Effectief explainer video's inzetten

Als je het hebt over videomarketing, is er een goede kans dat je als eerste denkt aan uitlegvideo's en geanimeerde videoadvertenties. Bijna overal en elke keer dat je op een YouTube-video klikt, verschijnt er wel een uitlegadvertentie op het scherm.

Videomarketing is een belangrijk onderdeel geworden van een merkmarketingstrategie.

Met zoveel vooruitgang in sociale media en YouTube, hebben bedrijven nu de mogelijkheid om hun product en service op de meest effectieve manier te adverteren. Omdat uitlegvideo's zo populair zijn, is het absoluut de moeite waard om deze binnen je bedrijf in te zetten. Zorg er dan wel voor dat je hiervoor de juiste aanpak hanteert. Daar zo meer over.

Laten we beginnen met een paar statistieken over videomarketing die je zullen verrassen.

 • Volgens Oberlo is 93% van de marketingprofessionals het ermee eens dat hoogwaardige leads kunnen worden bereikt met video's op sociale media.

 • Bestemmingspagina's met uitlegvideo's converteren 86% beter dan gewone webpagina's.
 • Tegen het jaar 2022 zullen ongeveer 205 miljoen gebruikers video's bekijken op hun mobiele apparaten, vergeleken met 187 miljoen in 2019 (Statista)

Als deze statistieken niet genoeg zijn om je te overtuigen, zijn hier nog een paar redenen om zaken te promoten met uitlegvideo's:

 • Het legt een complex onderwerp of de visie van een merk op boeiende wijze uit.
 • Uitlegvideo's helpen bij het beter volgen van ROI's.
 • Uitlegvideo's zijn de meest gedeelde video's van alle andere categorieën, omdat ze animatie, afbeeldingen van hoge kwaliteit en verhalen bevatten.
 • Het verbetert de positie van de zoekmachine als het correct is geoptimaliseerd.

Soorten uitlegvideo's

Voordat we het hebben over het effectief inzetten van uitlegvideo's, is het handig om eerst de belangrijkste soorten uitlegvideo's te leren kennen. Dit zijn de meest populaire zakelijke explainer video's:

2D-geanimeerde uitlegvideo's

De traditionele 2D animatie staat ook wel bekend als de cartoon-uitlegvideo. Iedereen kent ze wel. Deze uitlegvideo's maken een merkvideo boeiend doordat ze een verhaal met een personage vertellen. Bekijk dit voorbeeld van een 2D-uitlegvideo:

Video Whiteboard-uitlegvideo's

Whiteboard-uitlegvideo's zijn gemaakt om de aandacht van kijkers te trekken. De video's zijn gemaakt op een wit oppervlak met bewegende objecten, karakters en woorden. Ze zijn ontworpen voor educatieve doeleinden. Bekijk hier een voorbeeld van een whiteboard uitlegvideo:

Motion graphics

Motion graphics-animatie is geweldig om te laten zien hoe een bedrijf werkt. Denk bijvoorbeeld aan infographics. Bedrijven in zakelijke dienstverlening houden van dit soort uitlegvideo's omdat ze gebruikers rechtstreeks naar een landingspagina brengen.

Live action explainers

Live-action explainers worden gemaakt met real-life beelden en opnames ter plaatse. Hier komt dus geen animatie aan te pas. Deze video's leggen een product of dienst uit aan de hand van klanten, personeel of bedrijfseigenaren.

Opnames live action explainer video

3D-geanimeerde explainers

Het meest populaire type uitlegvideo wordt gemaakt in een 3D-omgeving. Ondanks dat ze een beetje duurder zijn dan 2D-animatie, worden 3D-uitlegvideo's beschouwd als de toekomst van videomarketing omdat ze een echte achtergrond bieden met geanimeerde karakters.

Uitlegvideo's maken die resultaten genereren

Je bent nu goed op de hoogte van de verschillende soorten uitlegvideo's en hun impact. Laten we het hebben over enkele effectieve manieren waarop je uitlegvideo's voor promotiedoeleinden kunt maken.

1. Kies je stijl

Het eerste dat je moet doen bij het maken van zakelijke uitlegvideo's, is de stijl kiezen waarmee je wilt dat klanten je merk associëren. Of je nu kiest voor een geanimeerde uitlegvideo of een eenvoudige whiteboardvideo, je moet je stijl afstemmen op het product of de dienst. Een levendig ogende video is geweldig voor een specifieke doelgroep voor jongeren, terwijl een eenvoudige whiteboard-uitlegvideo uitstekend werkt voor educatieve doeleinden. De toon die je kiest zal altijd je merk vertegenwoordigen.

2. Meeslepend script is de sleutel

Hoewel jouw idee er visueel geweldig uitziet, hangt het allemaal af van het script dat je schrijft. De meeste bedrijven huren professionals in om hun videoscripts te schrijven. Maar het idee moet altijd van jou zijn, want alleen jij weet waar je klant naar op zoek is. Creatief gezien heb je een script nodig dat je idee definieert binnen een verhaallijn. Stel jezelf een paar vragen over wat de conclusie van de video zou moeten zijn. Wil je naamsbekendheid of leads uit de video halen? Schrijf vervolgens korte dialogen voor de personages.

3. Opname & Animatie

Nadat je een storyboard en script voor de uitlegvideo hebt gemaakt, moet je het verhaal opnemen dat bij de visuals hoort. Op basis van het storyboard heb je al een paar karakters in gedachten. Om die personages tot leven te brengen, moet je voiceover-artiesten vinden die de juiste toon kunnen zetten en een emotionele band met het publiek kunnen maken. Bovendien moeten ook grafische en video-aspecten worden gecreëerd, rekening houdend met de betrokkenheid.

