Essentiële technieken voor een geslaagd interview

Je hebt er vast wel eens één gezien: een interview dat zo ongemakkelijk verloopt dat het moeilijk is om er naar te kijken. Wat er waarschijnlijk aan dat probleem ten grondslag ligt is een slechte voorbereiding. Want of je nu een doorgewinterde filmmaker bent of een bedrijfseigenaar die zelf een interview opneemt met de iPhone, een goede voorbereiding is absoluut noodzakelijk voor een geslaagd interview.

Dit zijn de essentiële technieken die je ter voorbereiding en daarna tijdens het interview toepast om jouw project te laten slagen.

 • Cursus interviewen

  Cursus Interviewen

  Leren interviewen? In de e-book cursus Onweerstaanbare interviews maken, laat ik je zien hoe je goede interviews voorbereidt, afneemt en verwerkt.

  99,- 37,- -63%

Bepaal het doel en het onderwerp van het interview

Je doet het interview natuurlijk niet zonder reden. Je wilt er iets mee bereiken. Wellicht dat de persoon die je interviewt iets bijzonders heeft gepresteerd of meegemaakt, toelichting geeft op een bijzondere gebeurtenis of expert is rondom het onderwerp dat je wilt bespreken. Wat het doel ook is, dit moet van tevoren duidelijk zijn, want het zal bepalend zijn voor de vragen en de setting van het interview. Stel dus vooraf vast waar je het tijdens het interview over wilt hebben en waarom je het interview doet. Wat moeten mensen die het interview straks bekijken voelen of doen naar aanleiding van het interview?

Doe onderzoek en bedenk de interview vragen

Wanneer het onderwerp en het doel van het interview vast staat, begin je met een onderzoek rondom het onderwerp. Door zelf enige expertise rondom het onderwerp op te bouwen kan je betere vragen stellen en beter omgaan met de antwoorden die je krijgt. Nadat je onderzoek naar het onderwerp hebt gedaan en zelf voldoende weet om er een gesprek over te kunnen voeren, kan je beginnen met het opstellen van de interview vragen.

In deze fase hoef je nog niet te veel rekening te houden met de lengte van het interview. Bedenk aan de hand van het onderwerp en je onderzoek alle relevante vragen die je zou kunnen stellen en prioriteer ze. De vragen die je het meest belangrijk vindt stel je aan het begin van het interview en minder belangrijke vragen plaats je verder naar achteren.

Spreek de geïnterviewde persoon van tevoren

Als het enigszins mogelijk is, is het van tevoren spreken van de persoon die je gaat interviewen een absolute must.

Tijdens dit gesprek kun je de insteek van het interview delen, een gevoel krijgen bij hoe de persoon is en hoe de persoon er op camera uit kan zien. Bovendien is het een kans om de persoon die geïnterviewd wordt alvast op zijn gemak te stellen. Vraag vooral ook naar de input van deze persoon zelf: heeft deze persoon eerder op camera gestaan, zijn er onderwerpen die wel- of liever niet besproken kunnen worden? Is er een voorkeur voor een bepaalde locatie? Voelt hij of zij zich prettiger bij een intieme setting, zittend of toch liever staand in de open lucht? Je hoeft niet alle voorkeuren één-op-één over te nemen, maar het kan je richting geven. Sluit ten slotte vast hoe lang het interview gaat duren. Het zou toch vervelend zijn als je voor een uur vragen hebt, maar de geïnterviewde na een kwartier alweer weg moet.

Belangrijk: deel de interviewvragen liever niet vooraf. Je kan natuurlijk vooraf bespreken waar het interview over gaat en wat je wil bespreken, maar wanneer je alle vragen vooraf deelt zul je ingestudeerde antwoorden krijgen. Een volledig ingestudeerd interview is lastiger om op een natuurlijke manier over te brengen naar de kijker en haalt eventuele spontaniteit weg.

Bezoek de interviewlocatie vooraf en denk na over de framing, het geluid en de apparatuur

Het gezicht van de geïnterviewde zal hoe dan ook prominent in beeld zijn. Denk daarom goed na over de setting waarin je de geïnterviewde plaatst. Zet iemand bijvoorbeeld niet vlak voor een muur, maar zorg dan voor meer diepte in het frame door ruimte te creëren tussen de geïnterviewde en de muur. Een effen achtergrond heeft de voorkeur om zo niet te veel visueel afleidende elementen op de achtergrond te krijgen.

Bezoek de locatie vooraf. Zorg dat je het geluid goed test, bepaal of er niet teveel omgevingsgeluid is en of het licht optimaal is. Zo kom je tijdens het interview niet voor verrassingen te staan.

