Feedback geven op video

Feedback geven op een video? Dat is heel gebruikelijk wanneer je een video laat maken.

Een video laten maken is een creatief traject en er zijn honderden keuzes die de editor kan maken tijdens de postproductie.

Denk aan de keuze van de beelden die je gebruikt, de lengte van de video, vormgeving, achtergrondmuziek, kleuren en ga zo door.

Het is heel normaal dat niet iedere keuze jou bevalt en dat de eerste versie niet meteen de definitieve versie is.

Vaak is er nog 1 feedback ronde nodig voor de puntjes op de i. Soms zijn er meerdere feedbackrondes nodig en is het belangrijk dat dit op een prettige manier verloopt voor beide partijen.

In dit artikel 10 tips om je feedback zo effectief mogelijk over te brengen.

Voorkom irritatie, eindeloos veel feedbackrondes en extra kosten.

Inhoudsopgave

1. Communiceer met tijdcodes

"Halvewege de video zie je een vrouw in beeld die er niet in mag, wil je die blurren of dat shot verwijderen?"

Dit is een vrij vage omschrijving bij een aftermovie van 2 minuten van een personeelsfeest met tientallen dansende vrouwen in ieder shot.

Om ruis in je feedback te voorkomen is het slim om altijd concreet en in tijdcodes te communiceren.

Stel de video duurt 2 minuten, dan zou je feedback als volgt er uit kunnen zien:

Tijdcode (mm:ss) Opmerking
00:05 Het bedrijfslogo staat hier vrij groot in beeld. Zou deze 50% kleiner kunnen?
00:25 Dit beeld is vrij donker. Kan de helderheid omhoog?
00:59 De vrouw helemaal links in beeld (half lang blond haar met bril) heeft aangegeven liever niet in beeld te komen. Kunnen jullie haar er uit knippen?
01:35 Speech met directeur iets langer in beeld
01:48 Rokende persoon rechts liever niet in beeld

Dit is veel overzichtelijker en op deze manier kan de editor punt voor punt langslopen.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je algemene feedback hebt zoals:

- De shots gaan over het algemeen vrij snel

- We missen een beeld van de DJ

- Kunnen jullie iets meer beeld toevoegen van dansende mensen

Dat is geen probleem. Probeer concrete feedback met tijdcodes aan te geven en de algemene feedbackpunten los daavan.

Extra tip: wees vriendelijk en duidelijk in je communicatie. Begin je feedbackmail met een complimentje. Waar ben je al heel tevreden over? Hierna kun je dan aangeven wat er volgens jou nog anders of beter kan.

2. Geef duidelijk aan wat je aan een shot veranderd wilt hebben

Het kan veel feedbackrondes schelen als je meteen heel duidelijk aangeeft wat je anders wilt en hoe precies. Zo ontstaan er geen misverstanden.

Denk aan het toevoegen van een titel in beeld

Je kunt aangeven welke titel in beeld moet komen. Maar dan laat je heel veel vrijheid aan de maker hoe de titel in beeld moet komen.

Als je daar ook duidelijke wensen in hebt, kun je die beter meteen meesturen.

Anders krijg je dit soort situaties:

Versie 1: Titel met subtitel is toegevoegd

Versie 2: Titel had gecentreerd moeten staan, niet rechts uitgelijnd.

Versie 3: Titel moest vetgedrukt, subtitel niet.

Versie 4: Lettertype was onjuist. Nieuw lettertype ontvangen.

Het beste kun je dus maar meteen heel concreet zijn en je lettertype meesturen met huisstijlhandboek.

3. Voeg screenshots toe voor extra duidelijkheid

Video's zijn visueel. Het helpt daarom om je feedback te voorzien van screenshots in de bijlage. Verwijs naar een screenshot zodat je beter kunt uitleggen om welke persoon het gaat, of welk shot je niet mooi vindt.

4. Communiceer bij voorkeur per e-mail

Het is niet zo handig om je feedback telefonisch te communiceren. Er is dan namelijk veel kans op ruis bij de maker. Zeker als het een lange lijst is aan punten. De maker moet dan notuleren en dat vergroot de kans dat feedback misschien verkeerd wordt overgenomen.