Er zijn verschillende softwareprogramma's en tools beschikbaar om verbluffende geanimeerde afbeeldingen en whiteboard-uitlegvideo's te maken. Zorg ervoor dat je de juiste Explainer video advertising company inschakelt om het werk voor je te doen, of dat je over alle vaardigheden beschikt om het zelf te doen.

4. Probeer niet te verkopen

Als mensen zeggen: denk als een koper, bedoelen ze "begrijp wat je klant eigenlijk wil en hoe je hen gaat overtuigen".

Bij het maken van uitlegvideo's richten veel bedrijven zich alleen op het binnenhalen van zoveel mogelijk leads.

Explainer-video's worden voornamelijk gemaakt om naamsbekendheid te vergroten. En om een ​​relatie aan te gaan met de eindgebruiker van het product. Je moet je concentreren op het maken van inhoud die de kijkers waarde en voordelen biedt. In plaats van er een verkooppraatje van te maken, is het beter om informatie, oplossingen en inspiratie te geven. Hierdoor zullen potentiële klanten je bedrijf beter willen leren kennen en krijg je automatisch gekwalificeerde leads.

5. Prestaties publiceren en meten

Hoe meer uitlegvideo's je publiceert, hoe beter je de prestaties van de video's kunt volgen. Sociale media, YouTube en Google Analytics bieden diepgaande tools voor prestatiemeting waarmee marketeers met elk bericht beter kunnen worden. Je kunt controleren welk type animatie voor je bedrijf werkt door inzichten, gebruikersgedrag, opmerkingen en weergavetelling te meten.

Maak en meet meerdere explainer video's

6. Houd het zo simpel mogelijk

Het doel van uitlegvideo's is om te onderwijzen en te informeren, niet om te entertainen. Er zijn andere videoformaten beschikbaar om je publiek te vermaken. Je uitlegvideo's moeten worden gemaakt met minimalisme en een inhoudelijke aanpak. Een korte video met to the point informatie maakt je video makkelijk te begrijpen. Focus op één ding tegelijk, zodat mensen zonder veel moeite naar je merk neigen. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar zorgt ook voor duidelijke resultaten en ROI.

7. Voer videoadvertentiecampagnes uit

Elk bedrijf heeft een budget voor betaalde advertentiecampagnes. Met de juiste advertentiecampagnes bereik je miljoenen kopers via YouTube en social media. Maak korte uitlegvideo's voor het uitvoeren van advertentiecampagnes die kopers naar jouw bedrijfswebsite brengen. Meestal kan een korte uitlegvideo veel meer gekwalificeerde leads opleveren dan een algemene promotiefilm van 3 minuten. Het hangt allemaal af van hoe efficiënt je jouw doelgroep target voor betaalde advertenties. Stel de advertentiecampagne dus goed in.

Dingen om in gedachten te houden bij het maken van uitlegvideo's

 • Zorg ervoor dat je video's binnen 60-90 seconden blijven.
 • De eerste 10 seconden van je uitlegvideo moet het publiek aanspreken en de belangrijkste informatie verschaffen zodat ze de video tot het einde blijven kijken.
 • Houd de taal duidelijk en gemakkelijk te begrijpen.
 • Mensen houden van emotionele inhoud en kennis. Daarom moet je een emotioneel tintje aan al je video's geven, gericht op de herkenbaarheid van de kijkers.
 • Voeg CTA's toe die creatief en moeiteloos lijken.
 • Zorg ervoor dat de videogeluidseffecten compatibel zijn met de boodschap van je video. Niet alle video's hebben geluid en effecten nodig.
 • Zorg dat je altijd een storyboard bij de hand hebt voordat je aan het productieproces begint. Dit is een reeks van elke seconde van de video en maakt dingen gemakkelijker voor grafisch ontwerpers en creatievelingen.
 • Blijf je video's testen met verschillende trefwoorden, titels en beschrijvingen.

Tijd om Explainers te maken die resultaten opleveren voor uw bedrijf

Verschillende factoren spelen een grote rol bij het succesvol maken van een uitlegvideo. Van pre-productie tot het bewerken en online promoten ervan. Het kost veel tijd en moeite om je doelen te bereiken. Als je dit allemaal een beetje ontmoedigend vindt, is het altijd het beste om professionals in te huren die alles vanaf het begin aankunnen. Je hebt de mogelijkheid om een ​​online videoproductiebureau in te huren dat met je samenwerkt en opmerkelijke videocontent maakt. Wat je doelen ook zijn, uitlegvideo's kunnen resultaten opleveren als ze professioneel worden gemaakt.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Kickstart je videoproducties met de PMF Complete Bundle

Geef je videocontent een vliegende start met ons videoproductie starterspakket.

Bundel met 6 onmisbare e-book modules:

 • Filmen met je smartphone

 • Perfecte video's monteren

 • IJzersterke scripts schrijven

 • Onweerstaanbare productvideo's maken

 • Geld verdienen met YouTube

 • Blauwdruk voor succesvolle videomarketing

Download de complete e-book bundle

(100% Tevredenheidsgarantie, je hebt dus niets te verliezen)

De videogroeiformule - voor ambitieuze bedrijven

Laat je bedrijf sneller groeien met video. Claim nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je video voor je laat werken.