Een interview kan goed opgenomen worden met een iPhone. De beeldkwaliteit daarvan is prima, maar het geluid zal hoorbaar niet van een professioneel niveau zijn. Denk er daarom over na of het wellicht beter is om een losse microfoon te gebruiken, om zo de geluidskwaliteit te verbeteren. Als je kiest voor een microfoon op een standaard kan deze net buiten beeld geplaatst worden, zodat je wel profiteert van goed geluid, maar niet om de microfoon heen hoeft te filmen.

Zorg dat de geïnterviewde zich op zijn gemak voelt

Als het interview dan begint, zorg dan bij aanvang dat de persoon die je interviewt zich goed op zijn gemak voelt. Zenuwen komen de kwaliteit van het interview niet ten goede. Je kan de geïnterviewde op zijn of haar gemak stellen door vooral niet meteen het interview in te duiken, maar met 'small talk' in een geruststellende setting eerst het ijs te breken.

Stel de ander op het gemak

Wanneer nodig kan je de geïnterviewde voorstellen om korte ademhalingsoefeningen te doen, zoals het drie keer nemen van een lange diepe ademteug. Dit brengt de hartslag omlaag en kan iemand rustig maken. Bespreek daarnaast het interview rustig door zodat de geïnterviewde weet wat er verwacht kan worden.

Luister goed en wees oprecht geïnteresseerd

Je hebt natuurlijk een aantal vragen voorbereid, maar zorg dat je ook kan improviseren wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in een onderwerp. "Vertel me meer over ..." is altijd een gemakkelijke manier om dieper op een onderwerp in te gaan! Let goed op de geïnterviewde: wanneer je ziet dat een bepaald onderwerp voor veel emotie of passie zorgt, kan het interessant zijn daar langer stil te blijven staan. Is de geïnterviewde in zijn geheel niet zo enthousiast? Toon dan zelf veel enthousiasme tijdens het stellen van de vragen, wanneer gepast, dan is de kans groter dan de geïnterviewde dit overneemt.

Wees gedurende het hele interview empathisch en luister goed. Verzeker de geïnterviewde dat hij/zij het goed doet. Doe dat zo vaak als nodig. Als het niet goed gaat en de zenuwen worden te veel, neem dan een pauze. Herinner de geïnterviewde eraan dat hij/zij altijd opnieuw kan beginnen als het gevoel ontstaat dat het niet goed ging.

Interviewen kun je leren

Betere vragen stellen, een interview perfect voorbereiden en de juiste technieken toepassen? Goed kunnen interviewen is iets waar je je hele leven veel profijt van hebt. Download het e-boek Cursus interviewen en ontdek wat er voor nodig is om de beste interviews af te nemen.

 • Cursus interviewen

  Cursus Interviewen

  Leren interviewen? In de e-book cursus Onweerstaanbare interviews maken, laat ik je zien hoe je goede interviews voorbereidt, afneemt en verwerkt.

  99,- 37,- -63%

Bronnen:

https://vimeo.com/blog/post/how-to-film-an-interview/

https://www.themuse.com/advice/how-to-prepare-for-video-interview

https://www.hippovideo.io/blog/easy-tips-to-film-good-interview-videos/

https://www.desktop-documentaries.com/interviewing-tips.html

https://www.premiumbeat.com/blog/15-tips-for-shooting-dynamic-video-interviews/

Over de auteur

Videomarketing blog auteur

Niels de Groot (MA Film Studies) specialiseert zich sinds 2011 in videoproductie en videomarketing. Met zijn videomarketing bureau Pro Motion Film helpt hij bedrijven en ondernemers te groeien met video.

Connect met Niels op LinkedIn ->

Pro Motion Film

Meer dan 10 jaar ervaring in videoproductie en videomarketing

Kickstart je videomarketing

Geef je videomarketing een vliegende start met onze e-bookbundel:

7 bomvolle e-books met tips over videomarketing en videoproductie.

Koopje: Van € ̶1̶.̶0̶93,- voor € 149,-

Ontvang de 7 Complete Masterclasses

Omdat wij ons met Pro Motion Film 100% willen richten op het maken van bedrijfsvideo's, gaan onze e-book masterclasses in de uitverkoop. We willen jou hiermee de juiste tools aanreiken om zelf succesvolle (bedrijfs)video's te maken.

Claim hier de complete PMF Bundle.

✅ Filmen met je smartphone

✅ Perfecte video's monteren

✅ IJzersterke scripts schrijven

✅ Blauwdruk succesvolle videomarketing

✅ Onweerstaanbare interviews maken

✅ Geld verdienen met YouTube

✅ Doelgerichte productvideo's en video-advertenties maken

Nu voor slechts € 149.

En als je ooit wat extra handjes nodig hebt met filmen of hulp met je strategie, weet je ons te vinden.

Bekijk Kickstartbundel

De 5 grootste blunders in videomarketing

Ontdek in deze gratis whitepaper hoe je meer leads, klanten en fans krijgt met video.