem zien op bedrijfspresentaties. Het zijn allemaal gratis manieren om video te verspreiden, dus daar moet je zeker gebruik van blijven maken. Hiermee bereik je de kern van je doelgroep: je vaste aanhang.

Veel bedrijven haken vervolgens af bij betaalde opties voor het verspreiden van video content. Dat is zeker zonde, want een productvideo laten maken en deze vervolgens alleen op je website plaatsen, doet niet zoveel. Met betaald adverteren via Google Adwords of Facebook video-advertenties, kun je heel selectief je doelgroep selecteren en dus juist mensen bereiken die jou en je producten nu nog niet kennen. En niet te vergeten, juist korte video triggert mensen om na te denken over jouw bedrijf. Veel meer dan tekstadvertenties.

Ons advies: leg de focus in je online campagne op video-advertising en gebruik tekst alleen ter ondersteuning van de video of om door te linken naar je site.

Hoe maak je een video advertentie op Facebook?

We zullen nu in vier simpele stappen uitleggen hoe jij makkelijk een videocampagne kunt opzetten via je Facebook account. Ga allereerst naar je Facebook account en klik helemaal rechtsbovenaan in het menu op Advertenties maken:

Video advertentie maken

Vervolgens kom je op jouw persoonlijke campagnepagina terecht, waarop je eerst je doelstelling moet aangeven. Let op dat je alleen vide oadvertenties kunt aanmaken op Facebook met de advertentiedoelstellingen die het plaatsen van een video ook ondersteunen.

1. Advertentiedoelstelling instellen

Met een advertentiedoelstelling bepaal je wat mensen doen wanneer ze jouw advertentie zien. Dit is een van de eerste stappen die je doet.

Op Facebook heb je de volgende doelstellingen:

 • Merkbekendheid: je advertentie bereikt mensen die geinteresseerd zijn in jouw merk en producten
 • Lokale bekendheid: je advertentie is zichtbaar bij mensen in de buurt
 • Bereik: hiermee is je advertentie zichtbaar voor het maximaal aantal mensen in jouw doelgroep
 • Verkeer: met deze doelstelling verhoog je het aantal bezoeken aan je website
 • Appinstallaties: de advertentie stuurt mensen naar een app store
 • Betrokkenheid: met deze doelstelling laat je mensen op een bericht of pagina reageren, hiermee kun je dus een bericht, pagina of evenement promoten
 • Videoweergaven: promoot video's om de naamsbekendheid van je merk te vergroten
 • Leadsgeneratie: met deze doelstelling verzamel je leadinformatie zoals e-mailadressen van mensen met interesse in je bedrijf
 • Conversies: met deze doelstelling gaan meer mensen je website of app gebruiken
 • Verkopen uit productcatalogus: hiermee toon je producten uit je catalogus op basis van je doelgroep
 • Winkelbezoek: hiermee promoot je bedrijfslocaties bij mensen in de omgeving

In ons voorbeeld kiezen we voor de doelstelling Verkeer, want wij willen meer bezoekers naar onze website trekken in de hoop dat de bezoeker via de website gaat nadenken over online video en daardoor bij ons aanklopt.

Doelstelling kiezen Facebook advertentie

2. Je doelgroep selecteren

Vervolgens komen we op de pagina terecht waarop je je gewenste publiek kunt selecteren. Je kunt hier via locatie, leeftijd, demografische gegevens en interesses selectief je doelgroep bepalen.

Dit is een belangrijk onderdeel van de advertentiestrategie, want hier kun je bepalen wie jouw advertentie precies krijgen te zien.

Wij willen bijvoorbeeld alleen dat onze advertentie zichtbaar is voor:

 • mensen in de randstad (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam)
 • leeftijd 25-55 jaar
 • opleiding hoger onderwijs / afgestudeerd
 • werkzaam in functies als Marketing Medewerker, Marketing Director, Verkoper

Uit ervaring blijkt namelijk dat dit de doelgroep is die het meest gebruikmaakt van onze diensten.

Advertentie doelgroep instellen

Door deze strenge selectie beperken wij misschien wel het aantal keer dat de advertentie per dag wordt bekeken. Maar de kans is hierdoor wel groter dat ons geselecteerde publiek ook daadwerkelijk geïnteresseerd is in ons product en misschien zelfs overgaan tot aankoop.

3. Plaatsing, periode en budget

Verder kun je op deze pagina bepalen waar je advertentie wordt geplaatst, over welke periode deze actief is en ook kun je je maximale budget aangeven.

Wij hebben er voor gekozen dat onze advertentie alleen op Desktop is te zien en niet op Mobiel. Want de meeste aankopen die wij binnenkrijgen komen van kantoormedewerkers die overdag vanaf hun computer een offerte aanvragen.

Ook kiezen wij eerst voor een periode van een maand, want wij willen daarna eerst analyseren of de campagne het gewenste effect heeft gehad. Ons maximale campagnebudget stellen we in op 10,- euro per dag.

Facebook ad budget en planning

4. De advertentie maken

We zijn er bijna. Het enige wat we nu nog hoeven te doen is de advertentie opstellen. Dit is het creatieve onderdeel van je campagne. Hier kies je ook het medium: adverteer je met links, foto's, tekst of video?

Wij kiezen er op basis van dit artikel (en omdat we videoproducent zijn) uiteraard voor om een video te uploaden:

Facebook advertentie vormgeven

Onderaan de pagina kun je de geüploade video aanvullen met een begeleidende tekst en link naar je website. Denk ook goed na over de video-still die je wilt laten zien. Dit is je openingsbeeld, dus moet gelijk triggeren.

Je video advertentie is klaar

Controleer je advertentie goed en klik daarna op Bestelling plaatsen. Is dit je eerste advertentie, dan zul je nog enkele betaalgegevens moeten invoeren (of misschien heb je wel een kortingscoupon).

Tada: je video-advertentie staat online!

Het is nu vooral een kwestie van je conversies en page views goed in de gaten houden. Dit kan door een 'Facebook pixel' html code toe te voegen aan je website. Deze code krijg je bij het opstellen van de campagne. Op basis van je resultaten kun je de campagne verder aanpassen en optimaliseren.

Het is ook slim om een paar andere campagnes te maken, met andere video's, teksten of doelstellingen. Op die manier kun je vergelijken welke advertentie het beste scoort.

Veel succes!

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.