Het beste is om een e-mail te sturen met alle punten duidelijk opgesomd. Zo kan de maker per punt afvinken wat is aangepast en eventueel ook editor notes (opmerkingen) toevoegen.

Alles staat dan voor iedereen zwart op wit.

Wel kun je natuurlijk even de telefoon pakken om te bellen dat je zojuist de feedback hebt gemaild en dat je het graag telefonisch ook nog even kort toelicht.

5. Verzamel consistente feedback van verschillende afdelingen in 1 keer

Het komt heel vaak voor dat een videoproductie langs meerdere partijen of afdelingen moet. Bijvoorbeeld bij het maken van een bedrijfsfilm. Het is dan vervelend als jij al feedback hebt gegeven op jouw bevindingen, jouw grafische afdeling dan later nog feedback heeft over de vormgeving, je juridische afdeling nog een shot verwijderd wilt hebben vanuit privacy en jouw manager het eigenlijk niet eens is met de feedback die jij zelf eerder hebt gecommuniceerd.

Verzamel altijd alle feedback intern voordat je deze deelt met de maker.

6. Bekijk de video alsof jij de doelgroep bent

Het is heel normaal om feedback vanuit jezelf te geven. Maar let op: jij kijkt waarschijnlijk anders naar de video dan je doelgroep dat doet. Zeker als jij zelf in de video aan het woord bent, of in beeld. Dan ga je heel persoonlijk naar een video kijken.

Probeer dat los te laten en probeer je te verplaatsen in je kijker. Is en blijft de video interessant voor je kijker, komt de videoboodschap duidelijk over? Geen vaagheden? Blijft de kijker geboeid?

7. Kijk verder dan persoonlijke smaak alleen

Smaak is subjectief en smaak kan ook tegen je werken. Misschien vind jij het nogal "commercieel" om je video af te sluiten met een call to action, maar zorgt die call to action er wel voor dat er meer mensen contact met je opnemen. Wat is je doel? Een mooie video maken of een effectieve video maken?

8. Onderbouw je feedback met argumenten

Beargumenteer altijd goed en duidelijk waarom je een beeld anders wilt of waarom er volgens jou inhoudelijk iets aangepast moet worden. Dat helpt je de maker ervan te overtuigen dat het inderdaad beter is wanneer dit aan de video wordt aangepast. Zo voorkom je onnodige discussies.

Een goede maker zal niet klakkeloos al jouw feedback overnemen om je te pleasen. Een goede maker wil de beste en meest effectieve video maken.

9. Luister naar tegenargumentatie vanuit de maker

De beste video's ontstaan dus niet door een "mijn-wil-is-wet" houding. Juist wel als iedereen goed naar elkaar luistert en argumenten tegen elkaar afweegt. Samen kom je meestal tot het beste resultaat.

Het is dus ook verstandig om open te staan voor eventuele suggesties om een uitspraak of shot juist wel in de video te laten. Vaak maakt de video-editor of regisseur een bepaalde keuze met een reden. Er zijn vaak meerdere waarheden en mogelijkheden. Overleg met elkaar wat de beste optie is en weeg argumenten met elkaar af.

10. Goed is goed

Je hebt perfectionisten en perfectionisten. Je kunt zo perfectionistisch zijn dat je een soort van micromanager wordt en geheel voorbij gaat aan het doel van de video.

De video moet voor jou een waar kunstwerkje worden, terwijl dat voor het doel van je video eigenlijk niet nodig is en de tijd en het budget er misschien ook helemaal niet naar waren om dagenlang aan die video te monteren. Wees dus ook realistisch in de verwachtingen die je hebt. Goed is goed.

Over de auteur

Videomarketing blog auteur
Niels de Groot - Pro Motion Film

Niels de Groot is met meer dan 12 jaar ervaring en 1400+ bedrijfsvideo's op zijn naam een ervaren specialist op het gebied van videoproductie en videomarketing. Met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film - een netwerk van bevlogen video professionals - helpt hij MKB-bedrijven en organisaties hun doelgroep te bereiken, informeren en overtuigen met videocontent.

Connect met Niels op LinkedIn ->

✅ 12+ jaar ervaring

1400+ video's geproduceerd

250+ opdrachtgevers

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking

De videogroeiformule

Ontdek in deze whitepaper de 10 stappen naar succesvolle videocampagnes